Little Women (2019)

Little Women (2019)

Deseta umetnost, 21. januar 2020 ― Greta Gerwig je trenutna ena od ljubljenk tako stroke kot tudi občinstva. Mnoge je navdušila že leta 2017 s svojim prvencem, komično dramo o odraščanju Ladybird, ki jo je celo pripeljala do Oskarjev, letos pa jo verjetno podobna usoda čaka s svojim drugim režijskim poskusom, sicer že sedmo filmsko predelavo klasičnega romana avtorice Louise May Alcott z naslovom Little […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Berlinale 2019: Malo tudi naša Petrunja zaenkrat še vedno glavni favorit festivala!  Večerna šola  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  Križanje  Korporacija Copyright © Deseta umetnost [Little Women (2019)], All Right Reserved. 2020.
EET predstavljajo "Karolino"!

EET predstavljajo "Karolino"!

SPRP, 21. januar 2020 ― Alter rock skupina EET je postregla z novim, drugim albumom. Ta nosi naslov "Karolina", na njem pa se nahaja osem štiklov, odpetih v slovenskem jeziku. Plošča je bila izdana v samozaložbi, vse posnetke pa lahko slišite na njihovi bandcamp strani.  Karolina by EET Album je bil posnet v novomeškem studiu RSL, nastajal pa je pod budnim očesom producenta Mitje Richenberga, za snemanje, miks in mastering pa je poskrbel Matej Pečaver.  ETT je nastal iz povsem neobvezujočega druženja prijateljev in politike odprtih vrat. V poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih so v kasetofonih srednješolskih kitaroljubov dominirali protagonisti grunge-a, punka, metala in kitarske alternative nasploh, kar je vplivalo na poglede članov skupine. Glasbeno so zrasli ob MTV-jevskih oddajah Alternative Nation in Headbangers Ball v devetdesetih. Preko različnih glasbenih formacij v preteklosti so fantje leta 2011 pristali v zasedbi pod imenom EET. Leta 2014 so izdali prvenec "One more", ki ga je znani domači glasbeni medij Hrupmag uvrstil med 10 najbolj poslušanih albumov tega leta. Na njem so združili zmes želja, idej, znoja in lastnih kitarskih odvodov. Glasbeno se gradili naprej, nastopali. Minilo je nekaj časa, ko so ponovno začutili potrebo po novih stvaritvah in izdaji. Maja in junija leta 2019 so se tako zaprli v studio ter posneli tisto, kar jim je ves ta čas ležalo na duši. In tako so 13. januarja le izdali drugi album z naslovom "Karolina".        Piše: Matej Urbanč

Pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. januar 2020 ― V Občinski knjižnici Tabor smo se na januarski pravljični urici že dotaknili slovenskega kulturnega praznika, ki ga sicer praznujemo 8. februarja. Z otroki smo se pogovarjali o življenju in delu našega največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna ter prebrali njegovo znamenito balado Povodni mož. Ker nam je pred ustvarjalnico ostalo še nekaj časa, smo prebrali še posodobljeno Prešernovo Urško, ki je nastala izpod peresa Andreja Rozmana – Roze. V drugem delu pravljične urice pa so si otroci izdelali okvirček oz. nekakšno ogledalce, kamor so zapisali svojo dobro lastnost, ki jih dela ...

Strokovno predavanje Staša Žnidarja o zasvojenosti

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. januar 2020 ― V torek, 21. januarja 2020, je v Občinski knjižnici Prebold predaval Staš Žnidar, mag. zakonskih in družinskih študij ter psihoterapevt. Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili, kaj v otroštvu zasadi seme zasvojenosti in kako to preprečiti. Dandanes je težava, da lahko marsikatera človeška strast postane odvisnost ali celo zasvojenost. Zasvojenost je kronična nevrobiološka bolezen, ki vsebuje oslabljen nadzor nad zlorabo substance, kompulzivno uporabo te, uporabo droge, ne glede na škodljive posledice ter hrepenenje. Četudi so v javnosti prepoznavne zasvojenosti z alkoholom in drugimi substancami, prihajajo v ospredje tudi vedenjske in nekemične oblike ...

Po pravljici diši … Kako pa kaj živali pozimi?

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. januar 2020 ― V torek, 21. januarja 2020, smo se v Občinski knjižnici Vransko v velikem številu zbrali na pravljični ustvarjalnici, ki smo jo naslovili Kako pa kaj živali pozimi?. Poslušali smo zgodbico o zimskih radostih veveričje družine, nato pa ugibali, katere ptice prezimijo pri nas in kako jim lahko pomagamo. Bili smo tudi zelo ustvarjalni … izdelali smo ptičke, ki nas bodo v toplem zavetju našega doma opominjale, da nekdo zunaj morda čaka na našo pomoč.

