1. oddaja Preglednik (3. december 2015)

AKTV, 13. december 2015 ― V tokratnem Pregledniku smo poročali o gostovanju s sarajevske glasbene akademije, o študentski aplikaciji Pryde ter o podelitvi univerzitetnih Prešernovih nagrad. Gostja v oddaji je bila Nika Živec, mlada podjetnica, ustanoviteljica podjetja Lenilab, ki izdeluje unikatna modna oblačila in pripomočke za pasje ljubljenčke. Oddajo Preglednik vodi Maja Pinterič, študentka komunikologije na FDV.  

Grimes – Art Angels

Koridor, 13. december 2015 ― Je pop v poplavi hiper-sproducirane glasbe brez pomena sploh še relevantna glasbena zvrst? Je pop nujno slab in sodi le v komercialne diskoteke? Kako daleč v prihodnost sploh lahko še seže? Na ta in vsa ostala vprašanja, ki smo si jih postavljali med triletnim premorom, je Grimes odgovorila v natanko devetinštiridesetih minutah in sedemintridesetih sekundah, […] The post Grimes – Art Angels appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Pod vtisom, Tiha hiša, V imenu otroka, Glas iz zaliva

Pod vtisom, Tiha hiša, V imenu otroka, Glas iz zaliva

ARS S knjižnega trga, 13. december 2015 ― Oddajo S knjižnega trga bomo začeli s pesniško zbirko Ana Pepelnik Pod vtisom, se v nadaljevanju ustavili pri romanih Orhana Pamuka Tiha hiša in Iana McEwana V imenu otroka ter končali s pogovorom Petra Kovačiča Peršina z Borisom Pahorjem Glas iz zaliva. Recenzije so napisali Veronika Šoster, Zarja Vršič, Maša Ogrizek in Marjan Kovačevič Beltram.
Tomaso Albinoni

Tomaso Albinoni

ARS Skladatelj tedna, 13. december 2015 ― V ciklu Skladatelj tedna se bomo tokrat posvetili italijanskemu baročnemu mojstru Tomasu Albinoniju, ki je za življenja slovel predvsem kot avtor instrumentalne glasbe, oper in solističnih kantat. Vrsta objavljenih zbirk mu je zagotavljala priljubljenost predvsem med ljubiteljskimi glasbeniki po vsej Evropi in na tem področju sta ga presegala le še Corelli in Vivaldi. Avtor oddaj […]

Hans Belting: Faces: Zgodovina obraza

Koridor, 13. december 2015 ― Že sam naslov obravnavanega dela nam pove, da imamo opravka s tematiko, ki je skorajda sinonim za medčloveške odnose. Do nedavnega je bila komunikacija precej omejena predvsem na stik »iz oči v oči« ali »face to face«, v sodobni, s »selfiji« obsedeni družbi pa se zdi, da največ zabave najdemo ravno na površini človeškega obraza. […] The post Hans Belting: Faces: Zgodovina obraza appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
26. Liffe: Mustang

26. Liffe: Mustang

MAF - Mad About Film, 13. december 2015 ― Wadjda iz Saudi-arabskega filma Zeleno kolo, Katniss iz Iger lakote, tudi Marieme iz Bande de Filles, in nazadnje Lale so vse neodvisne upornice, ki opazijo krivičnost v družbi in jo skušajo same odpraviti, vsaj v njihovem lastnem življenju. FILMSKI SEMINAR ZA MLADE: ENOSTAVNO NORI NA FILM Lana je recenzijo spisala v okviru delavnice filmske kritike. Mustang Avtor: Lana […] Prispevek 26. Liffe: Mustang je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.
Volčje srce pojedlo sonce v Orto baru

Volčje srce pojedlo sonce v Orto baru

RockOnNet, 13. december 2015 ― Fantje so pač prekaljeni odrski mački, ki so svojo glasbo že dolgo tega ponotranjili (ekipa je skupaj, z izjemo bobnarja, že od samega začetka, od leta 2001) in jo tudi odigrajo z veliko mero občutka za vse nianse njihove glasbe
Postojnski rok je dobil nov zagon: Matic Marentič izdal prvenec M

Postojnski rok je dobil nov zagon: Matic Marentič izdal prvenec M

Notranjsko primorske novice » Kultura, 13. december 2015 ― Postojna – Z udarnimi ritmi s svojega prvega albuma M je nadarjeni postojnski roker Matic Marentič 11. decembra v Kulturnem domu Postojna navdušil občinstvo. »Pesmi sem slišal le na koncertu, ki je bil super, verjetno bo na zgoščenki zvok še boljši,« je po koncertu dejal pevec znane rok skupine Mary Rose Žanil Tataj – Žak. »Vsa čast mladim, naj kar še naprej delajo.« Matica je pohvalil tudi legendarni postojnski kitarist Eki Alilovski. Koncert Matica Marentiča ob izidu albuma M, Kulturni dom Postojna Foto: Valter Leban Glasbo za skoraj vseh 13 skladb je napisal Marentič, za eno tudi besedilo, ostala so prispevali Mitja Prelc, Saša Banović, Vladimir Slejko in Leon Oblak. Ob Marentiču je na odru navdušila njegova spremljevalna skupin, Tadej Lukić na bas kitari, Jernej Štajnrajh na klaviaturah in Jan Štefančič na bobnih. M je Marentičev prvenec, sam pa ni novinec v rokerskih vodah. 21-letni mladenič na odru nastopa že vse od svojega 14. leta, ko je ob svojem očetu, županu Igorju Marentiču, začel igrati pri Črni gradnji. »Na odru je neprestano že sedem let, z nami je dobival kilometrino na odru, kar se mu pozna, nima treme in obvlada nastop; ponosen sem nanj,« pravi Igor, ki je pri snemanju albuma pomagal kot bas kitarist in spremljevalni vokal. V glasbenih vodah Matic ni popoln novinec, leta 2013 je zmagal na Festivalu novih skladb. Pesem 005 (glasbo je napisal Marino Legovič, besedilo pa Leon Oblak) je bila najboljša v kategoriji nova scena, v kateri se predstavijo glasbeniki, ki bodo nekoč del domače scene. Lani pa je bil s pesmijo 1:05 (Marino Legovič, Leon Oblak) izbran kot rezerva na festival Melodije morja in sonca. Obe skladbi sta na albumu. Koncert Matica Marentiča ob izidu albuma M, Kulturni dom Postojna Foto: Valter Leban Matic je s prijatelji najprej igral v skupini Stop, nato v Črni gradnji, danes pa skupaj z Igorjem igra v zasedbi Norton. »Počasi sem se naveličal, da sem vedno preigraval skladbe drugih avtorjev; rad pišem svojo gla
še novic