Serendipičnost?

Serendipičnost?

Biblio terminologija, 31. marec 2018 ―     “Serendipity.     Look for something, find something else,     and realize that what you've found     is more suited to your needs than     what you thought you were looking for. ”                         Lawrence Block, ameriški pisatelj   Malce nenavadna je tale beseda, izbrana za današnjo razpravo. Precej redko je v uporabi in še to praviloma v izvirni angleški obliki, zato verjamem, da nas je več takih, ki je ne poznamo, kot tistih drugih, ki so si z njo domači. Uporabljajo jo na področju metodologije znanstvenega dela, pot v bibliotekarsko terminologijo pa si je utrla na področju poizvedovanja in priklica informacij (information retrieval). S kolegico Polono sva se večkrat zabavala na ta račun in termin proglašala za neprevedljiv. Razen opisnih razlag doslej res še nisem naletel na slovensko ustreznico in kot bomo videli v razpredelnici na koncu sestavka, si tudi drugi jeziki praviloma pomagajo s podomačeno tujko. V slovenščini tako tu in tam naletimo na termina serendipičnost in serendipičen. In kaj je serendipičnost? Povsem slučajna, nenadejana najdba nečesa dobrega, lepega ali dragocenega, ki nas prijetno preseneti med iskanjem nečesa povsem drugega. Horatio Walpole, 4th Earl of Orford, mož, ki je skoval besedo serendipity Vir: wikigallery Klub temu, da se zdi angleška beseda serendipity zelo znanstvena in bi človek pričakoval, da je stara in izhaja iz antičnih jezikov, je njena zgodovina povsem drugačna, dokaj prozaična. Skoval jo je menda šele leta 1754 angleški umetnostni zgodovinar, pisatelj in politik Horatio Walpole, 4th Earl of Orford (1717 –1797), ki je v osebnem pismu prijatelju opisoval dogajanje v stari arabski zgodbi 'The Three Princes of Serendip', kjer se trije perzijski princi podajo na pot v deželo Serendip (danes Sri Lanka) iskat svilo in druga bogastva. Med potjo se jim seveda dogajajo prečudovite stvari in najdejo dragocenosti, ki jih niso pričakovali. Te nepričakovane in presenetljive najdbe je Wal
True Romance (1993)

True Romance (1993)

Deseta umetnost, 31. marec 2018 ― Tony Scott kot režiser in Quentin Tarantino kot scenarist. Ubijalska kombinacija, ki enači kinematografski izkušnji žvečilnega gumija z okusom kokaina. Sijoč izdelek in spregledani dragulj 90. let prejšnjega stoletja z neverjetno igralsko zasedbo in značilnimi “Tarantino” dialogi. Samuel L. Jackson, Christopher Walken, Gary Oldman, Brad Pitt, Val Kilmer, Dennis Hopper … in še James Gandolfini v spopadu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Boyhood (2014)  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Ognjeni obroč: Vstaja  Halloween (1978)   The Secret Life of Walter Mitty (2013) Copyright © Deseta umetnost [True Romance (1993)], All Right Reserved. 2018.

Dan za dnem

Deseta umetnost, 31. marec 2018 ― Šestnajstletnik z imenom „A”, ki se vsak dan zbudi v telesu drugega sovrstnika, ne glede na spol ali raso, se drži strogih pravil, po katerih živi: nikoli se ne naveži na druge! Trudi se ostati neopažen! Ne vpletaj se! In tako naprej, dokler ne sreča sovrstnice Rhiannon. Takrat prvič v življenju začuti ljubezen, prvič hrepeni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The House of the Devil (2009)  Trumbo (2015)  Koliko je potrebno odšteti za oglaševanje v filmih o Jamesu Bondu?  Killing Season (2013)  Ognjeni obroč: Vstaja Copyright © Deseta umetnost [Dan za dnem], All Right Reserved. 2018.

Gringo

Deseta umetnost, 31. marec 2018 ― Razburljiva mešanica črne komedije, napete akcije in dramatičnih spletk nas popelje v Mehiko, kjer se omikani poslovnež in nežna dušica Harold Soyinka (David Oyelowo) znajde na milost in nemilost prepuščen svojim zahrbtnim kolegom doma, lokalnim mamilarskim šefom in tajnemu plačancu, ki je razcepljen glede moralnosti svojega početja. Harold tako prečka mejo med zakon spoštujočim državljanom […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Room (2015)  Logan Lucky (2017)  Good Time (2017)  Mud (2013)  Citizen Kane (1941) Copyright © Deseta umetnost [Gringo], All Right Reserved. 2018.

