Hristos ili gadarinski bezdan

Hristos ili gadarinski bezdan

KUD Logos, 18. marec 2016 ―   Hristos ili gadarinski bezdan Uticaj golgote Dostojevskog na duhovni razvoj oca Sergeja N. Bulgakova    „I ona Golgota koja se nalazila u srcu Dostojevskog, onaj krst koji je u njemu podignut, eto šta nas nezadrživo vuče da se poklonimo Dostojevskom.“ Sergej N. Bulgakov   Susret Bulgakova sa stvaralaštvom Dostojevskog nije mogao da prođe bez [...]
O jeziku pravoslavne teologije in teologiji jezika

O jeziku pravoslavne teologije in teologiji jezika

KUD Logos, 18. marec 2016 ― Prev. Simon Malmenvall Prevod prvič objavljen v slovenski izdaji revije Communio (št. 5, l. 25, 2015).    O jeziku pravoslavne teologije in teologiji jezika[i]   Skozi zgodovino (pravoslavnega) krščanstva so stari klasični jeziki odigrali edinstveno vlogo ne le kot sveti jeziki bogoslužja, temveč tudi kot okvir za izražanje krščanskih miselnih kategorij: postali so sredstvo mišljenja [...]

Marko skače (12.4.2016 19:00)

Španski borci, 18. marec 2016 ― »Marko skače« je nova lastna produkcija programa Jazz Ravne in šole jazza KD Drugi zvoki, ki so se je mladi lotili leta 2015. Projekt temelji na slovenski, predvsem otroški ljudski pesmi, pevski del pa je prevzel otroški pevski zbor JAMzi Kulturnega društva ICS Zmaj iz Celovca. Koncert posreduje Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in bo izveden v okviru 14. Koroških kulturnih dni v Ljubljani.

Con-fine aperto (11.4.2016 20:00)

Španski borci, 18. marec 2016 ― DEMIERRE-DÖRNER-KOCHER: Projekt treh vodilnih osebnosti evropske improvizirane glasbene scene je bil premierno predstavljen na Festivalu Météo Mulhouse 2014. Trio igra improvizirano glasbo, popolnoma osredotočeno na tukaj in zdaj. ZETTERBERG/GRADEN/AGNAS: Švedski kontrabasist Torbjörn Zetterberg se bo predstavil v triu s švedskima glasbenikoma, pianistom Johanom Gradenom in bobnarjem Konradom Agnasom.

OPUS 1 - Plesna miniatura 2016 (9.4.2016 10:30)

Španski borci, 18. marec 2016 ― Namen prireditve OPUS 1 je spodbujanje in razvijanje ustvarjalnosti mladih plesalcev. Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Letošnja tema VODE! ponuja »poplavo« ali »oblak« ali »morje« različnih spodbud za plesno ustvarjanje in izhaja iz ideje, da sta umetnost in voda zrcali.

Festival otroške pesmi Veseli veter (2.4.2016 16:00)

Španski borci, 18. marec 2016 ― Mednarodni festival otroške pesmi Veseli veter poteka od leta 2012. Namen festivala je krepitev medkulturnega dialoga in prijateljskih vezi med mladino slovanskih držav. Na festivalu sodelujejo solisti, dueti, skupine in zbori, ki pripravijo otroško pesem v ruščini in pesem po izbiri. Na letošnjem festivalu se bo predstavilo 29 solistov, duetov, skupin in zborov iz Slovenije, Hrvaške, Poljske, Češke in Rusije. Skupaj se bo na festivalskem odru zvrstilo kar 450 otrok in mladostnikov.

FDF: Sonita

Koridor, 18. marec 2016 ― Rokhsareh Ghaemmaghami, iranska filmska ustvarjalka, je s svojim dokumentarnim portretom mlade afganistanske glasbenice Sonite Alizadeh morda rešila uporno najstniško dušo pred bridko prihodnostjo, hkrati pa je ob vprašanju vloge ženske v afganistanski kulturi predani tradiciji in problemu dogovorjenih, prisilnih porok, ki iz nje izhajajo, odprla tudi vprašanje vloge filmarja v zgodbi, ki jo poskuša dokumentirati. […] The post FDF: Sonita appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

STALNE RAZSTAVE VRANSKIH VEZILJ

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. marec 2016 ― V vitrini Občinske knjižnice Vransko se nam skozi vse leto s svojim izdelki predstavljajo vezilje društva Snežinka Vransko pod taktirko neumorne gospe Ive Cizej. Tokrat se nam predstavljajo s kolekcijo velikonočnih in pomladnih izdelkov. Vezene prte z motivom regrata, velikonočnih zajčkov in jagenjčkov domiselno zaokrožujejo kvačkane čebelice in kokoške. Ko se združita spretnost in ustvarjalnost naših »snežink«, nastanejo čudoviti izdelki, ki vam jih »za pokušino« dajemo na ogled.  

Vabilo k pisanju za poletno številko. Tema: KRITIKA

Razpotja, 18. marec 2016 ― Včasih se zgodi, da je literarna kritika napisana bolje od romana, o katerem govori. Tudi komentator je lahko pri kritiki politike razsodnejši od tistih, ki v politiki delujejo poklicno; in kritik za jedilno mizo lahko okuša bolje od kuharja za pultom. Povedano na kratko, kritika je pogosto vrednejša od predmeta kritike. Toda celo takrat, ko kritik doseže idealno mešanico pokroviteljstva, empatije in strupenosti, je njegova dejavnost še vedno odvisna od dela, ki ga kritizira. Kritik lahko prebiča slab roman; toda bič mu priskrbi roman sam. Kritiziranje je bistveno prehodna dejavnost: brez ustvarjalca in njegovih stvaritev je prazen pogled.
18. FDF: Ruski detel (The Russian Woodpecker, 2015)

18. FDF: Ruski detel (The Russian Woodpecker, 2015)

KEVD'R, 18. marec 2016 ― Dokumentarni film Ruski detel, katerega je režiral Chad Gracia, je postavljen v dogajanje sredi ukrajinske krize. Osrednji lik dokumentarca je ukrajinski umetnik, karizmatični posebnež Fedor Aleksandrovič, ki se poda v tvegano in strašljivo raziskovanje jedrske katastrofe v Černobilu leta 1986.  Aleksandrovič je determiniran dokazati, da jedrska katastrofa ni bila nesreča, marveč povsem načrtovana poteza v… More 18. FDF: Ruski detel (The Russian Woodpecker, 2015)

Jelena Rusjan: »Bojim se tega, da bom postala površna «

Koridor, 18. marec 2016 ― Jelena Rusjan je igralka, performerka, glasbenica in režiserka, ki že deset let živi in dela v Ljubljani. Aktivno sodeluje pri številnih projektih in predstavah, od leta 2009 pa je slovenski publiki najbolj poznana zaradi avtorske glasbeno-performativne trilogije Škrip in sodelovanja v kultni elektronsko alter-rock zasedbi Borghesia ter zasedbi NAPRAVI MI DETE. Nekaj več o njej […] The post Jelena Rusjan: »Bojim se tega, da bom postala površna « appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic