FESTIVAL ART STAYS 2023: VOYAGE / POTOVANJE

FESTIVAL ART STAYS 2023: VOYAGE / POTOVANJE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. avgust 2023 ― 21. izdaja Art Stays nosi naslov VOYAGE (Potovanje) . Razstave se odvijajo na desetih razstaviščih mesta Ptuj. V okviru festivala je predstavlenih več tematskih sklopov, v katerih potovanja razumemo kot del umetniškega izražanja. Razstave ne tematizirajo potovanja le kot navdiha za nastanek umetniškega dela, temveč prikazujejo potovanje/pot/premik tudi kot umetniško delo. Osrednja razstava v Galeriji mesta Ptuj ponuja izjemen spekter likovnih mojstrovin posvečenih potovanjem, a ne zmeraj v avanturističnem smislu, žal prevečkrat potovanje pomeni beg od doma, v iskanju boljšega, varnejšega vsakdana. Na razstavi seveda prevladujejo dokumentarna dela iz fotografskega in video sveta, med njimi najdemo dela priznanih umetnikov kot so Hamish Fulton, Robert Smithson, Nancy Holt, Bill Viola, Luigi Ghirri, Gabriele Basilico, Armin Linke, Vincenzo Castella, Matjaž Krivic, DK, ki so postavljena v dialogu z uveljavljenimi umetnicami in umetniki mlajše generacije, kot so Nika Autor, Jošt Franko, Mark Požlep in Maxime Berthou. V zgodovinskih baročnih sobanah Ptujskega gradu so predstavljena izvirna krhka bombažna umetniška dela Alessandra Cardinaleja in papirnata dela umetnika L'OrMA. Če prvi ustvarja resnično edinstvene portrete in pokrajine, nam drugi umetnik daje priložnost, da se presenetimo z novimi domišljijskimi zgodbami. Zdi se, kot da so oživeli s strani zgodovine in Leonardovega Atlantskega kodeksa, leteči raketoplani, ki jih ponovno predstavilja Transversal Project (Erika Vicari), tukaj postavljeni v eni sami postavitvi intrigantnih zvočnih objektov, ki se poigravajo z metaforično obliko potovanja.

Nagrada SEP za mlade avtorje letos črnogorski literatki Tijani Rakočević

Misli, 23. avgust 2023 ― Pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje, ki jo na mednarodnem festivalu Vilenica podeljuje Srednjeevropska pobuda skupaj z Društvom slovenskih pisateljev, letos prejme Tijana Rakočević iz Črne gore. Kot piše v obrazložitvi, je prodorna avtorica mlajše generacije s svojo pisavo pretresla prevladujoči heteronormativni nazor v črnogorski literaturi.
Napovedujemo: 38. Mednarodni literarni festival Vilenica

Napovedujemo: 38. Mednarodni literarni festival Vilenica

Društvo slovenskih pisateljev, 23. avgust 2023 ― Napovedujemo 38. Mednarodni literarni festival Vilenica Letos pod geslom ›Raznoliki obraz Evrope‹, od 4. do 9. septembra, z dogodki v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani, Štanjelu, Lokvi in Trstu. PROGRAM FESTIVALA: https://vilenica.si/program-po-dnevih-2023/  Mednarodni literarni festival Vilenica, v organizaciji Društva slovenskih pisateljev, pripomore k umeščanju slovenske literature na zemljevid evropskih in svetovnih literatur, je vizionarski festival – kar […]

V Kopru otroški gledališki festival Pri svetilniku

SiGledal Novice, 23. avgust 2023 ― V Gledališču Koper se bo drevi s premiero krstne uprizoritve plesne predstave na podlagi Dnevnika Ane Frank začel 3. Mednarodni otroški festival Pri svetilniku. Do konca meseca se bo v gledališču in na Martinčevem trgu zvrstilo sedem predstav za najmlajše. Uprizorili jih bodo ansambli gledališč iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Srbije in Makedonije.

