27. avgust ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA: GLASBENI DOKUMENTAREC – Marley

Gornjesavski muzej, 22. avgust 2019 27. avgust 2019 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA: GLASBENI DOKUMENTAREC – Marley Banketna dvorana Kolpern, Stara Sava, Jesenice Letošnje poletne filmske projekcije zaključujemo s filmom, ki je po mnenju publike prejel največ glasov – 13%. Na sporedu bo edini uradno avtorizirani filmu o Bobu Marleyju, ki naslika intimen portret človeka za legendo. Zgodbi in življenju [...]
Otvoritveni ples

Otvoritveni ples

Airbeletrina, 22. avgust 2019 ― Ognjemet ob otvoritvi festivala smo gledali z balkona airbnbja. Prvi poki, ki so preglasili hrup s ceste pod stanovanjem, rutinsko trobljenje, nepotrebno sunkovito speljevanje in cingljanje tramvajev, so nas zbudili iz mlačnega obžalovanja dejstva, da imamo preveč nepomembne akreditacije, s katerimi si nismo mogli zagotoviti kart za film, ki se je nekaj ulic stran očitno ravno končal in s tem še dokončno otvoril letos jubilejni 25. Sarajevski filmski festival. Zgnetli smo se na majhen balkon z nevarno nizkim zidkom in morda minuto vsaj deklarativno navdušeno opazovali pisane iskre, ki so pršele nad strehami sosednjih blokov. Nato smo se vrnili noter, pod rahlo komično imitacijo Basquiata, ki »krasi« dnevno sobo meščanskega stanovanja v središču mesta, najetega za problematično malo denarja, in nadaljevali s čečkanjem po festivalskem programu, delanjem urnikov za naslednje festivalske dni.

23. festival Dnevi poezije in vina: Ko povezuje poezija

Štajerski tednik, 22. avgust 2019 ― Ptuj je gostil že 23. festival Dnevi poezije in vina, ki je letos potekal v 18 krajih Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Tudi v jubilejnem letu je bilo mesto stičišče mednarodne poezije, ki prihaja iz 16 držav z okrog 20 pesniki in več kot 60 dogodki, ki ob poeziji prinašajo tudi druge umetniške dogodke, pospremljene z izbranimi vinskimi okusi in glasbo. V fokusu je letos nemška poezija.
Tartini in Gledanica

Tartini in Gledanica

ARS Svet kulture, 22. avgust 2019 ― V Piranu se začenja Tartini festival, v Volčjem Gradu pa festival Gledanica V Piranu se v stolnici sv. Jurija začenja Tartini festival, ki predstavlja vrhunske glasbenike in Tartinijeve znane in manj znane partiture. Potekal bo tudi Kopru, zadnji koncert pa bo v Padovi, kjer bo ansambel Il terzo suono nastopil na Veneto festivalu. V oddaji tudi o prvem festivalu Gledanica, ki se začenja s koncertom Slovenskega tolkalnega projekta v Volčjem Gradu. S štiridnevno prireditvijo želijo na novo razkriti potenciale Štanjela in njegove okolice. Med zanimivimi gosti bo skupina iz Norveške, ki bo igrala na prastaro glasbilo lur in z njim ustvarila zvočni pogled v preteklost.

plusminus30: Vinska klet Edi Simčič

OUTSIDER, 22. avgust 2019 ― Eden vodilnih slovenskih vinarjev, Edi Simčič, je povečanje svoje vinske kleti ter zasnovo novega degustacijskega prostora zaupal arhitektom iz pisarne plusminus30, rezultat pa je razgibana arhitektura užitka. Približuje se čas trgatev in z njim čas prijetnega druženja ob žlahtni kapljici in v dobri družbi. Takšno druženje je vedno prijetno, vendar je še lepše v vrhunskem… The post plusminus30: Vinska klet Edi Simčič appeared first on OUTSIDER.
Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

ARS Gremo v kino, 22. avgust 2019 ― Kakšno je bilo življenje mladega Rudolfa Nurejeva in kaj se zgodi, če ostaneš na svetu edini, ki znaš zaigrati vse največje uspešnice Beatlov? Tokrat o dveh aktualnih festivalih, sarajevskem in festivalu kratkega filma Fekk – v okviru tega je naša gostja mlada Jelena Gavrilović, ki jo festival pregledno predstavlja v kategoriji Instant kult. Napovedujemo bližajoči se beneški filmski festival, med premierami pa ocenjujemo filma Beli vran režiserja Ralpha Fiennesa in Yesterday, komično delo o človeku, ki je po spletu naključij edini znal zaigrati vse največje uspešnice Beatlov.

Razstava na prostem Foto Kluba Kamnik

Kamnik.info, 22. avgust 2019 ― Včeraj zvečer je v Samčevem predoru zaživela nova razstava fotografinj in fotografov kamniškega fotografskega kluba, ki letos praznuje petnajsto leto delovanja. Ob osmi uri so bili obiskovalci vabljeni pod Mali grad na kratko predstavitev razstave, zbrane pa je nagovoril tudi župan Matej Slapar, ki je pohvalil izdelke in se članom kluba zahvalil za dekoracijo Samčevega ...
še novic