Bogojinska resolucija - zmotne interpretacije

Kamra.si, 23. avgust 2018 ― V torek, 28. avgusta 2018, ob 18. uri vabijo Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija Petanjci in Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota v nizu slovesnosti ob obeleževanju konca 1. svetovne vojne in bližajoče se 100. obletnice združitve Prekmurja z matico na zanimiv domoznanski večer o dosedanjih zmotnih interpretacijah Bogojinske resolucije.
Pradavni glasovi etničnih skupin

Pradavni glasovi etničnih skupin

ARS Svet kulture, 23. avgust 2018 ― O Glasovih manjšin, kakor je naslov letošnjih Noči v Stari Ljubljani, smo že govori. Kot najbrž veste, bodo glasovi, ki se v sodobnost zlivajo iz […] O Glasovih manjšin, kakor je naslov letošnjih Noči v Stari Ljubljani, smo že govori. Kot najbrž veste, bodo glasovi, ki se v sodobnost zlivajo iz davnine, zazveneli na koncertu argentinskega Orkestra tradicijskih glasbil in novih tehnologij na ljubljanskem Novem trgu. V naslednjih dneh se bo zvrstilo še kar nekaj dogodkov, ki oživljajo kulturno dediščino staroselskih ljudstev in etničnih manjšin, ki prihajajo iz Francije, Nigra, Turčije, Irana in z drugih koncev sveta. Posebne, javne radijske dogodke po Ljubljani oblikujemo tudi na Radiu Slovenija. V oddaji Svet kulture se bomo posvetili še enemu glasbenemu gostu iz tujine, z nemškim pesnikom in pisateljem Michaelom Krügerjem pa se bomo odpravili tudi na ptujske Dneve poezije in vina.

Badjurov nagrajenec je Tugo Štiglic

Društvo slovenskih režiserjev, 23. avgust 2018 ― Tugo Štiglic na snemanju filma Poletje v školjki /foto arhiv Slovenske kinoteke/ Tugo Štiglic, član Društva slovenskih režiserjev in mdr. režiser filma Poletje v školjki, ob katerem s(m)o odraščale številne generacije, je prejemnik letošnje Badjurove nagrade za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti. Nagrado mu bodo podelili na slavnostni otvoritvi Festivala slovenskega filma v ponedeljek, 10. […]
Hanna Arendt: Mi begunci

Hanna Arendt: Mi begunci

ARS Esej na radiu, 23. avgust 2018 ― Esej Mi begunci je bil prvič objavljen leta 1943 v judovskem časopisu in sicer v angleškem jeziku Hanna Arendt je sebe opisovala kot politično teoretičarko. Rojena je bila v Nemčiji, med 2. svetovno vojno pa je pobegnila v ZDA in postala ameriška državljanka. V oddaji boste slišali njen esej Mi begunci, ki je bil prvič objavljen leta 1943 v judovskem časopisu, in to v angleščini. Prevedla ga je Nina Kozinc, bereta pa ga Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz skladbe Kol Nidrei, Rapsodije za violončelo in orkester, op. 47 nemškega skladatelja Maxa Brucha. Interpretirala sta jo violončelist Ciril Škerjanec in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Antona Nanuta. Oblikovalec zvoka je bil Blaž Kumše, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.

EMONSKA PROMENADA 2018 – 23. – 25. 8.

Hiša otrok in umetnosti, 23. avgust 2018 ― Pričenja se 18. mednarodni festival Emonska promenada. Tudi letos se bo zadnji vikend v avgustu Trnovo vsak dan med 18. in 21. uro spremenilo v umetniško sprehajališče, kjer bomo obiskovalcem na improviziranih prizoriščih in stojnicah ponujali raznovrsten in žanrsko raznolik program. Programska izhodišča so ostala enaka: izbran program predstav, ustvarjalne delavnice in interaktivne igre za […]

Buči, buči, morje Adrijansko / Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918

Kamra.si, 23. avgust 2018 ― Muzej novejše zgodovine Celje vabi v nedeljo, 26. avgusta, ob 17. uri na zadnje brezplačno javno vodstvo po občasni razstavi "Buči, buči morje Adrijansko" - Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918.   Vodstvo po razstavi, ki bo sicer na ogled do 31. avgusta, bo prezplačno.   Vljudno vabljeni!   Vir: http://www.muzej-nz-ce.si/aktualno/vabljeni-na-zadnje-javno-vodstvo-po-obcasni-razstavi.html
The Avengers (2012)

The Avengers (2012)

Deseta umetnost, 23. avgust 2018 ― Z zadnjim filmom Marvelove “prve faze” superherojev je scenaristu in režiserju Josu Whedonu uspelo nekaj kolosalnega. Na filmskem platnu je združil vse takratne nadnaravne karakterje in jih zapakiral v studijsko komercialno zelo uspešno celoto. Žanr je dvignil za en nivo višje, saj film še danes ostaja eden bolje spisanih Marvelovih poletnih blockbusterjev, prav tako spektakularen […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    True Romance (1993)  Potovanje v svet filmske klasične glasbe – II. del: Antonio Vivaldi  Cannes 2018 – 3. dan: Paul Dano navdušil z režijskim prvencem  Safe Haven (2013)  Terminal (2018) Copyright © Deseta umetnost [The Avengers (2012)], All Right Reserved. 2018.

