Uspešno zaključen evropski projekt diStory

ZZMS, 30. junij 2018 ― Z dogodkom v starem mestnem jedru Radovljice se je zaključil dvoletni mednarodni projekt diStory, Digitalne zgodbe malih zgodovinskih mest. Projekt, ki je bil financiran s strani Evropske Unije v sklopu razpisa Ustvarjalna Evropa, je trajal dve leti, skupna vrednosti je bila 329.963,96 EUR. Poleg Združenja zgodovinskih mest Slovenije so v projektu sodelovali še občina Fermo […] The post Uspešno zaključen evropski projekt diStory appeared first on ZZMS.

Converge - Beautiful Ruin | Novica

13. brat, 30. junij 2018 ― Skupina Converge je presenetila z novo izdajo. Nenapovedano je pri založbah Deathwish / Epitaph izšel EP z naslovom Beautiful Ruin, na katerem najdete 4 pesmi, ki so nastale v odbobju nastajanja zadnjega albuma The Dusk in Us. Za eno izmed njih - Melancholia, je skupina že posnela videospot, ki je na ogled spodaj.   Seznam pesmi: 1.Permanent Blue 2.Churches & Jails 3.Melancholia 4.Beautiful Ruin
Še vedno Dunaj, prvič

Še vedno Dunaj, prvič

LUD Literatura, 30. junij 2018 ― Tri leta, ki sem jih do zdaj preživel na Dunaju, so mi potrdila misel o meteorološkem pojavu Srednje Evrope, o veliki iluziji, da obstaja nekakšna srednjeevropska skupnost, ki naj bi delovala za oziroma kot veliko srednjeevropsko skupno.
093: Summer Edition

093: Summer Edition

FilmFlow, 30. junij 2018 ― Poletje je za druženje s prijatelji, uživanje ob dobri hrani (po kateri se vam bo kolcalo ob ogledu korejskega filma Little Forest, ki je – dobesedno – za prste obliznit!) in seveda za ogled vseh filmov in serij, za katere vam je med letom zmanjkalo časa. Predpočitniška poletna epizoda FilmFlowa prinaša sproščen pogovor o vrhuncih […]
V poletje s kulturo: nagrade, festivali in še kaj

V poletje s kulturo: nagrade, festivali in še kaj

ARS Kulturna panorama, 30. junij 2018 ― V Mestni galeriji v Ljubljani bo do konca poletja na ogled razstav PRRRRRRR, sedmih slovenskih vizualnih in intermedijskih umetnic Pretekli teden so na festivalu Pranger podelili Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika, ter Lavrinovo diplomo za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture. V Mestni galeriji v Ljubljani bo do konca poletja na ogled razstav PRRRRRRR, sedmih slovenskih vizualnih in intermedijskih umetnic. Letos mineva 90 let od rojstva in 20 let od smrti »slikarja minljivosti in pričevalca poslednjih trenutkov človeškega bivanja«, Jožeta Tisnikarja. Z razstavo Smrt ni konec, se bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti poklonili umetniku. Začenjajo pa se tudi poletni festivali, največji, Ljubljana festival se je začel v četrtek zvečer, v sinoči Sanje v Medani, nocoj pa se začenja še festival Poleti v NUK-u. Vse to, in tudi o rezultatih natečaja za kratko zgodbo Tretjega programa Radia Slovenija, programa Ars, bomo govorili v tokratni Kulturni panorami. Vabljeni k poslušanju!

Hvala

Kino Otok, 30. junij 2018 ― Dragi prijatelji, podporniki, sodelavci! Od našega filmskega prostora se je pred kratkim poslovil 14. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki je med 1. in 20. junijem silovito sijal na filmska platna in živahno poselil prostore pod njimi v Izoli, Ljubljani, Kopru, Sežani,...
Slikar Jože Tisnikar

Slikar Jože Tisnikar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 30. junij 2018 ― Smrt ni konec – ob odprtju spominske razstave slikarja Jožeta Tisnikarja ob 90-letnici rojstva in 20-letnici smrti v Koroški galeriji likovnih umetnosti objavljamo pogovor z umetnikom Letos mineva 90 let od rojstva in 20 let od smrti slikarja Jožeta Tisnikarja. Ti okrogli obletnici z različnimi dogodki poudarjajo v Mislinji, njegovem rojstnem kraju, osrednja prireditev pa je sinoči odprta spominska razstava v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Vse do 23. septembra si bo moč ogledati slike z značilnimi motivi krokarjev, temačnih podob mrtvih, pogrebov, krajin in avtoportretov. Gre za dela izjemne ekspresivne moči, ki jih stroka prišteva med največje slikarske dosežke slovenske in evropske figuralne modernistične umetnosti. “Zaznamovati hočem človekove poslednje ure, pa tiste, ki ostajajo za njimi, in tudi, kaj se s tem bitjem dogaja naprej, zakaj prepričan sem, da na nek način živi dalje. Nemogoče je, da bi se kar tako razblinil,” je zapisal Tisnikar ob eni izmed svojih značilnih slik. Malo pred smrtjo je Ernest Ružič posnel z Jožetom Tisnikarjem pogovor, ki ga objavljamo v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.

