2. junij 1846 - svečano odprtje železniške proge Gradec - Celje

Kamra.si, 2. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. junij 1846 - svečano odprtje železniške proge Gradec Celje »Kjer so pred enim letam še zeleni travniki in cveteči verti bili, zdej kolodvor (Bahn- hof) stoji, veličansko kot kakiga kneza poslopje, gré železnica (železna cesta), in hru- mejo železni sloni, hlaponi (Lokomotiven) imenovani. Že več dni poskušajo te železne konje, kakor jih kmetje okoli Celja imenujejo. Perpravljeni so že trije hlaponi, kteri imajo imena: Ocean, Grossglockner in Idria. 27. dan pretečeniga mesca je vikši ogleda c.k. železnice D. Ghega pervo poskušnjo s hlaponam storil in se od Marburga v Celje nazaj v dveh urah in 45 minutah perpeljal. Ko vihar dirjajo hlaponi do Marburga in nazaj; v Gradec nas bodo perhodnji mesec vozili. – Kaj druziga; imamo že lepo spomlad, ali bolj po pravim govoriti, vroče poletje. Žito visoko, hoste zelene, sadne drevesa in vinske gorice v cvetji rodovitno letino nam obetajo.« Tako je prihod prvega vlaka v Celje, 27. aprila 1846 opisal celjski zdravnik in dopisnik Novicam dr. Jožef Šubic. Železniško progo iz Gradca do Celja so svečano odprli na binkoštno nedeljo, 2. junija 1846, ko sta "opoldne z banderami ino s vencami okinčana hlapona pripeljala vozovlak, iz kojega se je veselo glasila turska musika štajarskega regimenta "Piret", ino v katerem se je pripeljalo bilo mnogo gospode iz Dunaja, Gradca ino Maribora.«

2. junija 1945 je izšla prva številka Nove poti, predhodnice današnjega Novega tednika

Kamra.si, 2. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. junija 1945 je izšla prva številka Nove poti, predhodnice današnjega Novega tednika. Malo Celjanov se še spominja 2. juni­ja 1945, ko so lahko za samo 0,20 RM (Reichsmarke - nemška okupacijska valuta) ku­pili prvo številko. V podnaslovu je novo glasilo nosilo ime »Informacijski vestnik OOOF Celje« in to je po­menilo, da je bilo namenjeno obvešča­nju »širokih ljudskih množic«. Da ni šlo le za obveščanje, ampak predvsem za »osveščanje« je izražal že naslov – Nova pot. Porušene domovine ni bilo dovolj samo obnoviti, treba jo je bilo tudi popolnoma prenoviti in časnik naj bi uvajanju novega družbenega reda odigral pomembno mobilizatorsko vlogo. 

2. junija 1891 se je rodila Ilka Vašte, slovenska pisateljica

Kamra.si, 2. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. junija 1891 se je v Novem mestu rodila Ilka Vašte (rojena Burger), slovenska pisateljica. Umrla je  3. julija 1967 v Ljubljani. Ilka Vašte je ena najplodovitejših slovenskih romanopisk, saj je z desetimi dolgimi romani na petem mestu med slovenskimi avtorji zgodovinskega romana. Ilka Vašte je v Ljubljani končala učiteljišče. Službovala je kot učiteljica na Ciril Metodovi šoli v Trstu in kasneje na dekliški meščanski šoli v Ljubljani. 

2. junija 1962 je umrl Fran Saleški Finžgar, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 2. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. junija 1962 je v Ljubljani umrl Fran Saleški Finžgar, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec. Rodil se je 9. februarja 1871.  Rodil se je v Doslovčah pri Breznici na Gorenjskem, v družini kajžarja in krojača. Doma se je reklo »Pri Dolencu«. Ljudsko šolo je obiskoval najprej v domači vasi na Breznici, nato v Radovljici, gimnazijo pa v Ljubljani. Novo mašo je imel 5. avgusta 1894. Po študiju bogoslovja je leta 1895 postal kaplan v Bohinjski Bistrici. Službeni kraji so se hitro menjavali (Jesenice, Kočevje, Idrija, Jošt nad Kranjem, Škofja Loka). V letih 1900 do 1902 je bil kurat v prisilni delavnici v Ljubljani, potem je  postal župnik v Želimljah pri Igu, leta 1908 v Sori in leta 1918 v Trnovem v Ljubljani. Kjer koli je služboval, je pomagal tudi pri gospodarskih zadevah in postal duša kulturnega življenja. Bil je kulturnik, predsednik Nove založbe, tajnik in urednik pri Mohorjevi družbi in urednik Mladike. Po upokojitvi 1936 je živel v Ljubljani. Kupil si je hišo na Mirju, v trnovski župniji. Tik pred koncem vojne mu je bomba uničila hišo, njega pa kar precej ranila. 
Dekonstruirana faktografija

Dekonstruirana faktografija

Neodvisni, 2. junij 2019 ― Luka T. Zagoričnik se koncizno loti hibridnosti predstave-koncerta-performansa De facto (pojdi s seboj) Leje Jurišić in Milka Lazarja ter podčrta zlasti moč prehajanj med izraznimi modusi ter utelesitve, skozi katero lahko pronica premišljanje o (po)resnici: "Programsko besedilo k predstavi De facto (pojdi s seboj) med drugim govori o postfaktičnosti današnje družbe, ki se je loti ravno z njenimi sredstvi, oz. če uporabimo programsko besedilo skozi »čutno manifestacijo hrepenenja, strasti in poguma".
Deadwood (2004-2006)

Deadwood (2004-2006)

Deseta umetnost, 2. junij 2019 ― HBO – jeva nadaljevanka Deadwood je eden od tistih ambicioznih televizijskih projektov, ki so žal mnogo prezgodaj zapustili male ekrane. David Milch se je v obdobju, ko ta žanr ni bil ravno priljubljen, odločil ustvariti pravo western epopejo o življenju prebivalcev majhnega mesta Deadwood (Južna Dakota) v 70. letih 19. stoletja. Korupcija, brutalno nasilje, spletke, politične razprtije in brezvladje […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Taksi bluz  [Pozor, hud prizor] – Bad Neighbours (2014)  [Pozor, hud prizor] - The Shawshank Redemption (1994)  You're Next (2011)  Oskarji 2019: Seznam nagrajencev zlatih kipcev Copyright © Deseta umetnost [Deadwood (2004-2006)], All Right Reserved. 2019.

DRUŽINSKI PIKNIK z Ano Monro v Murski Soboti!

Ana Monro, 2. junij 2019 ― V soboto, 1. junija, je v Mestnem parku v Murski soboti od 10.00 do 17.00 potekala tradicionalna občinska prireditev Družinski piknik. Obiskovalcem so se s pevskimi, plesnimi in drugimi točkami predstavili otroci in mladi iz tamkajšnjih vrtcev, osnovnih šol in glasbene šole, družabno-umetniški program pa je popestrilo tudi Gledališče Ane Monro. Na naše povabilo so ... The post DRUŽINSKI PIKNIK z Ano Monro v Murski Soboti! appeared first on Ana Monro.
Ljubljeni

Ljubljeni

MMC Gledamo, 2. junij 2019 ― Brazilski režiser Gustavo Pizzi in njegova partnerica, slovita brazilska igralka Karine Teles, sta scenarij za film Ljubljeni napisala skupaj in njegovo pripoved umestila v Petropolis, mestece blizu Rio de Janeira, kjer je Pizzi odraščal.

V Zagrebu fotografski opus ruskega avantgardista Aleksandra Rodčenka

Misli, 2. junij 2019 ― V Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu bodo 17. junija odprli razstavo Aleksander Rodčenko: revolucija v fotografiji, na kateri bo hrvaški javnosti prvič na ogled fotografski opus enega najbolj značilnih predstavnikov ruske avantgarde ter enega najpomembnejših evropskih fotografov in umetnikov na splošno. Razstavljenih bo 150 fotografij.
Zadnja plat Ralf König Prototip – Pia Nikolič (poročilo z dogodka)

Zadnja plat Ralf König Prototip – Pia Nikolič (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 2. junij 2019 ― V torek, 28. maja, je v Trubarjevi hiši literature potekalo zadnje srečanje iz cikla Zadnja plat, v katerem Pia Nikolič predstavlja stripe, ki so na voljo v Mestni knjižnici Ljubljana. Za predstavitev Ralfa Königa si je nalašč izbrala junij, mesec parad ponosa, ker je tudi on aktivist in ima v svojih stripih veliko LGBT tematik. Sicer deluje v Nemčiji, kjer je scena precej zaspana, ker se je dolgo ni sofinancirali ali podpiralo, še iz časa Berlinskega zidu pa je ostala stigma, da je strip nekaj, kar prihaja z Zahoda in je zato prepovedan. V slovenščini lahko beremo dva njegova stripa, prvi je Super paradiž, ki ga je izdal ŠKUC in so ga delili zastonj kot neko opozorilo za zaščitene spolne odnose, ker govori o AIDS-u v gejevski skupnosti, leta 2014 pa je pri založbi VigeVageKnjige izšel njegov Prototip, ki je trenutno razprodan in je bil tudi v fokusu večera.
še novic