Odprtje razstav kot prijeten uvod v Dneve narodnih noš

Kamnik.info, 5. september 2019 ― Danes je v srcu Kamnika potekalo odprtje dveh razstav, ki sta obiskovalce prav lepo popeljali v prihajajoče dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Prva razstava z naslovom Zlato in belo – razstava avb in peč s starejšim datumom izdelave je bila slavnostno odprta v galeriji Dika, obiskovalce pa so poleg avtorice Veronike Pogačar pozdravili tudi ...
Scott Kildall

Scott Kildall

Radio Študent, 5. september 2019 ― Scott Kildall je začetek letošnjega poletja preživel v projektnem prostoru osmo/za v Ljubljani kot rezident Zavoda Projekt Atol. Rezidenco je zaključil na PIFcampu v začetku avgusta.
Dve kulturi

Dve kulturi

LUD Literatura, 5. september 2019 ― Srečanja med dvema kulturama so vedno pogostejša in odmevna, kaže se, da interes za poglobitev dialoga obstaja na obeh straneh zaliva. A vendarle se zdi, da se vedno znova srečujemo na večjih ali manjši čolnih ali provizorično zgrajenih splavih sredi zaliva.

NASTOP PUCE MARY ODPOVEDAN

Kino Šiška, 5. september 2019 ― Zaradi odpovedi avionskega leta današnji nastop PUCE MARY žal odpade. Njen nadomestni nastop bo v soboto, 7. 9. na festivalu Zasavje Noisefest International v Trbovljah. Današnja vstopnica vključuje brezplačen vstop na en dan festivala ZNFI 2019 po izbiri (6. ali 7. 9.).
Roman kot zgoščina

Roman kot zgoščina

LUD Literatura, 5. september 2019 ― Težko otresti vtisa, da je Doktor Glas pravzaprav prav takšen kot leto njegovega izida: polnokrven in heterogen. Na pičlih 150 straneh uspe pripovedovalec prevprašati religijo, ljubezen (in zakon), smrt, samomor, splav … In to ne da bi ob tem zazvenel kakorkoli prenapihnjen.
Slovo in sloves velikanov

Slovo in sloves velikanov

ARS Svet kulture, 5. september 2019 ― Z glasbenih odrov se poslavlja Zubin Mehta, za literarne nagrade pa se potegujejo velika imena književnosti Obeta se zadnje dejanje letošnjega 67. Ljubljana festivala, koncert Izraelskega filharmoničnega orkestra pod vodstvom dirigenta Zubina Mehte, ki se z glasbenih odrov počasi poslavlja. Za enega največjih dirigentov sodobnega časa je Ljubljana namreč eden izmed postankov na njegovi poslovilni turneji. Sicer pa se bomo v oddaji Svet kulture pomudili pri podobah, ki v knjigah ničkolikokrat razveseljujejo najmlajše. Njim je namenjena tudi predstava Lutkovnega gledališča Maribor.  Prva lutkovna premiera  nove gledališke sezone je uprizoritev z naslovom Možiček žebljiček.  

Iz prve vrste: TAM-TAM Inštitut

Asociacija, 5. september 2019 ― V tokratni Kulturosferi med člani Asociacije posegamo na polje oblikovanja in predstavljamo TAM-TAM Inštitut, ki se ukvarja s promocijo in premišljevanjem pakata kot komunikacijskega sredstva v javnem prostoru. Pogovarjali smo se s Tomažem Drozgom. V TAM-TAM Inštitutu, ki deluje kot zavod, skrbite predvsem za polje plakata kot komunikacijskega sredstva v javnem prostoru. Kaj so vaši … Preberi več o Iz prve vrste: TAM-TAM Inštitut

Kulturna premišljevanja: Tadej Meserko

Asociacija, 5. september 2019 ― V luči predloga novele Zakona o medijih se je ponovno odprla tudi večna rak-rana slovenskega kulturnega modela – kritika. Ministrstvo pripravlja nov Nacionalni program za kulturo – to je pravi trenutek, da pokaže, ali je pripravljeno kritiko sistemsko uvrstiti v kulturni model, ali bo ostalo pri pavšalnih ocenah stanja. Kolumno je tokrat prispeval kritik Tadej … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Tadej Meserko

