Plečnikova odličja

Plečnikova odličja

ARS Kulturna panorama, 28. april 2018 ― Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci, vabimo vas v družbo Kulturne panorame, da bi se skupaj razgledali po dosežkih slovenske arhitekture, ki se zrcalijo v Plečnikovih odličjih, […] Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci, vabimo vas v družbo Kulturne panorame, da bi se skupaj razgledali po dosežkih slovenske arhitekture, ki se zrcalijo v Plečnikovih odličjih, se poslovili od Slovenskih dnevov knjige, z novim vodstvom vstopili v Vatikanske muzeje. Pozornost namenjamo tudi povezovanju Humanistike in prava, evropskim festivalom, Začasnemu slovenskemu plesnemu arhivu in razstavam likovne umetnosti v avstrijskem Gradcu.

1945 – Ubit Benito Mussolini

Zgodovina na dlani, 28. april 2018 28. aprila leta 1945 je bil ubit italijanski fašistični voditelj Benito Mussolini. Star je bil 61 let. Pred veliko zavezniško ofenzivo je Mussolini poskušal skupaj s svojo ljubico Claro Petacci pobegniti v Švico. Na begu so 27. aprila Mussolinija in Petaccijevo po naključju prepoznali in ju ujeli v mestecu Dongo … Preberi The post 1945 – Ubit Benito Mussolini appeared first on Zgodovina na dlani.

Lorencijeva Iliada pred madžarskim občinstvom

SiGledal Novice, 28. april 2018 ― Koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Iliada, pod katero se podpisujejo režiser Jernej Lorenci ter dramaturga Eva Mahkovic in Matic Starina, bo danes gostovala v Budimpešti. Predstavila se bo na mednarodnem gledališkem srečanju MITEM, ki se je začelo 10. aprila in se bo sklenilo v nedeljo.

Zadušitev – tragedija, ki jo zgolj opazujemo

Kamnik.info, 28. april 2018 ― V dvorcu Katzenberg je bila sinoči, s trojnim  odprtjem, odprta razstava zadnjega dela svetovno priznanega makedonskega kiparja Žarka Bašeskega, poimenovana Zadušitev oz. Asphyxia. V Prilepu rojenega makedonskega kiparja in profesorja na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju, je njegova ustvarjalna pot, spričo inovativnosti in sporočilnosti njegovih del, pripeljala v sam vrh svetovne umetnosti. V zadnjih ... The post Zadušitev – tragedija, ki jo zgolj opazujemo appeared first on Kamnik Info.

Vesna in Matej Vozlič: Ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste, vključno z ureditvijo Novega trga

OUTSIDER, 28. april 2018 ― Nekateri prebivalci Ljubljane se morda še spominjajo, kako so bili Breg, Novi trg ali pa Dvorni trg videti, preden sta vanje posegla Vesna in Matej Vozlič. Drugi pa smo nove ureditve že popolnoma posvojili in si ne znamo več predstavljati, da bi obrežni prostori Ljubljanice delovali drugače. Arhitekta sta prav skozi vsakega od številnih zaporednih…
Meserko imenovan za v. d. ravnatelja ljubljanske Opere in baleta

Meserko imenovan za v. d. ravnatelja ljubljanske Opere in baleta

Misli, 28. april 2018 ― Po odstopu ravnatelja Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana Petra Sotoška Štularja konec marca je minister za kulturo Tone Peršak imenoval vršilca dolžnosti ravnatelja tega javnega zavoda. To je postal dosedanji koordinator umetniškega programa v Operi Rajko Meserko, poroča današnji Dnevnik.
Ob mednarodnem dnevu: Vsak dan je treba malo zaplesati

Ob mednarodnem dnevu: Vsak dan je treba malo zaplesati

Misli, 28. april 2018 ― Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Inštitut letos beleži 70. let delovanja in ob praznovanju dne so tokrat k pisanju poslanice povabili kar pet plesnih ustvarjalcev, avtorica slovenske poslanice pa je nekdanja primabalerina Ljiljana Keča.
Indiekracija

Indiekracija

Odzven, 28. april 2018 ― The Margins neguje celovito in skrbno izdelano pozo, s katero izkazuje veliko željo po skoku čez planke. Pušča vtis benda z vizijo, bend očitno ve, kaj hoče. In plošča Bella Insania je odločen in samozavesten korak v to smer.

Ob mednarodnem dnevu: Vsak dan je treba malo zaplesati

SiGledal Novice, 28. april 2018 ― Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Inštitut letos beleži 70. let delovanja in ob praznovanju dne so tokrat k pisanju poslanice povabili kar pet plesnih ustvarjalcev, avtorica slovenske poslanice pa je nekdanja primabalerina Ljiljana Keča.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 28. april 2018 ― Pri LUD Šerpa je izšla knjiga ruskega pisatelja Vladislava Otrošenka Gogoliana, pri založbi Aristej Glasbeni pojmovnik avtorja Rajka Muršiča. Pri založbi Modrijan je izšel ponatis romana Draga Jančarja Drevo brez imena, založba Mladinska knjiga pa je izdala priročnik Visoke grede avtorjev Siegfrieda Steina in Gernota Kosoka Pokornyja.

Lorencijeva Iliada pred madžarskim občinstvom

Misli, 28. april 2018 ― Koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Iliada, pod katero se podpisujejo režiser Jernej Lorenci ter dramaturga Eva Mahkovic in Matic Starina, bo danes gostovala v Budimpešti. Predstavila se bo na mednarodnem gledališkem srečanju MITEM, ki se je začelo 10. aprila in se bo sklenilo v nedeljo.

28. aprila 1954 je umrl Anton Codelli, izumitelj, veleposestnik, plemič in politik

Kamra.si, 28. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. aprila 1954 je umrl Anton Codelli, izumitelj, veleposestnik, plemič in politik. Rodil se je 22. marca 1875. Izumiteljevo polno ime je Anton III. Codelli. Rodil se je leta 1875 v Neaplju, kjer sta bila starša, oče Karel in mama Rozalija, na klimatskem okrevanju. Gimnazijo je obiskoval na Dunaju v Terezianumu, zavodu za plemiške otroke, kjer je spoznal grofico Ano Krane, ki ga je navdušila za mecenstvo. Po srednješolski maturi je po vzoru očeta stopil v vojno mornarico. Veliko je potoval (Indija, Japonska, Kitajska) in se naučil nekaj tujih jezikov. Iz zdravstvenih razlogov je leta 1897 izstopil iz mornarice in pričel študirati pravo, a ga je kmalu opustil. Iz zanimanja in vedoželjnosti se je kot samouk raje posvetil študiju elektrotehnike in strojništva. Od svojega starega očeta Karla I. je podedoval graščino Turn. Leta 1906 je opravil šestmesečni strokovni tečaj pri elektropodjetju Telefunken v Berlinu.

28. aprila 1894 se je rodil Jožef Baša-Miroslav; slovenski pesnik in novinar

Kamra.si, 28. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. aprila 1894 se je v Beltincih rodil Jožef Baša-Miroslav (madžarsko Bassa József) slovenski pesnik in novinar na Madžarskem. Umrl je  25. januarja 1916 v Sombotelu. Po končani osnovni šoli v domačem kraju je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Kőszegu, nato pa se leta 1913 vpisal na študij bogoslovja v Szombathelyju. Že v času gimnazije in kasneje v študijskih letih je nastajalo in zorelo tudi njegovo pesniško delo. Iz tistega časa naj bi bilo ohranjenih okoli dvesto njegovih pesmi, ki jih je kot sodelavec katoliškega periodičnega tiska v glavnem objavljal v Kalendarju Srca Jezušovoga, Marijinem listu in Novinah v letih 1914 -1915. Miroslavove (pesniško ime) pesmi, med katerimi izstopajo pesmi z nabožno, vojno, domoljubno in osebnoizpovedno vsebino, so napisane v prekmurščini z opaznimi slovenskimi knjižnimi izrazi, kar že nakazuje njegovo željo po postopnem prehodu iz prekmurščine v knjižno slovenščino. 
še novic