SAMOIZOLACIJSKI POETIČNI CVETOBER: REZULTATI NATEČAJA UMETNOST JE KøRONA STVARSTVA

Revija Primus, 20. maj 2020 ― Mag. Ana Porenta in mag. Matej Krajnc sta izbrala najboljše karantenske poetese in barde ter lastnoročno natipkala svoj nepreklicni izbor, ki se glasi takole:   Naziv karantenske poetese pripade Tini Pegan, ki ji Zveza kulturnih društev Slovenije poklanja finančno nagrado v višini 150 evrov! Drugookronani Aljaž Primožič si je prislužil letno naročnino na revijo Mentor, ...

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2020

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 20. maj 2020 ― POLETNA MUZEJSKA NOČ 2020 V POKRAJINSKEM MUZEJU PTUJ – ORMOŽ V soboto, 20. junija 2020, bo v slovenskih muzejih in galerijah potekala 18. POLETNA MUZEJSKA NOČ. Vabimo vas, da se nam med 18. in 24. uro pridružite fizično na Ptujskem gradu ali od doma z ogledom posnetih vsebin! Program* na Ptujskem gradu: 18.00 – 24.00 […]

Ameriški čebelar v Sloveniji

Razpotja, 20. maj 2020 ― Slika: Čebelarski muzej Radovljica William Blomstedt Čebelar v Sloveniji bom. Ta misel me je prešinila, ko sem čisto sam sedel v anonimni hotelski sobi s pogledom na kitajsko mesto, osemkrat večje od Ljubljane. Nebo je bilo svetlo, enolično sivo, strehe avtomobilov so se plazile vzdolž ceste pod mojim oknom. Rahlo hrumenje vlakov, tovarne, nečesa, je sobi pridajalo občutek zloveščosti. Do pred dvema dnevoma še nisem slišal za to mesto, zdaj pa sem bil tu in pogledoval na par milijonov življenj, ki se vrtinčijo skozi svoj dan. In nihče izmed njih ni vedel, da sem tu. Ta pogled in moja osamljenost sta pospešila odločitev. Čebelar v Sloveniji. Američanom, mojim rojakom, ta stavek zveni nekoliko smešno.
Znani so prejemniki nagrade EUPL za leto 2020

Znani so prejemniki nagrade EUPL za leto 2020

Javna agencija za knjigo, 20. maj 2020 ― V Bruslju so danes razglasili letošnje prejemniki nagrade Evropske unije za književnost, ki jo letos prejmejo avtorji iz Belgije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Danske, Estonije, Hrvaške, Kosova, Luksemburga, Nemčije, Norveške, Severne Makedonije in Španije. Nagrado, ki jo finančno podpira program Ustvarjalna Evropa, vsako leto prejme po ena avtorica ali avtor iz različnih držav, ki so vključene v program Ustvarjalna Evropa (vse članice EU in nekaj zunanjih držav). Pri izboru velja načelo rotacije držav, zato bo Slovenija v izbor naslednjič vključena prihodnje leto (2021). Dosedanji slovenski prejemniki nagrade so Nataša Kramberger za roman Nebesa v robidah (2010), Gabriela Babnik za roman Sušna doba (2013) in Jasmin B. Frelih za roman Na/pol (2016). EUPL nagrada je namenjena promociji sodobnega evropskega leposlovja in spodbujanju branja avtorjev iz drugih držav, zato založniki, ki se prijavljajo na razpise programa Ustvarjalna Evropa za projekte literarnega prevajanja, s prijavljenimi nagrajenimi naslovi dobijo dodatne točke. Vsi trije nagrajeni slovenski naslovi so bili tako doslej prevedeni skupno že več desetkrat v številne evropske jezike. Celoten seznam letošnjih nagrajencev je dostopen tukaj.
Slike Blanke Dovgan so pritegnile številne poglede

Slike Blanke Dovgan so pritegnile številne poglede

Notranjsko primorske novice » Kultura, 20. maj 2020 ― Ilirska Bistrica – Še isti dan, ko so v knjižnici Makse Samsa postavili težko pričakovano slikarsko razstavo Blanke Dovgan z Dolnjega Zemona, je vlada sprejela ukrepe o zaprtju knjižnic. Kljub temu pa je razstava zaživela, čeprav na drugačen način. Mimoidoči so si lahko večino slik Blanke Dovgan ogledali na panoramskih oknih knjižnice, del njene čudovite in barvite abstraktnosti pa lahko na fotografijah občudujete tudi bralci Notranjsko-primorskih novic. Razstava, Blanka Dovgan, Knjižnica Makse Samsa ilirska Bistrica, 12. marec 2020 Foto: Kaja Boštjančič Blanka Dovgan, ki si je nadela umetniško ime Blanš D Art, se pri ustvarjanju poslužuje tehnik, pri katerih uporablja različne in nenavadne pripomočke, kot so vrv, verižica, cedilnik, kozarec in drugi. Pri slikanju sledi zelo pomembnemu načelu, in sicer striktno uporablja kakovostne barve in materiale. Razstava v bistriški knjižnici je njena prva, zato so tisti, ki so jo pripravljali, še toliko bolj veseli, da so njena dela lahko razstavili vsaj na panoramskih oknih, za kar se zahvaljujejo knjižnici. K. B.
V Italiji bo kultura ob pandemiji plačala visoko ceno

