Čarodej Sam Sebastian s predstavo Take bučne

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. oktober 2018 ― V zadnjem času so tudi pri nas popularne zabave ob halloweenu oziroma praznovanja noči čarovnic. Ob prihajajočih krompirjevih počitnicah je zato v Občinski knjižnici Prebold v torek, 23. oktobra 2018, gostoval trenutno eden izmed najaktivnejših slovenskih poklicnih čarodejev Sam Sebastian, ki se je pred kratkim vrnil s turneje po Španiji in Portugalski. Za otroke in starše je pripravil zabavno in interaktivno predstavo z naslovom Take bučne, v kateri smo lahko spoznali, da je strah na sredini votel, okrog ga pa nič ni. Čarovniški napoji, uroki, gnojne bradavice in pajki – ...
Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman)

Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman)

Koridor, 23. oktober 2018 ― »Stay black.« se glasi ena izmed številnih zapomnljivih vrstic iz filma Naredi pravo stvar (Do the Right Thing, 1989). Protagonistu filma Črni KKKlanovec (izvrstno ga igra John David Washington, sin Denzela Washingtona), ki ga je prav tako posnel Spike Lee, bi ta nasvet prišel še kako prav. Zgodba, ki bi se, če bi si jo […] The post Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Z nami že več kot 4000 obiskovalcev

Borštnikovo srečanje, 23. oktober 2018 ― V prvem tednu programsko in organizacijsko osveženega festivala smo zabeležili več kot štiri tisoč obiskovalcev, od tega veliko mladih. Festivalsko dogajanje smo pričeli z uvodnima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, oba sta bila zasnovana mednarodno, uprizorjena je bila vrsta odličnih predstav, odvile so se raznovrstne delavnice, pogovori in posveti. Prvi sklop s področja kulturno-umetnostne vzgoje je ob ogledu treh vrhunskih predstav omogočil usposabljanje za inovativno delo z mladimi na področju gledališča. V okviru mednarodne študentske platforme, namenjene izmenjavi, primerjavi, mreženju in skupnemu učenju, smo poleg slovenske UL AGRFT gostili štiri tuje gledališke umetniške akademije, med njimi ruski GITIS in češki DAMU. Že v uvodnem sklopu je do zadnjega kotička napolnjeno dvorano navdušilo Zagrebško gledališče mladih z mladinsko predstavo Alica v Čudežni deželi, nato pa gledalce presunilo še v sklopu spremljevalnega mednarodnega programa z večkrat nagrajeno uprizoritvijo Črna mati zemla. Otvoritveni dan se je začel s simpozijem Osebnosti slovenskega gledališča v organizaciji Raziskovalne postaje Maribor ZRC SAZU in Univerzitetne knjižnice Maribor in z mednarodnim posvetom Turizem v mestu, zvečer smo v Razstavišču Vetrinjskega dvora v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana odprli razstavo v spomin igralskemu velikanu Jerneju Šugmanu. Festival je slavnostno odprla Cankarjeva klasika Pohujšanje v dolini šentflorjanski v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Ljubljana – predstava je navdušila okoli 900 gledalcev. Po prijateljskem sprejemu v Kazinski dvorani se je otvoritveni večer zaključil z intimnim koncertom Nane Milčinski. Od sobote, 20. oktobra, naprej festival ponuja tudi tekmovalni program. Videli smo uprizoritve Skupaj v koprodukciji Pekinpah, Via Negativa in CUK Kino Šiška, Teror v produkcijiPrešernovega gledališča Kranj, 6 v koprodukcij
Delovni čas med jesenskimi prazniki

Delovni čas med jesenskimi prazniki

SEM, 23. oktober 2018 ―     Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci! Delovni čas Slovenskega etnografskega muzeja: Torek – nedelja: 10.00 – 18.00 Ponedeljek: zaprto Med jesenskimi prazniki 2018 je delovni čas muzeja: 31. oktober (Dan reformacije): muzej opdrt med 10.00 in 18.00 1. november (Dan spomina na mrtve): muzej zaprt Nedelja, 4. november 2018: PROST VSTOP Dobrodošli!

