Berlin ni Berlin, Berlin je Beograd

Radio Študent, 24. april ― V hipsterskem podzemlju Ljubljane velja rečenica Ljubljana je Berlin in to drži neizpodbitno, brez pomislekov, gre za tako rečeno obče sprejeto dogmo. Ljubljansko občestvo alternativo Berghainu še išče, Nobel je novi Mustafa's Gemüse, Fužine so naš Marzahn.

Klimtova Gospodična Lieser na dražbi prodana za 30 milijonov evrov

Misli, 24. april ― Skoraj sto let izgubljeno sliko Gustava Klimta Gospodična Lieser so na današnji dražbi dunajske avkcijske hiše im Kinsky prodali za 30 milijonov evrov. To je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP rekordna dosežena cena na katerikoli dražbi na avstrijskih tleh. Dela velikega avstrijskega umetnika se sicer redko pojavijo na trgu umetnin.

Prvi UPS! letos!

Ana Monro, 24. april ― Na svetovni dan Zemlje (22. 4.) se je na prireditvi, na kateri je Geološki zavod Slovenije priznanja in častne nazive za vrhunske znanstvenoraziskovalne in razvojne dosežke, t. i. Lipoldove nagrade, podelil, UPS! zgodil!   Foto: Andrej Peunig       The post Prvi UPS! letos! appeared first on Ana Monro.

Javni poziv rokodelkam in rokodelcem za sodelovanje na Slovenskem rokodelskem festivalu 2024

SEM, 24. april ― Slovenske rokodelce in rokodelke vabimo k prijavi za sodelovanje na letošnjem osrednjem rokodelskem dogodku in da s svojo prisotnostjo obogatijo Slovenski rokodelski festival, ki bo potekal na Brdu pri Kranju v nedeljo, 2. junija 2024 med 10.00 in 16.00. NE PREZRITE: rok za prijavo je 8. maj 2024. Slovenski rokodelski festival je leta 2016 prvič združil več rokodelskih dogodkov, ki potekajo v Sloveniji. Leta 2023 je bil Slovenski rokodelski festival nadgrajen z osrednjim dogodkom na Brdu pri Kranju.  Celodnevno dogajanje v očarljivem ambientu parka Brdo zajema osrednji rokodelski sejem, na katerem se predstavlja okoli 60 sodelujočih rokodelcev in rokodelk iz vse Slovenije, predstavitve nosilcev podpornega okolja za ohranjanje in razvoj rokodelstva, bogat otroški rokodelski program, rokodelske delavnice za obiskovalce, razstave na prostem, okroglo mizo in kulinarično ponudbo.      Osrednji rokodelski sejem se v celoti posveča rokodelstvu, v ospredje postavlja rokodelce in rokodelke, ki s svojim delom nadaljujejo tradicionalne rokodelske prakse in tiste, ki jih nadgrajujejo s sodobnimi oblikovalskimi pristopi.  Financer dogodka: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport  Glavni organizator: Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije  Sodelujoče organizacije: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Zveza društev upokojencev Slovenije  Osrednji dogodek festivala je rokodelski sejem z rokodelkami in rokodelci iz vse Slovenije  Na osrednjem rokodelskem sejmu se s svojimi izdelki in prikazom rokodelskih veščin predstavljajo rokodelke in rokodelci iz vse Slovenije. Pestrost materialov in rokodelskih tehnik prikazuje bogato rokodelsko ustvarjalnost in kulturno dediščino rokodelstva na enem mestu.  Sodelujoči na sejmu so delno vabljeni s strani organizatorjev, sodelovanje pa preko tega javnega poziva delno odpiramo tudi vsem zainteresiranim rokodelkam in rokodelcem. Izbor rokodelk in rokodelcev, ki se bodo za sodelovanje prijavili na o

Kranjski igralski filmski festival Krafft letos med 15. in 22. junijem

Misli, 24. april ― Glavni selektor letošnjega, 4. Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft bo turški igralec Taner Rumeli. Festival bo tudi letos potekal junija, in sicer od 15. in 22. junija, so danes sporočili organizatorji ter dodali, da bo Kranj znova gostil filme, strokovni program in družabne dogodke, ki izpostavljajo pomen odlične filmske igre.

Trafika ob sončnem zahodu – Kaj je arhitektura?

