S temo upanja in ukrajinskim gostom Žadanom odprli 15. Fabulo

Misli, 3. marec 2018 ― V Cankarjevem domu so nocoj odprli Festival literatur sveta Fabula. V 15. izvedbi je ta uprt v upanje, kot so ga podnaslovili organizatorji. Tudi ministru za kulturo Tonetu Peršaku se zdi tema aktualna glede na čas, ko je svet, kot je dejal v nagovoru, na preizkušnji. Občinstvo je spoznalo ukrajinskega gosta Serhija Žadana ob romanu Vorošilovgrad.

1918 – Podpis brest-litovskega miru

Zgodovina na dlani, 3. marec 2018 3. marca leta 1918 so predstavniki centralnih sil (Nemčija, Avstro-Ogrska, Bolgarija in Osmansko cesarstvo) in sovjetske Rusije (boljševiki) v Brest Litovsku (današnji Brest v Belorusiji) podpisali mirovni sporazum. S tem je po bilo konec bojevanja, ki je trajalo skoraj štiri leta, v njem pa je življenje izgubilo več milijonov vojakov … Preberi The post 1918 – Podpis brest-litovskega miru appeared first on Zgodovina na dlani.

Milky Chance navdušili s plesno melanholijo

Kino Šiška, 3. marec 2018 ― Kako drugače opisati glasbeno zvrst nemške indie skupine, ki jo z značilnim raskavim glasom vodi Clemens Rehbein? Nalezljiv ritem, ki zleze pod kožo, je nabito polno dvorano Kina Šiška preplavil s čustveno intenzivnimi vibracijami globokih basov in senzualnih užitkov.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 3. marec 2018 ― Pri založbi Modrijan je v dveh zvezkih izšla knjiga Vladimirja Vauhnika Pod krinko, pri založbi Primus pa roman Senca v temi v dveh delih izpod peresa avtorja, ki piše pod psevdonimom Sagy M. Lew. Založba Goga je izdala roman Maje Gal Štromar Ženska drugje, založba Miš pa mladinski roman Moje življenje kot abeceda Barryja Jonsberga.

Dediščina in uradniški realizem

OUTSIDER, 3. marec 2018 ― Leto 2018 je proglašeno za leto kulturne dediščine. Namesto proslave ali strokovnega simpozija smo za uvod v to pomembno temo izbrali bolj streznitveni dogodek. Pred nekaj dnevi so v Kopru do tal porušili renesančno palačo Longo v centru mesta. Rušitev stavbe v zasebni lasti je konec januarja odredil inšpektor na podlagi spontane porušitve enega izmed…
1932 Nova vas – Gospodinjski tečaj

1932 Nova vas – Gospodinjski tečaj

Stare slike (Cerknica), 3. marec 2018 ― V času med obema svetovnima vojnama dekleta na podeželju niso bila več privezana samo k staršem, domači hiši in cerkvi. Pričela so se prizadevanja za pridobitev širših znanj na kuharskem, gospodinjskem, zdravstvenem pa tudi kulturnem področju. Povratniki iz Amerike so prinesli nova spoznanja in navade. Tovrstni tečaji so se razširili posebej s začetkom delovanja Društev […]
še novic