Kakor napravi stari, je zmerom prav – pravljična ura v Občinski knjižnici Polzela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. marec ― Vse pravljice H. C. Andersena so precej poznane, težko izberemo takšno, ki  bi bila presenečenje ali nekaj povsem novega. A vendar njegove pravljice Kakor napravi stari, je zmerom prav večina otrok ne pozna. V skupini, ki je poslušala pravljico na Polzeli, so bili mlajši otroci, a vendar so večinoma razumeli stopnjevanje dogajanja na poti na sejem v mestu, kamor je kmet vodil konja, da bi ga zamenjal za nekaj koristnejšega. Na koncu se vrne z žakljem obtolčenih jabolk, a tudi z mošnjičkom zlatnikov … Čeprav se bliža čas velikonočnih pirhov, smo ...

Gospa Pomlad je prišla tudi v Občinsko knjižnico Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. marec ― V četrtek, 28. marca 2024, so v Občinski knjižnici Prebold najmlajši obiskovalci s svojimi spremljevalci prisluhnili čudoviti zgodbici, s katero jih je v prelepi pomladni čas popeljala Ana Grašinar.   »Gospa Pomlad pride tiho sredi noči, ko mestece na robu hriba še spi,« je bila uvodna misel, nato pa so otroci izvedeli, da po zimi vedno pride pomlad in najprej pomete belo snežno odejo, pod katero se skrivajo travniki, ki komaj čakajo, da ponovno zacvetijo. Travnike posuje z nešteto belih zvončkov. Prvi jih opazijo zajčki in urno stečejo v gozd z novico, ...

Slavko Pregl: Ali bo treba stavkati?

Sodobnost, 28. marec ― Razmišljanje o nekaterih dejstvih in o ceni pisateljskega dela     Suhoparen, malce samovšečen, a v bistvu stvaren uvod   Leta 1972 je izšla moja prva knjiga. Honorar za avtorsko polo je takrat znašal toliko kot povprečna slovenska plača. Do danes sem napisal/objavil nekaj več kot petdeset knjig, prejel vse možne slovenske nagrade za mladinsko […] The post Slavko Pregl: Ali bo treba stavkati? appeared first on .
Obisk veleposlanika Češke republike

Obisk veleposlanika Češke republike

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 28. marec ― Zgodovinski arhiv Celje je v sredo, 27. marca 2023 obiskal veleposlanik Češke republike v Sloveniji Jiří Kuděla. Veleposlanik Kudĕla si je z velikim zanimanjem ogledal prostore in prisluhnil predstavitvi dejavnosti arhiva s strani direktorja dr. Boruta Batagelja. Veleposlanik namreč odlično pozna arhivsko dejavnost, saj je njegova poklicna pot tesno prepletena s službami v različnih arhivih […] The post Obisk veleposlanika Češke republike first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Žiga Valetič s Carlosom Pascualom

Sodobnost, 28. marec ― Valetič: Najin pogovor se bo odvijal v jeziku, ki za nikogar od naju ni materni. Mislite, da bodo vsi odtenki tega, kar bova želela povedati, prišli do izraza?   Pascual: Mislim, da bodo. Tega mi drugače ni treba početi z Mojco [Medvedšek, prevajalka, urednica], ki me v pogovorih razvaja s popolno španščino, sicer pa moram […] The post Žiga Valetič s Carlosom Pascualom appeared first on .

Sodobna slovenska proza Lucija Stepančič

Sodobnost, 28. marec ― Z lučjo pri belem dnevu   1.   Zvečer bi morala priti, čisto prepozno se tega domislim. Tako bi bilo veliko bolj znosno. Če že ne kar lepo. Samo še sveče bi se videle, od nagrobnikov in cvetja pa le silhuete. In, oh, ciprese. V ozadju pa sončni zahod in luči, ki se prižigajo po […] The post Sodobna slovenska proza Lucija Stepančič appeared first on .

Tuja obzorja Tomas Vaiseta: Ch

Sodobnost, 28. marec ― Drugo poglavje Charlemagne     Kar malce vzvišeno zveni: ni mi treba povedati tega, česar nočem. Vendar bi bilo pošteno povedati še nekaj drugega: vedel sem zelo malo. Ne maram prosjačiti kot vrabec, ne maram stopicati po mizi in zobati drobtinic, če razumete, o čem govorim. Če bi radi podrobno poročilo ali če vas skrbijo […] The post Tuja obzorja Tomas Vaiseta: Ch appeared first on .