Dobre prakse NVO: Poligon, kreativni center

Asociacija, 5. september 2019 ― V tokratnem podcastu Kulturosfere se posvečamo vprašanju nevladnih organizacij v kulturi v povezavi s storitvenim sektorjem s fokusom na kreativne industrije. Pogovarjali smo se z Luko Piškoričem in Evo Matjaž in Poligona – kreativnega centra.  V Kulturosferinih podcastih sicer vsak mesec obravnavamo eno izmed širših tem, s katerimi se ukvarjajo nevladniki, in znotraj katere prepoznavamo … Preberi več o Dobre prakse NVO: Poligon, kreativni center
Letošnja Vilenica o avtobiografskem pisanju

Letošnja Vilenica o avtobiografskem pisanju

Misli, 5. september 2019 ― V Ljubljani, na Krasu in še nekaterih krajih bo med 10. in 15. septembrom potekal 34. mednarodni literarni festival Vilenica. S temo Ego in fabula se bo v času družabnih omrežij, selfijev in lažnih novic posvetil avtobiografskemu pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić.
RAZPIS ZA NAGRADO SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 2019

RAZPIS ZA NAGRADO SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 2019

Društvo slovenskih pisateljev, 5. september 2019 ― Med pomembnimi dogodki letošnjega SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA (SKS), ki bo potekal med 26. novembrom in 1. decembrom  2019, bo tudi letos podelitev NAGRADE SKS ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC, izdan v zadnjem letu. Založbe in samozaložnike, ki so že ali bodo v času od 10. oktobra 2018 do 10. oktobra 2019, izdali prvo literarno delo (proza, […]

Iz zgodovine NZG: Pelo se je in igralo do belega dne

Štajerski tednik, 5. september 2019 ― Zgodb, povezanih s ptujskim festivalom narodno-zabavne glasbe, je veliko. Pred 50 leti je Ptuj živel z muziko, za vsakim vogalom se je v času festivala igralo in pelo. Četudi je od začetka festivala minilo že pet desetletij, se upokojeni pek in še danes aktiven pevec Ciril Bauman iz Apač še živo spominja, kako je bilo: nepozabno in neponovljivo.

Razstava akademske slikarke Tjaše Čuš

Kamra.si, 5. september 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave najnovejšega likovnega opusa akademske slikarke Tjaše Čuš, ki bo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 18. uri, v Miheličevi galeriji na Ptuju. Poleg sugestivnih velikih portretov ženskih podob tisočerih čustev, ki so njen primarni likovni zapis, se tokrat vsestranska umetnica premierno predstavlja še s ciklusom poslikav na lesenih deskah in instalacijami z imenom Igrače ter serijo tekstilnih šivanih krpank, ki jih je ustvarila prav za razstavo v Miheličevi galeriji. Izbrane slike in drugi predmeti na razstavi so »elementi mojih prednikov, ki nas spomnijo na naše korenine in težo percepcije v preteklosti, elementi, ki spominjajo na samooskrbo ter preživetje nekaj generacij nazaj,« pojasnjuje Tjaša Čuš. Razstava bo na ogled do 13. oktobra 2019.

Insignije ptujskega mestnega sodnika

Kamra.si, 5. september 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje prenovljenega prostora z insignijami ptujskega mestnega sodnika, ki bo v torek, 10. septembra 2019, ob 12. uri v prvem nadstropju Ptujskega gradu. Insignije ptujskega mestnega sodnika, ki jih je sredi 16. stoletja dal izdelati Jakob Ris, so dragocen dokument sodne oblasti in gospodarskega razcveta uspešnega trgovskega mesta z izjemno pestro in dolgo zgodovino. Na meču, njegovi nožnici in na palici mestnega sodnika je skupno navedenih petinštirideset sodnikov, županov in članov mestnega sveta, ki so svoje funkcije opravljali od prelomnega leta 1555, ko je Ptuj dokončno prešel izpod oblasti salzburškega nadškofa v roke deželnih knezov, do konca 19. stoletja. Na odprtju bomo predstavili tudi četrt tisočletja star prapor ptujske mestne garde iz leta 1769, spominski novec ob svobodni objezdi mestnih meja iz istega leta in druge predmete, ki ponazarjajo življenje v mestu.
še novic