Slovenci – vojaki – junaki

Kamnik.info, 16. oktober 2019 ― Danes se je v Maistrovi rojstni hiši ponovno odvil eden izmed Maistrovih večerov in sicer na temo Slovencev v avstrijski armadi in odlikovanj, ki so jih prejeli za junaštvo in požrtvovalnost. Predavatelj Pavel Car, ki se s preučevanjem zgodovine, odlikovanji in uniformami vojakov ukvarja že vse od srednje šole, je dobri dve leti nazaj izdal ...

Nadaljujemo s tujimi gostovanji

Borštnikovo srečanje, 16. oktober 2019 ― Drugi festivalski dan nam je ponudil predstavo Projekt Handke (Ali pravica za Petrovo neumnost) v produkciji Qendra Multimedia iz Kosova, ki boleče in neizprosno preseka krog laži, ki jih je Peter Handke javno izražal in prikazal v svojih knjigah, s tem pa globoko zarezal v srž resnice o vojni v nekdanji Jugoslaviji. V dodatnem programu pa smo lahko v atmosferi Sodnega stolpa prisluhnili zanimivemu pogovoru Vesne Milek z gledališkim producentom in organizatorjem Dušanom Pernatom, ki je več kot štiri desetletja deloval kot menedžer za mednarodna gostovanja v Slovenskem mladinskem gledališču. Foto utrinki -->

Uroš Zupan: S prsti premikamo topel zrak

Koridor, 16. oktober 2019 ― »čas, oblaki, premikanje vetra – ujeto v nekakšno idealno razmerje milosti in teže« ali kako postati »Vernik počasnosti«. The post Uroš Zupan: S prsti premikamo topel zrak appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Tudi jaz

Tudi jaz

LUD Literatura, 16. oktober 2019 ― Sedim na malem kartonastem kovčku, v katerega mi je Mamika spakirala zvezek, navadni svinčnik, nalivno pero, jopo, spodnje perilo, hlebec kruha, štiri pare klobas in Meda brez enega očesa. Oblečena sem v bluzo, ki mi jo je Mamika kupila za v šolo, v pulover, ki mi ga je spletla teta Lizika, v plašček in v lepe žametne hlače.
Ocena zbirke »Točka preloma«

Ocena zbirke »Točka preloma«

Vrabec Anarhist, 16. oktober 2019 ― Še najbolje zaživijo krajše pesmi, ki so kot miselni utrinki lirskega subjekta, zgodi pa se, da v določenih pesmih lahko začutimo preveč moraliziranja ali površinskega opažanja. The post Ocena zbirke »Točka preloma« appeared first on Vrabec Anarhist.

Lela B. Njatin: Mentalni ambienti urbanega spominjanja

OUTSIDER, 16. oktober 2019 ― Zakaj se zanimamo za stavbe, ki niso povezane neposredno z našo preteklostjo? In zakaj prezremo stavbe, ki so povezane z našo sedanjostjo? Zakaj je generiranje osebnega spomina bolj pomembno od identificiranja osebnega modusa vivendi? Ta vprašanja sem si zastavila v mestu, kjer sem odraščala in v katerem imam od 2010 atelje: Kočevju. V Kočevju je… The post Lela B. Njatin: Mentalni ambienti urbanega spominjanja appeared first on OUTSIDER.
The Boys (2019) – 1. sezona

The Boys (2019) – 1. sezona

Deseta umetnost, 16. oktober 2019 ― Se vam zdi, da je filmski program komercialnih kinodvoran prenatrpan s heroji v oprijetih kostumih, ki rešujejo svet? Ste se naveličali vizualno utrujajočih akcijskih prizorov? Si želite, da bi se obdobje prevlade superherojskih filmov končalo? Vas boli glava ob preprosti misli na nov sklop nadaljevanj, remakeov in rebootov, ki sta jih oznanila Marvel in DC? […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Raziskovalka Dora  [Pozor, hud prizor] - Inside Llewyn Davis (2013)  Death Wish (2018)  Spider-Man: Far From Home (2019)  Antichrist (2009) Copyright © Deseta umetnost [The Boys (2019) - 1. sezona], All Right Reserved. 2019.

Festival Ignor v tretji izdaji brez pridevnikov

Misli, 16. oktober 2019 ― Festival Ignor, ki ga pripravlja istoimenska umetniška skupina, bo v tretji izdaji potekal pod motom Brez pridevnikov. Od 23. do 25. oktobra bo z literarnim in glasbenim programom zasedel klub Gromka na Metelkovi. Ob mlajših slovenskih pesnicah in pesnikih bo predstavil tudi nekaj uveljavljenih tujih avtorjev.
KUL abonma 2019/2020

KUL abonma 2019/2020

Kinodvor, 16. oktober 2019 ― Do 24. oktobra se lahko vpišeš v najbolj KUL abonma v mestu in se potopiš v svet živopisanih produkcij, ki nastajajo pod streho 10 javnih kulturnih zavodov. Cena je 25 evrov.
Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju

Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju

Slovenci.si, 16. oktober 2019 ― Razstava “Z vlakom po Sloveniji” avtorjev Blaža Kavčiča in Josipa Vebra, ki jo je organiziralo Združenje Slovencev “Logarska dolina” iz Pančeva, je bila odprta 9. oktobra v Galeriji Železniškega muzeja v Beogradu. Ceremoniji otvoritve razstave so prisostvovali predstavniki Veleposlaništva Republike Slovenije v Beogradu, diplomatskega zbora, srbskega Ministrstva za zunanje zadeve, Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine […] The post Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju appeared first on Slovenci.
Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu

Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu

Slovenci.si, 16. oktober 2019 ― Jubilarnemu “Gastronomskemu dogodku” prisostvovalo veliko število udeležencev. V Pančevu se je 12. oktobra odvijal peti po vrsti mednarodni gastronomski dogodek “Naše slovenske specialitete”. Dogodku, ki je bil tudi letos organiziran v Mađarskem kulturnem umetniškem društvu “Petofi Šandor”, je prisostvovalo 120 udeležencev in gostov iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Smedereva, Sremske Mitrovice kot tudi že tradicionalni […] The post Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu appeared first on Slovenci.
še novic