Uroš Zupan: Dnevnik (1992–1993)

Sodobnost, 28. marec ― Dnevnik (1992–1993) Ponedeljek Jaz. Torek Jaz. Sreda Jaz. Četrtek Jaz.   Witold Gombrowicz: Dnevnik     februar 1992   Veter, še ena stvar, ki ji ne morem natančno določiti porekla in mesta, veter, ne da se ga nikamor postaviti. Ne spada sem. V zadnjih nekaj dneh je to že tretja stvar, za katero ne vem, […] The post Uroš Zupan: Dnevnik (1992–1993) appeared first on .

Kristian Koželj: Še naju bo. Še. Samo nehati se morava.

Sodobnost, 28. marec ― O Postilah Milana Vincetiča   Milana Vincetiča sem, na žalost, srečal le dvakrat. Ne prvič ne drugič nisva spregovorila niti besede. Spet, na žalost. Drugič in zadnjič je bilo konec leta 2015 v Mariboru na podelitvi nagrade Apolon poezije – za najboljšo erotično pesem, kajpak. Nagrado je, kajpak, dobil prav Milan Vincetič, in sicer za […] The post Kristian Koželj: Še naju bo. Še. Samo nehati se morava. appeared first on .

Janja Vidmar: Mama ne sme izvedeti. (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 28. marec ― Maribor: Pivec, 2023.   Zgodba tega mladinskega romana, namenjenega mlajšim najstnikom, je v svojem bistvu temna, govori namreč o tabu temi, o kateri še odrasli samo šepetajo, še posebej pred otroki. Žal zgodba za današnji čas in razmere ni le blizu realnosti, temveč je skoraj verjetna. Pisateljica jo pripoveduje na privlačen in lahkoten način brez […] The post Janja Vidmar: Mama ne sme izvedeti. (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .
Slovenski paviljon na 60. beneškem bienalu umeščen v javni prostor

Slovenski paviljon na 60. beneškem bienalu umeščen v javni prostor

Misli, 28. marec ― Slovenski paviljon bo na letošnjem bienalu v Benetkah prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Država se bo predstavila s projektom konceptualne umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate, s čimer na več ravneh nagovarja tujost kot osrednjo temo letošnjega 60. beneškega bienala. Ta bo potekal od 20. aprila do 24. novembra.

Matej Bogataj: Ignoranca in samopoveličevanje

Sodobnost, 28. marec ― Giorgio Pressburger: V gradu (Smrt umetnika). Režija Alessandro Marinuzzi. Slovensko stalno gledališče Trst, ogled novembra 2023   Pred kratkim je umrl Anton Petje, s katerim je pred več kot tridesetimi leti, leta 1993, igral Alojz Svete v naslovni vlogi igre Ronalda Harwooda Garderober; igra je, čeprav je naslovljena po pomočniku, v resnici igra o ostareli […] The post Matej Bogataj: Ignoranca in samopoveličevanje appeared first on .
SLOVENSKA LITERATURA V PRAGI

SLOVENSKA LITERATURA V PRAGI

Društvo slovenskih pisateljev, 28. marec ― Danes, 28. 3., je v Pragi potekala slovesnost ob odprtju spominske plošče Zofki Kveder, slovenski pisateljici, publicistki in prevajalki. Obeležje je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pragi postavilo Društvo slovenskih pisateljev na pobudo Cvetke Bevc, dr. Alenke Jensterle Doležal in dr. Katje Mihurko. Zofka Kveder je v Pragi živela med letoma 1900 in […]
Odpiralni čas aprila

Odpiralni čas aprila

Loški muzej, 28. marec ― V aprilu bo Loški muzej odprt po zimskem odpiralnem času in sicer od torka do nedelje med 10. in 17. uro, Galerija Ivana Groharja pa od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 17. ure. Ob napovedanih večernih dogodkih, bo muzej podaljšal obratovalni čas do pričetka dogodka.
»Vse je dišalo po veliki noči«: Praznovanje velike noči v Škofji Loki tekom 19. stoletja

»Vse je dišalo po veliki noči«: Praznovanje velike noči v Škofji Loki tekom 19. stoletja

Loški muzej, 28. marec ― “V Loki vse diši po veliki noči, po zemlji, soncu, pomladi in sreči, ” je leta 1809 v svoj dnevnik zapisala Ločanka Karolina Pasler[1]. Pomembno mesto med prazniki so imeli zlasti cerkveni, med katerimi je najpomembnejšega predstavljala ravno velika noč. Obhajanje velike noči je potekalo skozi celotno 19. stoletje, z izjemo obdobja Ilirskih provinc (1809–1913).
Andrej Perko v Galeriji na Pungertu

Andrej Perko v Galeriji na Pungertu

Loški muzej, 28. marec ― V sredo, 20. 3. 2024, ob 19. uri je svoja umetniška dela v Cafe Galeriji Pungert v Kranju na ogled postavil fotograf Andrej Perko, član Združenja umetnikov Škofja Loka. Ukvarja se predvsem s črno-belo, analogno in hibridno fotografijo ter starimi foto-grafičnimi tehnikami. Razstavljeni cikel fotografij s pomenljivim naslovom Korozija civilizacije, je projekt, ki je nastajal procesno.
Pogreb Franje Tavčar

Pogreb Franje Tavčar

Loški muzej, 28. marec ― Dva meseca po praznovanju svoje 70-letnice je 8. aprila 1938 Franja Tavčar. Franja se je v javno življenje na prehodu iz 19. v 20. stoletje zapisala kot vplivna narodna dama, predana društvena delavka, humanitarka, borka za ženske pravice, mecenka mladih umetnikov in ne nazadnje 'Visoška' gospa. Po smrti moža Ivana Tavčarja je ostala aktivna v javnem življenju. Na žalne slovesnosti so se ji prišli pokloniti pripadniki vseh slojev in stanov, dostojanstveniki, narodne dame, delavci in betežne starke. Prišli so iz Ljubljane, Beograda, Zagreba, Poljanske doline in drugih krajev. Rodbina je prejemala sožalja od blizu in daleč, med njimi tudi sožalno brzojavko od ministra za notranje zadeve dr. Antona Korošca. V prispevku je predstavljen podroben opis pogrebnih slovesnosti ob njeni smrti.

Obvestilo o zaprtosti Muzeja Kranjska Gora, med 30. marcem in 15. aprilom 2024

Gornjesavski muzej Jesenice, 28. marec ― Drage obiskovalke in obiskovalci Liznjekove domačije v Kranjski Gori,   za nami je mila zima, ki pa je v naš muzej privabila veliko obiskovalcev. Veseli smo bili prav vsakega od vas! Zdaj pa je napočil čas, da si malo oddahnemo in se pripravimo na prihajajočo poletno sezono. Tako bo Liznjekova domačija zaprta od 30. marca [...] The post Obvestilo o zaprtosti Muzeja Kranjska Gora, med 30. marcem in 15. aprilom 2024 appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Brisanje neaktivnih članov

Knjižnica Postojna, 28. marec ― Vljudno vabimo vse, ki niste obiskali knjižnice že eno leto, da se najkasneje do 13. aprila 2024 oglasite pri nas in si izposodite kakšno knjigo, saj vam bo v nasprotnem primeru preteklo članstvo in boste izbrisani iz naše baze. Če si boste želeli izposojati gradivo, bo namreč potreben ponoven vpis. Veseli bomo vašega obiska!
Na Mali sceni MGL premierno Zločin na Kozjem otoku

Na Mali sceni MGL premierno Zločin na Kozjem otoku

Misli, 28. marec ― Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo ob 20. uri premierno uprizorili dramo Zločin na Kozjem otoku italijanskega dramatika Uga Bettija. Režijo več kot 70 let starega besedila, ki je nastalo v opustošenem povojnem času in v ospredje postavlja medčloveške odnose, je prevzel Alen Jelen.
Svetovnega dneva klavirja se bodo spomnili tudi v Kinu Šiška

Svetovnega dneva klavirja se bodo spomnili tudi v Kinu Šiška

Misli, 28. marec ― Po svetu na 88. dan v letu praznujejo dan klavirja, ki so ga nekajkrat obeležili tudi v Sloveniji. Dnevu so se v sredo pridružili v Novi Gorici, danes pa bo črno-belim tipkam mogoče prisluhniti v Kinu Šiška. Nastopili bodo Manca Udovič, Blaž Avsenik in Sašo Vollmaier, z vizualizacijami se jim bo pridružila multimedijska umetnica Anja Romih.
še novic