OUTSIDER, 24. april ― Vabimo, da se nam zopet pridružite pred Plečnikovo trafiko na Vegovi v Ljubljani! V torek, 7. 5. 2024, se bomo ob 18.00 z gosti pogovarjali o preprostem, a bistvenem vprašanju: Kaj je arhitektura? Otvorili bomo tudi razstavo navdihujočih misli ustvarjalcev, ki v aktualni številki razmišljajo o definiciji arhitekture. Se vidimo v torek, 7. 5. 2024, […]

Neven Korda: Neznana dežela IV: Novi novi film (2024-04-24)

DIVA video arhiv, 24. april ― Zadnji izmed štirih sklopov opusa Nevena Korde predstavlja dela iz obdobja po letu 2000, ko avtor izstopi tako iz studijskega sistema kot iz kolektivnega ustvarjanja ter se obrne v eksperimentalno formo videa, ki ga obdeluje na osebnem računalniku.Z Nevenom Kordo se bo pogovarjal Robert Kuret.Med 24. 5. in 1. 5. vabljene_i tudi k ogledu spremljevalnega programa iz obdobja ’80 - ’00 ter videopredavanju Miška Šuvakovića na Bazi slovenskih filmov. Več

Peča

Loški muzej, 24. april ― Peča je naglavna ruta, urezana kvadratno, redkeje pravokotno ali trikotno. Na glavo se polaga, guba ali zavezuje tako, da bolj ali manj pokriva lase in vrat, obraz pa pušča odkrit. Sodi med najstarejše in najsplošneje razširjeno pokrivalo v številnih kulturah. Na Slovenskem se peča v pisnih virih prvič omenja leta 1334: “Žene s Kranjskega so nosile na glavi belo strjeno ruto, ki je visela doli po hrbtu in del tega zakrivala.” Vse do konca 15. stoletja so jo nosile ženske vseh družbenih skupin, od fevdalk, meščank do kmetic. V 16. stoletju so fevdalke in meščanke začele pečo nadomeščati z drugimi pokrivali – avbami, klobuki, zavijačami in kapami, a je še niso popolnoma opustile vse do konca 18. stoletja. V prvi polovici 19. stoletja so se s pečo pokrivale le še kmetice, ki so jo ponekod kot pražnje/svečano pokrivalo obdržale do srede 20. stoletja.

V Celju vrata odpira v celoti obnovljena Pelikanova hiša

Misli, 24. april ― V Celju bo v četrtek svoja vrata uradno odprla obnovljena Fotohiša Pelikan, ki so jo prenovili pod okriljem Muzeja novejše zgodovine Celje. Kot je na novinarski konferenci povedal Tone Kregar, direktor muzeja, ki upravlja s Pelikanovo hišo, si bodo obiskovalci lahko v avtentičnem okolju ogledali zgodovino fotografske dediščine 20. stoletja.

FINALISTI izbora za nagrado URBANA LJUBLJANA 2024 so…

Ana Monro, 24. april ― … Čupakabra: ŠOLA ZA ZMAJE Danijela Zajc: GRAVITACIJA PERSPEKTIVE Društvo Impro: ULIČNI KVIZ Duo Slavica: DOBRO JUTRO Gledališče Ane Monro: ZADNJI ULOV Gledališče Ane Monro & co.: REKA SEDMERIH IMEN Globus Hystericus: SANJE ULIČARJEV KUD Ljud: INVAZIJA Silvia Viviani & Jonas Tomšič – Jacobs: SAMO BESEDE – PAROLE, PAROLE Tomaž Lapajne Dekleva: MILENA ZUPANČIČ V ... The post FINALISTI izbora za nagrado URBANA LJUBLJANA 2024 so… appeared first on Ana Monro.

Odprtost MMK v času prvomajskih počitnic

Medobčinski muzej Kamnik, 24. april ― Obveščamo vas, da so enote MMK – muzej, Rojstna hiša Rudolfa Maistra in Galerija Miha Maleš zaprte ob praznikih in v ponedeljek, to je od 27. do 29. aprila ter 1. in 2. maja 2024. V ostalih dnevih, sta muzej na gradu Zaprice in Galerija Miha Maleš odprta za obiskovalce, torej torek, 30. april in […] The post Odprtost MMK v času prvomajskih počitnic appeared first on MM:K.

Atelje Hočevar: Center Četrtne skupnosti Golovec

OUTSIDER, 24. april ― V bližini Štepanjskega naselja, na meji med eno najgosteje poseljenih sosesk v Ljubljani in podeželsko krajino na vzhodnem obrobju mesta, je mestna občina zgradila večnamenski Center Četrtne skupnosti Golovec. Stavba, ki so jo zasnovali v Ateljeju Hočevar, pod eno streho združuje prostore za dejavnosti več generacij in sedež četrtne skupnosti. Nova pridobitev lokalne skupnosti se […]

1953 Markovec – O življenju Trohove Vere in njenih bližnjih

Stare slike (Cerknica), 24. april ― Slika neznanega avtorja – iz nje je urednik izmojstril ta izrez – je bila že objavljena v prispevku 1953 Stari trg – Kuharski tečaj Na izrezu je obraz naše nedavno umrle sosede. Ob slovesu od nje smo po stari šegi veliko govorili o njenem življenju, ki so ga družbene razmere in zgodovinski prevrati značilno zaznamovali. Njena zgodba lahko marsikaj … … Nadaljujte z branjem→
še novic