Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile

OUTSIDER, 22. julij 2019 ― Aprila 2017 sem se po več kot tridesetih letih vrnil na Rakovo jelšo, ki sem jo skupaj s študenti in sodelavci na Centru za prostorsko sociologijo preučeval kot značilen primer urbane segregacije in neenakosti v prostoru. Rakova jelša je bila skupaj s podobnima »barakarskima naseljema« Sibirijo in Tomačevim v očeh javnosti simbolno in socialno stigmatizirana… The post Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile appeared first on OUTSIDER.

Mika Cimolini: Hiša Harmonika

OUTSIDER, 22. julij 2019 ― En pogled usmerjen sem, drugi tja, vmes pa – Hiša Harmonika, nova stanovanjska arhitektura Mike Cimolini. Največja prednost novogradnje na obronku Gorjancev je njena lokacija, in iz te izhaja tudi njena edistvana zasnova. Po pobočju navzdol se s parcele odpirajo prelepi pogledi na Kostanjevico na Krki in vso dolino Krke, zato je arhitektka želela del… The post Mika Cimolini: Hiša Harmonika appeared first on OUTSIDER.

11. mednarodni glasbeni festival Arsana: Evropsko in svetovno stičišče umetnosti

Štajerski tednik, 22. julij 2019 ― Kot že zadnjih pet let so organizatorji glasbenega festivala Arsana tudi letos na Ptuj pripeljali vrhunsko glasbeno zasedbo. Že drugič je na otvoritvenem večeru festivala, ki letos razveseljuje z dvomesečnim dogajanjem, zapeli člani vrhunske vokalne skupine Take 6, ki so za svojo vrhunsko vokalno izvedbo doslej prejeli že deset grammyjev. Od leta 2014 so tudi častni člani glasbene dvorane Gospel.
Kako je mogoče?

Kako je mogoče?

ARS Jezikovni pogovori, 22. julij 2019 ― Boris A. Novak o vsiljevanju angleščine kot globalnega jezika Skoraj 30 članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti je na vlado, državni zbor in ustavno sodišče naslovilo protestno izjavo v zvezi z zanemarjanjem ustavno in zakonsko določene skrbi za slovenski jezik. Izjavo so naslovili Kako je mogoče in jo razširili v spletno peticijo. Objavili smo nagovor Borisa A. Novaka, avtorja te protestne izjave, v katerem opozarja na pasti vsiljevanja angleščine kot globalnega jezika in opisuje svojo zgodnjo izkušnjo dvojezičnosti. Z njim je nagovoril udeležence posveta Jezikovna samozavest – obstoj in razvoj materinščine je odvisen od nas samih, ki so ga pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Izjavo podpira Slovenska matica, Društvo slovenskih pisateljev, Slovenski PEN, Društvo književnih prevajalcev Slovenije in Programski svet RTV Slovenija.
Novi Moderni klasiki

Novi Moderni klasiki

ARS Svet kulture, 22. julij 2019 ― Znamenita zbirka Cankarjeve založbe je bogatejša za tri naslove Tri nova prevodna dela podpisujejo južnoafriški, makedonski in francoski pisatelji. Po mnenju urednika Andreja Blatnika gre za romane, ki zastavljajo vprašanja in odpirajo diskusije. Podrobnosti o knjigah Čas koz Luana Starove, Načini smrti Zakesa Mdaja in 353. člen kazenskega zakonika Tanguya Viela je zbrala Staša Grahek. Vabimo vas tudi na dogodke 67. Ljubljana Festivala. Nocoj bo v Narodni galeriji nastopil Moskovski komorni orkester Musica Viva.

Projekti sodelovanja 2019 – ponovno rekordni rezultati

CED, 22. julij 2019 ― Med 106. projekti sodelovanja Kultura, izbranimi na evropski ravni, je letos rekordno število takih, v katerih sodelujejo slovenske organizacije: kot vodja ali partner so vključene v 28 projektov, kar predstavlja 26 odstotkov vseh uspešnih prijav. Od tega je pet projektov s slovenskim vodjo s skupno podporo EU v višini skoraj 1 milijon EUR. V 23. odobrenih projektih pa sodeluje še 24 slovenskih partnerjev.
PIFhrana

PIFhrana

PIFcamp, 22. julij 2019 ― Vključenost v naravni habitat alpskega območja je že od samih PIFcamp začetkov namigovala, da bodo prehranjevalne navade tehnološko motiviranih udeležencev v veliki meri določene z bližnjo okolico. To se je zgodilo postopoma in brez posebnega načrta. Skozi čas je proces PIFhrane fermentiral iz sedimentov in danes kliče po destilaciji v nove oblike. PIFhrana kot taka … Preberi več o PIFhrana The post PIFhrana appeared first on PIFcamp.

2. avgusta se nadaljujejo LJUBLJANSKE ZGODBE!

Ana Monro, 22. julij 2019 ― Za male in velike, za turiste in avanturiste, Ljubljanske zgodbe bodo navdušile vse! Vabljeni spet na sprehod z uličnimi umetniki skozi pestro zgodovino Gornjega trga v Ljubljani v petek, 2. avgusta ob 18.00 (predstava bo v slovenskem jeziku) in 20.00 (predstava bo v angleškem jeziku).   VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA           The post 2. avgusta se nadaljujejo LJUBLJANSKE ZGODBE! appeared first on Ana Monro.

Jan Rozman in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 22. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Jan Rozman, ki je na festivalu Gibanica prejel nagrado Ksenije Hribar za perspektivnega koreografa. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o koreografu Janu Rozmanu.

Nataša Živković in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 22. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je plesalka Nataša Živković, ki je na festivalu Gibanica prejela nagrado Ksenije Hribar. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o umetnici Nataši Živković.
13. avgust – 16. avgust: Ustvarjamo z Anjo Panjo, počitniške delavnice v Kajžnkovi hiši

13. avgust – 16. avgust: Ustvarjamo z Anjo Panjo, počitniške delavnice v Kajžnkovi hiši

Gornjesavski muzej, 22. julij 2019 13. avgust16. avgust: Ustvarjamo z Anjo Panjo, počitniške delavnice v Kajžnkovi hiši Pozdravljeni poletni ustvarjalci! Iz Gornjesavskega muzeja Jesenice vas od torka, 13. avgusta, do petka, 16. avgusta, vabimo na počitniške delavnice v Rateče. Vse štiri dni vas pričakuje Anja Panja, ki bo z vami ustvarjala. V torek poslikavala peresnico za novo šolsko leto, v sredo [...]
Begunje 1967/68 – 1. b razred

Begunje 1967/68 – 1. b razred

Stare slike (Cerknica), 22. julij 2019 ― Učenci 1.b razreda, ki so kot prvošolci zakorakali v šolske klopi leta 1967, so se pred fotografa postavili proti koncu šolskega leta. Razred je štel 23 učencev, v katerem so prevladovali dečki s 13 proti 10-tim deklicam. Z njimi je razredničarka Korlinca Strle. To je bil njen prvi razred, njeni prvi učenci po končanem šolanju. […]
Filmski festival v Torontu bo odprl film o nekdanji skupini Boba Dylana

Filmski festival v Torontu bo odprl film o nekdanji skupini Boba Dylana

Misli, 22. julij 2019 ― Filmski festival v Torontu, ki bo potekal od 5. do 15. septembra, bo odprla svetovna premiera filma Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band v režiji Daniela Roherja. Dokumentarec v ospredje postavlja Robertsona, kitarista in avtorja skladb skupine The Band, ki je sredi 60. let na turneji spremljala Boba Dylana, piše The Guardian.
še novic