CHRISTA SOMMERER (AT) in LAURENT MIGNONNEAU (FR): Interactive Plant Growing

Speculum Artium, 30. junij 2018 ― Interactive Plant Growing Interactive Plant Growing (Interaktivno Gojenje Rastlin) – žive rastline kot vmesnik Inštalacija Interactive Plant Growing je ena izmed prvih interaktivnih računalniško-umetniških inštalacij, ki uporablja naravne in intuitivne površine namesto tedaj pogostih naprav, kot so igralna palica, miška, sledilci oz. drugi tehnični vmesniki. V tem sistemu so vmesniki prave rastline. Uporabnik se lahko […]
Dopust od samih sebe

Dopust od samih sebe

Airbeletrina, 30. junij 2018 ― Verjetno ja, vsaj za nekaj dni, saj je vendarle poletje. Če vam kljub vsesplošnemu naprezanju in trdni obljubi, »da na dopustu boste pa vendarle kaj pametnega prebrali«, ne uspe prebrati čisto nič, ne bodite pretirano potrti. Knjige lahko spreminjajo življenja, pa jih za kaj takega niti ni treba odpreti, kar v svojem drugem romanu dokazuje Delova novinarka in filozofinja Jela Krečič, katere romaneskni prvenec se je pred približno dvema letoma zaključil na poroki, zato ni druge, kot da se njeno najnovejše delo začne kje drugje kot pa na – pogrebu. Nanj neempatični in čustveno odmaknjeni Klemen prikolesari le zato, da bi »poravnal dolg iz preteklosti

30. junija 1889 - v Ljubljani odkrit Ganglov spomenik Valentinu Vodniku

Kamra.si, 30. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. junija 1889 - v Ljubljani odkrit Ganglov spomenik Valentinu Vodniku Pobudo za postavitev je dal pesnik in politik Lovro Toman ob 100. obletnici Vodnikovega rojstva, poziv za zbiranje prispevkov zanj pa je objavil Janez Bleiweis. Gre za prvi slovenski narodni spomenik, postavljen v obdobju prebujajoče se slovenske narodne zavesti. Njegovo odkritje 30. junija 1889 sta spremljala velika slovesnost in tridnevno slavje, na katero je prišlo tisoče Slovencev z vse Kranjske. Poslopje liceja za njim so leta 1902 podrli, saj je bilo po velikem ljubljanskem potresu preveč poškodovano. To je sprožilo nekaj javnega negodovanja; tržnica, ki je nastala na tem mestu, je namreč veljala za premalo ugledno ozadje takemu obeležju. Kasneje, ob proslavi 120. obletnice Ilirskih provinc leta 1929, je bil na sprednjo stran podstavka dodan bronast venec s svežnjem, črkama »R« in »F« (République Française), prisegajočo roko in napisom »Vodnik« nad njim, saj je bil Vodnik velik podpornik Ilirskih provinc.

30. junija 1987 je umrl Dare Ulaga, slovenski igralec

Kamra.si, 30. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ... 30. junija 1987 je v Ljubljani umrl Dare Ulaga, slovenski igralec. Rodil se je 9. februarja 1931 v Škocjanu pri Novem mestu.  Osnovno šolo je obiskoval v Trebnjem (1937–1941), nižjo gimnazijo v Novem mestu (1942–1946), 3-letni kmetijski tehnikum pa v Mariboru (1947–1950). Služboval je 1950–1953 kot kmetijski tehnik na gospodarstvu Predsedstva vlade LRS (Brdo pri Kranju), v letih 1954–1955 je študiral agronomomijo na Agronomski fakulteti v Ljubljani nato pa 1955 do 1959 igralstvo na Akademija za igralsko umetnost in leta 1971 diplomiral.
V atriju Nuk začetek glasbeno-gledaliških poletnih večerov

V atriju Nuk začetek glasbeno-gledaliških poletnih večerov

Misli, 30. junij 2018 ― Etno banda Poseben gušt bo zvečer v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice (Nuk) odprla festival Poleti v Nuk, ki bo do 21. julija ponudil različne glasbeno-gledališke dogodke. Trije festivalski tedni v organizaciji Kulturno-umetniškega društva Arhiteka so vsebinsko zaokroženi s sedmimi tematskimi sklopi, vsakemu je namenjen en dan v tednu.
Peter in volk

Peter in volk

SNG Maribor, 30. junij 2018 ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z Gledališčem Koper bo danes v Stari dvorani izvedla predpremiero glasbene pravljice za otroke, op. 67 Sergeja Prokofjeva Peter in volk v režiji Katje Pegan in koreografiji Gaja Žmavca.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 30. junij 2018 ― Med novostmi Mladinske knjige je delo Naomi Klein Ne, ni dovolj, pri založbi Apokalipsa je izšla knjiga Zaton posameznika Dejana Aubrechta, pri založbi Miš pa nova prigoda pasjega policista Švrka avtorice Lesley Gibbes. Bera KUD Sodobnost International je bogatejša za Deželo lenuhov pisatelja in ilustratorja Kestutisa Kasparavičiusa.

1810 – Rojen Stanko Vraz

Zgodovina na dlani, 30. junij 2018 30. junija leta 1810 se je v Cerovcu pri Ljutomeru rodil Stanko Vraz. Bil slovensko-hrvaški pesnik, pripovednik, zbiralec ljudskih pesmi, književni kritik, potopisec, prevajalec in pisec člankov o jeziku in narodnih običajih. Obenem je bil je eden od najpomembnejših pripadnikov Ilirskega gibanja. Sprva je pisal v slovenščini, vendar ni imel … Preberi The post 1810 – Rojen Stanko Vraz appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic