Jukatan

Jukatan

Airbeletrina, 29. december 2018 ― »Señor,« je rekel moški, ki je stal na koncu ceste, ki se je končala pred zidom gozda, »tu se nikamor ne pride. Tu naprej je sam gozd, ničesar drugega. Sama drevesa. V gozdu so majevske ruševine, ampak Maji niso poznali kolesa, zato niso gradili cest, zato se ta tu konča in se ne pride od tu naprej po ožjih poteh nikamor, samo do teh majevskih ostalin, ki vas morda zanimajo, señor, morda ste zato tu, a vam svetujem, da naprej ne hodite. Z avtom tako ali tako ne morete, avto bi morali pustiti tu, in gozd je poln nevarnih živali, kač, señor, kač, ki pičijo in katerih en sam pik lahko pobije sto moških, kot ste vi, señor. Lahko vam pomagam pri obračanju. Sedite nazaj v avto, spustite šipo, da me boste dobro slišali, in zapeljite tule, vidite, naprej, potem pa vam bom povedal, do kod greste lahko vzvratno, da ne boste zapeljali dol po temle bregu, poglejte, tukaj in v tale potok, ki teče tu mimo, slišite njegovo šumenje? Vidite, señor, da bi bilo to lahko nevarno. Avto bi vam lahko obtičal v potoku, gume bi se vrtele v prazno in zdrs

Top izdaje v letu 2018 ... by Aca | Kolumna

13. brat, 29. december 2018 ― Tukaj si lahko preberete s čim si jeAleksandar TodorovićakaAca, Aca Choice(Slingshot., ex ... The Bridge, Hitman, Definite Choice) krajšal čas v letu 2018. Slingshot, The Bridge Tekst puščen v izvirniku ... če ne gre Google Translate ;)     Kriva Istina "Manifest Pobune" Lp Sirova, cista i iskrena energija izvedena i predstavljena na jedan veoma inteligentan nacin. Definitivno u Top izdanjima ikada na Balkanu! Kronstad "s/t" Lp Vec nekoliko godina Francuska Punk Rock scena ne prestaje da nas iznenadjuje novim bendovima i sjajnim izdanjima. Tako su se i Kronstad iz Lille-a nasli na ovoj listi svojim istoimenim albumom prvencem. Prost, iskren i melanholican Punk na Francuski nacin! Ovo nece biti jedino Francusko izdanje na ovoj listi!!! Vis Vires "The Wolves" EP Band is Los Angeles-a je svojim prvim izdanjem po meni usao odmah u sam vrh trenutne Americke Oi! Scene. Kao i drugi poput Battle Ruins, Berzerker Boys ili Fuerza Bruta sviraju kako bi ja to definisao Herojski Metal Oi!. Sjajan bend o kojem cemo verovatno jos puno toga dobrog cuti, bar se ja nadam! Battle Ruins "Glorious Dead" Lp Mozda i najbolje izdanje ove godine po mom skromnom misljenju. Jeste, znam, podigao se neverovatan hajp oko ovog benda i ploca je rasprodata za samo par sati i svirali su samo 4 koncerta sve ukupno od toga 2 u USA i 2 u Evropi i svi koncerti su bili rasprodati i samo elita ih je gledala bla bla bla bla, ali stvarno je dobar album. Predvodnici Herojskog Metal Oi! Talasa!!! Rata Negra "Justicia Cosmica" Lp Dozvolite sebi da otkrijete nove stvari i molim vas ucinite sebi uslugu i upoznajte se sa ovim sjajnim bendom iz Madrida. Album prvenac me je potpuno odusevio, a sa ovim izdanjem su me osvojili u potpunosti i zadobili vecnog Fan-a! Amo a Rata Negra Litovsk "Dispossessed" Lp Drugi predstavnik iz Francuske na listi je sjajan Post Punk bend is Brest-a sa svojim drugim i nanovo savrsenim izdanjem. Kao i na prethodnom albumu zanimljivost je da su pesme na Flamskom, Francuskom i Engleskom.
S Srednjeevropsko univerzo z Madžarske ne odhaja le univerza

S Srednjeevropsko univerzo z Madžarske ne odhaja le univerza

Airbeletrina, 29. december 2018 ― Srednjeevropska univerza (CEU) je moja univerza. Le na njej sem bil zares študent. Čeprav sem sedem let obiskoval Univerzo Eötvös Loránd v Budimpešti, imel odlične profesorje, doživel marsikaj dobrega, in čeprav je študij na njej pustil pečat na mojem nadaljnjem razvoju, pa po strokovni in intelektualni plati v vseh teh letih nisem dobil toliko kot v enem letu na CEU. Od septembra do junija sem našel novo raziskovalno področje, s katerim se delno ukvarjam še danes, se naučil pogojev, pod katerimi lahko postaviš znanstveno veljavne trditve, in se zares naučil angleško.

