Čivki iz preteklosti – Slovenska arheologija skozi zvoke, simbole in prve zapisane besede

Ministrstvo za kulturo, 13. oktober 2023 12. oktobra so v Arheološkem muzeju v Frankfurtu odprli razstavo Čivki iz preteklosti – Slovenska arheologija skozi zvoke, simbole in prve zapisane besede. Razstava je nastala na pobudo Arheološkega muzeja v Frankfurtu v okviru spremljevalnih dogodkov mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu in častne gostje Slovenije.
Vabilo članicam in članom h kandidaturi na volitvah v organe DSP

Vabilo članicam in članom h kandidaturi na volitvah v organe DSP

Društvo slovenskih pisateljev, 13. oktober 2023 ― Spoštovane članice, spoštovani člani Društva slovenskih pisateljev. V skladu s Temeljnim aktom upravni odbor DSP pripravlja aktivnosti za sklic rednega volilnega občnega zbora DSP, katerega namen bo izvolitev predsednika ter članov upravnega in nadzornega odbora ter častnega razsodišča za mandatno dobo treh let. Predviden datum volilnega občnega zbora je 12. december 2023. Članice in člani […]
Deblak spuščajo v Soboško jezero

Deblak spuščajo v Soboško jezero

Misli, 13. oktober 2023 ― Arheologi so zjutraj ob sedmih začeli s potopitvijo prazgodovinskega deblaka, ki so ga našli na obrežju Mure in prepeljali do Soboškega jezera. Potopili ga bodo deset metrov globoko in zavarovali s filcem. Akcija bo predvidoma trajala do 15. ali 16. ure popoldne, je za STA povedal vodja akcije, strokovnjak za podvodno arheologijo Andrej Gaspari.

Pogovor po premieri filma Telo

Kinodvor, 13. oktober 2023 ― V sredo, 11. oktobra, smo premierno predstavili dokumentarec Telo; po projekciji smo se pogovarjali z režiserko Petro Seliškar in protagonistko Urško Ristić. Vabljeni k ogledu pogovora in seveda filma - nadaljnje projekcije so že objavljene.

V Prešernovem gledališču Kranj premiera Predsednic

SiGledal Novice, 13. oktober 2023 ― V Prešernovem gledališču Kranj bodo drevi ob 19.30 premierno uprizorili črno komedijo Wernerja Schwaba Predsednice v režiji Jureta Novaka. Kot so pojasnili ustvarjalci, predstava skozi duhovite in iskrive dialoge dveh upokojenih čistilk Erne in Grete ter še aktivne Maričke razgrinja banalno in na krščanskih stereotipih temelječo plat družbe.

Uroš Kaurin in Vito Weis z novo epizodo Heroja

SiGledal Novice, 13. oktober 2023 ― Igralca Uroš Kaurin in Vito Weis bosta danes na Intimnem odru GT22 v Mariboru premierno izvedla novo epizodo njunega projekta Heroj, s katerim sta začela leta 2014. Tokratna, že četrta predstava v nizu je podnaslovljena Business as Usual in je nastala v produkciji mariborskega kulturno-umetniškega društva Moment in ljubljanskega Gledališča Glej.

Spoznavni izlet

Fakulteta za dizajn, 13. oktober 2023 ― Dragi študenti, končno je prišel čas za prvi spoznavni izlet tega študijskega leta!Kam gremo? V Budimpešto! Kdaj? 11. – 12.11.2023 Vabimo vas na nepozaben spoznavni izlet v čudovito Budimpešto, kjer […] The post Spoznavni izlet appeared first on Fakulteta za dizajn.
V Slovenski kinoteki Dnevi poljskega filma

V Slovenski kinoteki Dnevi poljskega filma

Misli, 13. oktober 2023 ― V Slovenski kinoteki bodo od danes do nedelje potekali Dnevi poljskega filma. Odprl jih bo dokumentarni film Zastavljalnica, ostale tri večere bodo na ogled žanrsko raznolika sodobna poljska filmska dela, ki so na mednarodnih festivalih prejela prestižne nagrade. Med drugim bodo prikazali filmsko klasiko Sanatorij Pri peščeni uri.

Otroci Vrtca Vransko na obisku v Občinski knjižnici Vransko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. oktober 2023 ― Starši so otrokova prva stopnička v svet branja, v predšolskem obdobju pa smo staršem pri tem v pomoč tudi vzgojitelji in knjižničarji. Občinsko knjižnico Vransko vsaj dvakrat na leto obiščejo vsi otroci, ki obiskujejo Vrtec Vransko. V začetku oktobra so nas najprej obiskali najmlajši in prisluhnili slovenski ljudski pravljici Zakaj ima zajec kratek rep, starejši pa so spoznali važnega gekona Gekija, ki je šele prek svojega odmeva spoznal, da ni v vsem najboljši in da je prav, da priložnost dobijo še drugi, saj vsak kaj zna. Branje knjig in pripovedovanje otroku pomaga ...
1957 Rakek – Recept za očala

1957 Rakek – Recept za očala

Stare slike (Cerknica), 13. oktober 2023 ― Kuverta optike Zajec je majhna. Vanjo bi šli dve stekli za očala kaj več pa ne. Prvo optiko v Ljubljani je leta 1902 odprl Franc P. Zajec na Starem trgu 9. Prodajal je tudi ure, zlatnino, srebrnino, barometre, termometre, daljnoglede in celo gramofone ter steklena očesa. Glavno delo je bilo izdelava in popravilo očal. Njegov sin […]
1970 Rakek – Ramparji

1970 Rakek – Ramparji

Stare slike (Cerknica), 13. oktober 2023 ― Ramparji leta 1970 na železniški postaji Rakek s tovornjaka v vagon prekladajo iverne plošče iz Bresta. S prihodom južne železnice na Rakek konec leta 1856 se je na postaji na novo zaposlilo veliko ljudi, ki so opravljali razna dela. Med njimi so bili ramparji, ki so imeli izredno težaško delo. Leta 1935 so se organizirali […]
še novic