A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

Deseta umetnost, 21. maj ― Vampirji (in zombiji) so verjetno najpogosteje upodobljeni liki v filmskih grozljivkah, saj so ti strašili občinstvo že pred skoraj stotimi leti in bili prikazani v sto in eni različici; bodisi kot smrtonosne pošasti (npr. Nosferatu), romantični mračnjaki (Dracula), uporniški najstniki (The Lost Boys) ali pa kot stereotipno emoti, ki trpijo zato, ker jim je dolgčas (Twilight). […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dunkirk (2017)  Good Time (2017)  Rocketman (2019)  Tyrel (2018)  Star Wars: Episode IV — A New Hope (1977) Copyright © Deseta umetnost [A Girl Walks Home Alone at Night (2014)], All Right Reserved. 2020.
KO ZAIGRA KULTURA: TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE 2020

KO ZAIGRA KULTURA: TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE 2020

Revija Primus, 21. maj ― Piše: Maja Papič   Zakorakali smo v sedmi Teden ljubiteljske kulture (TLK 2020), ki letos v znamenju inštrumentalne glasbe trenutno poteka na medmrežju, saj so kulturne prireditve v zaprtih in odprtih prostorih še vedno onemogočene. Iz izkušnje epidemije smo se naučili, kako zelo pomemben je pristni človeški stik, občutek pripadnosti, sinergija, ki nastane zaradi skupnih ...
Emma.

Emma.

Koridor, 21. maj ― Ljubljena komedija Jane Austen o iskanju sebi enakega in srečnega konca je ponovno obiskana v tej sveži interpretaciji režiserke Autumn de Wilde. The post Emma. appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Zadnje priznanje

Vrabec Anarhist, 21. maj ― Usoda napravi svoje z razlogom. In jaz sem imel razlog. Še preklemano dobrega. Ubiti Francoza, ki je mojemu bratu odvzel ime. The post Zadnje priznanje appeared first on Vrabec Anarhist.

Nina Granda: Vavčer za kulturo

OUTSIDER, 21. maj ― Vlada je v tem tednu sprejela tretji »protikoronski zakon«, ki med drugim zagotavlja tudi turistične vavčerje za vse državljane. Vsak polnoletni državljan bo prejel 200 evrov, vsak mladoletnik pa 50 evrov za porabo na področju turizma. Kultura je v času korone vsaj toliko prizadeta kot turizem: epidemija je preprečila vrhunec gledališke in festivalske sezone, vsi… The post Nina Granda: Vavčer za kulturo appeared first on OUTSIDER.
Razstava slikanic o zmajih

Razstava slikanic o zmajih

Knjižnica Postojna, 21. maj ― Ker v tem času otrokom še ne moremo omogočati brezskrbnega brskanja po slikanicah, smo knjižničarke pripravile zanimivo razstavo slikanic na temo ZMAJEV, ki vedno dodobra razburkajo otroško domišljijo. Veselo nas je presenetilo, kako velik in pester izbor različnih slikanic, ki jih ponuja naša knjižnica, se je znašel na razstavi. Vabimo vas, si jo virtualno ogledate in rezervirate katero izmed njih.

Odnos človeka do živali - 1. virtualna in 11., medgeneracijska likovna razstava na OŠ Lava

Kamra.si, 21. maj ― Povabljeni na ogled 1. virtualne in 11. medgeneracijske likovne razstave na OŠ Lava Likovne skupine Prijatelji in učencev OŠ Lava – tokrat v virtualni galeriji na povezavah: https://www.artsteps.com/view/5eb99ca971eafd42b6672a82 (Likovna skupina Prijatelji) https://www.artsteps.com/view/5ec246af127c0f67f1e5e4b1(učenci OŠ Lava)

Sadar+Vuga: Nomadska hiša

OUTSIDER, 21. maj ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Sadar+Vuga so izbrali projekt Nomadska hiša. Sadar+Vuga: “Slovensko društvo za sončno energijo je želelo na parceli površine 400m2 na južnem robu Ljubljane postaviti enodružinsko hišo, s katero bi promoviralo… The post Sadar+Vuga: Nomadska hiša appeared first on OUTSIDER.

