Razpoka

Koridor, 5. december 2023 ― Kirkwood pred nas postavi predstavo v predstavi in pokaže, kaj vse lahko dosežemo z domišljijo in služi kot dokaz, kaj vse lahko storimo ljudje; ne pa tudi umetna inteligenca. The post Razpoka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

NAMENITE KUD TRIVIA 1% DOHODNINE

KUD Trivia, 5. december 2023 ― Dejavnosti KUD Trivia lahko podprete z donacijo 1 % dohodnine. Veseli bomo vaše podpore! V ta namen izpolnite obrazec in vanj vpišete naziv Kulturno umetniško društvo Trivia in davčno številko 48686743. Obrazec oddate elektronsko ali natisnjenega pošljete na najbližjo davčno izpostavo do 31. decembra 2023. Pozor! Če ste samozaposleni, lahko donirate le v primeru, če: a) […]

Pozor Hud Ples 3, plesna predstava za vso družino

Španski borci, 5. december 2023 ― PHP 3 predvsem ni plesna predstava, ampak izvrstno narejena učna ura o sodobnem plesu in vznemirljivem preletu skozi zgodovino sodobnega plesa. Kaj je lahko bolj atraktivnega kot gib, ki vznemiri, kot gib, ki pelje stran od sveta »tu in sedaj« v nek drugačen svet, v katerem se čuti naselijo v vse pore plesalčevega in tudi gledalčevega telesa?

Barbara Predan: V iskanju Ravnikarjeve teorije oblikovanja

OUTSIDER, 5. december 2023 ― Ime Edvarda Ravnikarja je, kar zadeva stroko oblikovanja, v javnosti povezano predvsem z ustanovitvijo (danes že razvpite) eksperimentalne B-smeri v študijskem letu 1960/61 in z njenim nenadnim koncem, še preden se je visokošolski študij oblikovanja na takratni fakulteti za arhitekturo dodobra začel.[1] Manj znano je, da je Ravnikar v želji, da bi moderniziral in vsebinsko […]
Vzhajajoče zvezde in vrhunska kulinarika za zaključek leta v prestolnici

Vzhajajoče zvezde in vrhunska kulinarika za zaključek leta v prestolnici

Planet Siol.Net, 5. december 2023 ― Med prazničnim postopanjem po okrašeni prestolnici smo hitro pozabili na "zimske" razmere v mestu – nizke temperature, kratek dan in gnečo v trgovinah. Potem ko smo obredli vse glavne ulice v starem delu mesta, nas je pot zanesla na Novi trg, kjer nas je pričakal ljubek prizor. Na vrhu trga se v toplih zimskih barvah sveti praznična koča z idiličnim pogledom na Ljubljanski grad. Tam nas je pričakal oder, kjer se predstavljajo mladi glasbeni talenti in kjer lahko uživamo v vrhunski kulinariki.

Predstava Argonavti v SMG o nenormativni družini

SiGledal Novice, 5. december 2023 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili predstavo Argonavti. Besedilo je po navdihu istoimenske knjige Maggie Nelson in na podlagi pogovorov z anonimnimi sogovorniki napisal Tomasz Spiewak. Režijo je prevzel Michal Borczuch, ki je povedal, da niso želeli zgolj prirediti knjige za oder, ampak raziskati situacijo v Slovenji.

MUZEJSKI VEČER »VZPONI IN PADCI JESENIŠKEGA HOKEJA« V DVORANI PODMEŽAKLA, 4. 12. 2023

Gornjesavski muzej Jesenice, 5. december 2023 ― V Hokejski dvorani Podmežakla na Jesenicah smo včeraj, 4. 12. 2023, obeležili 75. obletnico jeseniškega hokeja. Gornjesavski muzej Jesenice je skupaj s Športno zvezo Jesenice in HDD SIJ Acroni Jesenice pripravil muzejski večer, ki sta ga vodila Branko Jeršin, veliki poznavalec hokeja in vodja regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije za Gorenjsko ter kustosinja GMJ, Daša [...] The post MUZEJSKI VEČER »VZPONI IN PADCI JESENIŠKEGA HOKEJA« V DVORANI PODMEŽAKLA, 4. 12. 2023 appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Zaključek bralne značke za odrasle: Prebrali so več kot 800 knjig

Štajerski tednik, 5. december 2023 ― Bralna značka za odrasle (BZO) je bila prvič izvedena v šolskem letu 2000/2001, od takrat naprej se je razvijala ter jo po vzoru ptujske knjižnice izvajajo v skoraj vseh splošnih knjižnicah Slovenije. Projekt si je zamislila, pripravljala in vodila Liljana Klemenčič ter ga predala sodelavcem iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, za kar so se ji še posebej zahvalili tudi na zaključku letošnje BZO. Njen vodja je oktobra letos postal Gregor Korošec.

Razstava o Edvardu Ravnikarju

Fakulteta za dizajn, 5. december 2023 ― Od prejšnjega četrtka je v MAO Slovenija na ogled dolgo pričakovana razstava o Edvardu Ravnikarju. Projekt, ki se je pripravljal več let, z urejanjem statusa in sistematično obdelavo Ravnikarjevega arhiva […] The post Razstava o Edvardu Ravnikarju appeared first on Fakulteta za dizajn.

Edinstvena prireditev v Podlehniku: »Moja zemlja, moje korenine«

Štajerski tednik, 5. december 2023 ― Tišini po zadnji odigrani in odpeti noti je sledil bučen aplavz, ki je bil potrditev, da je domačinka Sara Korošec navdušila, presunila zbrane gledalce, obiskovalce, ob redkih izjemah, ki so najprej ostali nemih rok. Predstava nikakor ni bila klasična prireditev ljudskih pevcev ali recitatorjev, pa vendar je vključevala tudi njih in seveda še svetlobo, glas, zvok, črke ter gibe. Bila je raznolika, kot so Haloze, kot so zgodbe ljudi, ki so bivali in še bivajo na slemenih gričev, v grapah ali na obronkih te za življenje svojstvene pokrajine.

Ljudske pevke so za 50. rojstni dan dobile še eno darilo

Štajerski tednik, 5. december 2023 ― Za markovske ljudske pevke je leto 2023 jubilejno. Njihova sekcija, ki deluje v okviru Folklornega društva Antona-Jožeta Štrafela, je bila namreč ustanovljena pred natanko 50 leti. V začetku leta so to pomembno prelomnico obeležile s koncertom, v teh dneh pa je luč sveta ugledal še zbornik ob 50-letnici delovanja z naslovom Naj pesem naša vam pove.
Francija v tekmi s časom do ponovnega odprtja obnovljene Notre-Dame

Francija v tekmi s časom do ponovnega odprtja obnovljene Notre-Dame

Misli, 5. december 2023 ― Delavci v znameniti pariški katedrali Notre-Dame imajo še leto dni časa, da po tem, ko je ta gotski spomenik leta 2019 skoraj uničil požar, pravočasno končajo obnovo za njegovo ponovno odprtje. Obnova stavbe, ki je pod Unescovo zaščito in običajno pritegne približno 12 milijonov obiskovalcev letno, je naletela na več težav.

AB objekt: Hiša DD

OUTSIDER, 5. december 2023 ― V gosto poseljeni, anonimni pozidavi severnega predmestja Domžal stoji med enodružinskimi gradnjami pritlična, nevpadljiva hiša, ki kliče pozornost ravno s svojo zadržanostjo. Kvalitetna arhitektura v suburbanem okolju je delo arhitektov Boštjana Matula in Samanthe Vuk iz biroja AB objekt. »Hiša je nastala zelo hitro, od pričetka projektiranja do vselitve je minilo vsega dobro leto,« razlaga […]

Kot bi bil tukaj začasno – V dialogu s Tomijem Janežičem, nova publikacija

SLOGI, 5. december 2023 ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) s publikacijo Kot bi bil tukaj začasno – V dialogu s Tomijem Janežičem, knjigo izbranih intervjujev s Tomijem Janežičem, ki so nastali v letih 1997–2023, jemlje pod lupo režiserski diskurz enega od predstavnikov »četrte generacije« slovenskih gledaliških režiserjev. Janežič se je od svoje prve režije v instituciji leta 1996 po letu 2000 intenzivno uveljavil tudi onkraj slovenskega domicila in s svojo uprizoritveno poetiko določil zadnjo četrtino gledališkega stoletja v tem delu Evrope. The post Kot bi bil tukaj začasno – V dialogu s Tomijem Janežičem, nova publikacija appeared first on SLOGI.

Do konca letošnjega leta: Alpska adventna tržnica, Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej, 5. december 2023 ― Na letošnji alpski adventni tržnici se predstavljajo ustvarjalci in pridelovalci iz območja Julijskih Alp. Na bogato obloženih mizah tako lahko najdete priročna darilca za vas ali za vaše najbližje. Tržnico lahko obiščete vsak dan v času odprtja muzeja, torej od torka do nedelje od 9. do 16. ure, v času decembrskih praznikov (25. 12. – [...] The post Do konca letošnjega leta: Alpska adventna tržnica, Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Štefka Drolc – ob 100-letnici rojstva

SLOGI, 5. december 2023 ― Štefka Drolc, velika slovenska igralka, predstavnica takoimenovane moderne igre, se je v Ponikvi pri Šentjurju rodila 22. decembra 1923. Ob skorajšnji 100. obletnici njenega rojstva smo v sodelovanju Tretjega programa Radia Slovenija, Programa Ars in Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja v njen spomin pripravili posebno oddajo Oder, ki naj ob arhivskem in muzejskem gradivu […] The post Štefka Drolc – ob 100-letnici rojstva appeared first on SLOGI.
Lutz Seiler: Zvezda 111

Lutz Seiler: Zvezda 111

MMC Knjige, 5. december 2023 ― Vse bolj uveljavljen in nagrajevan nemški pripovednik Lutz Seiler je podobno kot njegov rojak Inge Schultz eden od premišljevalcev o obdobju padca Zidu in začetka tranzicije, vsaj če sodimo po njegovih poslovenjenih romanih.

1971 Postojna – Kurilnica in obračalnica

Stare slike (Cerknica), 5. december 2023 ― Železniška postaja Postojna se je v času gradnje avtoceste Vrhnika-Postojna (1970-1972) zelo spremenila. Podrtih je bilo nekaj objektov, kot sta kurilnica in obračalnica. Odstranjenih je bilo nekaj stranskih tirov, zgrajen pa je bil tudi nov medtirni peron s podhodom, ki je še danes v funkciji. Rapalska meja med kraljevinama Italijo in SHS je leta 1920 […]
še novic