Novoletni koncert Branke Božič

Kamnik.info, 29. december 2018 ― V četrtek, 27.12. 2018, se je v Kino klubu Doma kulture Kamnik, odvil novoletni koncert Branke Božič z gosti. Tradicionalni novoletni koncert Branke Božič je tudi to leto bil izjemen. Njene avtorske pesmi z globoko sporočilnostjo usmerijo poslušalca vase, v svoj notranji svet, kjer je prostor za ljubezen in dojemanje, kako veličastna bitja smo. S ... The post Novoletni koncert Branke Božič appeared first on Kamnik Info.
Leto 2019: SNG Maribor v pričakovanju stoletnice

Leto 2019: SNG Maribor v pričakovanju stoletnice

Misli, 29. december 2018 ― Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor bo prihodnje leto praznovalo sto let od ustanovitve. V znamenju obeleževanja jubileja bo vse leto, še zlasti pa sezona 2019/2020. Sto let se bo namreč obrnilo 27. septembra. Na ta dan leta 1919 je bila pod režijskim vodstvom ustanovitelja SNG Maribor Hinka Nučiča uprizorjena prva drama Tugomer.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 29. december 2018 ― Založba Modrijan je izdala roman ameriške avtorice mehiškega rodu Sandre Cisneros Hiša v Ulici Mango, KUD AAC Zrakogled in Kulturno društvo Integrali pa delo Simone Semenič Me slišiš?. Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Lojzeta Kovačiča in Ane Zavadlav Dva zmerjavca, pri založbi Miš pa slikanica Saše Pavček in Ejti Štih Rumi in kapitan.

29. decembra 1952 je na Vranskem umrl Lavoslav Schwentner, prvi sodobni slovenski založnik.

Kamra.si, 29. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. decembra 1952 je na Vranskem umrl Lavoslav Schwentner, prvi sodobni slovenski založnik. Rodil se je 15. decembra 1865 na Vranskem.  Leopold Schwentner je bil drugi sin Leopolda Schwentnerja, za domače in Vranšane je bil Polda. Sam je kasneje spremenil svoje krstno ime Leopold v Lavoslav (poslovanil je svoje krstno ime). Poročil se je z Ljubljančanko Slavo Erbežnikovo, s katero pa nista imela otrok.  Po končanem šolanju (osnovno šolo je obiskoval na Vranskem, gimnazijo pa v Celju) se je vrnil v svoj domači kraj, kjer se je v domači trgovini učil knjigovodstva in korespondence. Leta 1888 je prevzel Levakovo knjigarno v Brežicah. Poleg knjigotrštva je tam začel tudi z založniško dejavnostjo. Njegovi založniški prvenci so bili glasbeni tiski. Vseskozi je sodeloval pri raznih narodnih društvih, predvsem v podružnici Ciril Metodove družbe, in se boril proti germanizaciji. Leta 1897 je odpotoval v Nemčijo, da bi spoznal način delovanja takratnega sodobnega nemškega založništva.Na pobudo ljubljanskega župana Ivana Hribarja se je preselil v Ljubljano in že leta 1898 odprl knjigarno na Dvornem trgu. Leta 1904 se je preselil v novo knjigarno na Prešernovo ulico (današnja Čopova ulica).
Novoletni koncert Berlinskih filharmonikov bodo predvajali v 250 kinih

Novoletni koncert Berlinskih filharmonikov bodo predvajali v 250 kinih

Misli, 29. december 2018 ― Novoletni koncert Berlinskih filharmonikov pod taktirko Daniela Barenboima bodo letos prenašali v živo v 250 kinematografih po Evropi. Prvega od treh nastopov bodo izvedli nocoj, v kinogledališčih pa bo mogoče videti in slišati zadnjega, ki bo na sporedu v ponedeljek popoldne. Na sporedu bo glasba Mauricea Ravela in Wolfganga Amadeusa Mozarta.
INVENTURA, -E (Ž) – Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec

INVENTURA, -E (Ž) – Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec

ARS Likovni odmevi, 29. december 2018 ― Iz projekta Zbirke v gibanju - Umetnostna galerija Maribor V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je v okviru projekta Zbirke v gibanju na ogled razstava iz zbirke Umetnostne galerije Maribor z naslovom INVENTURA, -E (Ž). V oddaji Likovni odmevi bo kustosinja razstave Breda Kolar Sluga predstavila projekt, za katerega je zasnovala poseben koncept. Na razstavo je vključila dela zgolj ženskih avtoric, s čimer je želela spodbuditi razmislek o tem, kakšno podobo o ustvarjalnosti likovnih in vizualnih umetnic v Sloveniji sporočajo naše muzejske zbirke in kaj bi bilo potrebno storiti, da to sliko dopolnimo. Razstavo so spodbudili podatki iz zbirke UGM o zastopanosti avtoric in avtorjev, ki govorijo v prid moškim ustvarjalcem v razmerju 1 proti 5, številke v zastopanostih samih del v zbirki pa 1 proti 10 za dela moških avtorjev. Na razstavi so na ogled dela več kot 60 umetnic s preko 200 deli, ki zajemajo časovno obdobje dobrih sto let – od najstarejšega dela Ivane Kobilce do zadnjih pridobitev v lanskem letu.
še novic