Anatomija padca

Majda Širca blog, 11. december 2023 ― Za Anatomijo padca ( Justine Triet, 2023) bi lahko rekli, da pripada drugi generaciji filmov, ki fokusirajo vlogo spolov in težo medsebojnih partnerskih razmerij. Presega prejšnje generacije deklarativnih filmov o razpokah in neenakostih med spoloma, o bojih za pravice žensk … Continue reading →

Novice: Partizanski tisk na Tolminskem - Predstavitev knjige

Tolminski muzej, 11. december 2023 ― Vljudno vabljeni na predstavitev knjige o partizanskem tisku na Primorskem, ki jo bo med bralce pospremil avtor Rok Uršič. Partizasnki tisk je med drugo svetovno vojno odigral pomembno vlogo in bil posebno dobro sprejet na Primorskem, kjer je bila v času fašizma slovenska beseda prepovedana. Tudi na Tolminskem je v tem času delovalo več ciklostilnih tehnik in dve partizanski tiskarni, med katerimi je zagotovo najbolj poznana Tehnika Krn z oznako C 32. Avtor v ...

Sobotna akademija

Fakulteta za dizajn, 11. december 2023 ― SOBOTNE AKADEMIJE so pripravljalne delavnice na sprejemne izpite in so namenjene vsem, ki si želijo študirati na področju notranje opreme, vizualnih komunikacij, mode in tekstilij, dizajn managementa in nakita. Udeleženci […] The post Sobotna akademija appeared first on Fakulteta za dizajn.

Nagrade piranesi 2023 in 40 let Piranskih dni arhitekture

OUTSIDER, 11. december 2023 ― Konec novembra so v Avditoriju Portorož pod naslovom »Kontekst. Koncept. Konsenz« potekali že 40. Piranski dnevi arhitekture. Kot je v spremnem besedilu zapisal arhitekt Janez Koželj, naslov tokratnih PDA povzema vsebine vseh dosedanjih srečanj, saj so vse tri teme med seboj tesno prepletene. »Ali je iskanje konsenza del koncepta ali del konteksta, alije izhodišče ali […]

Koncertni poklon bratoma Avsenik

Štajerski tednik, 11. december 2023 ― Po nekajletnem zatišju so se dornavski godbeniki v začetku decembra vrnili na veliki oder. Izvedli so koncert Avsenikovih pesmi. Z ubranim igranjem in skrbno izbranimi melodijami ter solističnimi vložki so navdušili občinstvo, ki jih je nagradilo z bučnim aplavzom in stoječimi ovacijami.

Ars pred kamero

SiGledal Novice, 11. december 2023 ― Radio je posebnež med mediji, njegova podoba je skrita za besedami in glasovi, ki jih interpretirajo. Program Ars med njimi izstopa. O njem pripoveduje novi dokumentarni film Ars Amirja Muratovića. Premiera bo 12. 12. ob 20.35 na TV SLO 1.

Elementarna: Stara steklarska na Ptuju

OUTSIDER, 11. december 2023 ― V zaledju Slovenskega trga na Ptuju, kjer se dvigata Orfejev spomenik in mestni stolp, je nekoč med anonimno mestno zazidavo stala preprosta steklarska delavnica, namenjena razrezu in popravilu oken. Potem ko je od delavnice ostalo le ime in je bila z okoliškimi poslopji zapuščena, so si prostore tu našli lokalni ustvarjalci ljubiteljske kulture in znotraj […]
V Centru Rog bo vrata odprla novoletna popup trgovina Jelka

V Centru Rog bo vrata odprla novoletna popup trgovina Jelka

Misli, 11. december 2023 ― V Centru Rog bodo drevi odprli novoletno popup trgovino Jelka. Ponudila bo pisan nabor izdelkov skoraj 20 domačih oblikovalk in oblikovalcev. V goste so povabili tudi nekaj tujih ustvarjalcev novoletnih priboljškov. Trgovina Jelko - projekt, ki bo letos zaživel v tretji ediciji - bo odprta do 24. decembra.

Sonja Votolen - Izjemna ustvarjalka, ki vedno išče nekaj novega

Štajerski tednik, 11. december 2023 ― Teden splošnih knjižnic je letos potekal pod naslovom Knjižnica, ključ do širokih obzorij. V tem tednu knjižničarji že po tradiciji z različnimi aktivnostmi poskušajo opozoriti na svoje poslanstvo in povabiti čimveč ljudi k rednemu članstvu. Ob tej priložnosti je bila gostja ena izmed izjemnih ustvarjalk z našega območja, ki jo predstavljajo tudi v leksikonu Obrazi slovenskih pokrajin, pesnica, pisateljica in publicistka Sonja Votolen, ob izdaji njene najnovejše knjige, slikanice Paradajz.
Igor Omerza o Bavčarju in Udbi!

Igor Omerza o Bavčarju in Udbi!

Planet Siol.Net, 11. december 2023 ― V seriji knjig pisatelja Igorja Omerze Velikani slovenske osamosvojitve in Udba bo decembra 2023 izšla knjiga Igor Bavčar – Deviacija. Zakaj Deviacija? Zato, ker je bilo to tajno ime udbovske obdelave, v katero je bilo zajeto tudi zalezovanje Igorja Bavčarja!

Cerknica 1977/78 – 6. d razred

Stare slike (Cerknica), 11. december 2023 ― Razrednik Konrad Knez in 6. d razred v Cerknici v šolskem letu 1977/78. Razrednik in učitelj likovnega pouka Konrad Knez je bil kar precej strog učitelj. Pri likovnem pouku ni dovolil učencem uporabljati ravnila kot pripomoček pri risanju. S tem je spodbujal prostoročno risanje. Na svojem delovnem mestu je vedno nosil oblečeno delovno haljo. Tako […]
Kulinarična zvezda letošnjih praznikov

Kulinarična zvezda letošnjih praznikov

Planet Siol.Net, 11. december 2023 ― Pršut je nepogrešljiv gost vsake praznične mize in okusna izbira, ki jo lahko postrežemo samostojno ali kot odličen dodatek številnim jedem. Za najbolj prefinjeno izbiro pri nas velja Kraški pršut, ki je kulinarični simbol Krasa in eden najprestižnejših slovenskih proizvodov. Odlikujejo ga izbran okus, bogata aroma, intenzivna rubinasta barva, sočnost in ravno pravšnja slanost vsake rezine.

Kvir SK8

Radio Študent, 11. december 2023 ― Skejtanje naj bi od nekdaj veljalo za dejavnost, ki se upira institucionaliziranim normam, ki hodi po tanki meji med izjemno nevarnostjo in samopoškodovanjem ter se nikoli ne podreja avtoriteti. Zelo zanimivo je, kako lahko tako navidezno odprto in trdoživo skupnost pretrese obstoj skejterk, ki so pripadnice LGBTQI+ skupnosti.

Razpis za pianiste

SIGIC - Izpostavljeno, 11. december 2023 ― Zavod PerArtem za mednarodni projekt YES – Young Europe Sings išče dva pianista (do 30 let), ki bi se udeležila izobraževanja skupaj s pevcem/pevko v nemškem Görlitzu in francoskem Poitiersu.
še novic