Stopila iz cone udobja in pristala v Cardiffu

Slovenci.si, 17. oktober 2019 ― Slavica Tucakov je pred dvema letoma Slovenijo zamenjala za Cardiff. Pustila je redno službo in se v Wales odpravila na avdicijo za glasbeno skupino Avdicijo za mesto basistke v glasbeni skupini v Walesu je prestala, a je nato sodelovanje padlo v vodo. A vendar: slab začetek, dober konec! “Mislim, da je vedno dobro stopiti iz […] The post Stopila iz cone udobja in pristala v Cardiffu appeared first on Slovenci.

Kako ukrepati in kako prepoznati možgansko kap

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. oktober 2019 ― Območno združenje RK Žalec, KO RK Polzela, Društvo upokojencev in Občinska knjižnica Polzela so 17. novembra 2019 na gradu Komenda pripravili zanimivo predavanje nevrologinje asist. mag. Marije Šoštarič Podlesnik, dr. med., predstojnice nevrološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje. Govorila je o sodobnih pogledih na možgansko kap, kako jo prepoznati in kako ukrepati po njej. Kot je povedala Šoštarič Podlesnikova, je možganska kap  nenadni dogodek v osrednjem živčevju, pri katerem je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur. V približno 92 % gre za ishemično možgansko kap, kjer ...
Zadnji dnevi Imperija

Zadnji dnevi Imperija

LUD Literatura, 17. oktober 2019 ― Zasnutek Moskoviade je preprost in sila domač: protagonist se zbudi in poskuša biti kar se da spodobno človeško bitje, postoriti vse, kar si je zadal, in se čim manjkrat pustiti zapeljati raznim priložnostim za zabušavanje.

Na ŠUGLI je potekal prvi tedenski modul!

Ana Monro, 17. oktober 2019 ― V prvi polovici oktobra je na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, potekal prvi modul v ”šolskem letu” 2019/20, na katerem sta mentorici Sara Šabec in Polona Prosen udeležence poučili o osnovah skupinskega dela in razvoja igralske prezence. Več o začetku prve stopnje izobraževanja in usposabljanja za 8. generacijo Šuglarjev preberite v Novičniku, ki bo objavljen ... The post Na ŠUGLI je potekal prvi tedenski modul! appeared first on Ana Monro.

Razstava Teje Tegelj

Kamra.si, 17. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave najnovejšega opusa magistrice znanosti in profesorice likovne umetnosti Teje Tegelj. Otvoritev bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. V ozadju umetniških raziskovanj in upodabljanj Teje Tegelj je iskanje skupnega imenovalca snovnih in nesnovnih aspektov človeških bitij in medsebojnih odnosov, ob čemer umetnica išče sozvočje starodavnih in neločljivih povezav z naravo. V najnovejši seriji risb z naslovom Iz telesa poskuša z ekspresivno in poduhovljeno linijo »zaobjeti in izraziti posamezne aspekte utelešenega uma, ki je razumljen kot neločljiva povezava med umom, čustvi, telesom in okoljem.« Glasbeni gost večera bo Lovro Frelih. Razstava bo na ogled do 24. novembra 2019.

Razstava Lutke in maske

Kamra.si, 17. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave LUTKE IN MASKE slikarke in arhitektke Eke Alenke Vogelnik, ki bo v torek, 22. oktobra 2019, ob 17. uri v razstavišču Grajske pristave Ormož. Razstavni projekt v obliki potujoče razstave obsega prerez avtoričinega delovanja na področju ilustracij, filmskih, televizijskih in gledaliških lutk ter mask in plakatov, ki jih je Eka Vogelnik oblikovala med letoma 1985 in 1999. Razstavljene bodo tudi karikaturne lutke svetovnih politikov in portretne lutke naših kulturnikov. Razstava bo na ogled do 30. januarja 2020.

Jermanova nagrada Sonji Weiss za prevod Plotina

Misli, 17. oktober 2019 ― Prejemnica letošnje Jermanove nagrade, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, je prevajalka Sonja Weiss. Nagradili so jo za prevod dela Zbrani spisi II neoplatonističnega filozofa Plotina, ki je lani izšlo pri Slovenski matici.

Motovila na Liffu

CED, 17. oktober 2019 ― Motovila tudi letos sooblikuje strokovni program Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe. Z nami bodo mednarodni in domači filmski strokovnjaki in ustvarjalci.

Po sledeh gledališke zgodovine, strokovno izobraževanje

Zlata paličica, 17. oktober 2019 ― V soboto, 16. novembra 2019, se lahko med 9. in 17. uro udeležite strokovnega izobraževanja Po sledeh gledališke zgodovine v organizaciji in izvedbi Slovenskega gledališkega inštituta. Usposabljanje spodbuja razvoj gledališke pismenosti ter nudi različne tehnike in orodja za ustvarjalno poučevanje dramatike in gledališke zgodovine. Namenjeno je vzgojiteljem, osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, učiteljem izbirnih predmetov ter mentorjem […] The post Po sledeh gledališke zgodovine, strokovno izobraževanje appeared first on Zlata paličica.

FBS gosti študente in pričakuje tujce

SiGledal Novice, 17. oktober 2019 ― Na Festivalu Borštnikovo srečanje se te dni mudi več kot sto študentov treh gledaliških akademij, ljubljanske, zagrebške in moskovske GITIS. Predstavljajo svoje produkcije, pripravljajo festivalski blog in se udeležujejo petih delavnic; danes bodo pod vodstvom Borisa Ostana s pomočjo nevtralne maske raziskovali ritme živega in neživega sveta okrog in v nas. Zvečer bosta na ogled predstavi Požar, produkcija UL AGRFT in Ribiške zdrahe, Akademije za igro, ruskega gledališkega inštituta GITIS iz Moskve.

V koprskem gledališču krstna uprizoritev Mehurčkov

SiGledal Novice, 17. oktober 2019 ― V Gledališču Koper v soboto pripravljajo krstno uprizoritev predstave Mehurčki v režiji Jake Ivanca, ki v sklenjeno celoto povezuje osem pesmi iz istoimenske pesniške zbirke za otroke Otona Župančiča. Ustvarjalci predstave so izpostavili, da predstava dopušča možnost različnih interpretacij, pomembno sporočilo Mehurčkov pa je pomen radovednosti.

WDO (World Design Organization)

Fakulteta za dizajn, 17. oktober 2019 ― Upravni odbor World Design Organization se je sestal v Hyderabadu (Indija) med 11. in 12. oktobrom 2019, kjer so potekale volitve, ki so se jih udeležili številni člani mednarodne oblikovalske skupnosti, med njimi tudi dekanja FD, prof. Nada Matičič in prodekanja za mednarodno dejavnost Manca Zver Matičič. Pod sloganom ‘humaniziranje oblikovanja’ se je zvrstilo na […] The post WDO (World Design Organization) appeared first on Fakulteta za dizajn.

WDO (World Design Organization)

Fakulteta za dizajn, 17. oktober 2019 ― Upravni odbor World Design Organization se je sestal v Hyderabadu (Indija) med 11. in 12. oktobrom 2019, kjer so potekale volitve, ki so se jih udeležili številni člani mednarodne oblikovalske skupnosti, med njimi tudi dekanja FD, prof. Nada Matičič in prodekanja za mednarodno dejavnost Manca Zver Matičič. Pod sloganom ‘humaniziranje oblikovanja’ se je zvrstilo na […] The post WDO (World Design Organization) appeared first on Fakulteta za dizajn.

»KO USTVARJAM, SEM JAZ«

Knjižnica Postojna, 17. oktober 2019 ― V četrtek, 24. oktobra, ob 11. uri bo v čitalnici knjižnice vabimo na kulturni dogodek ob predstavitvi izdaje literarno likovne zbirke stanovalcev Doma na Krasu – DE Postojna »KO USTVARJAM, SEM JAZ« .[embed]https://sikpos.si/2019/10/17/v-cetrtek-24-oktobra-ob-11-uri-v-citalnici-knjiznice-vabimo-na-kulturni-dogodek-ob-predstavitvi-izdaje-literarno-likovne-zbirke-stanovalcev-doma-na-krasu-de-postojna-ko-ustvarja/[/embed]
V koprskem gledališču krstna uprizoritev Mehurčkov

V koprskem gledališču krstna uprizoritev Mehurčkov

Misli, 17. oktober 2019 ― V Gledališču Koper v soboto pripravljajo krstno uprizoritev predstave Mehurčki v režiji Jake Ivanca, ki v sklenjeno celoto povezuje osem pesmi iz istoimenske pesniške zbirke za otroke Otona Župančiča. Ustvarjalci predstave so izpostavili, da predstava dopušča možnost različnih interpretacij, pomembno sporočilo Mehurčkov pa je pomen radovednosti.
še novic