Izjava za javnost št.10

"J'Accuse ...!", 9. oktober 2015 9. oktober 2015, deseti dan gladovne stavke Mihe Turšiča soustanovitelja Ksevta Tiskovna konferenca je danes privabila nepričakovano mnogo ljudi, vendar novinarjev ni bilo ravno veliko. Ne vem ali je to dober ali slab znak. Napovedal sem taktično spremembo saj je čas za hitre in elegantne rešitve potekel. Ministrstvo za kulturo še vedno ne razume. Ponavlja […]
Sluga, Ana - Somewhere Else (2011) Instalacija

Sluga, Ana - Somewhere Else (2011) Instalacija

DIVA video arhiv, 9. oktober 2015 ― Video sestavljata dve vzporedni naraciji. Na levi strani mlada ženska, najverjetneje umetnica, sedi na strehi in zre v daljavo mesta Ljubljana. Vidimo jo v hrbet. Na desni strani se nizajo posnetki narave: ptič na drevesu, trave v vetru, jata ptičev, sled letala na nebu, drevesa ob potoku, žuboreča voda, cvetoče drevo, dim, oblaki, jesenski gozd ... V ozadju se melanholična klavirska glasba (Jože Baša) prepleta s posnetki živahnih dialogov v različnih jezikih (spominjajo na preklapljanje med tele...
VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO

VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO

Rokova modrina, 9. oktober 2015 ― MLADINSKO : TISKOVNA KONFERENCA Vabimo vas na tiskovno konferenco pred težko pričakovano premiero predstave o Roku Petroviču. Smučali, plavali, izvajali jogo in brali poezijo bomo v sredo, 14. oktobra, ob 15. uri v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča. Z vami bodo: režiser Matjaž Pograjc z igralsko ekipo, kostumografinja Mateja Benedetti, ilustratorka Meta Wraber in duo Silence. Vabljeni tudi na MLADINSKI DISKURZ: po ponovitvi 19. oktobra bo pogovor z režiserjem Matjažem Pograjcem, avtorjem Boštjanom Videmškom in drugimi ustvarjalci.

PRVOŠOLCI OBISKALI OBČINSKO KNJIŽNICO NA POLZELI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. oktober 2015 ― Učenci prvih razredov so z učiteljicami obiskali Občinsko knjižnico na Polzeli. Tam jih je sprejela knjižničarka Renata Novak, ki jim je predstavila knjižnico, povedala, kako se vpišeš vanjo in kdaj je odprta. Učencem je prebrala tudi pravljico Otroka, ki sta imela rada knjige. Ob koncu je gospa knjižničarka vsem učencem podarila raznobarvne frizbije z znakom knjižnice z željo, da se poleg branja knjig otroci na svežem zraku tudi razgibajo.

Mit o Novorusiji

Razpotja, 9. oktober 2015 ― Kostjantin Skorkin V razpravah o tako imenovani »Novorusiji«, nenavadnem konglomeratu piratskih republik, ki so nastale na vzhodu Ukrajine v letu 2014, med Ukrajinci prevladuje prepričanje, da gre za fenomen, ki je izključno rezultat ideološkega družbenega inženiringa s strani Kremlja.[1] Ni dvoma, da bi bila brez ruske podpore zmožnost preživetja Luganske in Doneške ljudske republike pod vprašajem, vendar bi se ustavili na površju, če bi fenomen novonastalih republik skušali pojasniti s tako preprostimi dejavniki. Gre za veliko globlje procese, ki so na vzhodu Ukrajine potekali ves čas ukrajinske neodvisnosti. Če teh procesov ne upoštevamo, prispevamo h krepitvi ukrajinofobnega mitologema o »Avstrijskem generalnem štabu«, ki naj bi svoj čas »izmislil« Ukrajino.

BioOne revije - testni dostop

CTK, 9. oktober 2015 ― Uporabniki CTK, NUK in UL imajo do 30. novembra 2015 na voljo testni dostop do  zbirke e-revij BioOne Complete, ki obsega ca. 180 naslovov,  predvsem s področij biologije, ekologije in varstva okolja. Vstopna točka je http://www.bioone.org/. 

09.10.2015 – Slovenj Gradec, Čajnica Peč

Feedback, 9. oktober 2015 ― Vabljeni na koncert skupine Feedback v Slovenj Gradec, v Čajnico Peč, na promocijo četrtega studijskega albuma Skrivnost. Prireditev: koncert skupine Feedback Datum: petek, 09.10.2015 Lokacija: Čajnica Peč, Glavni trg 24,... The post 09.10.2015 – Slovenj Gradec, Čajnica Peč appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

Feedback, Slovenj Gradec

Feedback, 9. oktober 2015 ― Nepozabno vzdušje v Slovenj Gradcu! V čudovitem jesenskem atriju Čajnice Peč smo se počutili naravnost fantastično! Hvala odlični ekipi za gostoljubje in predvsem vam, dragi obiskovalci, za nadvse prijeten sprejem!... The post Feedback, Slovenj Gradec appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