Delavnica: Uspešno komuniciranje produktov, vizij in idej

Asociacija, 21. maj ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi na delavnico Uspešno komuniciranje produktov, vizij in idej. Ustvarjalke* v kulturi in kreativnih industrijah se pogosto srečujejo s tem, da morajo svoje ideje komunicirati potencialnim naročnikom oz. podjetjem in organizacijam. Pri tem se pogosto dogaja, da ustvarjalke komunicirajo tisto kar … Preberi več o Delavnica: Uspešno komuniciranje produktov, vizij in idej
Kjer koli se poserjem, poberejo z veseljem

Kjer koli se poserjem, poberejo z veseljem

Odzven, 21. maj ― Klasična raperska kombinacija MC-ja in producenta prinaša kratko puristično naslajanje nad hiphop prakso nekega drugega časa in pogled na estetiko hiphopa, ki se danes izgublja v vseh raperskih kontekstih. Plošča ni ne komercialna ne podtalna, temveč v prvi vrsti nostalgična, in nostalgično jo tudi dobite iz »ruzakaste prodaje«.

Nejc Černigoj: Kowloon Walled City, mesto za obzidjem

OUTSIDER, 21. maj ― Mesto teme kot izgubljeni utrinek človeške prihodnosti Morda ste se v morastih sanjah kdaj znašli v mestu, ki ni imelo ne ulic ne trgov, niti kakršnega koli drugega zunanjega prostora – v mestu, ki je bilo pravzaprav neskončen stanovanjski blok, kjer so hodniki iz stanovanj vodili le v druga stanovanja, včasih v notranjost trgovine, restavracije… The post Nejc Černigoj: Kowloon Walled City, mesto za obzidjem appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Arhitektura zelo sodobne grozljivke

OUTSIDER, 21. maj ― Eden izmed hitov neodvisne produkcije devetdesetih je bila grozljivka Kocka. The Cube (1997) je eden izmed najbolj arhitekturno pogojenih prostorov groze v sodobnem filmu. Druga sočasna garažna mojstrovina, Čarovnica iz Blaira (The Blair Witch Project, 1999), se dogaja v anonimni hosti skoraj brez zidov, ki bi jih postavil človek, Kocka pa je obratno prostor totalne… The post Miloš Kosec: Arhitektura zelo sodobne grozljivke appeared first on OUTSIDER.
Domača knjižnica: Suzana Tratnik

Domača knjižnica: Suzana Tratnik

Airbeletrina, 21. maj ― Današnja domača knjižnica Suzane Tratnik, letošnje nominiranke za nagrado kresnik, je začela nastajati, ko se je pisateljica in prevajalka zaradi študija humanistike preselila v Ljubljano. Z njo je povezana njena osebna zgodovina, med (i)zbranimi deli pa so tudi revije z zgodovinsko in raziskovalno vrednostjo.

Julij Zornik: »Na setu posnamemo le dialog.«

MAF - Mad About Film, 21. maj ― Mad About Film (MAF) Julij Zornik: »Na setu posnamemo le dialog.« Julij Zornik je oblikovalec zvoka; lahko bi rekli, da je tudi najbolj zaseden filmski ustvarjalec v Sloveniji. Na leto oblikuje zvok za kar šest celovečernih filmov in še nekaj dokumentarnih, kratkih in animiranih. Doslej je sodeloval pri več kot sto … Julij Zornik: »Na setu posnamemo le dialog.«

Kratka zgodovina zvoka v filmih

MAF - Mad About Film, 21. maj ― Mad About Film (MAF) Kratka zgodovina zvoka v filmih Vsem je znano, da so najprej obstajali nemi filmi, nato pa se je pojavil zvok in razcveteli so se filmi z glasbo in zvokom, kot jih poznamo danes. Toda to ni celotna zgodba; še preden so igralci v filmu spregovorili, … Kratka zgodovina zvoka v filmih
Zornica

Zornica

Loški muzej, 21. maj ― Od 27. maja 2020 bo v Galeriji Ivana Groharja na ogled razstavni projekt Zornica, pri katerem sodelujejo Janez Jocif in Capella Carniola, Agata Pavlovec, Andrej Perko, Tone Štamcar in Maja Šubic, kustosa razstave pa sta Barbara Sterle Vurnik in Janez Jocif.

