Protesti zoper odkrito in še skrito | Kolumna

13. brat, 2. maj 2020 ― Kako nor moraš biti, da sredi epidemije smrtonosnega virusa tvegaš zdravje in protestiraš proti oblasti? Nor ali pokvajen, bi dodali podporniki vlade, ki so prepričani, da je protest možen, le če ga iz ozadja orkestrira veliki hudobec. A ključno je vprašanje, kaj spravi ljudi na ulice v deželi Slovenija, ki nakljub vstajam pred nekaj leti nima tradicije demonstracij in uličnih manifestacij. Kot jih poznamo začuda največ prav v najbolj razvitih državah parlamentarne demokracije. V našem primeru je to vsekakor že sama podoba predsednika vlade Janeza Janše, ki za velik del prebivalstva pooseblja vse slabo, za kar tudi sam poskrbi s svojim načinom komuniciranja. A ime česa je Janez Janša? Kot prvo vladni ukrepi, ki so zelo omejevali gibanje prebivalstva. Tu je večino zmotil predvsem en ukrep in to je omejitev gibanja na ozemlje svoje občine. Drugi, ki pa je v začetni fazi epidemije manj opazen, ker smo se vsi večinoma zadrževali doma, a veliko hujši, pa je prepoved zbiranja na javnih mestih. Vladni odlok govori o tem, da se lahko premikaš zunaj svojega prebivališča le, če imaš jasno določen opravek. Kaj ta omejitev dejansko pomeni se je pokazalo šele ob javnih zbiranjih oz. protestih. Pokazalo se je, da je vsako zadrževanje na javnem mestu lahko prekršek. Z vidika svobode političnega delovanja je to veliko večja omejitev kot pa omejitev prehoda občinskih meja. Prepoved protesta je prepoved kolektivnega delovanja, svoboda gibanja po državi pa je le posameznikova pravica. Če nas je ta pandemija kaj naučila, nas je to, da je kolektivno pomembnejše od individualnega. Drugi veliki spodbujevalec protestov pa so zgodbe žvižgačev, kako je pri nabavi zaščitne opreme prišlo do nepravilnosti, tako da v večini primerov obstaja sum korupcije. Dejstvo je, da je epidemija pripravila državo nepripravljeno. Tudi zdravstvo je namreč prevzelo pravilo iz neoliberalne kapitalistične produkcije, da se ne dela zalog. Bolniških postelj ne sme biti viška, prav tako ne opreme. V vseobčem kaosu,

Matevž Granda: Ravnikar in vila blok

OUTSIDER, 2. maj 2020 ― Pred kratkim smo objavili prispevek o neuresničenem natečajnem projektu Arhitektov Počivašek Petranovič za večstanovanjski objekt na Erjavčevi v Ljubljani. Ta prispevek me je spodbudil, da kljub enoletni distanci, zapišem pomisleke glede urbanističnih podlog natečaja, ki so po mojem mnenju slabe, kvarijo Ravnikarjevo monumentalno os Trga republike in kažejo na sistemsko nedelovanje urbanizma. Skoraj že pozabljeno dejstvo… The post Matevž Granda: Ravnikar in vila blok appeared first on OUTSIDER.

Odzivi iz tujine – CRAIG WESTON!

Ana Monro, 2. maj 2020 ― Objavljamo nov Odziv iz tujine, in sicer dopis Craiga Westona, našega ljubega prijatelja, režiserja nekaterih predstav Gledališča Ane Monro in dolgoletnega mentorja na ŠUGLI. PREBERI     The post Odzivi iz tujine – CRAIG WESTON! appeared first on Ana Monro.
S kolesi pred parlament

S kolesi pred parlament

Vrabec Anarhist, 2. maj 2020 ― Prvomajski protest proti vladnemu mešetarjenju pri dobavi mask in ventilatorjev ter ignoriranju strokovne javnosti in civilne družbe v obdobju epidemije koronavirusa je pred slovenskim parlamentom zaradi večje varnosti vseh potekal na kolesih. The post S kolesi pred parlament appeared first on Vrabec Anarhist.

Slovenska gledališča na spletu: Anton Podbevšek Teater

SiGledal Novice, 2. maj 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Anton Podbevšek Teatra.

