Ne pozabite na Maylis!

Ne pozabite na Maylis!

Radio Študent, 19. april 2018 ― Mogoče je imela preveč za povedati in trije dnevi niso bili dovolj, da bi karkoli relevantnega povedala. Ali vsaj tako se zdi, v poplavi post festum člankov nedavne Fabule de Kerangal zavzema zgolj postransko vlogo, kot da bi bila tako kot vsi čuječi poslušalci samo statistka, lepa figura v Instagram postu.
Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Slovenci.si, 19. april 2018 ― Že 4 desetletja Krščanska kulturna zveza iz Celovca pripravlja srečanje otroških in mladinskih zborov. Prva od dveh letošnjih revij je potekala 15. aprila v Pliberku. Mladi pevke in pevci, stari od 3 do 18 let, so se z izbranimi pesmimi poklonili Lenčki Kupper, avtorici več kot 250 pesmi za otroke, ki je ta mesec dopolnila […] The post Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku appeared first on Slovenci.
BOŠTJAN DRINOVEC / MOBIUSOV TRAK

BOŠTJAN DRINOVEC / MOBIUSOV TRAK

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 19. april 2018 ― Boštjan Drinovec je kipar, ki klasično kiparstvo nenehno nadgrajuje in aktualizira z eksperimentiranjem. Njegov ustvarjalni nemir in močna raziskovalna strast se odražata v celotnem opusu, naj gre polne, statične oblike, med katerimi je avtorsko najbolj prepoznaven cikel figur malih upornikov, ali za strukturirane oblike zračnih, abstraktnih teles in gibljivih mehanizmov. Skulpture različnih dimenzij so grajene z izjemno kreativnostjo in domišljijo, vsaka je nekakšen poskus v iskanju lastnega umetniškega izraza. Še posebej pa se umetnikova ustvarjalnost odraža pri avtorskih prostorskih postavitvah. Te so v glavnem realizirane s prepletanjem objektov iz različnih ciklov in aktualizirane z novimi stvaritvami, ki poudarjajo formalne in vsebinske preskoke. Z virtuoznim umeščanjem različnih skulptur v konkreten razstavni prostor nastajajo avtorske zgodbe, povezane zlasti z naravo, njenimi pojavi in zakonitostmi (veter, svetloba, ogenj, statika, gravitacija, vesolje …). Teme so prepoznavne tudi v naslovih Drinovčevih razstav, ki so se zvrstile v koprskih razstaviščih Obalnih galerij Piran: v Galeriji Meduza sta bili na ogled Svetlobna postaja Meduza (2003) in Drevesni delec (2014), v Galeriji Loža pa Ples vetra (2009) in skupinska razstava Maravee Ludo (2017). Möbiusov trak je projekt, pri katerem se je avtor popolnoma odrekel kiparskemu snovanju in opustil sleherno asociacijo na svoje pretekle postavitve. Drzno se je tokrat spopadel z zahtevnim razstaviščem Monfort in vso svojo ustvarjalnost usmeril v koreografijo industrijskega robota, ki v njegovi notranjosti premešča kupe soli. Izbira soli je za arhaični ambient nekdanjega skladišča soli povsem logična in skladna s primarno namembnostjo prostora. Funkcija robota pa je v novem kontekstu povsem drugačna, saj postane glavni protagonist umetniškega sporočila. Ob vstopu v prostor monumentalne arhitekture, ko sprva zaznamo le tehnični zvok stroja, nas preseneti močno osvetljen prizor velikega robota, obkroženega s kupi soli

1713 – Sprejeta “Pragmatična sankcija”

Zgodovina na dlani, 19. april 2018 19. aprila leta 1713 je Karel VI. Habsburški, ki je obenem bil tudi cesar Svetega rimskega cesarstva, v Wetzlarju sprejel “Pragmatično sankcijo”. Njegov predhodnik Jožef I. je leta 1711 umrl in cesarsko krono je nasledil Karel VI. V želji, da bi zagotovil dedovanje svojim potomcem pred Jožefovimi, je s Pragmatično … Preberi The post 1713 – Sprejeta “Pragmatična sankcija” appeared first on Zgodovina na dlani.
Intimno je postalo politično

Intimno je postalo politično

LUD Literatura, 19. april 2018 ― Sodeč po izpiskih iz COBISS-a je Zvonko Karanović je pri nas izredno slabo poznan srbski pesnik in pisatelj. Obravnavana zbirka je sploh prva knjiga v slovenščini, ki je posvečena le njemu, še več, tudi objav v najrazličnejših literarnih revijah je moč najti le za vzorec.

