MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019

MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019

Slovenci.si, 1. oktober 2019 ― V soboto, 28. septembra 2019 je bilo v Domu oboroženih sil Bosne in Hercegovine organizirano srečanje slovenskih pevskih zborov iz Slovenije, Srbije in Bosne in Hercegovine v organizaciji Slovenskega društva Cankar iz Sarajeva pod pokroviteljstvom in podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in pomoči Ministrstva obrambe Bosne in Hercegovine. Na koncertu so nastopili moška […] The post MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019 appeared first on Slovenci.

Dan prerojenega poguma

Razpotja, 1. oktober 2019 ― Fotografija: Wikimedia Commons, Màrius Montón Jordi Magrinyà Ne bom skrival, da mi je težko pisati o teh dogodkih. Lagal bi, če bi trdil, da mi ustreza pisati svoje vtise. Ne ustreza mi. Zakaj? Morda, ker je še prekmalu, ali morda zato, ker se zadnje čase nerad lotevam razprav, ki se globoko dotikajo bistva mojih političnih prepričanj. Zagotovo pa mi je težko, ker so bili dogodki tiste nedelje, 1. oktobra 2017, kruti. Tista oktobrska nedelja se je zame začela pred več kot tridesetimi leti. Lahko bi rekel, da se je začela sočasno z rojstvom moje politične zavesti. Nisem pa mogel pričakovati, da bo trideset let kasneje neka nedelja zaznamovala preostanek mojega življenja. The post Dan prerojenega poguma appeared first on Razpotja.

Brigita Petek o vplivu solne terapije na zdravje

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. oktober 2019 ― V torek, 1. oktobra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold o vplivu solne terapije na zdravje predavala Brigita Petek iz Centra Bella Vita. Obiskovalci so izvedeli, kako skozi terapijo izboljšati pljučno funkcijo in limfni sistem, okrepiti imunski sistem, obnoviti sluznico dihalne poti, učinkovati proti alergijam na koži in regenerirati telo. Pri terapiji se medicinska sol, vstavljena v halogenerator, fino zmelje in na podlagi vnaprej določenega programa procesira v solno sobo. Gre za sterilno okolje, v katerem smo normalno oblečeni, z zaščitno kapico in zaščitnim obuvalom. Solna terapija je primerna za ...

Okenski sistem heroal W 77

OUTSIDER, 1. oktober 2019 ― Današnji okenski sistem, ki izpolnjuje jutrišnje zahteve: heroal W 77 je inovativen okenski sistem iz aluminija, ki predstavlja najvišjo kakovost, funkcionalnost in prilagodljivost. Sistem je moderna rešitev za zasebno gradnjo stanovanj in objektov, ki se odlikuje po obstojnosti in (energetski) učinkovitosti. heroal ponuja različne različice okenskega sistema heroal W 77. Sistemska različica heroal W 77… The post Okenski sistem heroal W 77 appeared first on OUTSIDER.

Športna rezidenca s panoramskim pogledom na Zillertalske Alpe

OUTSIDER, 1. oktober 2019 ― V harmoniji z naravo zahvaljujoč maksimalni prosojnosti sistemskih rešitev heroal Občina Uderns leži sredi Zillertalskih Alp na avstrijskem Tirolskem. Zaradi bližnjih smučišč in pohodniških poti je kraj zelo priljubljen pri ljubiteljih narave in aktivnih dopustnikih. Zato je toliko pomembneje preprečiti občutek množičnega turizma pri domačinih in turistih – tudi v hotelih, ki kazijo pogled na… The post Športna rezidenca s panoramskim pogledom na Zillertalske Alpe appeared first on OUTSIDER.

Konzorcij spremlja zagotavljanje podpornih struktur

Asociacija, 1. oktober 2019 ― Po tem ko je maja konzorcij vsebinskih mrež izvedel odmeven dogodek na temo nadaljnjega financiranja vsebinskih mrež, smo v mesecih za tem nadaljevali z različnimi aktivnostmi. Dogovor in zaključek majskega posveta je sicer bil dokument, ki je bil poslan na vsa resorna ministrstva. Slednja smo seznanili s stališči konzorcija glede financiranja vsebinskih mrež, prav tako … Preberi več o Konzorcij spremlja zagotavljanje podpornih struktur
Fotograf Stojan Kerbler

Fotograf Stojan Kerbler

ARS Likovni odmevi, 1. oktober 2019 ― Retrospektiva v Umetnostni galeriji Maribor V Umetnostni galeriji Maribor je odprta retrospektivna razstava del fotografa Stojana Kerblerja, ki so jo pripravili lansko leto v Moderni galeriji v Ljubljani ob umetnikovi osemdesetletnici. Stojan Kerbler, rojen na Ptujski gori, je eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov, s skoraj 2000 skupinskimi in samostojnimi razstavami in okoli 550 nagradami doma in v tujini tudi eden najuspešnejših. Še vedno ustvarjalen Stojan Kerbler, fotograf samouk z izjemnim znanjem in poznavanjem medija, je ves čas prepleten z izkušnjo domačega okolja. Razstava je pripravljena kronološko z značilnimi, pričevalnimi, tematskimi ciklusi človeških zgodb od fotografij domačinov s Ptujske gore, portretov s Ptujskih ulic, ciklusov Haložanov in Kolin do zadnjega ptujskih Dvorišč, dolga leta je fotografiral ljudi, zdaj se posveča prostoru. Stojan Kerbler je s svojo črno belo fotografijo, pri kateri uporablja le naravno svetlobo in z dodelano kompozicijo in likovno podobo, popolnoma predan fotografskemu mediju. V UGM je na ogled tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki so večinoma nastale v sedemdesetih letih preteklega stoletja in jih je avtor leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor. Gostja oddaje bo kustosinja razstave Lara Štrumej, tudi urednica kataloga, za katerega je prispevala obsežno študijo.
VIVIAN XU: THE SILKWORM PROJECT

VIVIAN XU: THE SILKWORM PROJECT

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. oktober 2019 ― Vivian Xu zadnjih sedem let vsako pomlad goji sviloprejke (Bombyx mori), da bi bolje razumela njihov življenjski cikel, bioritem, vedênje v različnih okoliščinah in specifike posameznih genetskih linij, s katerimi se je do sedaj srečala na različnih koncih sveta (Šanghaj, New York, Berlin ...). Na podlagi opazovanj in neposrednih izkušenj je zasnovala serijo hibridnih bio-strojev, ki omogočajo ustvarjanje samoorganiziranih dvodimenzionalnih in tridimenzionalnih svilenih struktur. Stroji za svilo uporabljajo zaprt sistem povratnih informacij med organskim in umetnim, v katerem biološki material (sviloprejke) skupaj z računalniško podprtim okoljem za zapredanje sviloprejk tvori ekosistem, ki predstavlja avtomatizirano in po svoji naravi avtonomno proizvodnjo svilenih niti. 'Projekt: Sviloprejka' je prvi v seriji del z naslovom 'Trilogija žuželk', s katero umetnica na eni strani preučuje inteligenco, iznajdljivost in ustvarjalni potencial žuželk (sviloprejk, mravelj in čebel), ki izkazujejo specifične lastnosti prostorskega zaznavanja in grajenja bivanjskih oz. zaščitnih okolij, na drugi strani pa jo zanimajo kibernetski sistemi in oblikovanje pametnih strojev ter situacije, ki se zgodijo ob soočenju nepredvidljivih vedenjskih sistemov živih organizmov z mehanskimi ali strojnimi sistemi. Preučevanje zgodovine računalništva in njegovih navezav na tehnologijo tkanja je Vivian spodbudilo k oblikovanju prvega prototipa ('Stroj I: Horizontalno predenje'), sestavljenega iz vertikalnega niza ravnih matrik z elektrodami, preko katerih so električni impulzi nežno stimulirali premikanje sviloprejk, ki so tako zapredali po gostoti neenakomerno dvodimenzionalno svileno strukturo. Pri oblikovanju naslednjega prototipa ('Stroj II: Prostorsko predenje') so Vivian navdihnili eksperimenti Mediated Matter Group iz MIT Media Lab, s katerimi je skupina preizkušala vpliv prostorskih omejitev in variacij na končno obliko zapredanja sviloprejk. Z novim strojem, ki sestoji iz vertikalno posta

Teja Reba: Vloga feminizma v kulturi in umetnosti omogoča vpogled v manj vidne zgodbe (intervju)

SiGledal Novice, 1. oktober 2019 ― Začenja se jubilejni 25. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Umetniška vodja festivala Teja Reba je v pogovoru za STA med drugim spregovorila o tem, da je vloga feminizma v kulturi in umetnosti pomembna, ker omogoča vpogled v manj slišane, manj vidne zgodbe, zvoke in podobe in gledalcu pomaga le-te umeščati in interpretirati.
Mladi levi 2019

Mladi levi 2019

Koridor, 1. oktober 2019 ― Med 24. in 31. avgustom se je v okviru 22. festivala Mladi levi zvrstila množica odrskih ustvarjalcev, ki prihajajo iz nič manj kot 12 držav: Italije, Estonije, Združenega kraljestva, Nemčije, Belgije, Južne Koreje, Združenih držav Amerike, Portugalske, Libanona, Nove Zelandije, Slovenije in Švice. The post Mladi levi 2019 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Zalka Drglin: Amonit

Zalka Drglin: Amonit

ARS Izšlo je, 1. oktober 2019 ― Pesniška govorica, ki jo izrekata odgovornost in so-čutje Zalka Drglin, doktorica ženskih študij in feministične teorije, pedagoginja, magistrica sociologije kulture, transakcijska analitičarka, pred slovenske bralce zdaj stopa še kot pesnica. Njena knjiga poezije Amonit – izšla je pri KUD AAC Zrakogled – prinaša kompleksno, občuteno in zelo prefinjeno pesniško govorico, v jedru katere je so-čutje. Kot taka se čuječe, spoštljivo odpira celoti sveta in posameznemu bivajočemu znotraj te celote. Gostji oddaje sta pesnica Zalka Drglin in avtorica spremnega eseja Barbara Korun.

Slovesnost ob predaji novega bibliobusa

Kamra.si, 1. oktober 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na slovesnost ob predaji novega bibliobusa, ki bo v petek, 4. oktobra 2019, ob 12. uri pred Mestno hišo na Ptuju. Zbrane bodo nagovorili generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Maja Bahar Didović, v imenu občin ustanoviteljic in pogodbenic Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, ter direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj mag. Matjaž Neudauer. V kulturnem programu bosta nastopila pevski zbor Osnovne šole Olge Meglič in Godba na pihala Ptuj. Prireditev bo povezovala Tjaša Mrgole Jukič, vodja Potujoče knjižnice. Veselimo se srečanja!
še novic