Zvočno potovanje v deželo strahu | Novica

13. brat, 2. maj 2020 ― Neo-cymex je velenjski drone ambientalni projekt, za katerim se skriva naš nekdanji sodelavec Dejan Požegar (nekoč vokalist It's Not For Sale, Wasserdicht, Nakajima itd). Na prvi maj je presenetil z novim izdelkom, zvočnim potovanjem v dežele drugih dimenzij, kjer sta tesnoba in strah prisotna pri vsakem popotniku. Za poslušat v nespečnih nočeh.  
Izgubljenost uma v zgodovini

Izgubljenost uma v zgodovini

Airbeletrina, 2. maj 2020 ― Zbigniew Herbert je eden najbolj priznanih poljskih pesnikov in esejistov prejšnjega stoletja. Kakor navaja prevajalec Niko Jež na zavihku novega slovenskega izbora iz Herbertove poezije z naslovom Gospod Cogito, je Herbert na Zahodu obveljal kar za zgled »srednjeevropskega« umetnika in intelektualca. Pri Mladinski knjigi je izšla zbirka njegove poezije z naslovom Gospod Cogito.

2. maja 1905 je umrl Josip Pečnak, gospodarstvenik in lokalni politik

Kamra.si, 2. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. maja 1905 na Teharjah je umrl Josip Pečnak, gospodarstvenik in lokalni politik. Rodil se je 24. januarja 1816 na Lipi (Štore).  Josip, tudi Jožef, Pečnak je bil eden najbolj vsestranskih Teharčanov, bil je podjetnik, gostilničar, mlinar, publicist, narodnjak in politik. Svoj čas je bil najbogatejši Teharčan, ki je zaslužil svoje premoženje z gostilniškim delom in preprodajo nepremičnin ter zemljiških parcel.  Rodil se je očetu mlinarju Gregorju Pečnaku in materi Neži, rojeni Koštomaj v kraju Lipa (danes Štore), kjer sta kupila Razdrtev mlin (kasneje Bouconova stolarna). Po očetovi smrti je pri 12 letih pustil šolo in se posvetil delu v mlinu. Kasneje se je odločil za šolanje za natakarja in peka pri stricu Jakobu Pečnaku v Sisku na Hrvaškem, kjer je ta imel gostilno in kavarno. Kmalu se je vrnil v Celje, kjer je bil mlinarski vajenec v kasnejšem Majdičevem mlinu. S pomočjo oskrbnice Stepišnikove se je vrnil v osnovnošolske klopi v Celju, kjer je končal samo šolanje. Leta 1833 je odšel na Dunaj, kjer je naprej obiskoval realko in končal politehniko. Po končanem šolanju se je kot knjigovodja zaposlil pri bančnem podjetju. S prihranjenim denarjem se je vrnil na Teharje, kjer je kupil posestvo, zidal vilo na Teharjah, prodajal nepremičnine in kupil mlin v Škofji vasi in ga je preuredil v valjčnega. Uredil si je tudi gostilne v Štorah in Celju, kjer je imel tri gostilne. Najbolj znana je bila kavarna »pri Pečnaku« (na območju današnjega Celjskega doma). Leta 1865 je kupil na Reki kavarno Evropa in vilo Triestino v Ičićih in jo kot kavarnar vodil do leta 1885, ko se je vrnil nazaj na Teharje. 

2. maja 1891 je izšla prva številka Domovine, prvega slovenskega političnega časnika v Celju

Kamra.si, 2. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. maja 1891 je izšla prva številka Domovine, prvega slovenskega političnega časnika v Celju Po letu 1891 so se razmere za Slovence v Celju bistveno spremenile. Slovenci so prešli v ofenzivo tudi na kulturnem področju. Pri tem je imela največ zaslug Celjska posojilnica (ust. 1881), ki je podobno kot na gospodarskem področju podpirala tudi kulturno ustvarjanje Slovencev v mestu. V začetku devetdesetih let so v Celje med drugimi privabili tudi ljubljanskega podjetnika Dragotina Hribarja, ki je ob pomoči Celjske posojilnice ustanovil Društveno tiskarno, in 2. maja 1891 začel izdajati slovenski politični časnik Domovino. V uvodniku prve številke je zapisal: »Zakaj pa bi bili celjski Slovenci brez lista, ko imajo Nemci že toliko časa svoje glasilo? Slovensko ljudstvo ob Savinji tudi rado prebira novice in lepe nauke v svojem jeziku, če jih prinaša dobro uredovan časopis. Radi tega pričel sem v svoji tiskarni s pomočjo in vsled spodbuje domoljubov izdajati nov list z imenom Domovina.« Hribarjeva tiskarna je bila takrat edina slovenska v mestu, kajti tiskarna Jeretinovih je že v sedemdesetih letih prešla v nemške roke (Rakusch) in razen Popotnika potem ni tiskala več slovenskih publikacij. Podjetni Hribar, ki je kot založnik in tiskar novih slovenskih knjig in revij polnih enajst let bil duša kulturnega življenja v Celju, je poleg Domovine od leta 1892 tiskal še vsakoletni Ilustrovani narodni koledar in mesečnik slovenskega dijaštva Vesna (1892-1894). 
Emil Memon - Fireworks / Hot in a Disco (2014) Glasbeni video

