Oralni anali 33

Oralni anali 33

Radio Študent, Oralni anali, 27. december 2018 ― Oddaja Oralni anali 33 play pause stop mute unmute 2018-12-27-Oralni-anali-Oralni-anali-33.mp3 Tokrat znova v etru Radia Študent - Oralni anali.  Gost tokratnje edicije pogovornih oddaj je Rajko Muršič, redni profesor za kulturno antropologijo, publicist, komentator in skoraj zagotovo eden izmed najzvestejših poslušalcev Radia Študent.  Rojen leta 1963 v Mariboru, diplomiral iz etnologije in filozofije (1991), magistriral iz kulturne antropologije (1995) in doktoriral iz etnologije (1998). Leta 2009 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja. Bil je glavni urednik Glasnika SED in njegove knjižne zbirke (1994-1997) ter urednik oddelčne zbirke Zupaničeva knjižnica (1999-2002). Je član dobrega ducata mednarodnih (IUAES, EASA, IASPM) in domačih strokovnih društev (član UO združenja Kula), teles in uredništev ter redno sodeluje pri pripravi mednarodnih znanstvenih srečanj in poletnih šol. O Mariboru, glasbenih fonogramih, plesni kulturi in še marsičem - ob 21.30. Samo na Radiu Študent.  Andrej Pervanje Anže Zorman 27. 12. 2018 - 21.30 Avtorji:  Rajko Muršič  / Oralni anali Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin. Doniraj
Nazaj k naravi

Nazaj k naravi

LUD Literatura, 27. december 2018 ― Prvenec mlade švicarske pisateljice Noëmi Lerch je kratek roman z za sodobnega bralca nekoliko nepričakovano tematiko: zgodba namreč opisuje kmečko življenje v neki gorski vasici v švicarskih Alpah.
S Kreslinom za volanom

S Kreslinom za volanom

Odzven, 27. december 2018 ― Režiser Miran Zupanič se je lotil filmskega portreta Vlada Kreslina na preprost način. Prepustil se je njegovi neposrednosti in spontanosti ter sproti lovil utrip vseljudskega godca in pevca, ki ga imajo radi najmlajši in najstarejši; je povezovalec generacij.
Filmi in dogodki, ki so zaznamovali letošnje leto

Filmi in dogodki, ki so zaznamovali letošnje leto

ARS Gremo v kino, 27. december 2018 ― Od 70-letnice nastanka filma Na svoji zemlji, 50-letnice Odiseje 2001 do velikih zmagovalcev domačih in tujih festivalov V zadnji oddaji bomo spomnili na filme in dogodke, ki so zaznamovali leto: od 70-letnice nastanka filma Na svoji zemlji, 50-letnice Odiseje 2001 do velikih zmagovalcev domačih in tujih festivalov. S prazničnega programa pa smo izbrali filma Mary Poppins se vrača Roba Marshalla in Najljubša Yorgosa Lanthimosa – brezčasno zgodovinsko dramo z angleškega dvora.
Vladimir P. Štefanec: Najlepša neznanka svetloba

Vladimir P. Štefanec: Najlepša neznanka svetloba

ARS Izšlo je, 27. december 2018 ― Najlepša neznanka večno umira, zapiše o svetlobi junak romana Najlepša neznanka svetloba, v katerem njegov avtor Vladimir P. Štefanec najde izgubljeno svetlobo in preteklost Pisatelj in likovni kritik Vladimir P. Štefanec se je podpisal pod kar nekaj odločnih romanov (Viktor Jelen, sanjač, Republika jutranje rose, Odličen dan za atentat), svojo pripovedno odličnost pa je potrdil tudi z najnovejšim romanom Najlepša neznanka svetloba. V njem rekonstruira človeške usode s pomočjo fotografij in tako se pred nami odvije pripovedni film o izgubljenem in še kako živem času. Več o romanu bo Štefanec povedal v oddaji Izšlo je v živo, prebral pa bo tudi kratek odlomek iz romana.
Orgelske pastorale

