29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife)

29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife)

Koridor, 14. november 2018 ― Začetek 60. let v ZDA je bilo obdobje, v katerem so civilna gibanja počasi, a vztrajno in odločno stopala proti pragu družbenih sprememb. Te na mnogo manjši, mikroravni dosežejo tudi Great Falls, mestece v zvezni državi Montana, kamor se preseli družina Brinson. Divje življenje, roman Richarda Forda, po katerem sta zakonca Zoe Kazan in Paul […] The post 29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
NAGIB in Festival Drugajanje: 5. sezona in Antigona by Matija Ferlin

NAGIB in Festival Drugajanje: 5. sezona in Antigona by Matija Ferlin

Nagib na oder, 14. november 2018 ― (!) 5. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti napoveduje  >>  “Staging a Play: Antigona” Matije Ferlina v sodelovanju s festivalom Drugajanje    Maribor, 14. november 2018 – Nagib v sodelovanju s festivalom Drugajanje napoveduje novo predstavo “Staging a Play: Antigona”hrvaškega koreografa in izvajalca Matije Ferlina. Nagib se počasi … Continued

Zborovska liga prvakov

Naši zbori, 14. november 2018 ―   »Dobrodošli v zborovski ligi prvakov!« Napovedovalec 50. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Tolosa je upravičeno uporabil nogometno prispodobo, saj se je… The post Zborovska liga prvakov appeared first on Naši zbori.
Ni zlatih časov

Ni zlatih časov

Odzven, 14. november 2018 ― Bolj ko se odmika čas od prve objave Sedme republike leta 2011, bolj knjiga pridobiva na teži. Tega sem se zavedel ob ponovnem branju, tokrat v prevodu Klemna Laha, ki mu je uspelo tudi v slovenščini ohraniti iskriv in gibčen jezik Anteja Perkovića.

Servis: Preseganje cenzusa in vračanje prispevkov

Asociacija, 14. november 2018 ― Samozaposleni v kulturi se lahko znajdejo v situaciji, ko na podlagi izračuna triletnega povprečja plačanih honorarjev presežejo dohodkovni cenzus, kar pomeni, da niso več upravičeni do pravice plačila prispevkov za socialno varnost s strani ministrstva za kulturo. V kolikor se zgodi, da so v seštevku zadnjih treh let samozaposleni cenzus presegli, morajo vračati prispevke za … Preberi več o Servis: Preseganje cenzusa in vračanje prispevkov
Urnik muzeja med božično – novoletnimi prazniki

Urnik muzeja med božično – novoletnimi prazniki

SEM, 14. november 2018 ― Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci, Delovni čas Slovenskega etnografskega muzeja med prazniki bo potekal po naslednjem urniku: Redni delovni čas: Torek - nedelja 10.00 - 18.00 Zaprto: ponedeljek Delovni čas med božično – novoletnimi prazniki 2018 25. december 2018 – zaprto 26. december 2018 – odprto med 10.00 in 18.00 1. januar 2019 - zaprto 2. januar 2019 - odprto med 10.00 in 18.00 Nedelja, 6. januar 2019: PROST VSTOP!
Filmska nagrada Lux

Filmska nagrada Lux

ARS Svet kulture, 14. november 2018 ― V Strasbourgu so evropski poslanci izglasovali in razglasili dobitnika filmske nagrade Lux V Strasbourgu so te dni zbrani evropski poslanci in če je bil včerajšnji dan predvsem v znamenju obiska nemške kanclerke Angele Merkel, je danes v znamenju filma. Evropski poslanci so namreč na plenarnem zasedanju izglasovali in razglasili zmagovalca filmske nagrade Lux. Zmagal je islandski film Bojevnica. Več o filmih, ki so se potegovali za nagrado v tokratni oddaji, v kateri pozornost namenjamo tudi utrinkom s festivala Liffe in gostovanju dveh srbskih literatov – Dragana Velikića in Aleksandra Gatalice.  
Tomas Alzamora za STA: Mala bela laž poziva ljudi, naj se prebudijo

Tomas Alzamora za STA: Mala bela laž poziva ljudi, naj se prebudijo

Misli, 14. november 2018 ― Čilski raper, DJ in režiser Tomas Alzamora je vedno sanjal, da bi posnel film o in v svojem domačem mestu San Carlos. Ko je ugotovil, da njegov prijatelj novinar potvarja novice, je vedel, da bo to tema njegovega filma. Svojo diplomsko nalogo je naslovil Mala bela laž, ki bo na Liffu na ogled še v četrtek in se poteguje za nagrado vodomec.

Ptuj: Prvi mednarodni festival mitraizma

Štajerski tednik, 14. november 2018 ― Po sedmih letih mrtve arheologije, konca aktivne predstavitve bogastva in ob dejstvu, da gre pri mitrejih za svetovno kulturno dediščino, je bilo pričakovati ustanovitev psevdo civilno iniciative, da izvede nekaj namesto oblasti. To iniciativo sestavljajo Mihael Toš s svojo agencijo, Peter Vesenjak in hotel Mitra ter Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož.
Filmska nagrada lux letos Bojevnici

Filmska nagrada lux letos Bojevnici

Misli, 14. november 2018 ― Filmsko nagrado lux Evropskega parlamenta letos prejme Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona, je danes v Strasbourgu sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Režiser je ob prejemu nagrade sporočil evropskim poslancem, da so kot politiki pogumni, saj se soočajo z izzivom boja proti podnebnim spremembam.

AleaOlea: Prenova cerkve Vilanova de la Barca

OUTSIDER, 14. november 2018 ― Med gosti letošnjega festivala Orodja za boljše bivanje ponosno pozdravljamo interdisciplinarni studio AleaOlea iz Barcelone! Cerkev Vilanova de la Barca je bila v srcu Katalonije zgrajena v 13. stoletju in je na prvi pogled romanska, vendar šilasti loki in apsida dajejo čutiti močan vpliv gotike. Med špansko državljansko vojno je bila cerkev leta 1936 močno…
Trgovina: Zadnja bitka na Soči 1917

Trgovina: Zadnja bitka na Soči 1917

Tolminski muzej, 14. november 2018 ― Zgodovinar dr. Blaž Torkar in podpolkovnik Miha Kuhar v knjigi Zadnja bitka na Soči 1917 poglobljeno predstavita 12. soško ofenzivo, ki je bila nedvomno kompleksna in zahtevna vojaška operacija tako z vidika načrtovanja in organizacije kot tudi načina izvedbe. Nemški strategi so v tej ofenzivi udejanjili nov stil vodenja in poveljevanja, t. i. Auftragstaktik, gorsko bojevanje in taktiko prodora. Izdala in založila Mohorjeva družba iz Celovca, ...
Trgovina: Kobariška republika

Trgovina: Kobariška republika

Tolminski muzej, 14. november 2018 ― "Kobariška republika je eno izmed prelomnih dogajanj v obdobju druge svetovne vojne, natančneje narodnoosvobodilnega boja na tleh zahodne Slovenije. Po kapitulaciji Italije septembra 1943 je v času splošne partizanske vstaje na Primorskem nastalo obsežno osvobojeno ozemlje, ki je imelo središče v Kobaridu. Poleg temeljnih vojaških in obrambnih so se na osvobojenem ozemlju opravljale tudi politične in druge družbene naloge v pogojih, ko ...
še novic