Ni dobro, je pa opcija – Če veš, kaj mislim! 13

Ni dobro, je pa opcija – Če veš, kaj mislim! 13

Glave (Apparatus), 19. julij ― Možganski trust si v pisarni počeše brke in ukroji obleko za koncert Taylor Swift. Če so ti Glave/Če veš, kaj mislim! všeč, jih lahko podpreš in dobiš dodatno mini epizodo. Pridi se pogovarjat -> Discord: Apparatus klub Vprašaj: Če veš, kaj mislim – Glave #182 Zapiski: Vprašanje: Mojca Kateri lik v Officu si? Vprašanje: Gašper […]
ROBERT LOZAR: PRAVZAPRAV / ACTUALLY

ROBERT LOZAR: PRAVZAPRAV / ACTUALLY

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 19. julij ― Na razstavi v Galeriji Bažato se Robert Lozar predstavlja s cikli, ki jih gradi nekaj zadnjih let, kot so Slike v slikah, Črvine, abstrahirane krajine in bele ali prazne slike, kot jih avtor poimenuje. V osnovi gre še vedno za problemski sklop, ali rdečo nit njegovega slikarstva, ki se dotika reševanja prostorskih problemov, oziroma preizpraševanja o prostoru. Lozar v teh ciklih nadaljuje raziskovanje iluzije tridimenzionalnega prostora v slikarstvu. V ciklu slik v sliki realistično upodablja svoje slike abstraktnih pokrajin. V delih zaznamo širjenje prostora preko samega okvirja slike. Ko pa takšno sliko naslika v drugo sliko kot sliko na steni, ta učinek in težnje izniči, oziroma predrugači. Z naslikano sliko na steni namreč Lozar namensko poudarja dvodimenzionalno slikarsko površino in nas odvrača od vstopa v globino slike, obenem pa nas ujame v zanko iluzije, kjer se na prvi moment ne zavedamo podvojitve prostora, kljub temu, da so perspektive pogleda običajno zamaknjene v levo ali desno, kar spodbudi dvom. Tudi tu abstraktne kompozicije umešča ali postavlja v mimetičen prostor. Ta rešitve nam, zaradi izrazite plastičnosti abstraktnih form, vzpostavljajo dialog z abstraktnim iluzionizmom, kjer iluzijo tridimenzionalnega prostora na dvodimenzionalni površini doseže z dodanimi elementi. Goran Milovanović At the exhibition in the Bažato Gallery, Robert Lozar presents cycles he has been building over the past few years, such as “Pictures within Pictures,” “Worms,” abstracted landscapes, and white or empty pictures, as the author names them. Essentially, it is still a problem-solving set or the red thread of his painting, which touches on solving spatial problems or questioning space. In these cycles, Lozar continues to explore the illusion of three-dimensional space in painting. In the cycle of pictures within pictures, he realistically depicts his paintings of abstract landscapes. In these works, we perceive the expansion of space beyond the frame of the painting.

SERVIS: Vse o cenzusu

Asociacija, 19. julij ― V teh dneh se na servisno številko društva obrača vse več samozaposlenih, ki imajo težave z določanjem in razumevanje cenzusa, ki ga samozaposleni ne smejo preseči za pridobitev pravice do plačevanja njihovih prispevkov s strani Ministrstva za kulturo. V nadaljevanju smo zato pripravili povzetek osnovnih pravil in povezave do dodatnih virov za lažje razumevanje in … Preberi več o SERVIS: Vse o cenzusu

Zlatnik poezije letos Borisu A. Novaku

Celje.info, 19. julij ― Znan je prejemnik zlatnika poezije, ki ga v sklopu Veronikine nagrade v Celju podeljujejo od leta 2005. Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus ter ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika prejme Boris ... Beri dalje The post Zlatnik poezije letos Borisu A. Novaku appeared first on Celje.info.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo v soboto začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo danes začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

suNEARth – Interconnections in frequencies

PIFcamp, 19. julij ― suNEARth is an interface translating radio sun observations into compositions with field recordings collected on Earth. A composition follows a linear data spectrogram which is translated into sound using visual pattern recognition. The algorithm searches through the collected and archived field recordings and finds the best visual matches in the audio spectrograms. In this way, … Continue reading suNEARth – Interconnections in frequencies The post suNEARth – Interconnections in frequencies appeared first on PIFcamp.
Poletni oddih med grajskimi zidovi

