Pesmi s Prangerja v izboru kritikov

Pesmi s Prangerja v izboru kritikov

Vrabec Anarhist, 25. junij 2018 ― Aljaža Koprivnikarja, Barbaro Korun in Domna Sloviniča smo zaprosili, da od vsakega izmed pesnikov, ki so jih povabili na festival, izberejo eno pesem in svoj izbor utemeljijo. The post Pesmi s Prangerja v izboru kritikov appeared first on Vrabec Anarhist.
Marjan Rožanc: Zdravica

Marjan Rožanc: Zdravica

ARS Esej na radiu, 25. junij 2018 ― Slovenski pisatelj Marjan Rožanc je leta 1967 v tržaški reviji Most objavil prispevek z naslovom Zdravica Slovenski pisatelj Marjan Rožanc je leta 1967 v tržaški reviji Most objavil prispevek z naslovom Zdravica. Slišali ga bomo v današnji oddaji Esej na radiu. Bereta ga Jasna Rodošek in Bernard Stramič. Glasbeni vložki so odlomki iz skladbe Štefbet trilogija št. 2 Milka Lazarja v izvedbi skladatelja samega in Bojana Goriška. Oblikovalec zvoka je bil Gašper Loborec, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Silent House (2011)

Silent House (2011)

Deseta umetnost, 25. junij 2018 ― Še en ameriški remake, tokrat urugvajske psihološke grozljivke La Casa Muda iz leta 2010, posneta po resničnih dogodkih, ki se naj bi pripetili v 40. letih prejšnjega stoletja. Film, posnet v realnem času slabe ure in pol ter s kamero, ki neprestanoma sledi glavni junakinji, je dvignil nemalo pozornosti na mnogih festivalih, požel pa je […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Toy Story (1995)  [Pozor, hud prizor] - Goodfellas (1990)  Revenge (2018)  Družabni večer  Wonder Woman (2017) Copyright © Deseta umetnost [Silent House (2011)], All Right Reserved. 2018.
Suspiria (1977)

Suspiria (1977)

Deseta umetnost, 25. junij 2018 ― Hollywood se v pomanjkanju novih idej vsako leta zateka k uničevanju… pardon, reimaginaciji filmskih klasik. Letos bo to “čast” doletela kultna grozljivka Suspiria italijanskega mojstra groze in gražva Daria Argenta. Sicer mi ni jasno, na kakšen način bodo specifično povedano zgodbo prevedli v jezik, ki ga bi razumel povprečni čezlužni obiskovalec kinematografov, ampak zaenkrat bom […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dial M for Murder (1954)  Videodrome (1983)  Avengers: Infinity War (2018)  Oskarji 2014  Thor: The Dark World (2013) Copyright © Deseta umetnost [Suspiria (1977)], All Right Reserved. 2018.
Lojzka Špacapan: Pišem pisma / Boris Jukič: Umetnost lokostrelstva / Jože Horvat: Na slepem tiru / Iztok Ilich: Brezmejna Slovenija / Jurij Kunaver: Pavel Kunaver – Sivi volk.

Lojzka Špacapan: Pišem pisma / Boris Jukič: Umetnost lokostrelstva / Jože Horvat: Na slepem tiru / Iztok Ilich: Brezmejna Slovenija / Jurij Kunaver: Pavel Kunaver – Sivi volk.

ARS S knjižnega trga, 25. junij 2018 ― Na praznični dan se bomo v oddaji S knjižnega trga posvetili pesniški zbirki Lojzke Špacapan Pišem pisma, kratki prozi Borisa Jukiča, Umetnost lokostrelstva, dnevniku Jožeta Horvata Na slepem […] Na praznični dan se bomo v oddaji S knjižnega trga posvetili pesniški zbirki Lojzke Špacapan Pišem pisma, kratki prozi Borisa Jukiča, Umetnost lokostrelstva, dnevniku Jožeta Horvata Na slepem tiru, etnološki monografiji Iztoka Ilicha Brezmejna Slovenija in biografiji Jurija Kunaverja Pavel Kunaver – Sivi volk. Recenzije so napisali Andrej Arko, Klemen Kordež, Robert Šabec, Milan Vogel in Iztok Ilich.

Katzenberške migrantske lastovke na sodu smodnika

Kamnik.info, 25. junij 2018 ― V atriju dvorca Katzenberg, nedavno tega na dražbi  (raz)prodane upravne stavbe smodnišnice, ki je v zadnjem letu, v okviru skromnih ter povečini improvizirano izkoriščenih danih možnosti, katerih glavni adut je predvsem dragoceni, žal pa najbrž že zapravljen in izgubljen prostor, se je v petek zvečer, nalivu navkljub, odvila imenitna, obenem pa grenko pomenljiva kabarejska predstava ... The post Katzenberške migrantske lastovke na sodu smodnika appeared first on Kamnik Info.

Spregledane iniciative

OUTSIDER, 25. junij 2018 ― Prejšnji konec tedna, 21. in 22. junija, je na Fakulteti za arhitekturo (UL), v Mestnem muzeju Ljubljana in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potekala konferenca z naslovom “Kolektivno bivanje: nove iniciative”. Že sam napovednik in program sta obetala strokoven in obsežen vpogled na precej široko in kompleksno stanovanjsko problematiko, zato sem se z veseljem odločil…
Esejisti o esejih in še čem

Esejisti o esejih in še čem

ARS Ars humana, 25. junij 2018 ― Gostje tokratne oddaje Ars humana bodo esejisti Peter Kovačič Peršin, Uroš Zupan in Jasmin B. Frelih Gostje tokratne oddaje Ars humana bodo esejisti Peter Kovačič Peršin, Uroš Zupan in Jasmin B. Frelih. V preteklih mesecih so objavili zanimive esejistične zbirke: Kovačič je v samozaložbi izdal Stopinje v pesku zgodovine, Zupan je v zbirki Novi pristopi pri LUD Literatura objavil zbirko Ene in drugi (v oklepaju je dodal oznako lepljenka), Jasmin B. Frelih pa pri Cankarjevi založbi zbirko Bleda svoboda. Že na prvi pogled se omenjene zbirke precej razlikujejo: Kovačič analizira našo civilizacijo in razmišlja o njeni prihodnosti, Zupan se vrača k pesmim in pesniškim zbirkam, ki jih je bral in h katerim se vrača vedno znova, Frelih pa v svojih esejih prepleta premislek o literarnem, političnem, družbenem in zgodovinskem. Vse tri avtorje vodijo različne poti do premisleka o smislu in tudi o svobodi. Več o eseju in njegovem razmerju do poezije, osebne izkušnje, družbenega in še čem bodo Peter Kovačič Peršin, Uroš Zupan in Jasmin B. Frelih povedali v oddaji Ars humana, in sicer v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.
Cankar za mlade: Med suhimi hruškami, klancem in mamo na maratonu

Cankar za mlade: Med suhimi hruškami, klancem in mamo na maratonu

Misli, 25. junij 2018 ― Ob Cankarjevem letu ne mine mesec brez novega dogodka, ki obeležuje stoletnico smrti enega ključnih slovenskih avtorjev. Cankar je tudi tisti, ob katerem se v stroki zelo pogosto zalomi, ko pride do vprašanja, kako ga predstaviti mladim. Na splošno velja, da ga je šolski sistem mladim priskutil z deli, ki jih ne razumejo. A ni nujno tako.

VICTORIA VESNA (USA) in JAMES GIMZEWSKI (UK): Blue Morph

Speculum Artium, 25. junij 2018 ― Nanotehnologija v temelju spreminja našo percepcijo življenja. Blue Morph metulj torej ni samo čudovita modra barvna kompozicija sestavljena iz pigmentov in strukturnih vzorcev, ampak predvsem barvni energijski izraz sprememb znotraj osnovnih celic Blue Morph metulja. V nanocelično spektralno, barvno strukturo se vključuje tudi zvok metamorfoze vsega tega postopka, ki včasih ni prijeten za ušesa, je […]
še novic