Na bregovih reke Isis 

Na bregovih reke Isis 

LUD Literatura, 21. avgust 2018 ― Po 28 letih sem drugič obiskala mesto, ki ga obdajajo in zapolnjujejo stolpiči, vrtovi, cerkve, kapele, pubi in taverne, skozenj pa umirjeno teče reka Isis. Vsak stolpič, vsaka kapela in tudi kakšen pub je največkrat v lasti enega od skupno 38 kolidžev, ki so del Univerze v Oxfordu. Zdi se mi, da se tamkajšnje življenje ne more odločiti, ali je globoko v tradiciji preteklih stoletij ali pa je popolnoma prilagojeno sodobnosti.

Koncert, ki pride k vam

Glasbena mladina, 21. avgust 2018 ― Pripravljate glasbene vsebine za svoje učence? Povabite v šolo glasbene umetnike! Koncert, delavnica ali glasbena ustvarjalnica bo prišla k vam! Programi iz cikla Koncert, ki pride k vam pomagajo mladim poslušalcem približati glasbo s kakovostno živo izvedbo. Programe izvajajo odlični slovenski in tuji glasbeni umetniki ter jih je mogoče izvesti povsod – v dvorani, kulturnem […]

»Narodne noše ne pomenijo dosti, če ni entuziastov, ki se s tem ukvarjajo«

Kamnik.info, 21. avgust 2018 ― Pred uradnim pričetkom 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine sta odprli vrata dve od štirih razstav, ki bodo spremljale ta največji etnološki festival v Sloveniji. V prostorih Občine Kamnik si je tako že moč ogledati razstavo Markova herbija, v Galeriji Miha Maleš pa razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine. »Narodne noše ne pomenijo ... The post »Narodne noše ne pomenijo dosti, če ni entuziastov, ki se s tem ukvarjajo« appeared first on Kamnik Info.
Kunigundine umetniške dušice

Kunigundine umetniške dušice

Kunigunda, 21. avgust 2018 ― Velenje, 21. 8. 2018 Kunigundine umetniške dušice Urša in Tim Kunigunda se končno res bliža in kmalu bomo uživali v najbolj srčnem festivalu v mestu. Poleg koncertov so pomemben del programa tudi razstave najrazličnejših ustvarjalcev. Danes smo se družili z vodjo art področja Uršo Verdev in njeno desno roko, Timom The post Kunigundine umetniške dušice appeared first on Kunigunda.
Star Wars: Return Of The Jedi (1983)

Star Wars: Return Of The Jedi (1983)

Deseta umetnost, 21. avgust 2018 ― Uporniki morajo rešiti Hana Sola, ki se je znašel v rokah Jabbe the Huta. Uničiti morajo drugo zvezdo smrti in spreobrniti Dartha Vaderja, kar pa ni lahka naloga za nikogar. Pri Vojni zvezd nekako ni vmesne poti; ali so ti filmi strašansko všeč in si pristaš filmskega univerzuma ali pa ne razumeš povsem, o čem […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    Killing Season (2013)  Psycho (1960) - glasbeni vbodi skladatelja Bernarda Herrmanna  War for the Planet of the Apes (2017)  L'odyssée (2016)  Future World (2018) Copyright © Deseta umetnost [Star Wars: Return Of The Jedi (1983)], All Right Reserved. 2018.
Stebri zemlje (trilogija Kingsbridge): med Igro prestolov in Naseljenci otoka Catan

Stebri zemlje (trilogija Kingsbridge): med Igro prestolov in Naseljenci otoka Catan