V Italiji bo kultura ob pandemiji plačala visoko ceno

Misli, 20. maj 2020 ― V Italiji bo področje kulture ob pandemiji novega koronavirusa plačalo visoko ceno. Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja virusa bo kulturni sektor beležil izgubo 400.000 delovnih mest. Zaradi zaprtja gledališč, kinodvoran in odpovedi koncertov pa grozi izguba v višini 1,5 milijarde evrov, ocenjuje milanski dnevnik Corriere della Sera.
V gledališču Berliner Ensemble bo režirala tudi Mateja Koležnik

V gledališču Berliner Ensemble bo režirala tudi Mateja Koležnik

Misli, 20. maj 2020 ― Intendant gledališča Berliner Ensemble Oliver Reese se ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa veseli, da bo lahko gledališče ponovno delovalo. Z repertoarja niso črtali nobenega novega projekta, le prilagodili ali prestavili bodo nekatere. Oktobra bodo premiero doživeli Ibsenovi Strahovi v režiji Mateje Koležnik.

Delovni prostori arhitektov: Studio.a+v

OUTSIDER, 20. maj 2020 ― Ustanovitelja Studia.A+V, Anže Koren in Viktorija Žavbi, sta izkušnje v arhitekturnih birojih in kot samostojna avtorja nabirala že med študijem. Leta 2012 sta ustanovila lasten biro. Leta 2015 se jima je pridružil Robert Prašnikar. Ko so lansko jesen iskali nove pisarne, so se povezali s spletno agencijo TriTrim in si z njo razdelili prostore nekdanje… The post Delovni prostori arhitektov: Studio.a+v appeared first on OUTSIDER.
Predmeti govorijo sami zase … pa si mislite, kar hočete!

Predmeti govorijo sami zase … pa si mislite, kar hočete!

SEM, 20. maj 2020 ― Med predmeti lončarske obrti sodijo tudi uporabni izdelki, ki jim njihovi ustvarjalci dodajo posebno simbolno ali humorno noto. Na trgu so posebno cenjeni in se nemalokrat prodajajo »pod mizo«, stran od oči otrok in moralistov, saj vendar ne gre, da bi »na štantu« razkazovali nekaj, kar bi škodovalo ljudski morali. Med lončarji, ki so izdelovali takšne predmete, je bil tudi Adolf  Hašaj (1941–1993) iz Kuzme v Prekmurju. Izviral je iz družine, kjer se je več prednikov ukvarjalo z lončarstvom. Obrti se je izučil pri svojem očetu Ludviku in se nato sam obrtno izobraževal, nekaj časa tudi na Gradiščanskem, kjer se je naučil inglazurne tehnike poslikav. To je pozneje prakticiral pri krašenju izdelkov v svoji delavnici v Kuzmi. Etnologinja Jelka Pšajd je zapisala, da je bil po duši umetnik, ki ni stremel za serijsko proizvodnjo; njegovi izdelki so nastajali z dušo. V Prekmurju je bil znan po izdelkih z belo glazuro in svojevrstno cvetlično poslikavo. Izdeloval je lonce za kisanje mleka, pütre, vrče za mleko, vodo in vino, kavne skodelice, modele za peko potic, okrasne krožnike, sklede, solnice, vaze, čutare, vrtne palčke, ptičke in piščalke, prašičke, glinene žabice, ki jih je vstavljal v glinene kozarce za pivo, itd. Predstavljamo vam dva njegova izdelka, ki smo jih za muzej pridobili leta 1991 – vrč za vino v obliki moškega s penisom in solnico v obliki moškega penisa. Ko smo Adolfa Hašaja leta 1991 obiskali v njegovi lončarski delavnici v Kuzmi in ga povprašali o teh  predmetih, nam je zaupal, da je vrč začel izdelovati, ko mu je nek avstrijski turist prinesel podoben vrč iz Španije s prošnjo, da bi naredil kopijo. In je naredil, eno za naročnika in več njih za svoje veselje in prodajo. Poimenoval ga je Toro (bik), po rdečem španskem vinu, ki se je v tistem času na veliko prodajalo tudi v naših trgovinah. Pri tem se je Adolf  namuznil, iskrivo pogledal izpod čela in dejal, da je pri imenu mislil tudi na spolno moč španskih bikov. Solnica pa je potem prišla kar sa