Zaključna prireditev ob koncu projekta Mali Savinjčani beremo

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. april 2018 ― V četrtek, 19. aprila 2018, je bilo v dvorani Vrtca Prebold slovesno, imenitno in veselo. Uspešno smo namreč zaključili projekt Mali Savinjčani beremo, ki je potekal v organizaciji Medobčinske splošne knjižnice Žalec (enota Prebold) in Vrtca Prebold, v njem pa je sodelovalo kar 65 mladih bralcev. Otroke, njihove starše, skrbnike in vse, ki so nadobudneže spodbujali pri branju in ustvarjanju, sta uvodoma nagovorili direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik in vodja Vrtca Prebold Ljudmila Podgoršek. Bogat glasbeno-plesni program pod mentorstvom Zinayide Vovk je pripravila skupina otrok, ki so si ...
Pisatelji na Bledu o literaturi kot pravici do sanj

Pisatelji na Bledu o literaturi kot pravici do sanj

Misli, 19. april 2018 ― Udeleženci 50. mednarodnega srečanja pisateljev, ki poteka na Bledu, so današnje popoldne namenili okrogli mizi Slovenskega centra Pen o literaturi kot pravici do sanj. Kot je prepričana predsednica slovenskega Pena Ifigenija Simonović, je literatura prst, iz katere lahko poženejo semena sanj.
Nagrada kritiško sito Milanu Jesihu za zbirko Maršal

Nagrada kritiško sito Milanu Jesihu za zbirko Maršal

Misli, 19. april 2018 ― Nagrado kritiško sito, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, je prejel Milan Jesih za zbirko Maršal. Dobitnika so razglasili v okviru Slovenskih dnevov knjige. Posebne utemeljitve niso podali, saj nagrajenca izberejo z glasovanjem.

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. april 2018 ― Osrednja nit aprilske pravljične urice je bil Ivan Cankar, saj letos mineva sto let od smrti tega velikega slovenskega pisatelja. Pripovedovali smo o njegovem življenju, ustvarjanju in takratnem težkem življenju na splošno. Prisluhnili smo tudi njegovi poučni črtici o revščini, lažeh in hrepenenju Pehar suhih hrušk ter srečanje sklenili z izdelavo skodelice kave.

Resnica ali izziv

Deseta umetnost, 19. april 2018 ― Ste se s prijatelji že kdaj igrali povsem nedolžno igrico “resnica ali izziv”? Igra, ki ni videti škodljiva, edino če izrečena resnica boli, pa lahko postane pravi izziv – še posebej za skupino najstnikov, kjer “igra” kaznuje tistega, ki se zlaže ali zavrne izziv. In to s smrtjo. Skupina dobrih prijateljev se še zadnjič, preden […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - American Honey (2016)  [Pozor, hud prizor] - Psycho (1960)  The Croods (2013)  Le magasin des suicides (2012)  Noah (2014) Copyright © Deseta umetnost [Resnica ali izziv], All Right Reserved. 2018.

Poldi – pustolovščina pogumnega ptička

Deseta umetnost, 19. april 2018 ― Poldi je islandski ptiček. Ko se njegova družina odpravi na jesensko migracijo v južne kraje, Poldi ne more z njimi, ker se še ni naučil leteti. Mali ptiček mora biti pogumen in iznajdljiv, če želi preživeti arktično zimo in premagati zlobne sovražnike ter dočakati pomlad, da bi se ponovno pridružil svojim ljubljenim. S pomočjo prijateljev, Poldiju […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Potovanje v svet filmske klasične glasbe – II. del: Antonio Vivaldi  The House of the Devil (2009)  Ben-Hur: A Tale of the Christ (1959)  Jupiter Ascending (2015)  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood? Copyright © Deseta umetnost [Poldi - pustolovščina pogumnega ptička], All Right Reserved. 2018.

Styria Arhitektura: ZRC SAZU Raziskovalna postaja Barje

OUTSIDER, 19. april 2018 ― V Zagorici so včeraj otvorili novo raziskovalno postajo ZRC SAZU, ki so jo načrtovali v pisarni Styria Arhitektura, vrata vanjo pa vam že danes odpiramo tudi mi. Na Ljubljanskem barju je lepo. Pogled se prek širne kotline, polne raznolikega življenja, odpira vse do vrhov Alp na severu, na jugu pa kraljuje Krim s prvimi medvedi. Prav…
še novic