1054 – Velika shizma

Zgodovina na dlani, 16. julij 2018 16. julija leta 1054 je papeški odposlanec kardinal Humbert v Konstantinoplu izobčil patriarha Mihaela Ceralariusa in njegove somišljenike. Štiri dni pozneje je bizantinski patriarh izobčil vse tri papeške odposlance vključno z Humbertom. Potrebno je omeniti, da je bil papež Leon IX. v času vzajemne izobčitve mrtev, njegov naslednik pa je … Preberi The post 1054 – Velika shizma appeared first on Zgodovina na dlani.

16. julija 1899 se je rodil Božidar Jakac, slovenski slikar in grafik

Kamra.si, 16. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. julija 1899 se je v Novem mestu rodil Božidar Jakac, slovenski slikar in grafik. Umrl je 20. novembra 1989 v  Ljubljani. Božidar Jakac je bil med najbolj dejavnimi in največkrat predstavljenimi slovenskimi umetniki, zato naš zapis poudarja le njegovo pot in delo v občini Kostanjevica na Krki. Njegova mati je bila Josipina Colaričeva s Slinovc pri Kostanjevici. Od 1969 je bil zaslužni član Dolenjskega kulturnega festivala v Kostanjevici na Krki. Tu so bile odmevne razstave njegovih del v letih: 1969 (ob 70-letnici), 1974 (Avtoportreti), 1999 (ob 100-letnici rojstva in 25-letnici Galerije B. Jakca), 2003 (Risarski dnevniki). V Galeriji Krško je razstavljal leta 1968. 
Nejunaškost je človeška

Nejunaškost je človeška

LUD Literatura, 16. julij 2018 ― Mantra, da je vse mogoče, če si le dovolj želiš in se dovolj potrudiš, v celoti prenaša odgovornost za neuspeh s sistema na posameznika – neuspešni so si za svoj položaj krivi sami, ker se niso dovolj trudili. Kar seveda ni res, sistem je že v osnovi nastavljen tako, da bo na koncu precej več poražencev kot zmagovalcev.

Servis: O statusu študenta in kulturnika

Asociacija, 16. julij 2018 ― Posamezniki pogosto prehajajo iz enega v drug pravni status, denimo iz statusa študenta v status samozaposlenega v kulturi. Dogaja pa se tudi križanje študija in samostojne kulturniške poti, in ob tem se pojavlja nekaj vprašanj, ki jih pojasnjujemo v tokratnem servisnem nasvetu Asociacije. Prvo vprašanje, na katerega ob tem naletimo je, ali posameznik lahko študira … Preberi več o Servis: O statusu študenta in kulturnika
Lidija Dimkovska: Črno na belem / Evald Flisar: Greh / Alojz Rebula: Korintski steber / Ernest Petrič: Spomini in spoznanja

Lidija Dimkovska: Črno na belem / Evald Flisar: Greh / Alojz Rebula: Korintski steber / Ernest Petrič: Spomini in spoznanja

ARS S knjižnega trga, 16. julij 2018 ― V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili pesniški zbirki pesniški zbirki Lidije Dimkovske Črno na belem, romanoma Evalda Flisarja Greh in Alojza Rebule Korintski steber in pričevanjem Ernesta Petriča Spomini […] V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili pesniški zbirki pesniški zbirki Lidije Dimkovske Črno na belem, romanoma Evalda Flisarja Greh in Alojza Rebule Korintski steber in pričevanjem Ernesta Petriča Spomini in spoznanja. Recenzije so napisali Stanislava Chrobakova Repar, Matej Bogataj, Maja Žvokelj in Iztok Ilich.
In vendar so jih brali

In vendar so jih brali

ARS Ars humana, 16. julij 2018 ― Prepovedane knjige na Slovenskem v zgodnjem novem veku iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice O značilnostih knjižne cenzure v zgodnjem novem veku ter avtorjih in bralcih prepovedanih knjig na Slovenskem se bomo ob razstavi In vendar so jih brali: prepovedane knjige v zgodnjem novem veku pogovarjali z njenima avtorjema, raziskovalcem na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU dr. Luko Vidmarjem in dr. Sonjo Svoljšak iz Narodne in univerzitetne knjižnice, Zbirka rokopisov ter redkih in starih tiskov. Oddajo bomo prepletli z odlomki iz strokovne publikacije In vendar so jih brali. Prepovedane knjige na Slovenskem v zgodnjem novem veku iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice.

Ormož : Sprejem maturantov predšolske vzgoje Gimnazije Ormož

Štajerski tednik, 16. julij 2018 ― »Nekateri so bili zelo veseli, da smo dobili program srednješolske vzgoje, drugi skeptični, ali bomo zmogli. Danes je dokaz, danes se lahko skupaj veselimo, saj je bilo vseh 15 dijakov, ki so uspešno zaključili četrti letnik, na maturi zelo uspešnih,« je na slovesni podelitvi spričeval prve generacije maturantov predšolske vzgoje Gimnazije Ormož z velikim zadovoljstvom nagovorila ravnateljica Klavdija Zorjan Škorjanec ter izpostavila izjemen uspeh dveh dijakinj, ki sta postali zlati maturantki.
Vinko Möderndorfer: »Romana nisem pisal kot politični kastrat«

Vinko Möderndorfer: »Romana nisem pisal kot politični kastrat«

Airbeletrina, 16. julij 2018 ― Vinko Möderndorfer. Pisatelj, pesnik, režiser, dramatik, čistokrvni umetnik, ki svet še vedno dojema naivno, večplastno, z občutljivim odnosom do dogodkov, ljudi. Tak je tudi njegov zadnji monumentalni roman Druga preteklost, ki z veličastno literarno poslikavo kar kliče mlajše generacije, da bi z zrenjem vanjo oblikovali svoje mnenje do predvojnega, medvojnega in povojnega dogajanja. Starejšim generacijam roman ponuja širšo sliko nekaterih dogodkov, ki so danes poenostavljeni in spolitizirani. Tovrstni romani so stalnica v slovenskem literarnem ustvarjanju, a obseg Druge preteklosti ponuja nekaj drugega. Uspe ji ohraniti neoma
Marc Riboud – Čuječi popotnik. Zavedni fotograf

Marc Riboud – Čuječi popotnik. Zavedni fotograf

ARS Likovni odmevi, 16. julij 2018 ― V svoji dolgoletni karieri je Riboud veliko potoval ter beležil družbene spremembe, nemalokrat z zgodbami vsakdanjih ljudi V tokratnih Likovnih odmevih predstavljamo slavnega fotografa francoskega porekla Marca Ribouda, enega izmed zgodnejših članov fotografske agencije Magnum. Njegove večinoma črno-bele fotografije zaznamujejo premišljena kompozicija in geometrija, pogosto pa tudi kanček humorja. V svoji dolgoletni karieri je veliko potoval ter beležil družbene spremembe, nemalokrat z zgodbami vsakdanjih ljudi. V naš spomin so se zapisale njegove podobe kot so denimo igrivi pleskar Eifflovega stolpa ali pa mlada ameriška aktivistka, ki je v protestu proti vojni v Vietnamu pred bajonete pušk stopila s cvetom v roki. Z delom Marka Ribouda se lahko v Ljubljani trenutno spoznate na dveh razstavah: v Galeriji Jakopič je na ogled obsežna razstava Čuječi popotnik. Zavedni fotograf , do konca avgusta pa jo spremlja tudi manjša prodajna razstava v Galeriji Fotografija. Oddajo je pripravila Iza Pevec, ki je k pogovoru povabila sokustosinjo razstave v Galeriji Jakopič, Marijo Skočir.
še novic