3. POČITNIŠKA LIKOVNA DELAVNICA Z EVO ŽULA

3. POČITNIŠKA LIKOVNA DELAVNICA Z EVO ŽULA

Galerija Murska Sobota, 19. julij 2018 ― Vabljeni na zadnjo v nizu počitniških likovnih delavnic, ki bo tokrat v soboto, 4. avgusta 2018, med 10. in 12. uro. Likovna delavnica bo potekala pod mentorstvom likovne pedagoginje Eve Žula, ki svoja dela razstavlja na balkonu galerije. Udeležba na likovni delavnici je brazplačna. Zaradi lažje organizacije vas prosimo za predhodne prijave na info.galerijams@siol.net ali 041 […]

Ptuj: V Fürstovi hiši razstava Koroških 7

Štajerski tednik, 19. julij 2018 ― Na tematiko letošnjega že 16. festivala sodobne umetnosti Art Stays se navezujeta tudi razstavi Kol'kor kapljic, tol'ko let, razstava pivskega posodja iz ptujskega muzeja iz različnih zgodovinskih obdobij v Salonu umetnosti in razstava sedmih umetnikov iz partnerske občine Jezernica (Seeboden) na avstrijskem Štajerskem.

FOTO DELAVNICA – KREATIVNA FOTOGRAFIJA Z UROŠEM ABRAMOM – 27. – 31. avgust 2018

Galerija Fotografija, 19. julij 2018 ― FOTO DELAVNICA – KREATIVNA FOTOGRAFIJA Z UROŠEM ABRAMOM 27. – 31. avgust 2018 Uroš Abram je priznan slovenski fotograf, ki je leta 2008 zaključil praško akademijo FAMU. Danes dela za tednik Mladina, kjer objave pospremi s svojimi fotografskimi portreti, med drugim leta 2017 razstavljenimi tudi v Narodni galeriji. Predmetnik Kreativna fotografija: Delavnica bo potekala od […] The post FOTO DELAVNICA – KREATIVNA FOTOGRAFIJA Z UROŠEM ABRAMOM – 27. – 31. avgust 2018 appeared first on Galerija Fotografija.
Ljubiti Pabla (Loving Pablo)

Ljubiti Pabla (Loving Pablo)

Koridor, 19. julij 2018 ― Kdorkoli mu je bil kdaj blizu, je postal tarča. Pablo Emilio Escobar Gaviria, kolumbijski mafijec, tihotapec kokaina in politik. Si predstavljate, da bi morali zaradi svojega partnerja sredi noči zapustiti hišo? Kaj pa državo? Takšno je bilo življenje uspešne kolumbijske novinarke in televizijske voditeljice Virginie Vallejo, ki se je spečala z zloglasnim prekupčevalcem mamil in […] The post Ljubiti Pabla (Loving Pablo) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Andrej Blatnik: Ugrizi

Andrej Blatnik: Ugrizi

ARS Izšlo je, 19. julij 2018 ― O pisanju kratkih zgodb - najkrajša v knjigi vsebuje sedem besed in naslov Pisatelj, prevajalec, urednik in univerzitetni profesor Andrej Blatnik  je pred kratkim pri Literarno-umetniškem društvu Literatura objavil zbirko kratkih zgodb  z naslovom Ugrizi. Več o pisanju tovrstnih zgodb (najkrajša v knjigi vsebuje sedem besed in naslov) in o najnovejši zbirki bo avtor povedal v oddaji Izšlo je, in sicer v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa bo tudi kratki zgodbi Najbolj vznemirljivo in Spregledano. Nikar ne zamudite.

Na Matching Books and Film programu Puljskega filmskega festivala tudi slovenske knjige

Javna agencija za knjigo, 19. julij 2018 ― Danes se na 65. Puljskem filmskem festivalu začenja t. i. Matching Books and Film program, ki ga festival organizira v sodelovanju z Avvantura Film Festivalom in puljskim knjižnim sejmom Sa(n)jam knjige. V okviru programa, ki se bo na festivalu zgodil prvič, bodo založniki iz regije producentom, režiserjem in televizijskim hišam predlagali aktualne knjižne naslove, ki bi lahko bili zanimive predloge za televizijske serije in filme. Programa se udeležuje tudi Javna agencija za knjigo, ki bo zastopala šest slovenskih avtorjev: Gašper Kralj: Rok trajanja (*cf., 2017) Nika Matanović: Razred (Pivec, 2018) Miha Mazzini: Zemljevidi tujih življenj (Goga, 2016) Brane Mozetič: Prva ljubezen (Škuc, 2014) Anja Mugerli: Spovin (Litera, 2017) Mojca Širok: Pogodba (Mladinska knjiga, 2018) Matching Books and Film je pripravljen po vzoru programa Books at Berlinale, ki je bil prvi svoje vrste in v okviru filmskega festivala Berlinale deluje že od leta 2006. Več na: http://www.pulafilmfestival.hr/hr/program/pula-matchmaking-forum

