Na obisku v studiu: The Necks

Na obisku v studiu: The Necks

Radio Študent, 14. november 2023 ― Chris Abrahams, Tony Buck in Lloyd Swanton so letos vstopili v šestintrideseto leto skupnega muziciranja kot člani The Necks – oprezne muzičistične entitete, ki svoj duh najde v motivično skromni in formalno v svojski stasis zapriseženi improvizaciji. 

Anja Mugerli: Pričakovanja

Koridor, 14. november 2023 ― Boleča, a nujna in pomembna zgodba o neplodnosti, družbenih pričakovanjih in ženskem telesu. The post Anja Mugerli: Pričakovanja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Študentska razstava

Študentska razstava

Fakulteta za dizajn, 14. november 2023 ― Drage študentke, dragi študenti, V začetku meseca decembra bomo študentje Fakultete za dizajn skupaj s Študentskim svetom organizirali razstavo, kjer boste imeli vsi odlično priložnost pokazati svoje umetniške izdelke. ️RAZSTAVA bo […] The post Študentska razstava appeared first on Fakulteta za dizajn.
Nobelovec Fosse odpovedal novinarsko konferenco ob podelitvi nagrade

Nobelovec Fosse odpovedal novinarsko konferenco ob podelitvi nagrade

Misli, 14. november 2023 ― Letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo Jon Fosse je odpovedal novinarsko konferenco ob podelitvi nagrade 10. decembra. Fosse je v elektronskem sporočilu norveškemu časniku VG zapisal, da je zavrnil vse dogodke, pri katerih udeležba za Nobelove nagrajence za literaturo ni obvezna, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Za najboljši literarni prvenec letošnjega Slovenskega knjižnega sejma nominirane tri avtorice

Za najboljši literarni prvenec letošnjega Slovenskega knjižnega sejma nominirane tri avtorice

Misli, 14. november 2023 ― Znane so nominiranke za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma. Žirija v sestavi pod vodstvom predsednice Suzane Tratnik ter članov Nade Breznik in Boruta Gombača je izbrala Z luknjami v prepihu Lare Božak ter Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti in Težko vodo Pie Prezelj. Nagrado bodo na sejmu podelili 23. novembra.

Celovita obnova dela kulturnega spomenika državnega pomena Negova – Grad

Ministrstvo za kulturo, 14. november 2023 ― Ministrstvo za kulturo je 9. novembra 2023 na gradu Negova predstavilo projekt »Celovita obnova dela kulturnega spomenika državnega pomena Negova – Grad«. Splošni cilj projekta je obnoviti, revitalizirati in ohraniti kulturni spomenik državnega pomena ter uporabiti njegove potenciale kulturne dediščine za pospešitev turističnega in gospodarskega okrevanja po pandemiji covid-19.

LINIJE SILE v knjigi Prekinitve s tradicijo v slovenskih uprizoritvenih umetnostih 1966–2006

KUD Trivia, 14. november 2023 ― Pri Založbi Univerze v Ljubljani je izšla znanstvena monografija Barbare Orel Prekinitve s tradicijo v slovenskih uprizoritvenih umetnostih 1966–2006. V njej so tri strani posvečene skupini Linije sile (1983 – 1990), v okviru katere so delovale Lidija Bernik, Tanja Lakovnik, Lela B. Njatin, Marija Mojca Pungerčar in Aina Šmid. Barbara Orel skupino je Linije sile […]

Nikoli enaindvajset: Filmska projekcija (15.11.2023 19:00)

Španski borci, 14. november 2023 ― Never Twenty One (2019), poklon mladim žrtvam strelskega in rasnega, policijskega nasilja, je prvi del triptiha, ki raziskuje “stanje” črnske skupnosti v različnih obdobjih in na različnih krajih ter obravnava vpliv kolonializma in vztrajno ohranjanje obredov prednikov kot oblike potrjevanja identitete. Vsak projekt nastane kot kratki film in celovita koreografska predstava.
ZNANE NOMINIRANKE ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 39. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

ZNANE NOMINIRANKE ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 39. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

