(English) Nonument 02: The Pioneer Railway

MoTA, 1. marec 2019 ― (English) The Nonument Group's next action will take place in Ljubljana on the locations of the former Pioneer Railroad that operated between 1948 and 1954. The post (English) Nonument 02: The Pioneer Railway appeared first on MoTA.
Kritiška situacija na Madžarskem

Kritiška situacija na Madžarskem

LUD Literatura, 1. marec 2019 ― Zdi se, da gre pri krčenju prostora, namenjenega kritiki, v revijah, časopisih in televiziji, in hkratni rasti kritike na spletu, tako v pisni kot v avdiovizualni obliki, za mednarodni pojav. Kot vsaka sprememba v življenju in zgodovini se to po eni strani zdi kot izguba, zveni žalostno, in ko gre za samega kritika, to predstavlja osebno in finančno težavo.

Mobilnost umetnikov in delavcev v kulturi

CED, 1. marec 2019 ― Mobilnost je družbeno in gospodarsko stanje umetnikov in delavcev v kulturi ter hkrati vektor socialnega in gospodarskega razvoja. Vendar se mobilnost v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih sooča s številnimi vprašanji, ki jih je treba obravnavati na več ravneh. KEA (2018) je za Evropski parlament opravila raziskavo s priporočili za izboljšanje regulativnega okolja na področju mobilnosti.
Dollkraut

Dollkraut

Radio Študent, 1. marec 2019 ― Danes zvečer bo v Božidarju nastopil nizozemski trio Dollkraut Band, ki koplje po sintovskih muzikah, od tistih s cinematičnim in plesnim predznakom, do sintpopa in new wava.

Prenovljena E-knjižnica na www.asociacija.si

Asociacija, 1. marec 2019 ― Informiranje in raziskovanja različnih vidikov kulturne politike sta eden od ključnih predpogojev za krepitev kapacitet nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture in umetnosti. V prenovljeni E-knjižnici na spletni strani društva Asociacija je na voljo izbor dokumentov in povezav na raziskave, analize ter druge študije o nevladnem sektorju, samozaposlenih v kulturi, kulturnih politikah in ekonomskih … Preberi več o Prenovljena E-knjižnica na www.asociacija.si

Prenovljena E-knjižnica Asociacije

Asociacija, 1. marec 2019 ― Informiranje in raziskovanja različnih vidikov kulturne politike sta eden od ključnih predpogojev za krepitev kapacitet nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture in umetnosti. V prenovljeni E-knjižnici na spletni strani društva Asociacija je na voljo izbor dokumentov in povezav na raziskave, analize ter druge študije o nevladnem sektorju, samozaposlenih v kulturi, kulturnih politikah in ekonomskih … Preberi več o Prenovljena E-knjižnica Asociacije
Komentar podelitve oskarjev 2019

Komentar podelitve oskarjev 2019

Koridor, 1. marec 2019 ― Znotraj angleškega govornega področja obstaja domiselna skovanka, za katero v slovenskem jeziku le stežka najdemo primerno neposredno ustreznico: »guilty pleasure«. Besedna zveza označuje umetniški izdelek ali družabni dogodek ob katerem oseba uživa, čeprav to le stežka prizna, ker se zaveda (in najbrž deli) splošno negativno recepcijo istega izdelka ali dogodka. Za avtorja pričujočih vrstic so […] The post Komentar podelitve oskarjev 2019 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Komentar podelitve oskarjev 2019

Komentar podelitve oskarjev 2019

Koridor, 1. marec 2019 ― Znotraj angleškega govornega področja obstaja domiselna skovanka, za katero v slovenskem jeziku le stežka najdemo primerno neposredno ustreznico: »guilty pleasure«. […] The post Komentar podelitve oskarjev 2019 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Servis: Ustanovitev društva ali zavoda?

Asociacija, 1. marec 2019 ― Posamezniki in ustvarjalci na področju kulture in umetnosti, se pogosto odločajo o ustanovitvi nevladne organizacije, ob tem pa se znajdejo pred dilemo, katera pravna oblika –  društvo ali zavod – je glede na njihove potrebe najbolj primerna. Društvo in (nevladni) zavod sta sicer precej različni obliki organizacije, ki pa sta v osnovi obe namenjeni opravljanju … Preberi več o Servis: Ustanovitev društva ali zavoda?

Delavnica »Idejne rešitve za ureditev skupnih prostorov Gimnazije Šiška«

Fakulteta za dizajn, 1. marec 2019 ― Študentje 3. Letnika Fakultete za dizajn (FD) smeri Notranja oprema, smo oblikovali 6. različnih idejnih rešitev prenove skupnih prostorov Gimnazije Šiška. Osredotočili smo se na avlo, prostor pred knjižnico in jedilnico, ter na zunanji prostor, ki povezuje obe stavbi šole. Cilj je bil oblikovati prijeten prostor, ki bo primeren za potrebe dijakov in ostalih  uporabnikov. Povezovalni – […]
Erika Lust

Erika Lust

Radio Študent, 1. marec 2019 ― Pogovor z avtorico neodvisnih filmov za odrasle na 69. berlinskem filmskem festivalu.   Erika Lust XConfessions   Erika's bill of rights for performers

Potna listina

MNZS, 1. marec 2019 ― Avstro-ogrska potna listina Ivana (Janka) Šelhausa, očeta znanega fotoreporterja Edija Šelhausa, ki je več let pred prvo svetovno vojno živel in delal v Hamburgu.
Raznolik izbor del Miša Strmana na ogled v galeriji Krpan

Raznolik izbor del Miša Strmana na ogled v galeriji Krpan

Notranjsko primorske novice » Kultura, 1. marec 2019 ― Cerknica – Zaradi skrbi si ne gre delati sivih las, so prepričani v Društvu notranjskih kulturnikov Krpan, kjer so ob bok letošnjemu karnevalu na debeli četrtek v galeriji Krpan na ogled postavili dela akademskega slikarja Božidarja Strmana – Miša s pomenljivim naslovom Ne se sekirat. Odprtje so začinili z izvirnim programom, s katerim so se poklonili tako cerkniškemu pustu kot tudi umetniku. Razstava akad.slikarja Božidarja Strmana – Miša – galerija Krpan Cerknica, foto Tine Šubic Ne se sekirat je tudi naslov skladbe o debelem četrtku, ki uvaja pustni teden in jo je napisal Miha Razdrih in jo zapel ob odprtju, da je takoj našla prostor v srcih obiskovalcev, ki si bili po žaganju babe in predaji oblasti butalskemu županu že prav prešerno razpoloženi. Z ´Ne se sekirat´ so Razdrihu pritegnile dramska igralka Marijana Brecelj ter Liza Vipotnik in Jera Razdrih. Izredno poslušljivo pesem lahko poslušate na spletu. Za glasbeno spremljavo so ob odprtju poskrbeli Blaž Albreht, Miha Pinterič in Filip Fratina. Miha je na veseli pustni čas nakazal še z eno svojo pesmijo, z nastopom, ki je na obraze zbranih narisal širok nasmeh, pa je odprtje popestrila tudi Brecljeva. Razstava: od coprnic do bloškega smučarja »Mislim, da hodim svojo pot in da sva si z mojim slikarstvom medsebojna dolžnika, oba pa sva našla mesto v bloškem prostoru,« je Mišo Strman dejal pred leti. Da je ostal na lastno začrtani poti akademski slikar dokazuje tudi s pisanim izborom svojih del, ki jih je razstavil v galeriji Krpan, od upodobitev Martina Krpana, bloškega smučarja in coprnic do skulpture bloškega vola, katerega večji ´brat´ stoji pri Zavrhu. Strman se je v svoji karieri namreč lotil tudi kiparskih podvigov, pri čemer je ustvarjal z različnimi materiali. Poleg skulpture vola je med drugim oblikoval še bloškega smučarja, ki pozdravlja obiskovalce večnamenske dvorane v Novi vasi, in več kot trimetrski kip Martina Krpana pri Sveti Trojici. Kot pravi Strman, med tehnikami, s katerim

Sistem vhodnih vrat najvišje kakovosti in z edinstvenimi lastnostmi

OUTSIDER, 1. marec 2019 ― S sistemom vhodnih vrat heroal D 72 vam heroal ponuja enkratno raznolikost. Najboljši materiali, največja funkcionalnost, prefinjene oblikovne različice in maksimalna fleksibilnost predstavljajo trdno osnovo za individualne in ekskluzivne rešitve. Sistem vhodnih vrat heroal D72 omogoča monterjem, arhitektom in investitorjem številne možnosti oblikovanja in postavitve pri zasebni in poslovni gradnji. Poleg kompatibilnosti z drenažnim sistemom…
Literature sveta – Fabula

Literature sveta – Fabula

ARS Svet kulture, 1. marec 2019 ― Drevi se bo z nastopom Tatjane Tolstoj, ruske pisateljice in esejistke, v Cankarjevem domu v Ljubljani odprl literarni festival Literature sveta – Fabula Drevi se bo z nastopom Tatjane Tolstoj, ruske pisateljice in esejistke, v Cankarjevem domu v Ljubljani odprl literarni festival Literature sveta – Fabula, ki bo tako kot leta poprej pripeljal številne uveljavljene goste. Letošnji fokus festivala Zidovi med nami izhaja iz obletnice padca berlinskega zidu, a ga je treba razumeti tudi metaforično. V oddaji pa še o premieri predstave Tartuffe v Mestnem gledališču ljubljanskem in 22. mednarodnem trienalu v Milanu, na katerem se predstavlja tudi slovenski projekt Misliti pogoje našega časa.
Sinja Ožbolt, prejemnica nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo

Sinja Ožbolt, prejemnica nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo

ARS Kulturna panorama, 1. marec 2019 ― Pogovarjali se bomo s plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Sinjo Ožbolt Pogovarjali se bomo s plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Sinjo Ožbolt, z dobitnico nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo. Predstavili bomo 28. Dneve komedije, ki se bodo v sredo začeli v Celju, ter 10. Grošljev simpozij, ki se bo tokrat posvetil temi potovanja in prevoza v antiki. Govorili bomo o ziljskem žegnu in nošu, ki sta nova vpisa na seznamu Unescove nesnovne kulturne dediščine, ter o dogodkih ob 70-letnici poimenovanja Posavskega muzeja Brežice. Minuli teden je Slovenski gledališki inštitut praznoval petletnico obstoja, Pokrajinski arhiv Maribor pa je nedavno izdal zapisnike prvih sej svetnikov Mestne občine Maribor med letoma 1853 in 1863. O čem so razpravljali mestni svetniki na sejah, boste izvedeli v Kulturni panorami. Vabljeni k poslušanju!
še novic