Ob 120-letnici smrti Dragotina Ketteja so se odpravili na Prem

Ob 120-letnici smrti Dragotina Ketteja so se odpravili na Prem

Notranjsko primorske novice » Kultura, 2. maj 2019 ― Pivka – 26. aprila letos je minilo 120 let od smrti Dragotina Ketteja, enega najbolj obetavnih pesnikov slovenske moderne. Člani kulturnega društva Lipa Pivka in drugi občani so se zato namesto na čajanko v knjižnico v Pivki 24. aprila odpravili na Prem, da so raziskali kraj, kjer se je rodil in zgodnjo dobo otroštva preživel Dragotin Kette. Kulturno potepanje ob 120-letnici smrti Dragotina Ketteja, Prem, Kulturno društvo Lipa Pivka, 24. april 2019 Foto: Irena Margon Prem je zanimiva brkinska vasica, dovolj blizu, da bi jo lahko bolje poznali, zato so bili udeleženci izleta veseli, da so obudili spomin na že znana dejstva, nekateri pa so spoznali kaj novega. Zbralo se jih je največ do zdaj, kar 31, to dokazuje, da ljudje potrebujemo druženje in duhovno hrano, ki nas potegne iz vsakdana. Kulturno potepanje so začeli na grajskem dvorišču, kjer so pripravili kulturni program. Dobrodošlico jim je zaželela predsednica kulturnega društva Lipa Pivka Irena Margon. Udeleženci so se srečali z domačinko, pisateljico in pesnico Danico Pardo, ki jim je prebrala novo črtico o svojem doživljanju poroke na vasi, ko se je kot štiriletna deklica ´spopadla´ s psom, ki je odnesel kost, ona pa je bila lačna. Zapela je tudi svojo osebnoizpovedno pesem. Zbrani so ganjeno začutili, da je Prem kraj, kjer so umetniki doma. Kulturni program sta popestrili deklici Julija, ki je zaigrala na prečni flavti, in Zala, ki je zaigrala na violončelo. Seveda so prisluhnili tudi poeziji, Kettejevi igrivi ljubezenski pesmi, Dora Hrvatič pa je prebrala lastno pesem, v kateri je povzela Kettejevo življenje. Brez prepevanja kulturni program ne bi bil popoln, zato so dan z ljudskimi pesmimi obogatile pevke skupine Rožmarinke. Sledil je ogled gradu; vodnica Mateja je predstavila zgodovino gradu od njegovega nastanka v 12. stoletju do danes, ko ima različne kulturne vsebine. Z gradu jih je pot peljala po ozkih ulicah do stare ljudske šole, rojstne hiše Dragotina Ketteja. V tisti stavbi je n

Matevž Granda: Skupščina ZAPS podprla damping

OUTSIDER, 2. maj 2019 ― Aktualna številka revije Outsider #17 je posvečena delu, s posebnim poglavjem o delu v arhitekturi. Delo v arhitekturi ima problem: cene storitev so prenizke, posledično biroji ne morejo zaposlovati in večina arhitektov dela za nizko plačo in je prepuščena prekarnemu delu. V tem poglavju različni pisci razmišljamo tudi o možnih rešitvah. Opozorila, da zbornica za… The post Matevž Granda: Skupščina ZAPS podprla damping appeared first on OUTSIDER.

Boštjan Debelak: Arhitekt votlin, velikih 100 m2

OUTSIDER, 2. maj 2019 ― Arhitekt votlin, velikih 100 m2 Pogovarjala se je: Janja Brodar Boštjan Debelak je arhitekt, pravi outsider, ki že dobrih petindvajset hodi popolnoma samosvojo pot. Ob prelomu tisočletja je bil nominiran za Plečnikovo priznanje, istega leta je za hišo Peglezen na hribu prejel častno priznanje za najboljši stanovanjski objekt. Dela hiš(k)e, ki so za marsikaterega stanovskega… The post Boštjan Debelak: Arhitekt votlin, velikih 100 m2 appeared first on OUTSIDER.

Inovativni okenski sistem za vsako področje uporabe

OUTSIDER, 2. maj 2019 ― heroal W 72 – aluminijast okenski sistem – je inovativna in trajnostna rešitev znamke heroal. Sistem zagotavlja najvišjo kakovost pri največji energetski in stroškovni učinkovitosti, tako v fazi izdelave kot med celotno življenjsko dobo. S številnimi konstrukcijskimi prednostmi prepriča izdelovalce, arhitekte in gradbenike na vseh področjih uporabe. heroal W 72: inovativna sistemska rešitev za vsako… The post Inovativni okenski sistem za vsako področje uporabe appeared first on OUTSIDER.
V Izoli bodo mladi izglasovali svoj evropski film leta

V Izoli bodo mladi izglasovali svoj evropski film leta

Misli, 2. maj 2019 ― V nedeljo bodo slovenski osnovnošolci zadnje triade v izolskem Art Kinu Odeon med tremi nominiranci izglasovali svojega prejemnika evropske nagrade mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije (EFA). Dogodek po svoje napoveduje letošnji jubilejni, 15. mednarodni filmski festival Kino Otok, ki bo potekal med 5. in 9. junijem.

3. maja 1903 je umrl Simon Rutar, slovenski zgodovinar ...