Z Ljubljanskega gradu v Kinodvor

Kinodvor, 19. julij 2018 ― Filme Na obali Chesil, Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, Mary Shelley in Otok psov, ki so bili nedavno predstavljeni na Filmu pod zvezdami, si boste še pred redno distribucijo lahko ogledali na več dodatnih predpremiernih projekcijah v Kinodvoru v prvem tednu avgusta. Vstopnice že v prodaji!

Učenjak in polihistor Janez Ludvik Schönleben (1618-1681)

Kamra.si, 19. julij 2018 ― V Slovanski knjižnici za Bežigradom je med 10. 7. in 31. 8. 2018 na ogled razstava bibliotekarke Erike Marolt ob 400-letnici rojstva velikega novoveškega učenjaka Janeza Ludvika Schönlebna. Vabljeni! Janez Ludvik Schönleben (1618—1681), zgodovinar, pridigar, teolog in polihistor, je imel v času svojega življenja na takratnem Kranjskem, in tudi v širšem prostoru srednje Evrope, zelo pomembno vlogo. V svojem trudu za dobrobit rodne dežele je na veliko področjih oral ledino.Njegovo delo Carniolia antiqua et nova (1680–1681) je prvi poskus zgodovinopisne predstavitve Kranjske. Na zgodovinopisnem področju ga zato lahko štejemo za Valvasorjevega predhodnika in mentorja ter prvega kranjskega polihistorja.
Vrnitev ukradenega bodala

Vrnitev ukradenega bodala

ARS Arsov forum, 19. julij 2018 ― Bodalo je potrebovalo kar 33 let, da se je vrnilo v Slovenijo. Kdo bi lahko bil naročnik kraje? Septembra leta 1985 je bilo v razstavnih zbirkah Narodnega muzeja vlomljeno v dve vitrini, iz katerih je izginilo 45 primerkov bronastodobnega orodja, nakita in orožja, med katerimi je bilo tudi bronasto bodalo z Iga. Bodalo je nato potrebovalo kar 33 let, da se je vrnilo v Slovenijo. Kdo bi lahko bil naročnik kraje? Kako deluje trg ukradenih muzejskih eksponatov in umetnin? Kako se vračajo ti predmeti iz drugih držav? Kako je poskrbljeno za varnost v naših muzejih? Gostje bodo: višja kriminalistična inšpektorica specialistka iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Uršula Belaj, direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik in kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije dr. Peter Turk.
Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante)

Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante)

PIFcamp, 19. julij 2018 ― Juan Manuel Escalante bo raziskoval preseke med terenskimi posnetki, mapiranjem, grafičnim prikazom in uporabo zvokov s pomočjo modularnih sintetizatorjev. “Moj načrt je posneti raznotere zvoke na razičnih lokacijah in jih zmapirati v moji beležnici. Na podlagi teh zvokov bo oblikovan grafični prikaz, ki se ga bo dalo uporabljati kot orodje za prikaz zvokov v času. Zvoke … Continue reading Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante) The post Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante) appeared first on PIFcamp.
Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante)

Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante)

PIFcamp, 19. julij 2018 ― Juan Manuel Escalante bo raziskoval preseke med terenskimi posnetki, mapiranjem, grafičnim prikazom in uporabo zvokov s pomočjo modularnih sintetizatorjev. “Moj načrt je posneti raznotere zvoke na razičnih lokacijah in jih zmapirati v moji beležnici. Na podlagi teh zvokov bo oblikovan grafični prikaz, ki se ga bo dalo uporabljati kot orodje za prikaz zvokov v času. Zvoke … Preberi več o Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante) The post Radikalno poslušanje (z J. M. Escalante) appeared first on PIFcamp.

1979 – Sandinisti prevzamejo oblast v Nikaragvi

Zgodovina na dlani, 19. julij 2018 19. julija leta 1979 so levičarski sandinistični uporniki prevzeli nadzor nad glavnim mestom Nikaragve Managuo in prevzeli oblast v državi. Vlada je bila odstavljena, osovraženi voditelj Anastasio Somoza pa je odstopil dva dneva prej. V vojni, ki je v državi trajala od leta 1962, je umrlo med 30.000 – 50.000 … Preberi The post 1979 – Sandinisti prevzamejo oblast v Nikaragvi appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic