O nas (10.4.2024 20:00)

Španski borci, 27. marec ― Lokalni ženski arhetipi v ospredju. Z raziskovanjem le-teh se avtorici ‘O nas’ poglobita v različne vidike ženskosti, da bi razvozlali družbeno pogojenost in razkrili prvinske resnice.
V kranjskem gledališču stekel 54. Teden slovenske drame

V kranjskem gledališču stekel 54. Teden slovenske drame

Misli, 27. marec ― V Prešernovem gledališču Kranj so nocoj dvignili zastor 54. Tedna slovenske drame (TSD), ob tem so podelili stanovske nagrade. Festival slovenske dramatike in gledališča bo v skoraj 14 dneh ponudil najboljše predstave, nastale na podlagi slovenskih dramskih predlog. Poleg bogatega gledališkega programa pa bo prinesel tudi raznolik dodatni program.

Utrip domoznanstva: gledališka sekcija Kulturno-umetniškega društva Polzela se predstavi

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. marec ― V sredo, 27. marca 2024, ko praznujemo tudi svetovni dan gledališča, se je v Občinski knjižnici Žalec v pogovoru z Jolando Železnik predstavila gledališka sekcija Kulturno-umetniškega društva (KUD) Polzela. Njeni sogovorniki so bili igralci Igor Pungartnik, Vlado Marjetič, Marko Lesjak, Tanja Rovšnik-Voga, predsednica sekcije Urška Jeršič in režiser Matjaž Jeršič. Svetovni dan gledališča po svetu zaznamujemo že od leta 1962. Na ta dan svet obkroži mednarodna poslanica, ki jo v ta namen napiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Na tokratnem Utripu domoznanstva je poslanico doživeto prebral Igor Pungartnik, napisal pa jo ...

Velikonočna pravljica v izposojevališču Griže

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. marec ― V bližajočih se velikonočnih praznikih je v sredo, 27. marca 2024 v izposojevališču Griže potekala pravljica. Prebrali smo zgodbico, ki je govorila o Velikonočni vasici, kjer bi morali vsi složno delati, da bi bila velika noč radostna in vesela za cel svet. Toda v mali vasici so v velikem rdečem kokošnjaku kokoši pripravljale pravi mali upor. Menile so, da so jim zajci ukradli slavo, saj njih vsi imenujejo velikonočni zajčki, kokoši pa so še naprej le kokoši. A na koncu so se vsi strinjali, da je lahko velika noč zares ...
Razpis: Kulturni evro 2024

Razpis: Kulturni evro 2024

SIGIC - Izpostavljeno, 27. marec ― Center urbane kulture Kino Šiška v okviru namenskega sklada za podporo mladih ustvarjalcev Kulturni evro poziva posamične ustvarjalce, skupine in kolektive k oddaji predlogov za so/financiranje produkcije novomedijskega dela/projekta, ki temelji na sodobnih intermedijskih praksah. Poziv je starostno omejen na prijavitelje, ki bodo ob roku za oddajo stari največ 35 let in so državljani Republike Slovenije ali imajo v Republiki Sloveniji stalno prebivališče.
PreSalona Beograd

PreSalona Beograd

Fakulteta za dizajn, 27. marec ― Študentke 1. letnika magistrskega študija notranje opreme (Vita Brovč, Iva Pehar, Sandra Vukadinović in Sara Himmelreich) so se v okviru 46. Salona arhitekture udeležile manifestacije mednarodnega značaja PreSalona z naslovom […] The post PreSalona Beograd appeared first on Fakulteta za dizajn.
Razstava z naslovom Mi smo nesnovna dediščina v Parizu

Razstava z naslovom Mi smo nesnovna dediščina v Parizu

SEM, 27. marec ― Na sedežu Unesca v Parizu je do aprila na ogled razstava z naslovom We are Living Heritage (Mi smo nesnovna dediščina), posvečena 20. obletnici Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki smo jo obeleževali lani. Na razstavi elementov nesnovne kulturne dediščine, ki odražajo bogastvo nesnovne kulturne dediščine s celega sveta, je z dvema fotografijama je zastopana tudi nesnovna kulturna dediščina Slovenije: čebelarstvo in tradicije reje licipancev. Nominacija Čebelarstvo, način življenja in multinacionalna nominacija Tradicije reje lipicancev sta bili na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisani decembra 2022. Čebelarstvo je predstavljeno s fotografijo Blaža Verbiča iz Slovenskega etnografskega muzeja, tradicije reje lipicancev pa s fotografijo tujega avtorja Martina Kleibla.

Novi Outsider in začetek sezone pri Plečnikovi trafiki

OUTSIDER, 27. marec ― Pomlad spet prihaja v mesto, dnevi se daljšajo in Plečnikova trafika na Vegovi ponovno odpira svoja vrata! Otvoritev nove sezone bo v četrtek, 4. 4 ob 18.00 pri Plečnikovi trafiki na Vegovi ulici v Ljubljani.  V dobri družbi boste lahko tudi prelistali novo številko revije Outsider, v kateri se sprašujemo o bistvenem vprašanju: Kaj je […]
Slovenija na knjižni sejem v Bologno tudi z vprašanjem, kaj sledi

Slovenija na knjižni sejem v Bologno tudi z vprašanjem, kaj sledi

Misli, 27. marec ― Za častno gostovanje Slovenije na sejmu otroške in mladinske literature v Bologni, ki bo potekal med 8. in 11. aprilom, so pripravili raznolik program, kjer bo v ospredju ilustracija. To bo še ena od stopnic, na katerih država predstavlja slovensko kulturo v tujini, je na predstavitvi programa gostovanja povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Kurja polt: Poslednji hura!

Kinodvor, 27. marec ― Festival žanrskega filma Kurja polt se letos poslavlja. Poslednji hura! bo v petek, 19. aprila, ko bodo na sporedu zadnje tri projekcije. Vstopnice in paketi so še v prodaji. Tudi na spletu.

Marčevska Urica poezije

Knjižnica Postojna, 27. marec 28. marca ob 17. uri vas vabimo v knjižnico v Pivki na Urico poezije. Mama je tema prihajajoče urice, ki jo bo z glasbenim vložkom popestrila mlada flavtistka Nina Sotlar, po prireditvi pa ob kozarčku pijače sledi še žrebanje knjižnih nagrad.
še novic