Orgelske pastorale

ARS Obiski kraljice, 27. december 2018 ― Pastorale so najbolj značilne orgelske skladbe, namenjene božičnemu času Pastorale so najbolj značilne orgelske skladbe, namenjene božičnemu času. S pastirskimi melodijami, ujetimi v orgelske piščali, se bomo z različnimi glasbenimi ustvarjalci sprehodili vse od baroka do današnjih dni.
Zgodbe ameriškega romanopisca

Zgodbe ameriškega romanopisca

ARS Svet kulture, 27. december 2018 ― Zbrane zgodbe Kurta Vonneguta so mozaičen prikaz silnega duha, humorja in ustvarjalne spretnosti Kurt Vonnegut se je rodil leta 1922 v ZDA. Kot vojni ujetnik je doživel bombardiranje Dresdna, ki so ga le redki preživeli. Vse to se močno odraža v njegovih delih. V današnji oddaji boste izvedeli tudi več o novih prevodih literarno-umetniškega društva Literatura.

Delavnica: Kultura in gospodarstvo

Asociacija, 27. december 2018 ― Kaj je potrebno v kulturi storiti za uspešno partnerstvo in pridobivanje zasebnih sredstev? Vabljeni na delavnico z naslovom Kultura in gospodarstvo – priložnost ali nemogoča izbira za organizacije v kulturi, na kateri bomo odprli vprašanja glede perečih izzivov zasebnega vlaganja v kulturo. Delavnica bo potekala v sredo, 16. januar 2019. Enodnevna delavnica je namenjena vsem, … Preberi več o Delavnica: Kultura in gospodarstvo
Leto 2019: V MGML bodo v 2019 prepletali zgodovino in sodobnost

Leto 2019: V MGML bodo v 2019 prepletali zgodovino in sodobnost

Misli, 27. december 2018 ― Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) za leto 2019 po besedah direktorja MGML Blaža Peršina pripravljajo konglomerat dogodkov, v katerih na ravni institucije prepletajo zgodovino in sodobnost. V Mestnem muzeju bodo razstavo posvetili razsvetljenstvu, v Mestni galeriji Marjanu Gumilarju, s Plečnikovimi kelihi pa bodo gostovali v Vatikanu.

Pilėnai – krvava ognjena zgodba o nasilnem pokristjanjevanju in neupogljivosti starovercev

Kamnik.info, 27. december 2018 ― V izvedbi Kulturnega društva Pridenmožic se je včeraj v parku Evropa odvil ognjeni spektakel Pilenai, tragična, vendar junaška epska zgodba o legendarnih litvanskih starovercih, ki so se uprli križarskim klavcem. Ognjeni spektakel, ki smo ga Kamničani imeli priložnost v Katzenbergu videti že na lanskem Kamfestu, KD Pridenmožic pa je s predstavo gostovalo tudi širom Slovenije, ... The post Pilėnai – krvava ognjena zgodba o nasilnem pokristjanjevanju in neupogljivosti starovercev appeared first on Kamnik Info.
Mladi so aktivni!

Mladi so aktivni!

eRast, 27. december 2018 ― Fotografije: Jan Rifelj Študentsko organiziranje in pojav študentskih klubov oziroma društev sta v Sloveniji svojevrsten fenomen. Zveza ŠKIS, krovna organizacija,…
Železna zavesa

Železna zavesa

Airbeletrina, 27. december 2018 ― Odkar vem, da je bila železna zavesa, izraz, ki ga včasih kdo ponudi, kadar poskuša razložiti, zakaj si je Winston Churchill zaslužil Nobelovo nagrado za književnost, izumljena v Misuriju, se počutim, kot da je na mojem bivanju, tako imenovanem srcu srca dežele, nekaj usodnega, ne da bi zares verjela v usodo. Zavem se, da živim zgolj nekaj deset milj od kraja, kjer so iznašli vzhodno Evropo, in čutiti je, kot bi nekaj zdrsnilo na svoje mesto. Kjer še nedavno tega ni bilo najti smisla, je zdaj videti vzročnost, čeprav zasukano. Nisem vedela, da moram priti sem, in vendar sem prišla, kamor sem morala priti. Enako čutim ko izvem, da je John Smith,
Čas prihodnosti – Pričakovanja

Čas prihodnosti – Pričakovanja

ARS Čas, prostor in glasba, 27. december 2018 ― Prihodnost je upanje, je noč, ki pride za dnevom, je dan, ki se zgodi vsako jutro »Prihodnost je upanje, je noč, ki pride za dnevom, je dan, ki se zgodi vsako jutro,« je zapisal avtor dvajsete oddaje iz cikla »Čas prihodnosti«  profesor Pavel Mihelčič. V oddaji ‘Pričakovanja’ bomo predvajali: dva stavka (Lento – Allegro in Allegretto) iz Simfonije v d-molu Cesarja Francka in odlomek iz prvega stavka (Moderato) in četrti stavek (Andante – Allegro) iz Simfonije št. 10 Dmitrija Šostakoviča. Najprej bomo poslušali kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, dirigiral bo Riccardo Chailly. Za njim bo v današnji oddaji nastopil še orkester Berlinske filharmonije, ki ga bo vodil Herbert von Karajan. Dvajseto oddajo pod naslovom »Pričakovanja« iz cikla »Čas prihodnosti«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, oddajo pa je pripravil  profesor Pavel Mihelčič.

27. decembra 1860 je v Ljubljani umrl Franc Serafin Metelko, duhovnik, slovničar, pisec in prevajalec šolskih in nabožnih knjig

Kamra.si, 27. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. decembra 1860 je v Ljubljani umrl Franc Serafin Metelko,  duhovnik, slovničar, pisec in prevajalec šolskih in nabožnih knjig. Rodil se je 14. julija 1789 v Škocjanu pri Mokronogu.  Metelko je študiral teologijo in filozofijo v Ljubljani. Po koncu študija je leta 1814 prejel duhovniško posvečenje. Od leta 1815 naprej je bil ljubljanski stolni katehet. Leta 1817 je bil imenovan za profesorja na novoustanovljeni stolici za slovenščino na ljubljanskem liceju.

27. decembra 1936 fašisti prisilijo Lojzeta Bratuža k pitju strojnega olja in bencina

Kamra.si, 27. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. decembra 1936 fašisti prisilijo Lojzeta Bratuža k pitju strojnega olja in bencina Rodil se je očetu Francu in materi Mariji (roj. Simčič) in se šolal v Gorici. Med prvo svetovno vojno so ga z družino odpeljali v begunstvo v notranjost Italije. Po vojni se je vrnil in leta 1920 končal učiteljsko maturo. Kot učitelj je v naslednjih letih delal v Goriških Brdih, Solkanu, Batujah in pri Pescari. Poročen je bil z Ljubko Šorli, s katero sta imela hči Lojzko in sina Andreja.

27. december 1936 - fašisti prisilijo Lojzeta Bratuža k pitju strojnega olja in bencina

Kamra.si, 27. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. december 1936 - fašisti prisilijo Lojzeta Bratuža k pitju strojnega olja in bencina Rodil se je očetu Francu in materi Mariji (roj. Simčič) in se šolal v Gorici. Med prvo svetovno vojno so ga z družino odpeljali v begunstvo v notranjost Italije. Po vojni se je vrnil in leta 1920 končal učiteljsko maturo. Kot učitelj je v naslednjih letih delal v Goriških Brdih, Solkanu, Batujah in pri Pescari. Poročen je bil z Ljubko Šorli, s katero sta imela hči Lojzko in sina Andreja.
še novic