Po pravljici diši … SKRIVNOSTNA SKRINJA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. marec ― Gledališka skupina Pika na i je v torek, 26. marca 2024, navdušila vranske otroke in njihove starše s predstavo Skrivnostna skrinja. Prepričali so nas z odlično igro, scenarijem in kostumografijo. Predstava, pod katero se podpisuje Tanja Kastelic, nas spomni, da se bogastvo ne skriva v skrinji, polni zlatnikov ali drugih dragocenostih, temveč se skriva v nas. Zato na široko odprimo skrinjico, kjer nosimo nasmeh, prijaznost in dobro voljo ter jih radodarno trosimo naokrog.

Zajčki na pravljični uri v Občinski knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. marec ― Pomlad je tu in čeprav je bilo zunaj lepo vreme, smo se v torek, 26. marca 2024, družili ob pravljici v Občinski knjižnici Žalec. Z nami je bil prav poseben zajček Bernard, ki je imel veliko skrivnost. Bil je drugačen kot drugi zajčki in nekega dne se je odločil, da tega ne bo več skrival. Ko pa se je razkril, se je kmalu izkazalo, da imajo tudi drugi zajčki svoje skrivnosti. Na koncu so sklenili, da je najbolje biti edinstven in biti to, kar si. Na našem druženju smo se spomnili ...
Zeleno, ki te ljubim zaman?

Zeleno, ki te ljubim zaman?

Radio Študent, 26. marec ― Besedno zvezo pura vida, v dobesednem prevodu preprosto življenje, boste na Kostariki slišali kot pozdrav, vprašanje po počutju, kot sredstvo pomiritve ali zgolj kot dobrosrčen poziv k manj obremenjenemu vsakdanu.
Vtisi s sprehoda po gozdu z Marijo Jakopin

Vtisi s sprehoda po gozdu z Marijo Jakopin

OUTSIDER, 26. marec ― V soboto, 23. 3. 2024, smo se podali na težko pričakovani sprehod po gozdu z gozdarko in našo kolumnistko Marijo Jakopin. Ogledali smo si objedene jelke, gozd brez odraslega zabukovljenega sestoja in druge učinke podnebnih sprememb. Marija je pokazala kako se poseka drevo, le da je namesto drevesa uporabila banano. Naučili smo se, da se […]
Izdan dopolnjen komplet učnih kartic o nesnovni kulturni dediščini

Izdan dopolnjen komplet učnih kartic o nesnovni kulturni dediščini

SEM, 26. marec ― Z velikim veseljem vam sporočamo, da je SEM kot Koordinator izdal dopolnjeno izdajo kompleta učnih kartic o nesnovni kulturni dediščini, katerih prva verzija je izšla leta 2021. Takrat so komplet prejele vse osnovne šole v Sloveniji. Trenutni komplet vsebuje 118 kartic z vsebinami, ki so namenjene predvsem učencem 4. in 5. razreda osnovne šole, uporabljajo pa jih lahko tudi mlajši ali starejši otroci. S prebiranjem kartic se otroci seznanijo z nesnovno kulturno dediščino, ki je še danes živa na območju Republike Slovenije in je vključena v Register nesnovne kulturne dediščine, ki nastaja v sodelovanju Koordinatorja in Ministrstva za kulturo. Predstavljena nesnovna kulturna dediščina je razvrščena v 5 zvrsti, vsaka kartica vsebuje tudi podatek o geografski umeščenosti dediščine v slovenskem prostoru, ima kratek opis, karakteristično fotografijo, zanimivost ali nalogo. Dopolnjen komplet je nastal s finančno podporo Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Več informacij o kompletu kartic lahko dobite, če nam pišete na naš elektronski naslov (nesnovna@etno-muzej.si) ali komplet poiščete v naši muzejski trgovini!
SWA residency program for foreign literary agents 2024

SWA residency program for foreign literary agents 2024

Društvo slovenskih pisateljev, 26. marec ― Slovene Writers’ Association (SWA), residency program since 2015 Fields: literary translation, publishing and literary promotion Location: Praprotnikova Street, 1000 Ljubljana, Slovenia Duration: 2-3 weeks SWA covers: apartment, accommodation Resident expenses: transportation costs, meals, accident and health insurance Duties of the SWA: networking with Slovenian authors and the rest of the literary public, possible presentation of […]
Barvita razstava v Vojniku

Barvita razstava v Vojniku

Celje.info, 26. marec ― Osrednja knjižnica Celje ne deluje samo na lokaciji v mestnem središču, temveč ima tudi dislocirane enote. Ena od njih je v Vojniku, kjer so nedavno odprli slikarsko razstavo domačinke Sabine ... Beri dalje The post Barvita razstava v Vojniku appeared first on Celje.info.
Ob svetovnem dnevu gledališča: Slovensko gledališče je v dobri formi

Ob svetovnem dnevu gledališča: Slovensko gledališče je v dobri formi

Misli, 26. marec ― Gledališčniki 27. marca praznujejo svoj dan. V Sloveniji tradicionalno podelijo nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije ob odprtju Tedna slovenske drame. Po besedah ene izmed nagrajenk Nine Šorak je slovensko gledališče kljub inflaciji v odlični formi. Mednarodno poslanico je prispeval dramatik Jon Fosse, slovensko pa režiser Žiga Divjak.
Železni krempelj

Železni krempelj

MMC Film, 26. marec ― Železni krempelj je film o rokoborbi, a je – tako kot pred njim Rokoborec Darrena Aronofskega in Foxcatcher Bennetta Millerja – tudi več kot to. Železni krempelj je tragedija o družinskem prekletstvu, ki se lahko kosa s pogubi zapisano rodbino Atreja.
še novic