Ada Škerl: Speči metulji: zbrane pesmi

Koridor, 21. januar 2020 ― Zbrane pesmi so v prevrednotenju poezije Ade Škerl še kompromisne, vendar nastavljajo izhodišča za drznejše kritične interpretacije. The post Ada Škerl: Speči metulji: zbrane pesmi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na 50. Tednu slovenske drame 12 predstav

SiGledal Novice, 21. januar 2020 ― Na jubilejnem, 50. Tednu slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel 27. marca, bo sodelovalo sedem predstav v tekmovalnem in pet predstav v spremljevalnem programu. Med nastopajočimi v rednem programu bodo tudi gledališčniki iz Hrvaške in Rusije, saj je jubilejna izvedba festivala prinesla nekaj novosti.

Kaj so jedli in pili prebivalci Kranjske?

Kamra.si, 21. januar 2020 ― Valvasorjeva knjižnica Krško vabi v četrtek, 23. januarja 2020, ob 18. uri na predstavitev knjige prof. dr. Janeza Bogataja Z Valvasorjem za mizo. Knjigo lahko tudi v Posavju uvrstimo med domoznansko literaturo, saj spregovori o prehranski kulturi na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja, kakor jo je zabeležil Valvasor.
Trgovina: Čegá si? - Stara tolminska hišna imena in nekaj starih tolminskih anekdot

Trgovina: Čegá si? - Stara tolminska hišna imena in nekaj starih tolminskih anekdot

Tolminski muzej, 21. januar 2020 ― V drobni knjižici, ki jo je pripravilo Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina, so zbrane stare hišne številke in hišna poimenovanja, po katerih so se včasih ljudje poznali med sabo. Gre za zanimiv dokument, ki je lahko koristen pripomoček, ko brskamo po preteklosti rodbin ali posameznikov. Knjižica se omejuje na sam Tolmin in naredi nekakšen "posnetek" mesta leta 1914. Hiše si sledijo po hišnih ...
NEDOSTAJE MI SONJA HENI

NEDOSTAJE MI SONJA HENI

Kurja polt, 21. januar 2020 ― THE MAKING OF SONJA HENIE THE MAKING OF SONJA HENIE Karpo Godina, Jugoslavija/Slovenija, 1972-2007, DCP, 1.37, barvni, 97', AP Karpo Godina leta 1972 gostuje na slovitem filmskem festivalu v Beogradu, kjer v podstrešni izbi zbere pravi cvetober neodvisnega filma – tu so med drugim Miloš Forman, Buck Henry, Paul Morrissey, Frederick Wiseman [...] The post NEDOSTAJE MI SONJA HENI appeared first on Kurja Polt.
ADORATION

ADORATION

Kurja polt, 21. januar 2020 ― ADORATION Osamljeni dvanajstletnik Paul biva v psihiatričnem sanatoriju, kjer dela njegova mati. Nekega dne prispe v sanatorij očarljivo najstniško dekle s hudimi težavami. In Paul se v Glorio nemudoma zaljubi. Fabrice du Welz sklene svojo "ardensko trilogijo" (po filmih Kalvarija in Aleluja, prikazanih na prejšnjih edicijah festivala Kurja Polt) z eterično, na 16-milimetrski film [...] The post ADORATION appeared first on Kurja polt.
KOKO-DI KOKO-DA

KOKO-DI KOKO-DA

Kurja polt, 21. januar 2020 ― KOKO-DI KOKO-DA Da bi prebolela tragično izgubo in spet našla pot drug do drugega, se mlada zakonca odpravita na izlet v naravo. Toda po gozdu, kjer kanita taboriti, se potika starec v slamnatem klobuku z nadvse čudaškim spremstvom. Medtem ko si brunda "koko-di koko-da", ju posrka v vrtinec psihološke groze in burlesknega ponižanja. Drugi [...] The post KOKO-DI KOKO-DA appeared first on Kurja polt.
JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY

JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY

Kurja polt, 21. januar 2020 ― JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY Agenta CIE Palmer in Gagano morata uničiti računalniški virus, imenovan "Sovjetska zveza". S pomočjo virtualne realnosti vstopita v sistem, toda njuna misija se izkaže za past. Llansójev drugi celovečerec, tako kot debi Crumbs (2015), posnet v Etiopiji, odene afrofuturizem v retro estetiko hladnovojnih vohunskih trilerjev, znanstvene [...] The post JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY appeared first on Kurja polt.
Na 50. Tednu slovenske drame 12 predstav