Galerija Jakopič: Preseganje evropocentričnega pogleda

OUTSIDER, 20. maj 2020 ― Galerija Jakopič je odprtje velike razstave indonezijske družbeno zavzete fotografiji Videnje 20/20 načrtovala ravno na dan, ko so se galerije in muzeji zaradi ukrepov ob preprečevanju širitve virusa zaprli. A galerija s skoraj pol stoletno tradicijo je na svoji poti premagala že marsikatero prepreko. O tem, kako so se lotili delovanja v času karantene in… The post Galerija Jakopič: Preseganje evropocentričnega pogleda appeared first on OUTSIDER.

Primorska gledališka nagrada tantadruj predstavi Šest oseb išče avtorja

Borštnikovo srečanje, 20. maj 2020 ― Predstava Šest oseb išče avtorja v režiji Paola Magellija in produkciji SNG Nova Gorica je prejemnica letošnje nagrade tantadruj, ki jo primorska gledališča od leta 2011 podeljujejo za predstavo v celoti. Žirija je ob tem zapisala: "Ustvarjalci so se ognili pretiranemu aktualiziranju Pirandellove igre o soočenju dveh disfunkcionalnih družin: gledališke, ki ravnokar začenja vajo, in skrivnostne z družinskimi člani, ki so se rodili kot dramske osebe in zagotavljajo "dramo, polno bolečine". Magellijeva ekipa je Pirandellu premišljeno in z občutkom pripisala nekaj replik, ki skupaj z videom in elektronsko glasbo podkrepijo avtorski delež in prispevajo k še krepkejšim, tu pa tam tudi zelo udarnim trkom resničnosti in fikcije v 'metagledališki drami absurda". Juriju Drevenšku nagrada za igralsko stvaritev Nagrado za igralsko stvaritev so podelili Juriju Drevenšku za vlogo radijskega novinarja v drami Na valovih Saše Pavček v režiji Alena Jelena in koprodukciji SSG Trst in ŠKUC gledališča v sodelovanju s Cankarjevim domom. Kot piše v utemeljitvi, Drevenšek "na malem odru tržaškega gledališča premišljeno in občuteno stopnjuje intenzivnost svoje vloge: spočetka je na videz neroden, utrujen, naiven, v zadregi se smehlja, beseda se mu zatika, docela je podrejen gostji, ki ji laska s hvaljenjem njenega mojstrstva, njene edinstvene umetnosti Drevenšek v duelu s prav tako gostujočo soigralko Barbaro Cerar vešče vodi igro mačke – pravzaprav mačka – in miši. Postopoma, načrtno in nezadržno razgalja zlaganost in pokvarjenost vzvišene, vase zagledane, zaslužkarske, nemoralne pevke, v off-u in čedalje uspešneje tudi v etru odstira njeno zamolčano preteklost. Vešče jo zapelje v oster besedni spopad, med katerim se intimna bolečina nerazdružno preplete z aktualnimi družbenimi temami, od posledic jugoslovanske vojne in umetnikove družbene odgovornosti do rumenosti medijev, prekarnosti v novinarstvu in zastrte ksenofobije." Za življenjsko delo nagrajena Marija Vidau Žiri

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.6

Asociacija, 20. maj 2020 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom. V tokratni video posvetovalnici v četrtek, 21. maja, ob 17:00, bomo v luči napovedanega odpiranja kulturnih dogodkov pregledali, kakšna so priporočila za varnostne protokole. Kdo je pristojen za nadzor? Kdo nosi odgovornost? … Preberi več o Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.6

ANA POD OKNOM na Vrhovcih!

Ana Monro, 20. maj 2020 ― V sredo, 20. maja, smo se z Ano pod oknom ustavili v stanovanjski soseski na Vrhovcih v Ljubljani. Zaradi čudovite kulise in čudovitega občinstva je bil ta nastop nedvomno eden od vrhuncev naše akcije, ki jo izvajamo že od 18. aprila. Povabite nas lahko tudi na vaše dvorišče! Nastopajoči: Goro Osojnik, Tea Vidmar, Ankica Radivojević.   VEČ INFORMACIJ ... The post ANA POD OKNOM na Vrhovcih! appeared first on Ana Monro.
še novic