Obvestilo: ČEZMEJNI FILMSKI FESTIVAL POKLON VIZIJI

MAF - Mad About Film, 21. maj ― Mad About Film (MAF) Obvestilo: ČEZMEJNI FILMSKI FESTIVAL POKLON VIZIJI Mednarodni poziv za prijavo kratkih filmov na programski sklop Prvi Poleti Z veseljem sporočamo, da je čezmejni filmski festival Poklon viziji odprl mednarodni razpis za prijavo kratkih filmov na programski sklop Prvi Poleti. Kinoateljejev čezmejni filmski festival Poklon viziji bo … Obvestilo: ČEZMEJNI FILMSKI FESTIVAL POKLON VIZIJI

ANA POD OKNOM ponovno za Bežigradom!

Ana Monro, 21. maj ― Podeželska sekcija Ane pod oknom, ki se je kratek čas mudila v Ljubljani, je v četrtek, 21. maja, popestrila popoldan stanovalcem ene od stanovanjskih sosesk za Bežigradom z glasbo, plesom in cirkuškimi vragolijami. Nekaj utrinkov dogajanja si lahko ogledate TUKAJ. Nastopajoči: Goro Osojnik, Tea Vidmar, Ankica Radivojević.   VEČ INFORMACIJ       The post ANA POD OKNOM ponovno za Bežigradom! appeared first on Ana Monro.
The Host (2006)

The Host (2006)

Deseta umetnost, 21. maj ― “Monster movies” so večinoma domena čezlužnikov, ki pa v svoji površnosti in podcenjevanju občinstva menijo, da je za dober film o monstrumih dovolj neprestana akcija, eksplozije, bebave šale in hiter tempo. Ravno zato pa je tu južnokorejski mojster Bong Joon-ho, da pokaže, kako se stvarem streže; The Host je namreč njegov poklon starošolskim filmom o pošastih, vendar pa […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Breakfast Club (1985)  Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)  Ježek Sonic  Lawrence of Arabia (1962)  Cold War (2018) Copyright © Deseta umetnost [The Host (2006)], All Right Reserved. 2020.
1961 Slivice – Pogreb

1961 Slivice – Pogreb

Stare slike (Cerknica), 21. maj ― Davnega leta 1961 se je vil pogrebni sprevod le 36 letne Milene Matičič, poročene Anžlovar iz Slivic 7, proti cerkvi sv. Martina na Uncu, kjer se je opravil cerkveni obred in se potem vrnil na pokopališče. To je bil čas, ko še ni bilo pogrebnih podjetnikov, ko so morali domači in sosedje vse urediti sami. […]
Glej, 50 let: Izginjajoči gledališki poklici

Glej, 50 let: Izginjajoči gledališki poklici

SLOGI, 21. maj ― S tretjo diskusijo, ki jo v seriji pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča ob obeležju Glejeve petdesetletnice soorganiziramo Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut, želimo nasloviti poklice, ki na uprizoritveni sceni zaradi pogojev dela vse hitreje izginjajo, še dodatno pa bodo ogroženi zaradi posledic epidemije koronavirusa. Po diskusiji vas vabimo še na ogled razstave ob Glejevi […] The post Glej, 50 let: Izginjajoči gledališki poklici appeared first on SLOGI.

Uspavanka, Leïla Slimani, Mladinska knjiga 2019. Prevod Saša Jerele / Aleksandra Gačić

Trubarjeva hiša literature, 21. maj ― Uspavanka, za katero je francosko-maroška pisateljica Leïla Slimani leta 2016 prejela prestižno Goncourtjevo nagrado, je psihološki triler, ki je postal francoski bestseller, prodan v več kot pol milijona izvodih. Že prva poved knjige »Dojenček je mrtev« bralce hipno pritegne k nadaljnjem branju. Nelagodnost in zgroženosti, ki ju prinaša prva poved, sta uresničili pisateljičin namen, saj, kot trdi, učinek šokiranja sam po sebi ni nič nenavadnega, kajti pogostokrat je takšno ravno vsakdanje življenje. Uspavanka, ki je lansko leto v prevodu Saše Jerele izšla pri Mladinski knjigi, je tako srhljiv portret vsakdanjih in istočasno šokantnih medčloveških odnosov, ki jih je Leïli Slimani brez kančka moraliziranja in sentimentalnosti uspelo izvrstno opisati.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 21. maj ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 21. maj ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 21. maj ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
še novic