Prva zlata rola za Gajin svet

Društvo slovenskih režiserjev, 23. oktober 2018 ― Fotografija s podelitve /foto Kolosej/ Slovenski mladinski film Gajin svet režiserja in scenarista Petra Bratuše in soscenaristke Špele Levičnik Oblak, ki se v kinih predvaja od 27. septembra, je že prejel prvo zlato rolo za več kot 25.000 gledalcev. Nagrado podeljujeta Zveza društvev slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej kinematografi d.o.o. za vsakih 25.000 gledalcev. Podelitev je bila 22. oktobra […]

1942 – Začetek II. bitke pri El-Alameinu

Zgodovina na dlani, 23. oktober 2018 23. oktobra leta 1942 se je v okviru bojev na severno-afriškem bojišču v II. svetovni vojni začela II. bitka pri El-Alameinu. Britanske enote so v večernih urah z artilerijo začele obstreljevati položaje sil osi. V naslednjih petih urah so izstrelile več kot pol milijona granat na nemške in italijanske položaje,… Preberi The post 1942 – Začetek II. bitke pri El-Alameinu appeared first on Zgodovina na dlani.
Ljubljansko lutkovno gledališče v tem tednu praznuje 70-letnico

Ljubljansko lutkovno gledališče v tem tednu praznuje 70-letnico

Misli, 23. oktober 2018 ― Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je v tem tednu v znamenju 70-letnice ustanovitve. Zvrstilo se bo več dogodkov, med njimi nova uprizoritev Martina Krpana v režiji Tina Grabnarja, ki bo premiero doživela v četrtek. Sočasno bo na ogled razstava z nekaterimi lutkami in rekviziti iz predstave Martin Krpan iz leta 1950, so sporočili iz LGL.

Se je medtem kaj spremenilo?

Vrabec Anarhist, 23. oktober 2018 ― V Društvo slovenskih pisateljev sem se vpisala, ker naj bi to bil tukajšnji osrednji prostor literature. Da bi to zares postal, je zagotovo treba najprej opraviti s preteklimi zločini. The post Se je medtem kaj spremenilo? appeared first on Vrabec Anarhist.
V koprskem gledališču glasbena komedija po Goldonijevih motivih

V koprskem gledališču glasbena komedija po Goldonijevih motivih

Misli, 23. oktober 2018 ― Tretja premiera Gledališča Koper v tej sezoni bo glasbena komedija Ventilator po motivih Carla Goldonija v režiji Jake Ivanca. Gre za koprodukcijo koprskega in Novosadskega gledališča, v predstavi pa se prepletata slovenski in madžarski jezik. Premiera v Kopru bo na sporedu ta petek, v Novem Sadu pa 5. novembra.
Televizija in kulturna dediščina

Televizija in kulturna dediščina

ARS Svet kulture, 23. oktober 2018 ― Arhiv TV Slovenija hrani izjemno število oddaj o kulturni dediščini in je predstavljal izhodišče za nastanek dokumentarnega filma Televizija in kulturna dediščina. Predstavili bomo razstavo o judovskem skladatelju Viktorju Ullmannu na novogoriškem gradu Kromberg ter se pogovarjali s scenaristom Andrejem Dobleharjem o dokumentarcu o kulturni dediščini na TV Slovenija, ki bo premiero doživel nocoj na TV SLO1. Objavili bomo komentar Marija Čuka o rezijanščini in folkornem izročilu Rezije – vabljeni k poslušanju nekaj minut po četrti uri!

Ingrid Berger Myhre: Vrzeli

Koridor, 23. oktober 2018 ― Zapisovanje, pisanje in reflektiranje o plesu je včasih težka naloga, saj dogajanja in gibanja na odru nikoli ni mogoče do potankosti ubesediti, zato je tudi od zapisanega odvisno, kako si bodo dogajanje na odru predstavljali tudi bralci, ki si predstave niso ogledali. Kako bodo zapolnili vrzeli, ki neizogibno nastanejo med besedilom in predstavo, je odvisno […] The post Ingrid Berger Myhre: Vrzeli appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic