Umrl britanski gledališki in filmski igralec Ackland

SiGledal Novice, 20. november ― Britanski igralec Joss Ackland, ki je v svoji pestri osem desetletjih dolgi karieri blestel predvsem v vlogi filmskih zlikovcev, je umrl v nedeljo, je sporočila njegova družina. Star je bil 95 let. V izjavi ob njegovi smrti so zapisali, da je igralec, znan po razpoznavnem glasu in dominantni prisotnosti, umrl mirno doma, obkrožen s sorodniki.

Državna sekretarka Knez na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo

Ministrstvo za kulturo, 20. november ― Danes je potekalo zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, kjer so obravnavali kmetijske in ribiške točke. Komisija je predstavila predlog o ribolovnih možnostih za Atlantik in Severno morje ter Sredozemsko in Črno morje za prihodnje leto. Svet se je seznanil tudi z izvajanjem ukrepov Strategije EU za gozdove do leta 2030 ter z napredkom obravnave predloga uredbe o novih genomskih tehnikah.

152. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Arhiv RS, 20. november ― Vlada je na današnji dopisni seji sprejela poročilo o izvrševanju državnega proračuna v prvi polovici letošnjega leta, sprejela je stališča do mnenj državnega sveta o proračunskih dokumentih in se opredelila do amandmajev na predlog sprememb državnega proračuna za leto 2024 in amandmajev na dopolnjen predlog državnega proračuna za leto 2025.
Poslovil se je režiser Filip Robar Dorin

Poslovil se je režiser Filip Robar Dorin

MMC Film, 20. november ― Umrl je scenarist, režiser, montažer in producent Filip Robar Dorin. V slovenski film je pionirsko uvedel obliko dokumentarnega in igrano-dokumentarnega filma. Prejel je številne domače in mednarodne nagrade za svoje aktivno delo na področju filma.
Igrivi prostori, interaktivno vodstvo z delavnico za družine (5+)

Igrivi prostori, interaktivno vodstvo z delavnico za družine (5+)

SLOGI, 20. november ― Za vsakim scenskim osnutkom se skrivajo zgodbe – zgodba umetnika in stilskega obdobja, zgodba od prve zamisli do realizacije ter nenazadnje zgodba, ki igra v narisanem prostoru. Na razstavi Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf bomo na ustvarjalen način raziskovali prostore igre ter jih z gledališko igro obudili. Še posebno pozornost bomo namenili scenskemu osnutku […] The post Igrivi prostori, interaktivno vodstvo z delavnico za družine (5+) appeared first on SLOGI.
Znana je prejemnica nagrade za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023

Znana je prejemnica nagrade za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023

Društvo slovenskih pisateljev, 20. november ― Nagrado za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023 prejme Pia Prezelj za roman Težka voda. Goga, 2023 Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač. Nagrada bo podeljena v četrtek, 23. novembra, ob 18. uri na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma z neposrednim prenosom na valovih […]
Poslovil se je Filip Robar Dorin

Poslovil se je Filip Robar Dorin

Društvo slovenskih režiserjev, 20. november ― Filip Robar Dorin /vir: SFC, foto Manja Zore/ Danes nas je zapustil Filip Robar Dorin, scenarist, režiser, montažer in producent, avtor več kot 10 celovečernih igranih in dokumentarnih filmov ter več kot 30 kratkih in srednjemetražnih dokumentarnih in igranih filmov. V letih 1998-2002 je bil direktor Filmskega sklada Republike Slovenije (današnjega Slovenskega filmskega centra), uveljavil pa […]
Umrl je filmski režiser Filip Robar Dorin

Umrl je filmski režiser Filip Robar Dorin

Misli, 20. november ― V 84. letu starosti je danes umrl scenarist, režiser, montažer in producent Filip Robar Dorin, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Kot filmski ustvarjalec je podpisal preko 30 kratkih in srednjemetražnih dokumentarnih in igranih filmov.