Na 50. Tednu slovenske drame 12 predstav

Misli, 21. januar 2020 ― Na jubilejnem, 50. Tednu slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel 27. marca, bo sodelovalo sedem predstav v tekmovalnem in pet predstav v spremljevalnem programu. Med nastopajočimi v rednem programu bodo tudi gledališčniki iz Hrvaške in Rusije, saj je jubilejna izvedba festivala prinesla nekaj novosti.
Trgovina: Tolminska športna zgodba 1945-1971

Trgovina: Tolminska športna zgodba 1945-1971

Tolminski muzej, 21. januar 2020 ― Društvo DOR Tolmin je v želji, da ne utonejo v pozabo, v knjigi zbralo spomine na športno življenje ter druženje ob športnih aktivnostih v Tolminu v času po drugi svetovni vojni. Zgodovina Športnega društva Tolmin, ki se je leta 1952 preoblikovalo v TVD Partizan in je postalo glavno stičišče mladih od otroštva do odraslih let, je predstavljena skozi spomine sedmih avtorjev, ki so bili nekoč člani ...
BAD BLACK

BAD BLACK

Kurja polt, 21. januar 2020 ― BAD BLACK Blagodušni zdravnik (Alan Hofmanis, nekoč Newyorčan, danes producent, igralec in ambasador ugandskega Wakaliwooda po svetu) se pod budnim očesom dečka Wesleyja Snipesa uri v borilnih veščinah in tehnikah komandosov. Spopasti se mora s cestno bojevnico Bad Black, vodjo tolpe, ki vlada ulicam Wakalige. V tem slumu v ugandski prestolnici Kampali domuje samorastniški [...] The post BAD BLACK appeared first on Kurja polt.
Trgovina: Pesmi in slike spomina

Trgovina: Pesmi in slike spomina

Tolminski muzej, 21. januar 2020 ― Knjiga pesmi in spominskih zapisov Iva Kurinčiča iz Idrskega pri Kobaridu nam predstavlja vasico ob Soči v času avtorjevega otroštva in mladosti. Skozi 21 pesmi in 22 zgodb Kurinčič obuja spomine na minuli čas, obenem pa z izvirnim dokumentarnim gradivom in fotografijami osvetljuje življenje več generacij, ki so se zvrstile v času od začetka 20. stoletja do potresnega leta 1976. Besedila in pesmi v knjigi dopolnjujejo fotografije z etnografsko vsebino in slike akademske ...
COZ OV MONI 2: FOKN REVENGE

COZ OV MONI 2: FOKN REVENGE

Kurja polt, 21. januar 2020 ― COZ OV MONI 2: FOKN REVENGE V prvem delu so ju oropali in pretepli, njuni življenji sta obviseli na nitki. Toda bistroumna ganska reperja Wanlov in M3NSA se vračata. Lačna maščevanja, lačna pravice, pa tudi lačna kot volk. Čeprav danes številni ganski glasbeniki stopajo po njunih sledeh, sta prebojna pionirja FOKN Bois – Emmanuel Owusu [...] The post COZ OV MONI 2: FOKN REVENGE appeared first on Kurja polt.
LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL

LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL

Kurja polt, 21. januar 2020 ― LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL Pohabljena deklica Sili živi s slepo babico na ulicah Dakarja. Medtem ko vsi dečki okoli nje prodajajo časopise, se mora Sili preživljati s prosjačenjem. Toda odločena je, da spremeni svoj svet na bolje. Od jutri dalje bo prodajala časopise, tako kot fantje. Drugi del nikoli dokončane trilogije Zgodbe malih [...] The post LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL appeared first on Kurja polt.
CzK na Nizozemskem

CzK na Nizozemskem

CZK, 21. januar 2020 ― Ekipa MAO in CzK se je odzvala povabilu partnerske organizacije, Het Nieuwe Instituuta - inštituta za arhitekturo, oblikovanje in digitalno kulturo - in se udeležila pilotnega študijskega obiska oz. predstavitve nizozemskega kreativnega sektorja.

Hologramski ples amaterskih teles

Kino Šiška, 21. januar 2020 ― Pia Brezavšček v refleksiji predstave Sedaj sem … neskončnost Darka Dragičevića in Jasmine Založnik ples v distopični postapokaliptični odrski projekciji vidi kot medvrstni potencial, ki prehiti človeški jezik in “postane temelj virtualne demokratične izgradnje nove skupnosti in tisti, ki lahko iz neskončnosti in brezprostorja dolbe nove temelje za (medvrstne) odnose. Ples, ki je virtualnost soobstoja, se v tej projekciji aktualizira”, s tem pa predstava , meni avtorica zapisa, ples postavi v svoj ontološki center.
še novic