Spremljamo ukrepe za odpravo posledic poplav 2023

Asociacija, 23. avgust 2023 ― Slovenija aktivno naslavlja posledice ene izmed najbolj najbolj uničujočih naravnih ujm v samostojni državi, ki je prizadela tudi kulturne institucije, organizacije, ustvarjalke in ustvarjalce ter kulturne delavke in delavce. V prvem paketu ukrepov je že bilo sprejetih tudi nekaj takih, ki naslavljajo potrebe organizacij in delavcev in delavk v kulturnem sektorju. V sredo, 9. avgusta … Preberi več o Spremljamo ukrepe za odpravo posledic poplav 2023

Moste open 2023 (16.9.2023 14:00)

Španski borci, 23. avgust 2023 ― Prihaja šesta edicija Moste Open, otvoritev plesne sezone v Španskih borcih ter dan Moščanov in Moščank - četrtnih društev in lokalnih skupin, ki za eno popoldne oživijo naše drage Moste in jih napolnijo s kulturnim, ekološkim, kulinaričnim, glasbenim, otroškim in mladinskim programom.

Poročilo s Contactfestivala Freiburg 2023 (7.9.2023 19:00)

Španski borci, 23. avgust 2023 ― Leta 2019 je Contactfestival Freiburg praznoval dvajset let obstoja. Nato pa se festival tri leta zapored ni zgodil. V tem času smo imeli covid, začela se je vojna v Ukrajini, proslavili smo 50-letnico obstoja tehnike kontaktne improvizacije. Naš svet se je večkrat razstavil in na novo sestavil. Kaj se torej zgodi, ko se po štirih letih sreča 300 ljudi, da se vidijo, pogovorijo, skupaj vadijo in plešejo? Koliko tem se odpre in predela, koliko zgodb se odvije v dveh tednih? To je...

Moste open 2023

Španski borci, 23. avgust 2023 ― Prihaja šesta edicija Moste Open, otvoritev plesne sezone v Španskih borcih ter dan Moščanov in Moščank. V soboto, 16. septembra se od 14. ure dalje družimo pred Centrom kulture Španski borci!
Martin Ramoveš in Janez Ramoveš: Amerika

Martin Ramoveš in Janez Ramoveš: Amerika

Koridor, 23. avgust 2023 ― V Ameriki je vse tisto, kar strip naredi strip. Zgodbo poda skozi odličen dialog med sliko in besedo, z rabo molka, časa in perspektive. The post Martin Ramoveš in Janez Ramoveš: Amerika appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Obletnica smrti prve poklicne celjske knjižničarke

Obletnica smrti prve poklicne celjske knjižničarke

Celje.info, 23. avgust 2023 ― Na današnji dan je leta 1967 na Vranskem umrla Vera Levstik, učiteljica in knjižničarka. Rodila se je 3. decembra 1890 v Šmihelu nad Mozirjem.  Po očetovem zgledu je postala učiteljica ... Beri dalje The post Obletnica smrti prve poklicne celjske knjižničarke appeared first on Celje.info.

Trafika: Ogrožena dediščina

OUTSIDER, 23. avgust 2023 ― Vabimo vas, da po poletnih dopustih sončni zahod znova pričakate z nami pred Plečnikovo trafiko na Vegovi v Ljubljani. Tokrat bomo razpravljali o ogroženi dediščini – temi aktualne številke – s pogledom v bolj in malo manj oddaljeno preteklost, sedanjost in prihodnost arhitekturne dediščine pri nas. Naša gosta bosta: Dr. Igor Sapač, arhitekt in umetnostni […]

Mineva 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja

Misli, 23. avgust 2023 ― Mineva 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki velja za najvidnejšega predstavnika slovenske moderne arhitekture. Nekateri umetnostni zgodovinarji so ga ocenjevali kot osrednjega arhitekta 20. stoletja po Jožetu Plečniku. Ob 30-letnici arhitektove smrti je vlada na pobudo ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto.
1940 Podcerkev – Zofija, Elka in Pepca, tri dekleta iz Podcerkve

1940 Podcerkev – Zofija, Elka in Pepca, tri dekleta iz Podcerkve

Stare slike (Cerknica), 23. avgust 2023 ― Sliko treh podcerkavskih mladenk je nekoč poleti posnel Franc Truden. Dekleta so v prazničnih poletnih oblekah, s skrbno urejenimi frizurami, z ogrlicami okoli vratu in belih nogavičkah v šulnčkih s paščkom ali brez. Kraj posnetka je skoraj gotovo v Podcerkvi, verjetno nekje v bližini stare Hlepinove hiše, mogoče na vrtu na pobočju Ulake, nikakor pa ne […]
Pisana Loka

Pisana Loka

SIGIC - Novice, 23. avgust 2023 ― Letos bo festival Pisana Loka potekal med 25. avgustom in 3. septembrom, na njem pa se bo zvrstilo 23 različnih dogodkov na različnih lokacijah v starem mestnem jedru Škofje Loke.
še novic