Prismojeni profesorji bluesa – Wacky Blues Professors

Prismojeni profesorji bluesa – Wacky Blues Professors

RockOnNet, 7. september 2018 ― Imajo srce, imajo znanje, imajo ritem, premorejo dobre zgodbe, predvsem pa tisto peklensko sladko kemijo in gravitacijski privlak, ki se zgodi le enkrat v življenju in onkraj katerega se kaj tako lepega in globokega enostavno ne bi moglo zgoditi ali pa bi v vsem skupaj nekaj prekleto manjkalo.
RONA STERN : TISTI, KI SE NE SPOMINJAJO PRETEKLOSTI / THOSE WHO CANNOT REMEMBER THE PAST

RONA STERN : TISTI, KI SE NE SPOMINJAJO PRETEKLOSTI / THOSE WHO CANNOT REMEMBER THE PAST

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 7. september 2018 ― Izraelska umetnica Rona Stern ustvarja premišljene vizualne konstrukcije, v katerih združuje raznorodne elemente, ki izhajajo iz njene neposredne okolice. Navdih za svoje konstrukcije, sestavljene iz ready-made objektov ali iz cenenega kiča, najde v podobah na ulicah, obcestnih panojih in internetu. Umetničin prvenstveni cilj je kritika estetizirane vsakdanjosti in skozi njo problematiziranje potrošniške družbe ter vloge posameznika v njej. V ta namen transformira in izolira bodisi izvorne elemente bodisi vsakdanje predmete in podobe ter jih nato združuje v postavitve, ki mnogokrat spominjajo na izložbena okna, spomenike ali oltarje današnje civilizacije. Tridelno postavitev, pripravljeno za razstavni prostor ob zaključku umetničinega rezidenčnega bivanja v Ljubljani, sestavljajo stenski objekti, prostorska postavitev in video. Stenski objekti so zasnovani na redukciji vizualnih podatkov, in sicer po strogem konstrukcijskem modelu, v katerem se menjavajo razmerja med mrežnim nosilcem ter liki na eni strani in barvnimi vrednostmi, zavezanimi pastelnim tonom, na drugi. Umetnica mrežo uporablja v smislu računalniške matrice, oziroma virtualnega polja, znotraj katerega se lahko oblikuje vsakršna konstrukcija in na katerem si je mogoče predstavljati karkoli. Vanjo vstavi like iz ultrapasa, v katerih zaznamo zavezanost estetiki geometrijske abstrakcije, vendar konkretno aludirajo na klasične socialistične reliefe, ki jih najdemo v skupnih jedilnicah kibucev. Prostorska postavitev je svojevrstno tihožitje, ki je nastalo z združevanjem amfor ter neonskih luči. Keramične posode sodijo med najpogostejše arheološke najdbe, s pomočjo katerih lahko vedno znova tolmačimo zgodovino, umetnici pa kot replika replike predstavljajo popoln artefakt za transformacijo. Video prikazuje eno najbolj zanemarjenih ulic v Tel Avivu, ki vodi do glavne avtobusne postaje in jo naseljujejo begunci. Sternova kamero usmeri v fasado supermarketa Supercheap, ki je okrašena s kičasto sliko pokrajine in
Andrej Capuder: Petrarca, poslednji trubadur

Andrej Capuder: Petrarca, poslednji trubadur

ARS Esej na radiu, 7. september 2018 ― Pisatelj, prevajalec, profesor in politik Andrej Capuder je bil eden najbolj vsestranskih slovenskih ustvarjalcev Pisatelj, prevajalec, profesor in politik Andrej Capuder je bil eden najbolj vsestranskih slovenskih ustvarjalcev. Zgodaj je začel pisati poezijo, nato se je lotil prevajanja Dantejeve Božanske komedije; sledili so še drugi prevodi, med drugim Petrarca, Camoes, Teilhard de Chardin, Ernesto Sabato in Kierkegaard. Posvetil se je tudi pisanju romanov: Bič in vrtavka, Rapsodija 20, Iskanje drugega in Reka pozabe. V oddaji boste slišali njegov esej Petrarca, poslednji trubadur, ki je izšel v Capudrovi knjigi Romanski eseji. Besedilo bereta napovedovalca Maja Moll in Ivan Lotrič, bogatijo pa ga odlomki skladbe Concerto gregoriano, za violino in orkester Ottorina Respighija v izvedbi ukrajinske violinistke Oksane Pečeny in Simfonikov RTVS pod vodstvom dirigenta En Shaa. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Kokot, urednika pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Ustvarjalna Evropska unija

Ustvarjalna Evropska unija

ARS Ars humana, 7. september 2018 ― Produkcija kulturno-umetniških vsebin na preseku nacionalnih in evropskih razpisov Govorili bomo o ciljih in prednostnih temah Ustvarjalne Evrope kot nadnacionalnega programa za kulturo. Predstavili bomo dinamike, ki vplivajo na oblikovanje smernic posameznega podpodročja programa; ker v tem času sprejemajo predlog novega programa Ustvarjalna Evropa za obdobje med letoma 2021 in 2027, bomo odprli tudi vprašanje možnosti, ki jih imata Ministrstvo za kulturo in širša strokovna javnost pri oblikovanju prednostnih nalog, ciljev in načinov izvedbe programa po letu 2020. Naši gostji bosta Mateja Lazar in Sabini Briški Karlić iz zavoda Motovila, v okviru katerega deluje Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.