Poletni oddih med grajskimi zidovi

MNZS, 19. julij ― Poletni meseci so kot nalašč za raziskovanje domačih krajev. Zavetje pred vročino nam lahko ponudijo tudi grajski zidovi. V našem fotografskem arhivu smo danes poiskali fotografije gradu Borl, ki je letos aprila v prenovljeni podobi ponovno odprl vrata obiskovalcem. Grad Borl je srednjeveški grad, ki se v Halozah dviga nad reko Dravo. Začetki gradu segajo […]

Anja Mugerli za STA: Želela sem razbiti povezavo neplodnosti in sramu

Misli, 19. julij ― Pisateljica in lektorica Anja Mugerli je za svoj roman Pričakovanja, ki ga je izdala Cankarjeva založba, letos prejela nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta. "Spraševala sem se, ali je možno zarisati rez med lastno željo po otroku in ponotranjenimi pričakovanji družbe, s katerimi dekleta odraščajo," je povedala v pogovoru za STA.

Začenja se festival Dobimo se pred Škucem

SiGledal Novice, 19. julij ― Pred Škucem se začenja poletni festival Dobimo se pred Škucem, kjer se bodo ljubitelji raznolikih kulturnih vsebin lahko srečevali do konca meseca. Odprla ga bo predstava za najmlajše Pazi Kaktusss! Teatra Cizamo, sledili bosta odprtji razstav mladih modnih oblikovalcev z Naravoslovnotehniške fakultete in fotografinje Pie Hočevar.

V Salzburgu pripravljeni na poletni festival

SiGledal Novice, 19. julij ― V Salzburgu se bo danes začel poletni umetniški festival z več kot stoletno tradicijo. Z dvodnevnimi uvodnimi prireditvami bodo obiskovalce mesta popeljali do sobotnega odprtja, ko bo na sporedu klasika Slehernik Huga von Hofmannsthala v novi postavitvi. Priznani operno-gledališki in koncertni festival bo trajal do konca avgusta.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo danes začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

1931 Nadlesk – Požar, drugič

Stare slike (Cerknica), 19. julij ― Dragocene in srhljive dokumentarne fotografije požara v Nadlesku 19. julija 1931 je urednik našel na dLib.si fotografski arhiv časnika Jutro. Avtor ni znan. O tem požaru je bilo ob le eni fotografiji na tej strani že napisano vse najpomembnejše. Najdene fotografije dogodka pa mimo člankov in opisov še bolj nazorno pokažejo strahoto, ki je tisto nedeljo doletela […]

Ljubljanska opera z Madamo Butterfly na oder puljskega amfiteatra

Misli, 19. julij ― SNG Opera in balet Ljubljana bo prihodnjo sredo gostovala v puljskem amfiteatru, kjer se bo predstavila z japonsko tragedijo Madama Butterfly. Pod vodstvom dirigenta Marka Hribernika in v režiji Vinka Möderndorferja bo na odprtem odru puljske arene zaživela ena najlepših Puccinijevih oper, so zapisali organizatorji Puljskega kulturnega poletja.

V Salzburgu pripravljeni na poletni festival

Misli, 19. julij ― V Salzburgu se bo danes začel poletni umetniški festival z več kot stoletno tradicijo. Z dvodnevnimi uvodnimi prireditvami bodo obiskovalce mesta popeljali do sobotnega odprtja, ko bo na sporedu klasika Slehernik Huga von Hofmannsthala v novi postavitvi. Priznani operno-gledališki in koncertni festival bo trajal do konca avgusta.
še novic