MAŠA PAVOKOVIĆ O ŠPIL LIGI

MAŠA PAVOKOVIĆ O ŠPIL LIGI

Radio Študent, 29. maj 2019 ― foto: City Magazine V tokratni ediciji RŠ Intervjuja gostimo organizatorko in piarovko Mašo Pavoković, ki bo predstavila letošnje dogajanje na Špil Ligi. Ta se na sporedih slovenske glasbene scene vrti že svojo 6. sezono.  ...

29. maja 1850 se je rodil Anton Bonaventura Jeglič, slovenski škof in publicist

Kamra.si, 29. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. maja 1850 se je v Begunjah na Gorenjskem rodil Anton Bonaventura Jeglič, slovenski škof in publicist. Umrl je 2. julija 1937 v Stični. Rodil se je v kmečki družini. Ob krstu je dobil ime Anton, drugo ime Bonaventura pa je dobil leta 1880, ko se je vključil v Tretji red sv. Frančiška Asiškega. Prve razrede ljudske šole je opravil v domačem kraju. Leta 1859 je odšel v Ljubljano in kot gojenec Alojzijevišča z odliko končal gimnazijo leta 1869. Študij je nadaljeval na teologiji in po mašniškem posvečenju leta 1873 odšel na Dunaj, kjer je doktoriral 15. dec. 1876. Po enoletnem delovanju kot teolog v ženski kaznilnici v Begunjah je odšel na osemmesečno študijsko potovanje po ital. in nem. univerzah (teologijah). Ko je prišel domov, je bil od maja 1878 podravnatelj bogoslovnega seminišča ter profesor cerkvene zgodovine, dogmatike in prava.

Ko kino in frizer postaneta razkošje (4.6.2019 17:00)

Španski borci, 29. maj 2019 ― Tveganje revščine se povečuje s starostjo, večje je med manj izobraženimi, tistimi, ki živijo v manjših gospodinjstvih in v upokojenskih gospodinjstvih. Stari imajo pogosteje težave s pokrivanjem nepričakovanih izdatkov, ne morejo si privoščiti primerno ogrevanega stanovanja in počitnic. Njihova omrežja so večinoma družinska, v katerih najpomembnejši del socialne podpore nudijo sorodniki, najpogosteje otroci.

Kako oblikovati poslovni pristop za prihodnost?

CED, 29. maj 2019 ― V sklopu serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela smo v Ljubljani (27. maj) in Mariboru (28. maj) skupaj z mednarodno strokovnjakinjo Ellen O´Hara poglobili svoje znanje o inovativnih pristopih delovanja v kulturi. Najpomembnejša sta jasen namen in vizija naše organizacije, svetuje Ellen.
Pričenja se Poletje na Stari Savi

Pričenja se Poletje na Stari Savi

Gornjesavski muzej, 29. maj 2019 ― Pričenja se Poletje na Stari Savi Dragi ljubitelji kulturnih prireditev, ki se vsako leto odvijajo v fužinarskem naselju Stara Sava. Z veseljem vas obveščamo, da se 1. junija pričenja program Poletja na Stari Savi. junij ob 18. uri – Trg na Stari Savi  BALETNA PREDSTAVA Glasbene šole Jesenice Plesni oddelek Glasbene šole Jesenice vabi na [...]

EPK 2025: »Končno Gorenjska«

CED, 29. maj 2019 ― V sklopu kandidature Kranja za naziv EPK 2025 bo 3. in 4. jun. 2019 potekala konferenca o razvojnih potencialih Gorenjske »KONČNO GORENJSKA«. V Kranju bo tudi Motovila (CED Slovenija), ki bo predstavila priložnosti za mednarodno sodelovanje v kulturi v okviru evropskega programa Ustvarjalna Evropa.
Celovec, Trst, Ljubljana: menjava vodstev v krovnih organizacijah