6. natečaj za nagrado Veleposlaništva Španije v Sloveniji esAsi

Javna agencija za knjigo, 7. september 2018 ― Cilj nagrade Veleposlaništva Španije v Sloveniji za najboljši prevod esAsi je odlikovati slovenski prevod literarnega dela napisanega v španščini. Veleposlaništvo jo od leta 2008 podeljuje vsaki dve leti. Posebej želijo poudariti, da se na natečaj lahko prijavi tudi prevode knjig iz španščine v slovenščino, ki so bili v prejšnjih razpisih nagrade esAsi že poslani v presojo, vendar niso bili nagrajeni. Pogoj je, da so bili izdani med 1. januarjem 2015 in 31. avgustom 2018. Nagrada za najboljši prevod esAsi se razpisuje pod naslednjimi pogoji. Zadnji dan za prijavo na natečaj 17. september 2018.

Napoved razpisa in poziva

Javna agencija za knjigo, 7. september 2018 ― Javna agencija za knjigo RS bo predvidoma 5. oktobra 2018 poslala vsem pogodbenikom na razpisu JR2-PROGRAM-2016-2019, vsa področja (KP, RP, BK; LP in MS), poslala Poziv k oddaji programa in finančne konstrukcije za leto 2019. Poziv bo odprt do 14. 11. 2018. Prav tako bo Javna agencija za knjigo Republike Slovenije predvidoma 5. oktobra 2018 objavila Javni razpis za sofinanciranje večletnih knjižnih projektov za triletno obdobje 2019-2021 (JR12-VKP-2019-2021). Razpis bo odprt do 14. 11. 2018.

MAKS MENONI, likovna razstava

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 7. september 2018 ― Vabimo vas na odprtje likovne razstave slikarja Maksa Menonija Dan, v katerem ne primem za čopič, je odšel mimo mene, ne da bi se me dotaknil… v torek, 18. septembra 2018, ob 18. uri v galerijo Grajske pristave Ormož. Maks Menoni velja za enega najbolj priljubljenih ptujskih ljubiteljskih slikarjev, ki je v minulih dneh praznoval […]
Okrogla miza na Vilenici: Materialna podlaga je le osnova za pisanje

Okrogla miza na Vilenici: Materialna podlaga je le osnova za pisanje

Misli, 7. september 2018 ― Okrogla miza na literarnem festivalu Vilenica, posvečena vprašanju, kako pisati in preživeti v 21. stoletju, je pokazala, da se odgovor skriva v državi, v kateri avtorji živijo. Ni pa to ključno vprašanje: pomembnejše je zavedanje, da je materialna podlaga zgolj osnova za to, da sploh lahko ustvarjajo. Pri tem je bistveno tudi organiziranje časa.

Idea:list studio: Babičina zapuščina

OUTSIDER, 7. september 2018 ― Mladi kolektiv arhitekturnega studia idea:list je babičino stanovanje preuredil v dom za zaposlen par v poznih dvajsetih. Manj kot 30m2? Tlorisna površina za življenje mladega par popolnoma zadostuje, vendar pa so arhitekti morali poseči po iznajdljivih načinih zagotavljanja prostora za shranjevanje. Tega, kot vemo vsi, nikoli ni preveč: v spalnici tako najdemo vgradno garderobno omaro,…

Le kam sodi ta obleka – razstava narodnih noš in oblačilne dediščine

Kamnik.info, 7. september 2018 ― V sklopu prireditev ob 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se uradno začenjajo danes, je bila včeraj v dvorani Veronika odprta zanimiva razstava originalnih starih ter rekonstruiranih narodnih noš ter oblačil, ki jo je pripravila avtorica Andreja Stržinar. Razstava Le kam sodi ta obleka? prikazuje oblačila, ki so jih ljudje nosili za različne ... The post Le kam sodi ta obleka – razstava narodnih noš in oblačilne dediščine appeared first on Kamnik Info.
39. Kogojevi dnevi in Krogi Jane Vizjak

39. Kogojevi dnevi in Krogi Jane Vizjak

ARS Svet kulture, 7. september 2018 ― V Kanalu ob Soči se danes začenja 39. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi, ki uveljavlja sodobno slovensko resno glasbo in utrjuje enoten slovenski kulturni prostor Jana Vizjak. Velika vijola, 2018 foto: Jana Vizjak / Gorenjski muzej V Kanalu ob Soči se danes začenja 39. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi, ki že od leta 1979 slovensko javnost spoznava s sodobnimi slovenskimi ustvarjalci in poustvarjalci resne glasbe ter sistematično spodbuja slovenske skladatelje k ustvarjanju novih skladb. Festival prispeva tudi k oblikovanju enotnega slovenskega prostora: poleg tega, da povezuje kraje, ki jih je zaznamoval skladatelj Marij Kogoj, koncerti potekajo na Primorskem tja do Rezije in Benečije. Predstavili bomo tudi razstavi Jane Vizjak v galeriji Prešernove hiše v Kranju in Sava Sovreta v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana ter otroški balet Kekec in operno-baletno pravljico Gospod in hruške.
še novic