Projekt Titan

Deseta umetnost, 31. marec 2018 ― Ko nekega dne zemlja ni več ugodna za življenje, je edini način, da ljudje preživijo, iskanje novih oblik in prostora življenja. Sam Worthington v glavni vlogi v filmu Projekt: Titan. V bližnji prihodnosti, ko površje Zemlje ni več primerno za naselitev, je bivši pilot zračnih sil, Rick Janssen izbran za vojni eksperiment ustvrajanja človeka, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mad Max: Fury Road (2015)  Koliko je potrebno odšteti za oglaševanje v filmih o Jamesu Bondu?  Dredd (2012)  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  The BFG (2016) Copyright © Deseta umetnost [Projekt Titan], All Right Reserved. 2018.
DUŠAN KIRBIŠ / IZ ATELJEJA

DUŠAN KIRBIŠ / IZ ATELJEJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 31. marec 2018 ― Serija malih razstav Iz ateljeja, ki ponujajo presek ali predstavitev najnovejše produkcije umetnikov in umetnic, vključenih v stalno razstavo Moderne galerije 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, se v letošnjem letu nadaljuje z vpogledom v delo Dušana Kirbiša. Ta je na stalni razstavi predstavljen v sklopu osemdesetih let z delom Resnica onstran vidnega (1988, akril na platnu).Razstava postavlja v ospredje za Dušana Kirbiša dokaj značilno problematiko slikarstva in morebitnega izstopa iz tega medija. Kot že prejšnje razstave je tudi ta plod sodelovanja med umetnikom in kustosom dr. Marka Jenka. The series of small-scale exhibitions entitled From the Studio of… presents cross-section views of recent production by artists whose works are included in the Moderna galerija’s permanent exhibition 20th Century. Continuities and Ruptures. This year the series continues with a presentation of Dušan Kirbiš, who is featured in the permanent display in the section dedicated to the art of the 1980s with Truth Beyond the Visible (1988, acrylic on canvas). Kirbiš’s exhibition foregrounds the artist’s characteristic explorations of painting as a medium and the possibilities of going out and beyond it. Like the previous exhibitions in the series, this one is a result of close collaboration between the artist and the curator Marko Jenko, PhD.

1596 – Rojen Rene Decartes

Zgodovina na dlani, 31. marec 2018 31. marca leta 1596 se je v mestecu La Haye en Touraine, rodil znameniti francoski filozof, matematik, fizik, prirodoslovec in kozmolog Rene Descartes. Njegovo rojstno mesto so kasneje v njegovo čast preimenovali v Descartes, to ime pa nosi kraj še danes. Uvrščamo ga med racionaliste in začetnike sodobne filozofije. Zavrgel … Preberi The post 1596 – Rojen Rene Decartes appeared first on Zgodovina na dlani.

Na okrogli mizi o usmeritvah regionalnih gledališč

SiGledal Novice, 31. marec 2018 ― V slovenskem prostoru delujejo regionalna gledališča, ki se v današnjih časih na različne načine trudijo s pridobivanjem občinstva. Predstavniki gledališč, ki so v petek v Kranju sodelovali na okrogli mizi Gledališče na robu in ob robu, rešitve prepoznavajo v vzgajanju občinstva, medsebojnem sodelovanju in sodelovanju z drugimi institucijami.
Na okrogli mizi o usmeritvah regionalnih gledališč

Na okrogli mizi o usmeritvah regionalnih gledališč

Misli, 31. marec 2018 ― V slovenskem prostoru delujejo regionalna gledališča, ki se v današnjih časih na različne načine trudijo s pridobivanjem občinstva. Predstavniki gledališč, ki so v petek v Kranju sodelovali na okrogli mizi Gledališče na robu in ob robu, rešitve prepoznavajo v vzgajanju občinstva, medsebojnem sodelovanju in sodelovanju z drugimi institucijami.
Na Novi pošti nocoj premiera raziskovalno-dokumentarne predstave 6

Na Novi pošti nocoj premiera raziskovalno-dokumentarne predstave 6

Misli, 31. marec 2018 ― Na Novi pošti bo zvečer premiera predstave Žige Divjaka z naslovom 6. Gradi na resničnih dogodkih, ki so se zgodili februarja 2016 v Kranju. V tamkajšnjem dijaškem domu bi morali namestiti šest mladoletnih prosilcev za azil, a do tega po burnem odzivu staršev, občine, krajevne skupnosti in nekaterih profesorjev bližnje gimnazije ni prišlo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 31. marec 2018 ― Cankarjeva založba je izdala monografijo Iztoka Ilicha Brezmejna Slovenija, pri založbi Litera je izšel roman Adijo, kavboj, ki ga podpisuje hrvaška pisateljica Olja Savičević Ivančević. Ribiška zveza Slovenije je izdala Ribiški slovar jezikoslovca Toma Korošca, založba Zala pa zgodbo o odraščanju Mira in Martin švedske pisateljice Anne Ehring.
še novic