DAN MODRIH KNJIG

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. november 2018 ― Že Sokrat je dejal, da pravo modrost dobimo, ko ugotovimo, kako malo poznamo življenje, samega sebe in svet okoli nas. V petek, 23. novembra 2018, na dan modrih knjig, je bila Medobčinska splošna knjižnica Žalec polna podobnih modrih misli, modrih knjig in modrih presenečenj. Knjižničarji smo skrbno izbrane knjige zavili v moder papir in jih kot skrito dobro branje ponudili bralcem. To je bil zadnji dan v sklopu praznovanja tedna splošnih knjižnic. Ves teden je bilo v vseh enotah Medobčinske splošne knjižnice veliko zanimivih prireditev in aktivnosti. V ponedeljek so se ...

Predstavitev knjige Nenada Vladića Od talenta do uspeha

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. november 2018 ― Na zadnji dan praznovanja tedna splošnih knjižnic, 23. novembra 2018, ki smo ga poimenovali dan modrih knjig, smo v žalsko knjižnico povabili Nenada Vladića, da nam predstavi svojo knjigo Od talenta do uspeha, popotovanje velikanov, v kateri je predstavil zgodbe desetih uspešnih Slovencev in Slovenk. Skozi njihovo življenjsko filozofijo in bogate izkušnje smo spoznali, kako so si te osebnosti z izjemnimi dosežki s področja znanosti, podjetništva, umetnosti in športa že zagotovile mesto v večnosti. Poslanstvo Nenada Vladića je, da odkrije vaš talent in osvetli pot za izpolnjeno življenje. Meni, da ...

Objavljeni razpisi za generalnega direktorja CD, ravnatelja ljubljanske Opere in direktorja gledališkega inštituta

SiGledal Novice, 23. november 2018 ― Ministrstvo za kulturo je na svoji spletni strani objavilo razpise za delovno mesto generalnega direktorja Cankarjevega doma (CD), ravnatelja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče (SNG) Opera in balet Ljubljana ter direktorja javnega zavoda Slovenski gledališki inštitut (Slogi). Razpisi so odprti do 24. decembra.

Podprtih kar pet MEDIA slovenskih projektov v razvoju

CED, 23. november 2018 ― Beležimo odlične rezultate na zadnjem razpisu za razvoj projektov. V skupini višini 160.000 EUR, bo Evropska komisija med 75 odobrenimi projekti podprla kar 5 slovenskih: Senca studio, Inštitut za transmedijski dizajn ter zavodi Tramal Films, December in Staragara. Po številu podprtih projektov je Slovenija na tretjem mestu in edina država z nizko AV produkcijsko zmogljivostjo. Čestitamo!

Breda Capuder je v dobrodelne namene razstavila častne kamniške občane

Kamnik.info, 23. november 2018 ― V kavarni Rotovž je bila odprta dobrodelna razstava portretov kamniške likovne ustvarjalke Brede Capuder – Fride, ki je na ogled postavila portrete šestih kamniških častnih meščanov, avtorica pa bo celoten izkupiček raztave namenila v dobrodelne namene, in sicer v dobrobit zavoda Hospic Ljubljana. Dobro obiskano odprtje razstave v kavarni Rotovž je povezovala Sabina Romšak, ki ... The post Breda Capuder je v dobrodelne namene razstavila častne kamniške občane appeared first on Kamnik Info.

Kultura e–novice, 23. november 2018

CED, 23. november 2018 ― Pozdravljeni, bliža se rok za oddajo vlog na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019 (11. dec. 2018). Za prijavitelje in njihove partnerje imamo nekaj napotkov, kaj naj upoštevajo pri pripravi projektne vloge na razpis. Preverite tudi 10 nasvetov za krepitev veščin pisanja in pripovedovanja zgodb, ki jih priporoča Jana Renée Wilcoxen. Kako je s projekti[...]
The Usual Suspects (1995)

The Usual Suspects (1995)

Deseta umetnost, 23. november 2018 ― Zapleten in premeten super cool kriminalni triler s Kevinom Spaceyjem v najboljši stranski vlogi, za katero je prejel zlati kipec. Režiser Bryan Singer je izvrstno ukrotil scenarij Christopherja McQuarrieja o fantomu z imenom Keyser Soze in igralsko zasedbo samih presežkov, ki s svojimi personami prepričajo in čudijo. Ko se ponesreči rop in ob tem umre 27 ljudi, se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Meg (2018)  Dokumentarca o genocidu, za katerega svetu ni bilo mar  Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004)  Suspiria (1977)  Excision (2012) Copyright © Deseta umetnost [The Usual Suspects (1995)], All Right Reserved. 2018.
Stezosledje občutkov

Stezosledje občutkov

Odzven, 23. november 2018 ― Včasih, celo vedno pogosteje, je dobro preposlušati kak album. Eden takih je Polja lilijane Luke Gluvića, in razlog je sila preprost: kantavtor Luka Gluvič na njem ne teži k neki posiljeni popolnosti, temveč izključno sledi občutkom.
Predavanje “Podobe iz Tisnikarjeve prosekture”

Predavanje “Podobe iz Tisnikarjeve prosekture”

