Nebula

Nebula

Radio Študent, 1. julij 2018 ― Vesoljski, prvovrstni stoner rock iz Kalifornije. Na RŠ v živo pred jutrišnjim nastopom, 3. julija, v Gala Hali s predskupino, domačimi Blackoutt.  V trenutni sestavi: - Eddie Glass, električna kitara, vokali, nekdanji član Fu Manchu,  - Tom Davies, bas kitara,  - Michael Amster, bobni (nepreverjeno). 
CHRISTIAAN ZWANIKKEN / KINETIC GARDEN + NOSE CONTROL

CHRISTIAAN ZWANIKKEN / KINETIC GARDEN + NOSE CONTROL

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. julij 2018 ― Lavandula multifida je divja sivka, ki raste večinoma na dveh območjih: v južnem Maroku in na dveh krajih na jugu Portugalske, v bližini Zwanikkenovega studia v Mértoli in ob Serra da Arrábida pri Lizboni. Ti dve mesti sta znani po tem, da so ju v obdobju Al Andaluza dolgo zasedali Berberi, vprašanje pa je, ali je ta natančna porazdelitev posledica primernih ekoloških pogojev ali širjenja s človeškimi migracijami. Zwanikkenov pristop ne podaja odgovora, ampak dodaja vprašanju pomembno razsežnost, s tem ko ustvarja nove načine za podrobnejše opazovanje rastline, ki ima tako skrivnostno zemljepisno pojavnost. V ta namen avtor trenutno vzgaja multifido z različnih krajev ter opazuje razlike v rasti in njene zmožnosti prilagajanja. Njegovo delo je del širšega prizadevanja, da bi z združevanjem znanstvenih, tehnoloških in umetniških sredstev prišli do lažjega dojemanja inteligence rastlin. Za referenco uporablja znanstvene ugotovitve Františka Baluške, Stefana Mancusa in Anthonyja Trewavasa: od spoznanj o koreninskih sistemih do hlapnih organskih spojin, kar predstavlja čudovito gradivo za ustvarjalni navdih. Zwanikken razvija tri osnovne eksperimente za raziskovanje interakcij z rastlinami prek različnih kemijskih ali bioloških medijev. Prvi je izdelava in izboljšava škatle za gojenje rastlin, neke vrste observatorij, v katerem je mogoče zaznavati več senzoričnih dimenzij rasti rastlin (koreninski sistem, pretok rastlinskega soka, dihanje …). Drugi se nanaša na razvijanje novih vrst kinetičnih vrtov in njihovih interaktivnih dimenzij. Pri tretjem gre za razvijanje mehanizmov atmosfere z eteričnimi olji ('Nosna patrulja') na način, da se dišave prilagodi prostorom. 'Kinetični vrt', ki bo predstavljen v Galeriji Kapelica, je sestavljen iz vertikalno postavljenega ogrodja, na katerem je nameščenih dvanajst votlih cevi. V vsaki cevi je sedemnajst loncev, v katerih rastejo aromatična, zdravilna in užitna zelišča. Cevi so povezane s samodejnim namakalnim sistemom in senzornim

Letni vrt Gala hale odpira vrata s Silence

Misli, 1. julij 2018 ― Z nocojšnjim koncertom dua Silence vrata odpira priljubljeni Letni vrt Gala hale. Druženje na prostem v enem od metelkovskih klubov bodo do konca avgusta po prvih napovedih med drugimi zaznamovali tudi psihedelični ameriški stoner rockerji Nebula, beograjska garažna post-punk trojka Repetitor ter legende slovenskega podzemlja Demolition group.

Tri pesmi

Vrabec Anarhist, 1. julij 2018 ― Prešteješ letnice, zdrobiš zasušene solze, zagrizeš v olesenele prste in prerežeš popkovino. The post Tri pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.

