O idealnih mestih

Kino Šiška, 9. april 2018 ― V torek so v gornjem preddverju Kina Šiška odprli razstavo akademske slikarke Suzane Brborović, Kranjčanke, ki zadnja leta živi in ustvarja v nemškem Leipzigu. Svoje slikarstvo spaja z urbanimi krajinami in arhitekturo. Tudi na tokratni razstavi z naslovom Centralizacija?

Kritiško sito za leto 2018 je prejel Milan Jesih za zbirko Maršal

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 9. april 2018 ― Društvo slovenskih literarnih kritikov je podelilo kritiško sito, literarno nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta. Na mrežici kritiškega sita je po silovitem kritiškem pretresanju ostal le pesnik Milan Jesih. Nagrado kritiško sito prejme za zbirko Maršal (Beletrina), ki je po mnenju slovenskih literarnih kritikov najboljša knjiga leta 2017. Ostala dva nominiranca sta bila še Kristina Hočevar z zbirko pesmi Naval (Škuc)  in Miklavž Komelj s pesniško zbirko Liebestod (Goga). O nagrajencu je letos odločal kritiški forum v sestavi: Tina Bilban, Matej Bogataj, Goran Dekleva, Leonora Flis, Ignacija J. Fridl, Ana Geršak, Jelka Kernev Štrajn, Aljaž Koprivnikar, Aljaž Krivec, Barbara Leban, Tadej Meserko, Tanja Petrič, Mojca Pišek, Goran Potočnik Černe in Jernej Županič.  

Podelitev nagrade kritiško sito

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 9. april 2018 ― Spoštovani, vabimo vas na podelitev nagrade kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov. Društvo slovenskih literarnih kritikov bo letos sedmič podelilo nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2017. Slovesna razglasitev nagrade bo v četrtek, 19. 4. 2018, ob 16. uri v sklopu Slovenskih dnevov knjige. Ti letos gostujejo v atriju Pošte na Čopovi ulici v Ljubljani. Pred razglasitvijo bo potekal tudi pogovor z letošnjimi nominiranci, povezovala ga bo članica DSLK, literarna kritičarka Veronika Šoster. Kritiški forum je letos izbral tri finaliste, ki se bodo potegovali za nagrado. To so Kristina Hočevar z zbirko pesmi Naval (Škuc), Milan Jesih s pesniško zbirko Maršal (Beletrina) in Miklavž Komelj s pesniško zbirko Liebestod (Goga).

Utrip domoznanstva: 87. pehotni polk

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. april 2018 ― Na aprilskem Utripu domoznanstva smo odprli gostujočo razstavo »87. pehotni polk«. Lansko jesen, ko smo zaznamovali stoto obletnico konca bojev na soški fronti, so moči združili v Zgodovinskem arhivu Celje in Osrednji knjižnici Celje ter med septembrom in novembrom v počastitev omenjene obletnice pripravili niz dogodkov. Zvrstila so se številna predavanja, Janja Jedlovčnik in Srečko Maček iz osrednje celjske knjižnice pa sta pripravila avtorsko razstavo o polku, ki je deloval na njihovem domoznanskem območju. Gradivo za namen razstave in razstavnega kataloga so odstopili številni posamezniki in ustanove – med njimi tudi ...

Predavanje Dušana Smole

TV Kočevje, 9. april 2018 ― Dušan Smola je v Pokrajinskem muzeju Kočevje predaval o športnem dogajanju na Kočevskem v času po vojni, ko je aktivno sodeloval pri tekmovanjih v smučarskih skokih in alpskem smučanju.
CFP Membrana – Augmented (2018)

CFP Membrana – Augmented (2018)

Membrana, 9. april 2018 ― Call for articles & projects: Augmented  Deadline for proposals / abstracts extended to 14. May ! Today, the digital augmentation to personal worlds and public spaces revolutionises how we experience both each other and ourselves. […] The post CFP Membrana – Augmented (2018) appeared first on Membrana.
Dunaj in Berlin, pred Frankfurtom

Dunaj in Berlin, pred Frankfurtom

Kulturnik, 9. april 2018 ― Nedavno je bila Slovenija izbrana za častno gostjo mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022. Nemško govorno področje bo naslednjih pet let gotovo v središču pozornosti. Slovenski ustvarjalci so v njem že prisotni, tokrat pa si poglejmo, koliko naših književnikov je dalj časa ustvarjalno prebilo v Berlinu in na Dunaju. V teh dveh mestih Ministrstvo […]
Z vodjo Centra za kreativnost Anjo Zorko

Z vodjo Centra za kreativnost Anjo Zorko

Delo Razno, 9. april 2018 ― Slovenski Center za kreativnost po novembrski otvoritveni konferenci prehaja v izvedbeno fazo. To sredo in četrtek bo v Mestnem muzeju Ljubljana in v MAO Kreativni forum Ljubljana, posvečen zaposlitvenim možnostim v kulturnem in kreativnem sektorju

ŠOK Koridor #4 / žanrski film / filmski kviz

Koridor, 9. april 2018 ― Vsi filmofili, filmoljubi, filmožerci, filmski navdušenci, privrženci in poznavalci, teoretiki in praktiki, vsi, ki se mažete z evropsko smetano, in vsi, ki si raje naslednji dan iz dlesni vlečete ostanke kokic!   Prihaja še zadnja edicija tematskega kviza pod okriljem platforme Koridor – križišča umetnosti, ŠOK KORIDOR!   ŠOK KORIDOR je kviz, ki šokira bolj […] The post ŠOK Koridor #4 / žanrski film / filmski kviz appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
London: poezija

London: poezija

Radio Študent, 9. april 2018 ― Nahajamo se na prizorišču European Poetry Festival v Londonu. Kako smo sploh prišli tja? Smo si nakopali kakega strica iz ozadja? Ne, pred časom smo naleteli na intervju z organizatorjem S. J. Fowlerjem in ugotovili, da imamo presenetljivo podobne poglede na poezijo. Prebrali smo njegove pesmi in videli še, da piše precej podobno dank reči.

Satanic Surfers bodo izdali album!

SPRP, 9. april 2018 ― Švedski punk rock veterani Satanic Surfers so tik pred izdajo novega albuma "Back From Hell". Ta bo luč sveta ogledal 13. aprila, na njem pa se bo znašlo deset štiklov polnovredne produkcije. Album bo izšel pri založbi Mondo Macabre, ki je februarja že pospremila njihov EP "The Usurper". Na slednjem se je znašla istoimenska pesem (ki bo del tudi prihajajočega albuma) ter komad "Skate, Don't Care". Izdaja je izšla na vinilni plošči, prisluhnite pa ji lahko tudi tukaj.  The Usurper (b/w Skate, Don't Care) by SATANIC SURFERS Prav tako pa lahko prisluhnite še eni pesmi "Self-Medication", ki bo krasila sveži album. To bo tako prvi album zasedbe po letu 2005, ko so izdali »Taste the Poison«. Po izdaji je nato sledilo obširno koncentriranje. Skozi delovanje je skupina doživela tudi pretrese, kar jih je leta 2007 stalo prekinitve delovanja. Vrnitev so naznanili decembra 2014 v rahlo spremenjeni zasedbi. Trenutno postavo tvorijo vokalist Rodrigo Alfaro, Magnus Blixtberg in Max Huddén na kitarah, Andy Dahlström na basu in Stefan Larsson, bobni.  Back From Hell by SATANIC SURFERS Novi album spremlja tudi videspot za pesem "Catch My Breath". Za konec aprila imajo napovedanih tudi nekaj nastopov po Franciji ter Nemčiji, avgusta pa se bodo pojavili tudi na Punk Rock Holidayu. Okusite ritme Satanic Surfers in uživajte! Piše: Matej Urbanč
še novic