V Trstu potekala vaja na morju

Arhiv RS, 20. november ― Danes je v okviru projekta Sistem za odzivanje na pomorske incidente v severnem Jadranu (angleško North Adriatic Maritime Incident Response System – NAMIRS) potekala zaključna mednarodna vaja na področju preventive, pripravljenosti in odzivanja ob večjih ekoloških nesrečah na morju in obalnem pasu. Projekt izvajamo v sodelovanju s hrvaškimi in italijanskimi partnerji.
Pixxelpoint 2023: Življenje v (o)mrežju

Pixxelpoint 2023: Življenje v (o)mrežju

OUTSIDER, 20. november ― V četrtek, 16. novembra, se je v Novi Gorici otvoril letošnji, 24. Pixxelpoint, mednarodni festival sodobnih umetniških praks. Ta letos poteka na treh lokacijah v Novi Gorici: Mestna Galerija, Galerija Tir na Mostovni in v Carinarnici, ter eni lokaciji v italijanski Gorici, galerija Agore. Program, pri katerem sodeluje več kot 40 umetnikov, dopolnjujejo še delavnice, […]
Video večer s Postajo DIVA: Aprilija Lužar

Video večer s Postajo DIVA: Aprilija Lužar

Galerija Photon, 20. november ― Pogovor in projekcija Sreda, 29. 11. 2023, 19.00 Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana ____________ Aprilija Lužar je angažirana feministična umetnica in aktivistka, ki v svojih umetniških delih obravnava teme kot so spolno nasilje nad ženskami, položaj ženske v družbi in lezbični umetniški aktivizem. Javnosti najbolj znano njeno delo je projekt Ženski ...
Novogoriško gledališče postavlja na oder Mametovo Oleanno

Novogoriško gledališče postavlja na oder Mametovo Oleanno

Misli, 20. november ― Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo v sredo ob 20. uri premierno zaživela drama Oleanna. Nastala je pod režijskim vodstvom igralca tega gledališča Radoša Bolčine, drama pa je ena najslavnejših in največkrat uprizarjanih iger sodobnega ameriškega dramatika, pisca in režiserja Davida Mameta.

Svetovni dan otrok - vsakemu otroku vse pravice

Arhiv RS, 20. november ― Otrokove pravice so človekove pravice – in te so resno kršene milijonom otrok po svetu: v Gazi, Ukrajini, Sudanu, na Haitiju in drugod. Ob svetovnem dnevu otrok se pridružujemo pozivu Unicefa za mir za vsakega otroka. Vsak otrok ima pravico živeti v miru ter v čistem in varnem okolju. Prav tako ima pravico biti slišan in vključen v odločitve, ki vplivajo nanj.

Iz naših zbirk – Milan Butina, scenograf

SLOGI, 20. november ― Letos proslavljamo stoto obletnico rojstva Milana Butine (21. novembra 192324. junija 1999), utemeljitelja likovne teorije na Slovenskem. Vendar Milan Butina ni deloval »le« kot slikar in likovni teoretik, temveč je bil tudi gledališki človek. Na razstavi v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) so na ogled Butinovi scenografski osnutki iz ikonotečne zbirke SLOGI iz obdobja med letoma 1951 in 1967. The post Iz naših zbirk – Milan Butina, scenograf appeared first on SLOGI.
»Šansoni mi omogočajo, da naš čas odslikavam brez zadržkov«

»Šansoni mi omogočajo, da naš čas odslikavam brez zadržkov«

Štajerski tednik, 20. november ― Po desetih letih je letos ponovno potekal Festival slovenskega šansona. Na natečaj je bilo prijavljenih 66 šansonov, na festival jih je strokovna komisija uvrstila 20, od teh jih je bilo na dveh predizborih za finalno prireditev izbranih deset. Med njimi je tudi Primož Vidovič, pevec, kantavtor, šansonjer, filozof, ki se je odlično predstavil v šansonu Triptih sestre Felicite, za katerega je napisal glasbo in besedilo.  V soboto, 25. novembra, se bo občinstvu predstavil na koncertu v ptujskem dominkancu.

