V 83. letu starosti umrl igralec Dare Valič

SiGledal Novice, 29. julij 2023 ― Po dolgotrajni bolezni je v 83. letu starosti umrl igralec Dare Valič, danes so ga pokopali v Ljubljani, sta poročala Radio in TV Slovenija. Valič, prejemnik številnih nagrad, med drugim je leta 2016 prejel Borštnikov prstan za življenjsko delo, je bil do upokojitve član ljubljanske Drame, igral pa je tudi v številnih filmih in TV-nadaljevankah.
Umrl je igralec Dare Valič

Umrl je igralec Dare Valič

MMC Oder, 29. julij 2023 ― Umrl je igralec Dare Valič, ki je ustvaril številne nepozabne gledališke in filmske vloge. Prejemnik številnih nagrad, med drugim Borštnikovega prstana za življenjsko delo v letu 2016, je bil do upokojitve v letu 2005 član ljubljanske Drame.
Poslikana Pivka / Petra Preželj: Povej zgodbo

Poslikana Pivka / Petra Preželj: Povej zgodbo

Hiša kulture v Pivki, 29. julij 2023 ― javna poslikava Poslikana Pivka / Petra Preželj: Povej zgodbo od 24.7.2023 dalje kustosinja Mojca Grmek Poslikana Pivka je večletni projekt (2022–2025) galerije Hiša kulture v Pivki, ki raziskuje stensko slikarstvo, njegov izraz, domet in pomen v javnem prostoru, na primeru majhnega mesta, kot je Pivka. Kot je znano, je osrednji pomen stenskega slikarstva v tem, da umetnost prinaša v javno sfero. Na ta način umetniško delo pridobi najširše občinstvo, tudi tisto, ki nikoli ne vstopi v galerijo, hkrati pa (lahko) postane učinkovit medij družbene komunikacije. Glede na to, da Pivka pred tem projektom ni imela nobene javne poslikave, se zdi še posebej primerna za raziskavo, kakšne učinke ima lahko poslikava na prebivalce mesta, odnose med njimi in družbeno ozračje nasploh. Zato Hiša kulture pojmuje projekt kot nekakšen laboratorij za raziskovanje odnosov med umetnostjo in družbo, ob tem pa se nadeja, da bo pomembno prispeval k razvoju vizualne podobe mesta in promociji vizualne umetnosti nasploh. V prvi izvedbi projekta, leta 2022, je slikar Leon Zuodar na dvorišču za Hišo kulture izvedel poslikavo z naslovom Artist at Work, ki tematizira delo umetnika, njegov prispevek k razvoju družbe in družbeno percepcijo sodobne umetnosti. V letošnjem letu je slikarka in ilustratorka Petra Preželj poslikala steno podpornega zidu ob vrtcu Mavrica. Umetnica je zasnovala poslikavo v svojem značilnem slogu, ki ga na eni strani opredeljuje stroga risba, polna natančno izrisanih detajlov, na drugi pa razkošje najrazličnejših barv, iz te napetosti pa se poraja ekspresiven večpomenski izraz. Poslikava prikazuje figure živali, rastlin, ljudi in fantastičnih bitij, razvrščene na pisanem ozadju, kjer se abstraktni vzorci iz črtic in pik izmenjujejo s prepoznavnimi elementi krajine (cesta, grič, oblak). Preplet raznolikih motivov, ki prehajajo drug v drugega, in likovnih prvin, ki na isti način predstavljajo različne stvari, denimo, vzorec iz pikic/črtic na temno modrem ozadju je lahko kožuh,
Umrl znani nemški povojni pisatelj Martin Walser

Umrl znani nemški povojni pisatelj Martin Walser

Misli, 29. julij 2023 ― Umrl je nemški pisatelj Martin Walser. Star je bil 96 let, je po poročanju več nemških medijev v petek zvečer sporočila založba Rowohlt. Walser velja za enega najpomembnejših sodobnih pisateljev v Nemčiji. Poleg Günterja Grassa in Heinricha Bölla je bil ključna povojna literarna osebnost.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 29. julij 2023 ― Založba Beletrina na knjižne police prinaša Hišo sozvočja izpod peresa bivše šefinje slovenskega protokola Ksenije Benedetti. Pri založbi Modrijan so izšle Take majhne stvari Claire Keegan v prevodu Maje Novak. Založba IQbator pa je izdala vodnik s tisoč razlogi za dopust doma.
1923 Postojna – Fotografski mojster Jakob Zirmann (1892–1965)

1923 Postojna – Fotografski mojster Jakob Zirmann (1892–1965)

Stare slike (Cerknica), 29. julij 2023 ― Fotografski mojster Jakob Zirmann (1892-1965) Stareslike, julij 2023 * Portret Jakob Zirmann, 20. leta 20. stoletja; družinski arhiv Zirman Murovec Na fotografskega mojstra Zirmanna in njegovo kvalitetno fotografsko produkcijo me je pred leti opozoril znani slovenski fotoreporter Edi Šelhaus. O fotografu Zirmannu, o njegovem življenju in delu, je bilo do sedaj bolj malo znanega. Zato […]
še novic