Krški leseni most

Kamra.si, 9. oktober 2015 ― Krški leseni most, ki se ga mnogi Krčani danes spominjajo tudi kot starega mostu čez Savo, je od leta 1866 predstavljal pomembno povezavo med štajerskimi in kranjskimi posavskimi kraji.
Ljerka Belak v predstavah SLG Celje

Ljerka Belak v predstavah SLG Celje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 9. oktober 2015 ― Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana, najbolj prestižne slovenske nagrade za igralske dosežke je Ljerka Belak, so sporočili že pred začetkom letos jubilejnega 50. Festivala Borštnikovo srečanje v SNG Maribor. Nagrajenka, ki je kariero zaznamovala v več poklicnih gledališčih, je bila med letoma 1971 in 1993 zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Prav posamezne etape povezane s […]

Sončni torki za mlade (24.11.2015 17:00)

Španski borci, 9. oktober 2015 ― SONČNI TORKI za mlade je celoletni program brezplačnih ustvarjalnih delavnic. Poslanstvo projekta je na inovativen in zanimiv način mladim približati recikliranje, oblikovanje, raznovrstne likovne tehnike in predvsem svobodno ustvarjanje. Na predpraznični delavnici bomo v različnih likovnih tehnikah izdelovali posebne voščilnice, ki razveselijo prav vse.

POLJA RDEČEGA MAKA – simpozij

Galerija Photon, 9. oktober 2015 ― Četrtek, 15. oktobra od 16. ure dalje V četrtek, 16. oktobra od 16. ure dalje, se bo v Photonu – Centru za sodobno fotografijo odvijal simpozij s številnimi mednarodnimi govorci, okoli 19. ure pa bo sledilo odprtje razstave Iz zraka letalske ali t.i. zračne ali izvidniške aerofotografije iz 1. svetovne vojne. Na razstavi bo predstavljen izbor fotografij izvidniških pilotov in fotografov Janka Vertina in Rudolfa Benna Hammerlitza ter posamezne aerofotografije neznanih avtorjev, ki bodo prvič predstavljene širši javnosti. PROGRAM SIMPOZIJA: 16.00: Miha Colner & Dejan Sluga: predstavitev projekta Polja rdečega maka 16.30: Darije Petković: pogovor z avtorjem 16.50: Lara Ciarabellini: pogovor z avtorico 17.10: Hassan Abdelghani: pogovor z avtorjem 17.30: diSTRUKTURA: pogovor z avtorjema 18.00: Gabriella Uhl: predavanje o uporabi arhivskega materiala v sodobni umetnosti 18.30: Marko Štepec: predavanje o vlogi fotografije med 1. svetovno vojno 19.30: odprtje razstave Iz zraka *urnik je okviren in lahko pride do manjših časovnih zamikov Za več informacij o projektu Polja rdečega maka kliknite tukaj.

Sončni torki za otroke (3.11.2015 17:00)

Španski borci, 9. oktober 2015 ― Novembra nostalgiki in vaši najmlajši nikakor ne smete zamuditi srečanja s slovitim Palčkom Smukom, legendarni igralec Jurij Souček bo prebral kratko zgodbo iz knjige Palček Smuk in zvezde (3. 11.), nato pa bomo ustvarjali palčka s sedmimi lasmi, velikim nosom in ušesi. Na ustvarjalni delavnici Mačje drsališče (10. 11.) pa bomo izdelovali mačke Murije, muce Mace in druge mačje junake ter jim obuli drsalke! Prisrčno vabljeni, vstopnine ni!

Janko G. Zlodre (1949-2015) Arhitektura govori

Praznine, 9. oktober 2015 ― ‘Novembra leta 2011 sva se s soavtorico Matejo Kurir v drugi ediciji oddaje Arhitektura govori na Radiu Študent pogovarjala z Jankom Zlodretom. Naš telefonski pogovor ni potekal ravno gladko, ampak bolj z zastoji, preskoki in neujemanji, očitno je bilo, da Zlodretu rigidna forma oddaje s svojimi kratkimi, neposrednimi in na prvi pogled splošnimi vprašanji, ne […] The post Janko G. Zlodre (1949-2015) Arhitektura govori appeared first on Praznine.

Pogovor s Petro Čeferin

Praznine, 9. oktober 2015 ― TS Vprašanja, ki jih bom zastavil, zadevajo teoretsko polje (stališče), s katerim se zadnja leta ukvarjate, hkrati pa gre za področje oziroma vrsto mišljenja, ki je velikokrat spregledano znotraj polja arhitekture. Govorim o filozofiji arhitekture, če si izposodim ta izraz. Teorija arhitekture nikakor ne bi smela biti zgolj priročnik za gradnjo, temveč nekoliko širši razmislek, […] The post Pogovor s Petro Čeferin appeared first on Praznine.
še novic