Kamra.si, 2. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. maja 1903 je v Ljubljani umrl Simon Rutar, slovenski zgodovinar, geograf in arheolog. Rodil se je 12. oktobra 1851 v Krnu. Maturiral je na goriški gimnaziji in se je po odsluženem enoletnem vojaškem roku (1872/73) vpisal na graško univerzo na študij zgodovine in geografije. Postal je eden prvih slovenskih univerzitetno šolanih zgodovinarjev. Po koncu študija je služboval na srednjih šolah in nato v muzejih v Splitu in v Ljubljani. Bil je ploden pisec in je napisal vrsto del o zgodovini in arheologiji, velja tudi za začetnika slovenske arheološke terminologije. Med drugim je napisal obsežno Zgodovino Tolminskega. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Simon_Rutar

2. maja 1721 se je rodil Peter Pavel Glavar, duhovnik, gospodarstvenik in mecen

Kamra.si, 2. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. maja 1721 se je v Ljubljani rodil  Peter Pavel Glavar, duhovnik, gospodarstvenik in mecen. Umrl je 24. januarja 1784 na gradu Lanšprež pri Mirni na Dolenjskem.  Peter Pavel Glavar je bil rojen kot nezakonski sin komendatorja barona Petra Jakoba Testaferrate z Malte. Njegov oče je leta 1698 dobil v užitek komendo pri sv. Petru na Kranjskem, kjer je spoznal lepo domačinko in rodil se je zelo bister fant. Fant se je odločil da bo postal duhovnik. Najprej je živel pri družini Basaj v Vopovljah kot rejenec, nato pa je odšel v jezuitsko šolo v Ljubljani in jo z odliko končal, nadaljeval je študij v Gradcu, kjer je dosegel naslov magistra bogoslovja in modroslovja. Papeža je moral prositi za odvezo od nezakonskega rojstva, katero je dobil po posredovanju Testaferrata leta 1743. Leto dni kasneje ga je senjski škof Benzoni na Reki posvetil v duhovnika.  

Individualizacija ovoja stavbe

OUTSIDER, 2. maj 2019 ― Podjetje heroal nudi storitve za kar največjo svobodo pri oblikovanju na področjih sistemov oken, vrat, fasad, rolet, senčil in rolo vrat. Zaradi tega se lahko arhitekti, načrtovalci ter obdelovalci odzivajo na naraščajoče zahteve naročnikov in investitorjev glede individualnosti na področju zasebne gradnje in gradnje objektov. Hišna vrata v videzu betona se optimalno ujemajo z ostalimi… The post Individualizacija ovoja stavbe appeared first on OUTSIDER.

2. maja 1852 se je rodil Jakob Sket, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 2. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. maja 1852 se je v Mestinju (Šmarje pri Jelšah) rodil Jakob Sket, slovenski pisatelj, pedagog in urednik. Umrl je 11. aprila 1912 v Trnji vasi pri Celovcu. Sket je v Gradcu študiral slovenščino, nemščino in klasično filologijo ter prav tam 1878 tudi doktoriral. Po doktoratu se je zaposlil na celovški gimnaziji, kjer je ostal do upokojitve leta 1908. Po njegovi zaslugi je za slovenske dijake postala slovenščina maturitetni predmet. Sket je nadaljeval delo A. Janežiča, sestavljal šolska berila in slovnice za vse razredne stopnje. Predelal je Janežičevo Slovensko slovnico, ki je v petih izdajah izšla od leta 1889 do 1911, in sestavil dve slovenski vadnici za Nemce ter slovensko-nemški in nemško-slovenski slovarček. Od leta 1881 do 1886 je bil urednik časopisa Kres, od 1889 do 1906 pa Mohorjeve družbe v Celovcu, od 1911 tudi njen ravnatelj.    
1984 Cerknica – Časopisni arhiv: Bit in Moj mikro

1984 Cerknica – Časopisni arhiv: Bit in Moj mikro

Stare slike (Cerknica), 2. maj 2019 ― Junija 1984 sta se v trafikah pojavili prvi slovenski računalniški reviji: najprej BIT in takoj nato Moj mikro. Pol leta prej pa smo lahko kupili prvo jugoslovansko revijo Računari u vašoj kući. Kaj se je zgodilo? V svetu so se pojavili strojčki, imenovani osebni, hišni ali mikroračunalniki. Bili so pomanjšana in poenostavljena verzija “velikih”, mainframe […]
Matej Kovač: Lepe želje s tujim denarjem

Matej Kovač: Lepe želje s tujim denarjem

Časnik, 2. maj 2019 ― Včasih kritizirajo poslovodstva gospodarskih družb, ki imajo dobiček, da imajo delavci premajhne plače. Češ, če je dobiček, bi lahko povečali tudi plače. Podobno slišimo, ko gre za državni proračun. Če ima proračun presežek, bi lahko več namenili za investicije. Tudi za socialne pomoči, za zdravstvo, za pokojnine in za vse lepe želje, ki jih politiki […] The post Matej Kovač: Lepe želje s tujim denarjem appeared first on Časnik.
Čas prihodnosti – Novi glasbeni krogi /6/

Čas prihodnosti – Novi glasbeni krogi /6/

ARS Čas, prostor in glasba, 2. maj 2019 ― Leta 2075 se bo glasba spremenila bolj kot bi pričakovali, vplivi nove glasbe bodo raznovrstni. Kaj se bo zgodilo z glasbo v prihodnjih letih? Leta 2075 se bo glasba spremenila bolj kot bi pričakovali, vplivi nove glasbe bodo raznovrstni. Azijski skladatelji bodo še bolj navzoči, a še vedno pod vplivom ‘darmstadtske šole’. Ampak prišlo bo leto 2091! Razmišljali bomo o glasbi prihodnjih časov, poslušali pa bomo glasbo sodobnega tajvanskega skladatelja Hwang-Long Pana, in sicer: Dialog, Nebeška skrivnost, Privlačnost, Obzorje, Migracije, Nebo in zemlja, Labirint – promenada in Knjiga sprememb – Yijing. Devetindvajseto oddajo iz cikla »Čas prihodnosti« pod naslovom »Novi glasbeni krogi«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič; oddaje »Čas, prostor in glasba« pripravlja profesor Pavel Mihelčič.
še novic