Galerija Murska Sobota, 23. november 2018 ― Vljudno vabljeni na predavanje dr. Roberta Inhofa o slikarstvu Jožeta Tisnikarja z naslovom “Podobe iz Tisnikarjeve prosekture”. Predavanje bo v četrtek, 29. novembra 2018, ob 18. uri. V okviru brezplačnega spremljevalnega programa ob razstavi Franca Mesariča, ki bo na ogled do 17. januarja 2019, napovedujemo: 3. 12. 2018: Ta veseli dan kulture 10.00 Javno strokovno […]

Zaključek Bralne značke za odrasle 2018

Kamra.si, 23. november 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na zaključek Bralne značke za odrasle 2018, ki bo v četrtek, 29. novembra 2018, ob 19. uri v razstavišču knjižnice. Lado Jakša, mnogoinstrumentalist in fotograf, in Žiga Golob, mnogoglasbenik in basist, bosta na žlahten avtorski način pripovedovala o občutljivosti, krhkosti in povezanosti narave ter človeka, o liričnosti in ekološkosti, o človečnosti ... Veseli bomo vašega obiska!

Španski novi val (4.12.2018 20:00)

Španski borci, 23. november 2018 ― V Center kulture Španski borci prihajata španec Jesús Rubio Gamo in katalonka Núria Guiu Sagarra s svojima solo koreografijama, v tej sezoni izbranima v top 20 mednarodne plesne mreže Aerowaves. »Zdaj, preden ostarimo« je delo, v katerem španski avtor preizprašuje minevanje časa in se sooči s težo, ki jo staranje plesnega telesa prinese s seboj, kar pa čudovito poveže glasba pionirja elektronske glasbe, Ryuichija Sakamote. Springback Academy je delo opisalo kot: »…ena oseba, ki...

PROVENIENCA, TRANSFERJI IN LASTNIŠTVO UMETNIN, posvet

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 23. november 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU in Strossmayerova galerija starih majstora HAZU vabimo na 8. posvet slovenskih umetnostnih zgodovinarjev Provenienca, transferji in lastništvo umetnin. Sodobni izzivi za raziskovalce in lastnike, ki bo 30. 11. in 1. 12. 2018 potekal v prostorih Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU v Mariboru, na Ulici Moša […]

Podpora kulturi je podpora Evropi!

CED, 23. november 2018 ― Podpri kampanjo za povečanje proračuna EU za kulturo! Združenje Culture Action Europe je pripravilo predlogo pisma, ki ga lahko pošljete predstavnikom ministrstev, zlasti finančnemu ministru, zunanjemu ministru in ministru za kulturo. Evropski svet bo 13.–14. dec. 2018 obravnaval proračun EU post 2020. Zdaj je čas, da spomnimo odločevalce, naj podprejo večji proračun za kulturo.

Praznična poslastica za male in velike

Mestni kino Ptuj, 23. november 2018 ― V soboto, 8. decembra ob 10.00 vabimo otroke oziroma družine na Kino vrtičkov praznični koncert: glasbeno-pripovedovalsko poslastico za otroke od 3. leta naprej Svet je kot ringaraja. Nastopajo: Anja Štefan, Boštjan Gombač, Blaž Celarc, Andraž Mazi, Žiga Golob, Nina Strnad in Metod Banko. Število sedežev je omejeno, zato priporočamo, da si vstopnice zagotovite v predprodaji. Ta poteka pri blagajni Mestnega kina Ptuj, v času obratovanja blagajne. Vabljeni!
The Times They Are A-Changin

The Times They Are A-Changin

Airbeletrina, 23. november 2018 ― Na letošnjem Liffu sem se večkrat spomnil na Dylanove verze – »There's a battle outside and it is ragin’ / It’ll soon shake your windows and rattle your walls.« Nekaj je pred vrati, čemur se ne moremo umakniti. Civilna gibanja v šestdesetih letih sicer umeščajo nastanek »protestne« glasbene uspešnice v časovni kontekst, ki je povsem drugačen od današnjega, a slutnja, da smo priča pomembnemu duhovnemu in kulturnemu prelomu, velja tudi danes. S tega vidika ni presenetljivo, da se zelo veliko število filmov povsem neposredno ukvarja z aktualnimi družbenimi vprašanji, kakor tudi ne, da so režiserje zaposlovale raznovrstne problematike – od okoljevarstva (Bojevnica – r. Benedikt Erlingsson) do boja proti korupciji (Oni – r. Paolo Sorrentino). Nekaj filmov gradi na občutju, da je nekaj bistvenega narobe z razmerami v svetu, in poskuša najti načine, kako te napake zgladiti.
Ko nastopi kaos

Ko nastopi kaos

Airbeletrina, 23. november 2018 ― Skupina mladih plesalcev je končno pripravljena na turnejo po ZDA. Plesnim vajam bo sledila zabava, popivali bodo in v sangrijo bo pomešan LSD. Med plesalci bo zavladala anarhija. Eni bodo besneli, drugi bodo jokali, tretji se bodo rezali. Četrti bodo nedolžnega zapisali zimi, peti se ne bodo pustili motiti. Krvavo jutro ne bo metafora, marveč realnost, v katero se bo zbudila okrnjena plesna ekipa, zapacana s slino in krivdo.
še novic