Konteksti (Tomaž Bešter), 21. avgust 2018 ― vir slike: bukla.si Mojster arhitekt Plečnik je nekoč, tako na Berem arhitekturo, izjavil naslednje: Ali čutite, kako je tu kamen duha? Kakor da je človek prišel k Michelangelu. Mi pa papir mečkamo. Bog se nas usmili. Javna slava, delo v javnosti, vse to ni nič! Samo pri delu, ko človek občuti za trenutek krila večnosti, dobi nekaj, česar mu ne more vzeti nihče več - zato pa je tudi umetnost tako grozno krasna stvar. In čeprav ta izjava nima neposredne povezave z dvanajstim stoletjem, tudi je nima z srednjeveško cerkveno arhitekturo in na koncu koncev še najmanj z Kenom Follettom, se zdi, da je imel na nek način v mislih tudi književnost, ki tako lepo slavi prav srednjeveško graditeljsko umetnost, iskanja večnosti v visoko segajočih stolnicah in borbi za vsakdanje delo, ki ni omejeno le na iskanje vsakdanjega zaslužka, marveč toliko bolj občutka kril večnosti. Ken Follett, ki smo ga na tem mestu brali že kar lep čas nazaj v izjemno pomenljivo prepleteni trilogiji Stoletje, je pred kratkim zopet prišel na naše police. V novi ediciji, z novim prevodom, ki še ni povsem zaključen in zopet z neverjetno zgodbo, dolgo in prekratko obenem. Takšno, za katero upaš, da se ne bo nikdar iztekla, pa vendarle obenem vsaj malo dvomiš, kako bo še naprej uspel sestavljati mozaik pomenov, intrig in gradnje za tiste čase neverjetnih stavb.To so Stebri zemlje. Najbolj uspešna trilogija Kena Folleta, ki jo je začel pisati že konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Pri nas bo za prevode poskrbela Mladinska knjiga in zaenkrat imamo na voljo prvi del trilogije, ki se v dveh zvezkih razteza čez tisoč krepkih strani. Na teh straneh, ki tekoče bralcu predočijo dogajanje v treh generacijah mladih in starih, različnih stanov in družbenega vpliva, kako pišejo zgodovino. Vsak na svoj način. Gre za stebre zgodovine. Ljudi, ki z vplivom na sočloveka in družbo krojijo usodo mnogih, sami pa so soočeni z različnimi strahovi in nepopravljivo poškodovani v ljubezni, ki jim, tako kot marsikj
Petdeseta obletnica »praške pomladi«

Petdeseta obletnica »praške pomladi«

Zgodovina na dlani, 21. avgust 2018 ― Letos obeležujemo 50 let od t. i. praške pomladi, enega od najpomembnejših dogodkov v Evropi v drugi polovici 20. stoletja. Konec leta 1967 je že ostareli generalni sekretar komunistične partije ČSSR in predsednik države Antonin Novotny izgubil oblast v Pragi. Na položaju ga je zamenjal Slovak Aleksander Dubček. Tedaj je … Preberi The post Petdeseta obletnica »praške pomladi« appeared first on Zgodovina na dlani.
Mladinska knjiga s poletnim svežnjem knjig za mlade bralce

Mladinska knjiga s poletnim svežnjem knjig za mlade bralce

Misli, 21. avgust 2018 ― Mladinska knjiga je predstavila sveženj knjig za mlade bralce. Tandem Julia Donaldson in ilustrator Axel Scheffler podpisuje slikanici Palčič in Pet grdin. Jaz, Marco Polo je tretja avtorska slikanica slovensko-kitajske slikarke Huiqin Wang. Knjiga Ne bi smel odpreti tistih vrat Andreja E. Skubica pa je prva iz serije Trio Golaznikus.
Zlatko Kaučič v galeriji Uffizi

Zlatko Kaučič v galeriji Uffizi

ARS Svet kulture, 21. avgust 2018 ― Danes se bomo nekoliko dlje zadržali v Italiji Naš jazz tolkalist in bobnar Zlatko Kaučič se bo v Firencah v okviru dogodkov slovite galerije Uffizi nocoj predstavil z improvizacijami na temo Botticellijeve mojstrovine Pomlad, ki jih je naslovil Mystical Nature – mistična narava. Ustavili se bomo tudi v Trstu, kjer je javni prostor in razpravo tokrat razburkala umetnica Marina Abramović in napovedali nocojšnjo predstavo Čajkovski – PRO et CONTRA akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Cikel pesmi: tišina

Cikel pesmi: tišina

KUD Logos, 21. avgust 2018 ― Tišina je patološki pojav, ki se ga moramo znebiti potiho. ***   Preden je bila Beseda, si je Stvarnik vzel trenutek in globoko vdihnil vseobčo tišino. ***   Iz molka se je rodila beseda in beseda je naselila prostor, ki je izhajal iz besede same, in ob srečanju besede s prostorom je nastala Resnica. Resnica […]
Kinodvor 10: filmske klasike brezplačno na Kongresnem trgu

Kinodvor 10: filmske klasike brezplačno na Kongresnem trgu

Kinodvor, 21. avgust 2018 ― V Letnem kinu na Kongresnem trgu bodo filmsko platno od 27. do 30. avgusta znova razsvetljevali vrhunci filmske umetnosti. Brezplačno prireditev v Kinodvoru pripravljamo v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina pa bo letos bogatejša za dodaten, četrti večer.
še novic