A Wilhelm Scream, Astpai, 17.7.2108, Gala hala, Ljubljana | Novica

13. brat, 1. julij 2018 17. julija, 2018 se v sklopu evropske turneje na oder Gala hale vračajoA Wilhelm Screams predskupinoASTPAIin domačim zastopstvomWhite Stain.   Pod imenom Wilhelm Scream zasedba plodovito deluje od leta 2003, a so njihove glasbene poti prepletene že od začetka 90′. Prvi album z naslovom “The Way to a Girl’s Heart Is Through Her Boyfriend’s Stomach” so izdali pri založbi Tank Records leta 1999, mednarodno prepoznavnost pa so dosegli z drugim albumom, “Benefits of Thinking Out Loud”, ki je izšel leta 2001. Ploščo so kasneje izdali ponovno, tokrat pri založbi Jump Start Records. Leta 2004 so podpisali pogodbo z Nitro Records, katere ustanovitelj je Dexter Holland (The Offspring), pod njenim okriljem pa so izdali naslednje tri albume. V svojem ustvarjanju se poigravajo z melodičnim hardcorjem, ki sega izven ustaljenih okvirov. Avstrijci Astpai so se v desetletju svojega delovanja podali na prenekatere turneje po domala vseh kontinentih sveta. V svojo glasbo vključujejo tako lastni intimizem kot tudi politična sporočila. Oder so si delili z največjimi punk rock zasedbami kot so Anti-Flag, Flogging Molly, Leftover Crack, The Flatliners in mnogimi drugimi. Vstopnina: 14 € vpredprodaji; 17 € na dan koncerta.

1. julija 1941(2?) je v Ljubljani umrl Fran Ilešič, slovenski literarni zgodovinar

Kamra.si, 1. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. julija 1941(2?) je v Ljubljani umrl Fran Ilešič, slovenski literarni zgodovinar. Rodil se je 30. julija 1871 v Brezju pri Svetem Juriju ob Ščavnici.  Gimnazijo je končal v Mariboru, nato pa študiral slavistiko v Gradcu. Leta 1901 je študij nadgradil z doktorsko disertacijo pod naslovom Dramatika in slovensko slovstvo. Od leta 1896 – 1919 je poučeval slovenščino na učiteljišču in drugih srednjih šolah v Ljubljani. Med prvo svetovno vojno je bil zaradi neposlušnosti oblastem suspendiran (zoper njega je bil uveden ukrep znižanja plače). V času službovanja v Ljubljani je začel objavljati literarnozgodovinske in jezikoslovne prispevke v Ljubljanskem zvonu in Slovanu, ter mariborskem Časopisu za zgodovino in narodopisje. V tem času je bil še predsednik Slovenske matice (1907 – 1914) ter hkrati tudi urednik njenih publikacij. Med najbolj znanimi izdajami je vsekakor zbornik ob 400-letnici rojstva Primoža Trubarja iz leta 1908.

1. julija 1868 se je rodil Peter Jereb, slovenski skladatelj ...

Kamra.si, 1. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. julija 1868 v Cerknem se je rodil Peter Jereb, slovenski skladatelj in orglavec. Umrl je 3. oktobra 1951 v Litiji.  Mladi Jereb je imel absoluten posluh in dober glas. Začel se je učiti igrati na violino, ki mu jo je prinesel oče z nekega potovanja in se navdušil nad glasbo. V tistem času so imeli v Cerknem že društvo Čitalnica, ki je imela glasbeni oddelek. V ranem otroštvu je postal sirota, zato je zanj skrbel stric, ki je bil župnik v Tunjicah.

1. julija 1867 se je rodil Peter Jereb, slovenski skladatelj ...

Kamra.si, 1. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. julija 1867 v Cerknem se je rodil Peter Jereb, slovenski skladatelj in orglavec. Umrl je 3. oktobra 1951 v Litiji.  Mladi Jereb je imel absoluten posluh in dober glas. Začel se je učiti igrati na violino, ki mu jo je prinesel oče z nekega potovanja in se navdušil nad glasbo. V tistem času so imeli v Cerknem že društvo Čitalnica, ki je imela glasbeni oddelek. V ranem otroštvu je postal sirota, zato je zanj skrbel stric, ki je bil župnik v Tunjicah.

1. julija 1945 je umrl Saša Šantel, slovenski slikar ...

Kamra.si, 1. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. julija 1945 je v Ljubljani umrl Saša Šantel, slovenski slikar, violinist, skladatelj in vsestranski pedagog. Rodil se je 15. marca 1883 v Gorici. Oče Anton in mati Avgusta pl. Aigentler, oba izobražena, sta se poročila v Gradcu leta 1873 in se kot mlad par priselila v Gorico, kjer je Anton dobil službo profesorja fizike na gimnaziji. V zakonu se jima je rodilo šest otrok (en vir navaja sedem otrok, še eno deklico, ki je tako kot dva fanta umrla v zgodnjem otroštvu). Preživeli so Aleksander, poznan kot Saša, ter dekleta Henrika, Avgusta ml. in Danica. Smisel za slikanje so imeli v družini več rodov po materini strani, ki je tudi sama obiskovala umetniško šolo, slikala in v Gorici risanje tudi poučevala. Risali so trije otroci, poleg Saše sta bili slikarki Avgusta ml. in Henrika. V Gorici je družina živela do prve svetovne vojne.

Nagradna poletna križanka v knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. julij 2018 ― Splošni pogoji sodelovanja    Trajanje in potek Nagradna poletna križanka v knjižnici poteka od 1. 7. 2018 do 24. 8. 2018. Žrebanje bomo izvedli 31. 8. 2018. V žrebanju lahko sodelujejo mladi od 6 do 11 let. Med vsemi sodelujočimi, ki bodo poslali pravilne rešitve križanke, bomo izžrebali več nagrajencev. Nagrajence bomo o nagradah obvestili po klasični pošti. Definicije pojmov  Organizator nagradne križanke je Medobčinska splošna knjižnica Žalec, Aškerčeva 9a, 3310 Žalec. Sodelovanje v nagradni križanki  V žrebanju lahko sodelujejo vsi mladi od 6 do 11 let, ki pravilno izpišejo vsa gesla v križanki in jo oddajo v svoji knjižnici. Postopek ...
Vida Vojić: poezija, zvok in glas

Vida Vojić: poezija, zvok in glas

Cirkulacija 2, 1. julij 2018 ― Tuesday, 3rd July 2018 at 21.00 in Cirkulacija 2 | Tobačna Ljubljana: Vida Vojić – solo performance “Would you even have noticed, I was gone the whole time?” On Monday, 2nd July 2018, at noon: sound/ poetry intervention at Radio Student. —> a free expression is a true expression anything that can be experienced, exists <— Vida Vojić, Sweden-born, Berlin-based sound performer, poet, musician and artist. ” sound expressionist & vessel of untold secrets ...

Gostovanje Folklorne skupine Kamnik na Poljskem

Kamnik.info, 1. julij 2018 ― Folklorna skupina Kamnika se je na povabilo folklorne skupine Trebaczewianie iz Poljske, 23. junija 2018, udeležila praznovanja  kresne noči v Dzialoszynu na jugu Poljske. Po 12-urnem nočnem potovanju z avtobusom smo prispeli v pokrajino in mesto Dzialoszyn, ki leži na južnem delu Poljske. Ob prihodu smo doživeli prisrčen sprejem članov folklorne skupine, članic turističnega društva ... The post Gostovanje Folklorne skupine Kamnik na Poljskem appeared first on Kamnik Info.
Sežanski Kosovelov dom vabi na Poletni kino na Krasu

Sežanski Kosovelov dom vabi na Poletni kino na Krasu

Misli, 1. julij 2018 ― Kosovelov dom v Sežani za ljubitelje filma že več let organizira Poletni kino na Krasu. V juliju bodo filmske večere posvetili italijanskemu filmu, avgustovsko dogajanje pa zaznamuje predvsem filmski maraon oz. festival MUVIT 6 x 60. Sezono začenjajo nocoj ob 21.30 s filmom iz leta 2017 V Ciambri (A Ciambra) režiserja Jonasa Carpignana.
1933 Bloke – Tek okoli Blok

1933 Bloke – Tek okoli Blok

Stare slike (Cerknica), 1. julij 2018 ― Danes je navada, da že prvo prireditev imenujejo »tradicionalna«, čeprav ima od tradicije edinole namen to postati. Ko so člani Društva kmečkih fantov in deklet z Blok pisali vabilo, najbrž niso zrli tako daleč v prihodnost. Povabili so tudi člane Smučarskega kluba Rakek, a ne vemo, če so vabilu odzvali, čeprav je bil tek na […]
še novic