SEM,
22. marec
―
Velikonočni oblati so narejeni iz nekvašenega testa v obliki velike okrogle ali ovalne hostije z odtisnjeno krščansko simboliko. Na veliko soboto jih ljudje dodajo velikonočnim jedem in nesejo k blagoslovu ter pojedo pri velikonočnem zajtrku.
Peka velikonočnih oblatov se začne že v času posta in poteka počasi. Ponavadi posamezniki pečejo oblate za celo župnijo.
Velikonočne oblate pečejo, blagoslavljajo in uživajo v nekaterih krajih po Sloveniji, npr. v Tuhinjski dolini, v dolini Črni graben, v Moravški dolini vse do Vač, na Mali Loki pri Ihanu, v okolici Domžal in Ljubljane (Dolsko, Vižmarje, Tacen, Polhov Gradec …), ponekod na Gorenjskem in na Notranjskem (Ilirska Bistrica, Hrušica ...).
Peka velikonočnih oblatov je vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine.
Foto: Tomo Jeseničnik