Ana Pepelnik: to se ne pove

Koridor, 20. november ― Ana Pepelnik v svoji najnovejši pesniški zbirki To se ne pove v ospredje postavlja transformativno moč jezika ter subtilno igro med izrečenim in neizrečenim. The post Ana Pepelnik: to se ne pove appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Sting prihodnje leto ponovno v Ljubljani

Sting prihodnje leto ponovno v Ljubljani

Misli, 20. november ― Britanski glasbenik Sting prihodnje leto prihaja v Ljubljano, 29. maja bo nastopil v Dvorani Stožice. Kot so zapisali organizatorji, je Stingov koncert navdušujoč in dinamičen šov z njegovimi najbolj priljubljenimi uspešnicami, iz časa njegove kariere člana skupine The Police in kot solo izvajalca.
Marija Jakopin: Rasla je jelka

Marija Jakopin: Rasla je jelka

OUTSIDER, 20. november ― Ko sem bila majhna, sem imela babico Gitico. Ta je trpela za strašnimi migrenami. Včasih, kadar jo je zagrabilo ravno, ko smo bile njene tri vnučke na obisku, smo se nagnetle v njeno spalnico, ki jo je skrbno zatemnila. Potem je, tarnajoč na postelji, prosila, da ji potiho in nežno zapojemo ljudsko pesem Rasla je […]
Nagrada Mirka Šubica za življenjsko delo letos Valentinu Benediku

Nagrada Mirka Šubica za življenjsko delo letos Valentinu Benediku

Misli, 20. november ― Društvo restavratorjev Slovenije je nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo v letu 2023 namenilo Valentinu Benediku za izjemne dosežke na področju fotodokumentiranja, izobraževanja in popularizacije konservatorsko-restavratorske stroke. Na današnji slovesnosti v Narodni galeriji bodo podelili tudi priznanja Mirka Šubica in študentsko priznanje.

Evropski teden testiranja

Ministrstvo za kulturo, 20. november ― Letošnji Evropski teden testiranja na okužbe z virusom človeške imunske pomanjkljivosti (angleško Human Immunodeficiency Virus - HIV), z virusoma hepatitisa B in C ter spolno prenosljive okužbe poteka od 20. do 27. novembra pod geslom »Testiraj. Zdravi. Prepreči.« in je namenjen osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja omenjenih okužb.

17. sezona branja odraslih SAVINJČANI BEREMO 2023/24

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. november ― Spoštovani prijateljice in prijatelji knjig, prijazno vas vabim, da sprejmete naše povabilo in sodelujete v 17. sezoni branja za odrasle Savinjčani beremo. Tudi tokrat smo se skrbno in premišljeno lotili priprave seznama knjig, ki jih boste lahko brali v tej sezoni. Avtorji so najbolj brani ta čas: Tina Gorenjak, Mira Furlan, Vinko Möderndorfer, Elif Shafak, Tone Partljič, Alma M. Karlin, Ana Schnabl, Viki Grošelj, Slavenka Drakulić, Charles Martin … Prepričana sem, da smo pripravili resnično raznovrsten nabor, saj si želimo, da se nam pridružite ljubitelji različnih žanrov in literarnih zvrsti. Branje je nekaj ...

Delna in popolna zapora regionalne ceste v Fali

Arhiv RS, 20. november ― Direkcija za infrastrukturo je pristopila k izvedbi rekonstrukcije opornih in podpornih konstrukcij ter mostu čez hudournik pri Fali na regionalni cesti R3-705, odsek 1432 Ruše–Puščava med km 6,003 in km 6,156. V času gradbenih del bo promet potekal enosmerno izmenično.
Kvir 2/2

Kvir 2/2

Literatura v živo, 20. november ― Če sta bila včasih neločljiv del kvir literature zakritost in alegoričnost, bo verjetno prihodnost kvir literature preiskovanje bolj latentne ali podzavestne homo-, bi- in transfobije.

Na Jesenicah se zaključujejo 36. Čufarjevi dnevi

SiGledal Novice, 20. november ― V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice se bodo zaključili 36. Čufarjevi dnevi. Ob zaključku tradicionalnega festivala ljubiteljskih gledališč, ki se je začel 14. novembra, bo ob 19.30 na sporedu koncert Nataše Vester Trseglav Neskončnost, sledila pa bo podelitev nagrade in plaket Toneta Čufarja ter nagrade nova gaz.
še novic