Celovec, Trst, Ljubljana: menjava vodstev v krovnih organizacijah

ARS Arsov forum, 29. maj 2019 ― Dve krovni organizaciji slovenskih narodnih skupnosti v zamejstvu imata po več kot 20-ih letih novo vodstvo Dve krovni organizaciji slovenskih narodnih skupnosti v zamejstvu imata po več kot 20-ih letih novo vodstvo. Kako ta menjava v Zvezi slovenskih organizacij na Koroškem in Slovenski kulturno-gospodarski zvezi v Italiji vpliva na soočanje s težavami slovenske manjšine? Gostje oddaje so: minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, nova predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in novi predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem Manuel Jug. Oddajo pripravljamo v sodelovanju Radia Trst A, slovenskega programa ORF v Celovcu in programa Ars.
Novice: Arheologija za javnost na arheološkem najdišču Vinča - Predavanje ob razstavi

Novice: Arheologija za javnost na arheološkem najdišču Vinča - Predavanje ob razstavi

Tolminski muzej, 29. maj 2019 ― V sklopu občasne arheološke razstave Nakit ostane: dediščina, naš najdragocenejši nakit prirejamo v Tolminskem muzeju predavanje Milorada Ignjatovića, muzejskega svetovalca iz Mestnega muzeja Beograd (Muzej grada Beograda), o izkušnjah pri popularizaciji in prezentaciji arheološkega najdišča Vinča. Vinča je arheološko najdišče ob Donavi pri Beogradu, po katerem je bila poimenovana ena ...

Pod lestencem se spet dobimo 7. JUNIJA!

Ana Monro, 29. maj 2019 ― V petek, 7. junija, se na Gornjem trgu v Ljubljani nadaljuje sezona atraktivne interaktivne pohodne predstave Ljubljanske zgodbe! Časovni stroj, ki vas bo v dobri uri popeljal skozi več kot 500 let pestre zgodovine tega dela mestnega središča, bomo spet zagnali ob 17.30 (predstava bo v SLOVENSKEM jeziku) in 19.30 (predstava bo v ANGLEŠKEM jeziku). Število mest je ... The post Pod lestencem se spet dobimo 7. JUNIJA! appeared first on Ana Monro.
Plečnik kot navdih

Plečnik kot navdih

ARS Svet kulture, 29. maj 2019 ― Plečnikova hiša na ogled postavlja razstavo izdelkov študentov Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, ki jih je pri delu navdihoval Plečnik in njegovi projekti. Ob razstavi Plečnik kot navdih se bomo danes posvetili še festivalu kakovostne slovenske avtorske in etno glasbe Godibodi. Pred nocojšnjim odprtjem smo si ogledali tudi razstavo Josipa Korošca, ki je najbolj poznan kot konservator, raziskovalec, pedagog in predavatelj, njegova risarska in slikarska dela iz obdobja 1982-2017 pa bodo na ogled v Bežigrajski galeriji 1 v Ljubljani. V ljubljanski knjigarni Konzorcij bo svoj prvi knjižni prevod v slovenščino nocoj predstavil mladi ukrajinski književnik Andrij Ljubka. Društvo slovenskih pisateljev z njegovim romanom Karbid začenja novo knjižno Zbirko vileniških štipendistov Srednjeevropske pobude. Z Ljubko smo se srečali še pred današnjim dogodkom. Vabljeni k poslušanju!

V Bežigrajski galeriji 1 risarsko ustvarjanje Josipa Korošca

Misli, 29. maj 2019 ― V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi odprli razstavo Josipa Korošca. Korošec, ki je javnosti bolj znan kot umetnostni zgodovinar in konservator, se bo predstavil z risarskim opusom. Kot so zapisali v galeriji, je njegov risarski svet dognan do popolnosti, natančen, poln čutnosti in očarljivosti in hkrati vezan na tradicijo klasične risarske obrti.

Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture

Fakulteta za dizajn, 29. maj 2019 ― Priprave za peti Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture, ki bo letos od 6. do 10. avgusta, so v polnem teku! Zato ste vabljeni, da se  pridružite pri soustvarjanju festivala! Če vas zanimajo teme kot so recikliranje, D.I.Y. ustvarjanje, umetnost v vseh oblikah, alternative potrošniški kulturi in izkoriščevalnemu odnosu do narave in ljudi ter […]
še novic