Društvo slovenskih pisateljev, 14. november 2023 ― Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke za nagrado literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma: LARA BOŽAK: Z luknjami v prepihu. Literarno društvo IA, 2023 LAURA BUZETI: Posuj se s pepelom vaših očetov. Litera, 2023 PIA PREZELJ: Težka voda. Goga, […]
Interesno območje

Interesno območje

MMC Gledamo, 14. november 2023 ― Odkar je filozofinja Hannah Arendt med poročanjem o sojenju Adolphu Eichmannu uporabila besedno zvezo "banalnost zla", s tem konceptom opisujemo "grozljivo običajnost" nacističnih funkcionarjev, ki so k holokavstu pristopali kot k pisarniški službi.
Krožne rešitve za trajnostno prihodnost – priznanje projektu OdejaUP

Krožne rešitve za trajnostno prihodnost – priznanje projektu OdejaUP

Fakulteta za dizajn, 14. november 2023 ― Študentke 3. letnika smeri Moda in tekstilije so v šolskem letu 2022/23 s projektom »OdejaUP« – Ponovna uporaba in preoblikovanje tekstilnih ostankov podjetja Odeja, pod vodstvom izr. prof. dr. Damjane Celcar, sodelovale v […] The post Krožne rešitve za trajnostno prihodnost – priznanje projektu OdejaUP appeared first on Fakulteta za dizajn.

Na Jesenicah se začenjajo 36. Čufarjevi dnevi

SiGledal Novice, 14. november 2023 ― S polaganjem cvetja k spomeniku Toneta Čufarja na Jesenicah in z nastopom domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19. uri v jeseniškem gledališču začeli tradicionalni, 36. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra postregel z devetimi predstavami in spremljevalnim programom.
Dunajski knjižni sejem letos z novim rekordom

Dunajski knjižni sejem letos z novim rekordom

Planet Siol.Net, 14. november 2023 ― Dunajski knjižni sejem, ki se je končal preteklo nedeljo, je po navedbah organizatorjev letos zabeležil rekorden obisk. Sejem v avstrijski prestolnici je namreč obiskalo 58 tisoč ljubiteljev knjig in branja, kar je največ doslej, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.
Večer DSI, DSR in AGRFT: Od papirja do junaka 2

Večer DSI, DSR in AGRFT: Od papirja do junaka 2

Društvo slovenskih režiserjev, 14. november 2023 ― Večer Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, Društva slovenskih režiserjev in režiserk in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo                     OD PAPIRJA DO JUNAKA 2 Ponedeljek, 20. november, ob 17.00 Kinodvorana AGRFT, Aškerčeva 5, Ljubljana V ponedeljek, 20. novembra, ob 17.00 v Kinodvorani AGRFT na Aškerčevi 5 v Ljubljani nadaljujemo z večerom, posvečenim razvoju filmskega lika, […]
26. november 2023: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini, občasna muzejska razstava

26. november 2023: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini, občasna muzejska razstava

Gornjesavski muzej Jesenice, 14. november 2023 ― Veste kdo sta bili Rdečka in Čopka? Ne. To lahko izveste le še med 21. in 26. novembrom 2023, med 9. in 16. uro. Kje? V Muzeju Kranjska Gora v Liznjekovi domačiji, na občasni razstavi.   Tam boste zagotovo ugotovili, kdo sta bili bitji zanimivih imen in spoznali za koga vse so nekoč skrbeli pastirci. [...] The post 26. november 2023: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini, občasna muzejska razstava appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Dunajski knjižni sejem letos z rekordnim obiskom

Misli, 14. november 2023 ― Dunajski knjižni sejem, ki se je končal minulo nedeljo, je po navedbah organizatorjev letos zabeležil rekorden obisk. Sejem v avstrijski prestolnici je namreč obiskalo 58.000 ljubiteljev knjig in branja, kar je največ doslej, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Jesenicah se začenjajo 36. Čufarjevi dnevi

Misli, 14. november 2023 ― S polaganjem cvetja k spomeniku Toneta Čufarja na Jesenicah in z nastopom domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19. uri v jeseniškem gledališču začeli tradicionalni, 36. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra postregel z devetimi predstavami in spremljevalnim programom.
še novic