Pri Cankarjevi založbi od Andruhoviča do Nerude

Misli, 23. avgust 2018 ― Pri Cankarjevi založbi je izšlo delo Moskoviada ukrajinskega pisatelja Jurija Andruhoviča. Lanski dobitnik vilenice je v njej opisal razpadanje Sovjetske zveze in nacionalizem, ki je sledil. Založba je izdala tudi še neobjavljene pesmi Pabla Nerude, med novostmi pa sta tudi romana Poletne počitnice Nine Bussmann in Preiskovalec Dragana Velikića.

Začenja se nova sezona Filmske čajanke

Mestni kino Ptuj, 23. avgust 2018 ― V sredo, 5. septembra, ob 10.00 vabimo na filmsko druženje za (ne samo) upokojence Filmska čajanka. Ogledali si bomo film Mamma Mia! Spet začenja se, ki je poln petja in plesa ob glasbi skupine ABBA. Zanimiv pa je tudi zato, ker so ga snemali na hrvaškem otoku Vis. Projekciji filma bo sledilo druženje ob čaju in pecivu. Vabljeni!

MED ZVERJO IN NEMOČJO

KUD Trivia, 23. avgust 2018 ― Vabljeni na razstavo in enodnevni večmedijski dogodek Med zverjo in nemočjo, ki bo v četrtek, 6. 9. 2018 v Cirkulaciji 2, v Tobačni v Ljubljani. Dogodek bo trajal od 14.00 – 20.00 ure. Vstop je prost. AVTORICE IN AVTORJI: Simon Černelč, Tonja Jelen, Jadranka Kos, Bojana Kos Grabar – Iris, Gregor Lozar, Nebojša Mijatović, Nevenka […]

V Izoli bodo ustvarjali mladi gledališčniki iz šestih evropskih držav

SiGledal Novice, 23. avgust 2018 ― Gledališče Glej in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti bosta v zadnjem tednu avgusta skupaj organizirala mednarodni projekt Future Telling. Projekta, potekal bo od 26. avgusta do 1. septembra, se bo udeležilo več kot 60 mladih gledališčnikov iz Slovenije, Hrvaške, Belgije, Nemčije, Finske in Izraela, ki bodo na celotedenskih ustvarjalnih delavnicah raziskovali različne metode in pristope h gradnji gledališke predstave. Zaključna produkcija bo 1. septembra 2018 ob 18. uri v Mestnem parku Izola in v Kulturnem domu Izola.

V Trnovo ponovno vabi Emonska promenada

SiGledal Novice, 23. avgust 2018 ― Ljubljansko Trnovo se bo zadnji avgustovski konec tedna tradicionalno spremenilo v Emonsko promenado, gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče za otroke in odrasle. Obiskovalci si bodo lahko od danes do sobote ogledali 15 gledaliških, lutkovnih, akrobatskih in glasbenih dogodkov v izvedbi umetnikov iz šestih držav.
Festival kratkega filma FeKK, Darko Štante in Posledice v Torontu, Mary Shelley, Vohun, ki me je nategnil

Festival kratkega filma FeKK, Darko Štante in Posledice v Torontu, Mary Shelley, Vohun, ki me je nategnil

ARS Gremo v kino, 23. avgust 2018 ― V oddaji boste slišali oceno filma Mary Shelley in pogovor z režiserjem Darkom Štantetom, čigar prvenec bodo premierno predstavili na uglednem festivalu v Torontu. Govorili bomo o četrti ediciji drznega festivala kratkega filma po imenu FeKK, ki se osredotoča na filmsko krajino Slovenije in drugih držav nekdanje Jugoslavije. Ocenili bomo biografsko dramo Mary Shelley, pod katero se podpisuje savdskoarabska režiserka Haifaa al-Mansour, ter komedijo z naslovom Vohun, ki me je nategnil. Napovedali bomo Beneški filmski festival in se pogovarjali z režiserjem in socialnim delavcem Darkom Štantetom, čigar celovečerni igrani prvenec Posledice bo doživel svetovno premiero v Torontu na 43. mednarodnem festivalu Tiff.
še novic