V berlinskem kinu Arsenal raznolika slovenska filmska produkcija

Misli, 1. november 2023 ― V slovitem berlinskem kinu Arsenal, ki deluje tudi kot Inštitut za film in video umetnost, bo od danes do nedelje potekala predstavitev slovenskih filmov z naslovom Keine Retrospektive: Slowenisches Kino (Retrospektiva, ki to ni ali slovenski filmi). Prikazanih bo osem filmov, večini projekcij bo sledil pogovor z režiserjem ali režiserko.
Avtoriteta argumenta, ne argument avtoritete!

Avtoriteta argumenta, ne argument avtoritete!

MMC Drugo, 1. november 2023 ― Reformacija se je začela z duhovno krizo in zlomom avtoritete: če je prej z avtoriteto govorilo cerkveno učiteljstvo, od reformacije naprej šteje le še moč argumenta. Dediščini reformacije v sodobnem svetu je posvečena tokratnja oddaja Panoptikum.

Mesec evropskega filma 2023

Kinodvor, 1. november 2023 ― Kinodvor se med 1. novembrom in 9. decembrom prvič pridružuje inciativi kinematograske zveze Europa Cinemas in Evropske filmske akademije v proslavljanju raznolikosti evropskega filma.

V berlinskem kinu Arsenal raznolika slovenska filmska produkcija

Misli, 1. november 2023 ― V slovitem berlinskem kinu Arsenal, ki deluje tudi kot Inštitut za film in video umetnost, bo od danes do četrtka potekala predstavitev slovenskih filmov z naslovom Keine Retrospektive: Slowenisches Kino (Retrospektiva, ki to ni ali slovenski filmi). Prikazanih bo osem filmov, večini projekcij bo sledil pogovor z režiserjem ali režiserko.

V Španiji odprli muzej cenzurirane umetnosti

Misli, 1. november 2023 ― V Španiji so prejšnji teden odprli nov muzej, posvečen cenzurirani umetnosti. Zasebni muzej v Barceloni prikazuje 42 del z vsega sveta, ki so bila označena za sporna ali umaknjena z razstave. Med njimi so križani klovn Ronald McDonald, okrašene molitvene podloge in skice nekdanjih zapornikov v Guantanamu.

Odmevi na afero Đilas v Jugoslaviji in svetu

Arhiv RS, 1. november 2023 ― V tokratni arhivaliji meseca objavljamo pismo črnogorskega partizana in narodnega heroja Komnena Cerovića (1916–2000), ki ga je konec leta 1966 poslal na Centralni komite Zveze komunistov Slovenije in v katerem se sprašuje, zakaj je Milovan Đilas še vedno zaprt. Predstavljamo, kako je Đilas iz člana najožje partijske vrhuške tako rekoč čez noč postal prvovrstna persona non grata.
še novic