Emil Memon - Fireworks / Hot in a Disco (2014) Glasbeni video

DIVA nove pridobitve, 2. maj 2020 ― Video je sestavljen iz distopijskih posnetkov ognjemeta ob praznovanju Dneva neodvisnosti 4. julija na zahodni strani Manhattna (New York), zabeleženega dve leti zapored (2012 in 2013). Dogodek je vsakič snemal z istega mesta, vendar ne gre za dokumentarec. Umetnik je mesto s svojimi prebivalci vzel kot element, ki tvori naracijo. Video je prežet je s simboliko in se sklicuje tudi na prejšnje umetniške predstavitve dogodka. S sijajem barve je reminiscenca na bojno polje in eksplozij...
Vloga ZDSLU

Vloga ZDSLU

ARS Likovni odmevi, 2. maj 2020 ― ZDSLU pod svojo streho združuje devet regionalnih združenj likovnih ustvarjalcev iz vse Slovenije Galerije in muzeji so se sicer že odprli, a krizni čas jih bo zaznamoval še za nekaj časa. Poleg tega je epidemija izpostavila nekatere težave, kot je manko umetniškega trga, s katerim se likovno področje sooča tudi sicer. Tudi Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov skuša aktivno pomagati likovnim ustvarjalcem z različnimi rešitvami. Svojo vlogo in naloge je času epidemije razširila predvsem na medmrežje, kjer je vzpostavila nove možnosti za predstavljanje likovnih del in delovanje posameznih društev. ZDSLU pod svojo streho namreč združuje devet regionalnih združenj likovnih ustvarjalcev iz vse Slovenije. Aleksandra Saška Gruden se je še v času, ko so bili galerije in muzeji zaprti, pogovarjala s predsednikom ZDSLU akademskim slikarjem Alešem Sedmakom.
Christopher Willis: Stalinova smrt

Christopher Willis: Stalinova smrt

ARS Filmska glasba, 2. maj 2020 ― Da bi z njo tipiziral moč tedanjega režima, se je zgledoval pri ruskih glasbenikih. Film Stalinova smrt je huronsko smešna in hkrati srhljivo aktualna satira o krdelu oblasti željnih, samovšečnih in nesposobnih burkežev, ki se borijo za svoje mesto pri koritu. Črna komedija, v kateri mrgoli prostaškega humorja in ubijalskih enovrstičnic, se ponaša s šopkom sijajnih igralcev s Stevom Buscemijem v vlogi Hruščova na čelu. Kdo bi si mislil, da lahko smrt krvoločnega ruskega diktatorja spravi v tak krohot? Prav to je uspelo filmu Smrt Stalina, slapstick tragediji – ter najbolj smešni in divji komediji leta 2017, ki žali vse: slavofile, slavofobe, dobro poučene profesorje in zgodovinske ignoriante, pa tudi neostaliniste in protistaliniste vseh prepričanj…navdihnili pa so jo resnični dogodki…

Marina Gumzi med prodornimi mladimi producenti v Cannesu

ARS Gremo v kino, 2. maj 2020 ― Predstavljamo tudi projekt Vsi (filmi) doma in filmografijo Terrenca Malicka. Izteka se projekt Vsi (filmi) doma – slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci so v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, v zadnjih osmih tednih na spletu v duhu gibanja vsi doma brezplačno ponudili na ogled okrog 170 slovenskih filmov. Zaradi pandemije so letošnji filmski festival v Cannesu odpovedali, vseeno pa se je odvilo tradicionalno srečanje producentov »na potezi«, in sicer prvič virtualno. Dogodka se je udeležila tudi Marina Gumzi, producentka na čelu produkcijske hiše Nosorogi. V oddaji se bomo poleg tega posvetili še filmografiji Terrenca Malicka. Vabljeni k poslušanju!
Mikis Theodorakis /5/

Mikis Theodorakis /5/

ARS Skladatelj tedna, 2. maj 2020 ― Predstavljamo njegovo Tretjo simfonijo. Dragi ljubitelji glasbe, s to oddajo se izteka niz Skladatelj tedna, posvečen življenju in glasbi Grka Mikisa Tmeodorakisa. Do zdaj ste lahko dobro spoznali veličastno osebnost, njegovo neverjetno življenjsko pot ter seveda prav tako glasbo, ki jo je v različnih obdobjih ustvarjala ta živa legenda svetovne glasbe. Prejšnji dve oddaji smo namenili obdobju, ko je ustvaril verjetno najuspešnejši prehod med klasično, ljudsko – popularno in družbeno angažirano glasbo. Pozneje se je vrnil nazaj, v klasične vode. Iz tega obdobja danes predstavljamo njegovo Tretjo simfonijo.
še novic