Uspeli smo z imenovanjem člana delovne skupine, ki uživa našo podporo

ZKDS, 14. maj 2013 ― V postopku kandidiranja članov delovne skupine za trajni dialog na področju nevladnih organizacij pri ministrstvu za kulturo (stvar je potekala v CNVOS) je bil za člana izbran tudi Tomaž Simetinger, umetniški vodja folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, ki ga je podprla ZKD Slovenije. Zdi se nam pomembno, da imamo v tem času, ko se bo spremeila večina zakonodaje, v skupini svojega človeka, ki mu bomo lahko vsak hip posredovali svoja mnenja in predloge. Druga dva člana sta postala Andrej Srakar, predsednik društva Asociacija (ki združuje dobršen del nevladnih društev s področja alternativne kulture) in publiicistka in teoretičarka sodobnega plesa Jedrt Jež Furlan, katere kolumne sicer lahko spremljate v časopisu Dnevnik. Kategorija: SplošnoDatum: torek, 14 Maj, 2013Kraj: Ljubljana

Sprehod Stadium Nowhere

MAO, 14. maj 2013 ― Stadium NOWHERE je umetniški projekt danske arhitektke Gitte Juul v sodelovanju s skupino študentov iz ljubljanske fakultete za arhitekturo. Razkriva zgodbo Plečnikovega stadiona od njegovih začetkov, do možne prihodnosti skozi prizmo sedanjega časa. S sprehodom mimo pomembnejših arhitektovih del se bo razkrila zgodovina stadiona.

Od kod prihajam

MAO, 14. maj 2013 ― Zaključna produkcija delavnic uprizoritvene umetnosti za najstnike, ki temelji na povezovanju v skupnosti. Z uporabo pesmi ameriškega pesnika Georga Ella Lyonsa so se udeleženci seznanili s pristopi in tehnikami, kako predstaviti svoje zgodbe o domu, tradicijah, skupnostih in kulturi. Vabljeni v Mini teater na uprizoritveni dogodek!
Bibliotekarski terminološki slovarji z vmesnikom ASPplus

Bibliotekarski terminološki slovarji z vmesnikom ASPplus

Biblio terminologija, 12. maj 2013 ― V začetku meseca maja so pri Amebisu dali v uporabo nov vmesnik za delo s slovarji na portalu Termania. Vmesnikoma Termania za Android in Termania za iPhone so dodali še vmesnik za operacijski sistem Windows, ki pa so ga zaradi povsem marketinških razlogov in v spomin na predhodne Oknom namenjene aplikacije poimenovali ASPplus. Začetna in javnosti že dostopna različica aplikacije ASPplus (beta) vsebuje ta hip 35 slovarjev, ki se ponašajo s preko 1,67 milijona gesel, vendar se seznam slovarjev dinamično spreminja, saj stalno dodajajo nove slovarje – po lanskih izkušnjah v povprečju več kot en slovar mesečno. Poleg splošnih slovarjev za nekaj jezikov so vključeni tudi terminološki slovarji, ki pokrivajo specifična področja, na primer slovarji s področja medicine, biologije, poslovnih ved, avtomobilizma … dva sta seveda tudi bibliotekarska. Vsi slovarji v paketu ASPplus so, podobno kot na spletni Termanii, trenutno brezplačni in prosto dostopni, odvisno od želja in zahtev založnikov pa bodo nekateri slovarji lahko sčasoma tudi plačljivi, zato že razvijajo rešitev, ki bo to omogočala na vseh Amebisovih vmesnikih. Pričakujemo, da bodo kmalu na voljo tudi različice ASPplus za pametne mobilnike in tablice. ASPplus vsebuje nekatere nove funkcionalnost, ki smo si jih mnogi želeli že na Termanii, pa jih tam za zdaj še ni. Za lažje in hitrejše iskanje si lahko uporabnik programa ASPplus pomaga z enostavno nastavljivimi trenutnimi ali trajnimi filtri, s katerimi izbere in določi, po katerem slovarju (katerih slovarjih) želi iskati.       Malo nostalgije za tiste, ki ste uporabljali Amebisove slovarje starejših verzij in na starejših operacijskih sistemih. Levo spodaj Windows95 na še vedno delujočem prenosniku Toshiba Satellite iz tistih časov. Slovar slovenskega knjižnega jezika je prišel na enajstih 3,5" disketah, treba ga je bilo namestiti na računalnik, potem pa je "delal ko šus". Stara knjižna polica in najnovejša ikona za ASPplus.

KO LJUBEZEN DO GLASBE POSTANE TRADICIJA

Glasbena matica, 11. maj 2013 ― Skupinski razstavni projekt: Matičino pevsko rojenje 10. 5.15. 6. 2013 12. junij 2013, ob 19.30 Ljubljana, Knjižnica Šiška Pogovor z dr. Natašo Krstulović, poznavalko zgodovine MePZ Glasbena matica in avtorico odmevne razstave Andante Allegreto: 140 let Glasbene matice, … Continue reading →The post KO LJUBEZEN DO GLASBE POSTANE TRADICIJA appeared first on Glasbena Matica Ljubljana.

MATIČINO PEVSKO ROJENJE

Glasbena matica, 11. maj 2013 ― Skupinski razstavni projekt: Matičino pevsko rojenje 10. 5.15. 6. 2013 Vljudno vabljeni na otvoritev skupinskega razstavnega projekta Mešanega pevskega zbora Glasbena matica Ljubljana: MATIČINO PEVSKO ROJENJE sreda, 15. maj 213, ob 19.30 Ljubljana, Knjižnica Šiška _______________ 12. junij … Continue reading → The post MATIČINO PEVSKO ROJENJE appeared first on Glasbena Matica Ljubljana .

Jesen in zima v MAO

MAO, 9. maj 2013 ― Otvoritve razstav, vodeni ogledi, MAO debate, Arhitektura v živo, mednarodne konference, ustvarjalnice MINIMAO, delavnice, predstavitve in še mnogo več. Na enem mestu si oglejte pester nabor dogodkov MAO programa v prihajajočih mesecih, ki bo obarvan z zanimivimi temami in osebnostmi. Se vidimo v MAO!
001: Čarovnik po DHLu

001: Čarovnik po DHLu

Glave (Apparatus), 9. maj 2013 ― Tole je prva epizoda podcasta Glave. Boštjan in Anže preletita prvih pet delov tretje sezone  nadaljevanke Igra Prestolov. http://winteriscoming.net/ – nujno čtivo http://www.westeros.org – nujno čtivo za ljudi, ki ne prenesejo sprememb iz knjig 🙂 Intervjuja z Bryanom Cogmanom splošno: http://winteriscoming.net/2013/04/ask-a-got-writer-bryan-cogman-on-the-writing-process-robb-and-talisa-and-renlys-peach/ predvsem o njegovem scenariju za 5. del 3. sezone: http://www.westeros.org/GoT/Features/Entry/Season_3_Interview_Bryan_Cogman
še novic